Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Αυτά είναι τα σούπερ όπλα της Ρωσίας που απουσιάζουν από την Ουκρανία

Κατά τη διάρκεια της εισβολής της Ρωσίας, η Ουκρανία έχει γίνει κάτι σαν πεδίο δοκιμών για κάθε είδους ρωσικό εξοπλισμό, από αεροσκάφη μέχρι τανκς και εργαλεία ηλεκτρονικού πολέμου. Ωστόσο, ορισμένα συστήματα φαίνεται να απουσιάζουν από τον αγώνα, ή τουλάχιστον όχι ένα προφανές μέρος της εισβολής της Ρωσίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απουσιάζει το Τ-14 Armata

Μερικά από τα πιο προηγμένα επίγεια και εναέρια συστήματα της Ρωσίας τα οποία προώθησε ως μελλοντικά άλογα εργασίας των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων δεν φαίνεται να έχουν δει ακόμη υπηρεσία στα πεδία μάχης της Ουκρανίας. Από την πλευρά των χερσαίων δυνάμεων, το ρωσικό τανκ T-14 Armata απουσίαζε εμφανώς από τη σύγκρουση. Φέρεται ότι διαθέτει προηγμένο κύριο πυροβόλο 2A82-1M με μηχανισμό αυτόματης φόρτωσης, η σχεδίαση του Armata διαθέτει επίσης μια προστατευμένη κάψουλα πληρώματος ως προηγμένο ψηφιακό σύστημα βολής.

Υπάρχουν αρκετοί πιθανοί λόγοι για τους οποίους το Armata έχει παραμείνει μακριά από τα πεδία μάχης της Ουκρανίας. Ο πρώτος είναι ότι έχουν κατασκευαστεί μόνο λίγα πρωτότυπα T-14 Armata, πράγμα που σημαίνει ότι η απώλεια ενός ή περισσότερων από τα άρματα μάχης θα ήταν ιδιαίτερα οδυνηρή και οι μελλοντικές προοπτικές του έργου ως μοντέλο που η ρωσική κυβέρνηση επιδιώκει να αγοράσει χιλιάδες παραδείγματα και να πουληθούν στο εξωτερικό θα τεθούν σε κίνδυνο. Δεύτερον, με μια απότομη τιμή περίπου 3,7 εκατομμυρίων δολαρίων ανά μονάδα και ορισμένα άκρως τεχνικά εξαρτήματα, η αντικατάσταση του κατεστραμμένου Armata θα ήταν ένα βαρύ κόστος για τη ρωσική αμυντική παραγωγική βάση της Ρωσίας, η οποία υπόκειται σε αυστηρές κυρώσεις.

Δεν υπάρχει μαχητικό Su-57 Stealth στην Ουκρανία

Στον αέρα, το ρωσικό μαχητικό πολλαπλών ρόλων Su-57 φαίνεται επίσης να απουσιάζει από τα πεδία μάχης της Ουκρανίας, παρά τους ρωσικούς ισχυρισμούς για το αντίθετο. Αν και η Μόσχα ισχυρίστηκε ότι το Su-57 άρχισε να λειτουργεί στην Ουκρανία από τις πρώτες εβδομάδες της εισβολής, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τα ρωσικά Su-57 έχουν δει υπηρεσία στην Ουκρανία (ή υπηρεσία μάχης).

Ρωσικές πηγές ισχυρίζονται συχνά ότι το Su-57 έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός μαχητικού πέμπτης γενιάς, όπως ικανότητα stealth, προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα και δικτύωση και υπολογιστική ισχύ υψηλής τεχνολογίας. Ωστόσο, πολλές από αυτές τις ικανότητες είναι πιθανότατα πολύ μακριά από το να επιτευχθούν και το αεροσκάφος πιθανότατα δεν έχει πολλά από τα χαρακτηριστικά που διαθέτουν ανάλογα μαχητικά πέμπτης γενιάς όπως το αμερικανικό F-35.

Το ενδιαφέρον της Μόσχας για τη διατήρηση των Su-57 της μπορεί να είναι παρόμοιο με το συμφέρον της να μην ρισκάρει το T-14 Armata – μόνο λίγα από τα προηγμένα μαχητικά έχουν παραχθεί (τόσο σε σειρά όσο και ως πρωτότυπα) και οι απώλειες μάχης του Su-57 στο οπλοστάσιο αεροπορικής άμυνας θα αποτελούσε ένα ενοχλητικό μαύρο σημάδι στην εμπορευσιμότητα του αεροσκάφους στο μέλλον.

https://youtu.be/zv_7umQQHpE

Ορισμένος εξοπλισμός παλαιού τύπου παραμένει ακόμη σε αποθήκευση

Καθώς οι μάχες στην Ουκρανία μειώνουν τα σημερινά αποθέματα εξοπλισμού της Ρωσίας με σταθερό ρυθμό, πολλοί εξωτερικοί παρατηρητές παρατήρησαν πώς η Ρωσία έχει αρχίσει να σκάβει στα παλαιότερα αποθέματα σοβιετικού εξοπλισμού της. Τους πρώτους μήνες του πολέμου, η Ρωσία αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει τις αποθηκευμένες μονάδες της με συγκεκριμένα συστήματα πυροβολικού και αεράμυνας για να συμβαδίσει με τις απώλειες και τη ζήτηση για συστήματα πυροβολικού, καθώς άλλαξε εργαλεία σε μια στρατηγική βαριά για το πυροβολικό στη μάχη για το Ντονμπάς. Διαφαινόμενα ζητήματα με την παραγωγή ορισμένων εξαρτημάτων υψηλής τεχνολογίας ορισμένων από τα πιο σύγχρονα όπλα της Ρωσίας απειλούν να περιπλέξουν σοβαρά την παραγωγή ορισμένων συστημάτων, γεγονός που θα μπορούσε να απαιτήσει περαιτέρω σκάψιμο στο οπλοστάσιο της Ρωσίας της σοβιετικής εποχής.

Πριν από την εισβολή, η Ρωσία διέθετε σημαντικά αποθέματα όπλων σοβιετικής εποχής. Ενώ σε παραδείγματα σχεδόν κάθε σύγχρονου ρωσικού τανκ σε ενεργή υπηρεσία την παραμονή της εισβολής της Ρωσίας υπήρξαν υπηρεσίες (και απώλειες) στην Ουκρανία, η Ρωσία εκτιμήθηκε ότι είχε χιλιάδες παλαιότερα μοντέλα αρμάτων όπως τα T-55, T-62, T-64 και T-72 σε εφεδρεία. Ενώ τα περισσότερα από αυτά είναι πιθανότατα ακόμη σε αποθήκευση, είναι αμφίβολο αν θα τα δούμε ποτέ στο πεδίο της μάχης, καθώς η ακραία ηλικία τους σημαίνει ότι το να λειτουργήσουν μεγάλα τμήματα τέτοιων απαρχαιωμένων αρμάτων μάχης μια ηράκλεια προσπάθεια, ειδικά αν δεν συντηρήθηκαν κακώς ενώ ήταν σε εφεδρεία.

Άλλα παλιά τεθωρακισμένα οχήματα, όπως το ρωσικό θωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού MT-LB, φαίνεται να βγαίνουν από την αποθήκευση τώρα για να εξυπηρετήσουν τη συσσώρευση αποθεμάτων της Ρωσίας για την υποστήριξη μελλοντικών επιθέσεων στο Ντονμπάς.

Η Ρωσία δεν χρησιμοποιεί ακόμη όπλα που ταξινομούνται ως όπλα μαζικής καταστροφής

Φυσικά, τα όπλα στο οπλοστάσιο της Ρωσίας που πιο εμφανώς απουσιάζουν από το πεδίο της μάχης είναι τα όπλα μαζικής καταστροφής της.

Ενώ έχει χρησιμοποιήσει πυραύλους με ικανότητα να φέρουν πυρηνικές κεφαλές για να χτυπήσει στόχους σε όλη την Ουκρανία, η Ρωσία δεν έχει χρησιμοποιήσει ακόμη πυρηνικά όπλα εκεί, παρά τους κροτάλους για το θέμα νωρίτερα στον πόλεμο. Το μεγάλο και προηγμένο οπλοστάσιο χημικών όπλων της Ρωσίας φαίνεται επίσης να είναι εκτός τραπεζιού αυτή τη στιγμή και δεν έχει χρησιμοποιηθεί.

Ενώ οι ρωσικές απειλές για χρήση όπλων μαζικής καταστροφής για να αποτρέψουν τη δυτική επέμβαση κατά της εισβολής της στην Ουκρανία ενδέχεται να διατυπώνονται περιοδικά από τη Μόσχα στο μέλλον, οποιαδήποτε χρήση τέτοιων όπλων θα ανιχνευόταν αμέσως από τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας και τους διεθνείς παρατηρητές.

Αν και αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση μια εξαντλητική λίστα συστημάτων στο οπλοστάσιο της Ρωσίας που έχουν αποκρύψει από τα πεδία μάχης της Ουκρανίας, καλύπτει τις κύριες τάσεις για τα όπλα που επιλέγει να στείλει η Ρωσία στην Ουκρανία και ποια διατηρεί στις αποθήκες της. Όταν ήρθε αντιμέτωπη με την επιλογή να διακινδυνεύσει μερικά από τα πιο προηγμένα συστήματα κύρους της στα οποία έχει στοιχηματίσει την αξιοπιστία της βιομηχανίας όπλων της, η Ρωσία έδειξε ότι προτιμά να μην ρισκάρει με κακή απόδοση ή απώλειες στο πεδίο της μάχης τέτοιων συστημάτων κρατώντας τα ως εφεδρεία.

Στο παλαιότερο άκρο του οπλοστασίου της Μόσχας, η Ρωσία έχει αρχίσει να σκάβει στα αποθέματα εξοπλισμού της σοβιετικής κληρονομιάς, κυρίως από ανάγκη. Ωστόσο, η πραγματική ποσότητα τέτοιου εξοπλισμού που θα εξυπηρετήσει πραγματικά μένει να φανεί.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ