Σήμερα το Πεντάγωνο διέψευσε τις δηλώσεις Σόιγκου για την καταστροφή έξι εγκαταστάσεων των Himars στην Ουκρανία. «Γνωρίζουμε αυτές τις τελευταίες δηλώσεις του υπουργού Σόιγκου και πάλι είναι ξεκάθαρα ψευδείς», δήλωσε ο εν ενεργεία εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τοντ Μπρεσέιλ.
Πάντως οι Ουκρανοί εξαπολύουν συντονισμένα χτυπήματα σε κρίσιμες υποδομές και γραμμές ανεφοδιασμού, σε ρωσικά κατεχόμενα εδάφη για να «ακρωτηριάσουν» τη δύναμη εισβολής. Έπληξε τις δύο γέφυρες κοντά στην περιφέρεια Χερσώνα στα τέλη Ιουλίου – τη γέφυρα Antonivsky και μια σιδηροδρομική γέφυρα – πάνω από τον ποταμό Dnipro (Δνείπερο).
Οι γέφυρες Antonivka και Darivka, καθώς και ένας δρόμος δίπλα στο φράγμα του υδροηλεκτρικού σταθμού Kakhovka, χτυπήθηκαν πρόσφατα από ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις, ανέφεραν τοπικά ουκρανικά μέσα ενημέρωσης . Η Ρωσία χρησιμοποιεί αυτές τις γέφυρες και διαδρομές για τη μετακίνηση βαρέως εξοπλισμού και όπλων.
Η Ρωσία από την πλευρά της προσπαθεί να αποφύγει τα εχθρικά πυρά αναπτύσσοντας αντίμετρα. Οι Ρώσοι έχουν αναπτύξει μια σειρά από πυραμιδικούς ανακλαστήρες ραντάρ στο νερό, στα δυτικά της γέφυρας Antonivsky και κοντά στη σιδηροδρομική γέφυρα. Η γέφυρα Antonivsky βρίσκεται ακριβώς ανάντη του Kherson.
Αφού οπλίστηκε με όπλα μεγάλου βεληνεκούς όπως το HIMARS, η Ουκρανία ανέβασε το προβάδισμα εναντίον της Ρωσίας με την αντεπίθεσή της. Να υπενθυμίσουμε ότι, η Ρωσία κατηγόρησε επίσης την Ουκρανία ότι πραγματοποίησε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος, κατά του αρχηγείου του στόλου της στη Μαύρη Θάλασσα.
Είναι δυνητικά ο λόγος που οι Ρώσοι έχουν καταφύγει σε ανακλαστήρες ραντάρ. Η Χερσώνα ήταν η πρώτη πόλη που έπεσε στα χέρια των Ρώσων στις πρώτες μέρες της εισβολής.
Δεν είναι η πρώτη φορά, που η Ρωσία καταφεύγει σε αυτά τα αντίμετρα για να αμυνθεί από τις ουκρανικές επιθέσεις. Στις αρχές Ιουλίου, ανέπτυξε φορτηγίδες-δολώματα καλυμμένες με ανακλαστήρες ραντάρ και δυνατότητες προπετάσματος καπνού, για την προστασία της κρίσιμης γέφυρας του Κερτς που συνδέει τη Ρωσία με την Κριμαία.
Επί του παρόντος, ο μόνος τρόπος για να διατηρήσει η Μόσχα αυτή την περιφέρεια, είναι να διατηρήσει τις γραμμές ανεφοδιασμού της πάνω από τον ποταμό Ντνίπρο.
Η Ρωσία θέλει την Ουκρανία
Εκτός από τις δορυφορικές εικόνες, έχουν εμφανιστεί και πλάνα από τις λειτουργίες του πορθμείου δίπλα στη γέφυρα Antonivskiy που δεν λειτουργεί.
Γίνεται προφανές ότι, η Ρωσία εγκατέστησε αυτούς τους γωνιακούς ανακλαστήρες ραντάρ και στις δύο θέσεις, δημιουργώντας μια γέφυρα «φάντασμα» που μπορεί να δει κανείς δίπλα στις πραγματικές γέφυρες, στο δορυφορικό ραντάρ. Αυτό θα πρέπει επίσης, να δώσει στις δυνάμεις του χρόνο για να επισκευάσουν τις πραγματικές γέφυρες, χωρίς κινδύνους από επιθέσεις.
Αυτές οι γέφυρες είναι οι κύριοι στρατηγικοί στόχοι για τις ουκρανικές δυνάμεις, τώρα που διαθέτουν στο κατευθυνόμενο οπλοστάσιό τους M31 Guided Multiple Launch Rocket Systems (GMLRS), που εκτοξεύονται από εκτοξευτές HIMARS και M270. Τα HIMARS δεν έχουν το βεληνεκές να χτυπήσουν τη γέφυρα του Κερτς, που η Ρωσία υπερασπίστηκε σχολαστικά, αλλά μπορούν εύκολα να φτάσουν στη Χερσώνα.
«Στην Ουκρανία, οι αναφορές δείχνουν ότι τα στρατεύματα χρησιμοποιούν καθοδηγούμενο MLRS, που προσθέτει τη χρήση των συντεταγμένων GPS του στόχου και του συστήματος αδρανειακής πλοήγησης. Αυτό έχει καταστρέψει τους Ρώσους στη Χερσώνα, οι οποίοι προσπάθησαν να μεταφέρουν τις προμήθειες τους πιο κοντά σε κέντρα πολιτών. Αυτή η στόχευση ακριβείας στην αστική εγκατάσταση, είναι όπου το HIMARS λάμπει», ανέφερε ο εμπειρογνώμονας Άμυνας Girish Linganna στους EurAsian Times.
«Έχουν αναπτύξει πυραμιδικούς εκτροπείς ραντάρ. Αν και οι Ουκρανοί στρατιώτες μπορούν να εντοπίσουν τους στόχους τους με γυμνό μάτι, το πυραυλικό σύστημα που χρησιμοποιεί ραντάρ και δορυφορικές εικόνες (επίσης χρησιμοποιώντας εξειδικευμένα ραντάρ) δεν μπορεί, από τη σχεδίασή του, να εντοπίσει έναν στόχο. Το σύστημα βλέπει ολόκληρη την έκταση ως μια επίπεδη επιφάνεια. Οι Ρώσοι εκμεταλλεύονται ένα τεχνικό ελάττωμα στον τρόπο λειτουργίας της HIMARS, για να προστατεύσουν τη γραμμή ανεφοδιασμού τους», συμπλήρωσε.
Ο σκοπός αυτών των ανακλαστήρων ραντάρ ή των ακατέργαστων μεταλλικών αντικειμένων, μερικές φορές γνωστά ως ανακλαστήρες γωνίας, είναι, επομένως, να εξαπατήσουν πλησιέστερους κατευθυνόμενους από ραντάρ πυραύλους που προορίζονται να χτυπήσουν τη γέφυρα. Μπορεί να γίνει προσφέροντας έναν πιο δελεαστικό στόχο ή δυσκολεύοντας τη στόχευση της ίδιας της περιοχής.
Ωστόσο, τα HIMARS δεν είναι συστήματα καθοδήγησης με ραντάρ. Το μόνο όπλο μεγάλης εμβέλειας της Ουκρανίας που καθοδηγείται από ραντάρ είναι τα Harpoons, τα οποία δεν έχουν σχεδιαστεί για επίθεση στόχων από το έδαφος.
Ο Linganna εξηγεί, «Το GMLRS χρησιμοποιεί συντεταγμένες GPS του στόχου και το αδρανειακό του σύστημα πλοήγησης. Οι συντεταγμένες GPS παρέχονται χρησιμοποιώντας πληροφορίες από άλλες πηγές, όπως δορυφόρους. Το ραντάρ χρησιμοποιείται από τους δορυφόρους για την επιλογή των συντεταγμένων GPS. Στο HIMARS, όπως χρησιμοποιείται στην Ουκρανία, ο πύραυλος δεν έχει ραντάρ, αλλά τα συστήματα που τροφοδοτούν το GPS στο GMLRS χρησιμοποιούν ραντάρ για να βρουν τις συντεταγμένες του στόχου».
Ενώ αρκετοί άλλοι, αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα ενός τόσο απλού συστήματος ενάντια σε εξελιγμένα όπλα όπως το HIMARS, η ρωσική κίνηση φαίνεται να βασίζεται σε μια μελετημένη ιδέα. Προς το παρόν, η Ρωσία έχει αποδείξει ότι, οι ανακλαστήρες ραντάρ είναι το όπλο της επιλογής της όταν πρόκειται για την προστασία γεφυρών.