Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Φορτώνουν στρατό τη Β. Συρία οι Τούρκοι: Τα 3 βασικά σημεία του χρονοδιαγράμματος της τουρκικής επιχείρησης

Η τουρκική πολεμική μηχανή εδραιώνει την παρουσία της στη βόρειο Συρία, ενόψει της αναγγελθείσας στρατιωτικής εκστρατείας μεγάλης κλίμακας με στόχο τον κουρδικό πληθυσμό της περιοχής.

Σε αυτό το πλαίσιο, τουρκική στρατιωτική αυτοκινητοπομπή κατευθύνθηκε προς τα περίχωρα τηςΤελ Ριφάατ τα ξημερώματα, ενώ περισσότερες ενισχύσεις της Μεραρχίας Hamza που υποστηρίζεται από την Τουρκία και της Sultan Murad συνεχίζουν να κατευθύνονται προς την ίδια επίμαχη περιοχή.

Εν τω μεταξύ, ρωσική αεροπορική επιδρομή έπληξε την ελεγχόμενη από την Αλ Κάιντα, περιοχή του όρους Jabal Zawiya στην επαρχία Ιντλίμπ.

Σε μια εποχή που η διεθνής κοινότητα είναι σε μεγάλο βαθμό απασχολημένη με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Τουρκία φέρνει ξανά στο προσκήνιο την πιθανότητα στρατιωτικής επίθεσης στη βορειοανατολική Συρία.

Η πιθανότητα της μακροχρόνιας επιχείρησης που θα στόχευε την παρουσία των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) έχει γίνει πρόσφατα ένα ακόμη πιο πιθανό σενάριο μετά τη δήλωση του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 26 Μαΐου.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε τον στόχο της Άγκυρας να εκκαθαρίσει το Τελ Ριφάατ και το Μάνμπιζ, δύο περιοχές που βρίσκονται στη δυτική όχθη του ποταμού Ευφράτη, από τους πυρήνες του YPG που έχει θεωρηθεί ως συριακό παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) από την Άγκυρα.

Εάν πραγματοποιηθεί, αυτή θα είναι η τρίτη στρατιωτική επιχείρηση που στοχεύει άμεσα την ομάδα. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η πιθανή στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία συνδέεται στενά με τις συνεχιζόμενες τουρκικές στρατιωτικές επιθέσεις κατά του PKK στην περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν (KRI).

Στην πραγματικότητα, η Άγκυρα αντιλαμβάνεται εδώ και καιρό τις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της παρουσίας του PKK στη βορειοανατολική Συρία και το KRI ως δύο διαφορετικά θέατρα του ίδιου αγώνα. Πράγματι, δεν είναι τυχαίο ότι η επιμονή της Τουρκίας για στρατιωτική εισβολή στη βορειοανατολική Συρία γίνεται πρωτοσέλιδο λίγο μετά την έναρξη της επιχείρησης των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (TAF) στο KRI. ΗTAF διεξάγουν στρατιωτική επίθεση κατά της παρουσίας του PKK στο KRI από τα μέσα Απριλίου.

Τούτου λεχθέντος, η πιθανότητα μιας νέας τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στη βόρεια Συρία έρχεται σε μεγάλο βαθμό στο προσκήνιο, όχι λόγω των κλιμακούμενων απειλών για την ασφάλεια που προέρχονται από το συριακό θέατρο, αλλά λόγω της μεταβαλλόμενης γεωπολιτικής δυναμικής.

Όταν εξετάζουμε το χρονοδιάγραμμα της πιθανής νέας επιχείρησης στη βόρεια Συρία, ξεχωρίζουν κάποια βασικά σημεία:

Πρώτα και κύρια, η Τουρκία έχει επικεντρωθεί στο γεγονός ότι η Ρωσία είναι πολύ απασχολημένη με την εισβολή στην Ουκρανία και, ως εκ τούτου, είναι απίθανο να δείξει μεγάλη αντίδραση ενόψει μιας στρατιωτικής εισβολής. 

Ως εκ τούτου, η Τουρκία είναι άνετα γνωρίζοντας ότι η Ρωσία είναι απίθανο να αποτελέσει πραγματικό εμπόδιο ενόψει μιας στρατιωτικής επιχείρησης κατά της παρουσίας YPG στη βόρεια Συρία. Από την άλλη πλευρά, μια στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία θα μπορούσε επίσης να είναι ευνοϊκή για τη Μόσχα με δύο τρόπους.

Αρχικά, η πιθανή επιχείρηση ενδέχεται να επιβαρύνει περισσότερο τις τουρκοδυτικές σχέσεις, δημιουργώντας μια πιο ευνοϊκή κατάσταση για τη Ρωσία. Επιπλέον, η πιθανότητα μιας στρατιωτικής επιχείρησης μπορεί να αναγκάσει το YPG να παραδώσει ορισμένες από τις περιοχές υπό τον έλεγχό του στο καθεστώς Άσαντ, μια έκβαση στην οποία το δίδυμο καθεστώτος-Ρωσίας ήλπιζε εδώ και καιρό. Σύμφωνα με αυτόν τον στόχο, το καθεστώς Άσαντ έστειλε ενισχύσεις στο Χαλέπι και ο Πρόεδρος Μπασάρ Αλ Άσαντ ισχυρίστηκε ευθαρσώς ότι θα αντισταθούν σε μια τουρκική επίθεση.

Δεύτερον, η πρόσφατη προσπάθεια διεύρυνσης του ΝΑΤΟ μέσω της προσχώρησης της Σουηδίας και της Φινλανδίας παρείχε επίσης στην Τουρκία μόχλευση σχετικά με την πιθανή στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία. Είναι γνωστό ότι η Τουρκία στάθηκε αντίθετη με την ένταξη αυτών των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ για κάποιο διάστημα και χρησιμοποίησε αυτή την κατάσταση ως μοχλό. Στην πραγματικότητα, η Τουρκία προσπαθούσε να διαπραγματευτεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες για διάφορους φακέλους μέσω του ζητήματος της ένταξης στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο, η Άγκυρα γνώριζε ότι το παράθυρο των ευκαιριών της δεν θα διαρκούσε για πάντα. Για αυτούς τους λόγους, η Τουρκία ήταν αισιόδοξη ότι μια πιθανή στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία, αυτή τη στιγμή, δεν θα προκαλούσε καμία σημαντική απάντηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ειδικότερα, αλλά και από τις χώρες της ΕΕ.

Τρίτον, η πιθανή επιχείρηση της Τουρκίας δικαιολογείται επίσης από την ανάγκη της Άγκυρας να διευρύνει ασφαλείς περιοχές στη βόρεια Συρία που μπορούν να φιλοξενήσουν τους Σύριους πρόσφυγες που διαμένουν επί του παρόντος στην Τουρκία. Γνωρίζοντας καλά τα οξυμένα ξενοφοβικά και ρατσιστικά αισθήματα εντός της Τουρκίας, ο Ερντογάν ανακοίνωσε ένα σχέδιο διευθέτησης με το οποίο ένα εκατομμύριο Σύριοι πρόσφυγες θα σταλούν στη Συρία. Αν και αυτό το σχέδιο είναι γεμάτο με διάφορα προβλήματα, η πιθανότητα μιας στρατιωτικής επιχείρησης εξυπηρετεί την υπόσχεση του κυβερνώντος κόμματος να στείλει Σύριους πίσω στη χώρα τους ενόψει των προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών στην Τουρκία το 2023. Από αυτή την άποψη, η ρητορική των στρατιωτικών επιχειρήσεων βοηθά το κυβερνών κόμμα να εδραιώσει τη βάση του.

https://www.youtube.com/watch?v=kwEsbkD7uZc

Λαμβάνοντας υπόψη την εσωτερική πολιτική δυναμική της Τουρκίας και το μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό περιβάλλον ως απάντηση στη σύγκρουση στην Ουκρανία, φαίνεται πιθανό ότι η Άγκυρα θα επιλέξει να ξεκινήσει μια νέα επίθεση στις περιοχές που βρίσκονται στη δυτική όχθη του ποταμού Ευφράτη στη Συρία, εκτός εάν οι YPG/SDF κάνουν σοβαρές παραχωρήσεις προς τη Ρωσία και το συριακό καθεστώς το επόμενο διάστημα...

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ