Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, Πρώτος Αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Στρατηγός Στρατού Βαλερί Γκερασίμοφ (Valery Gerasimov) έλεγξε τις ομάδες των ρωσικών στρατευμάτων που συμμετείχαν στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία.
«Ο Γκερασίμοφ άκουσε αναφορές από τους διοικητές για τη χρήση στρατευμάτων (δυνάμεων) κατά την εκτέλεση των καθηκόντων μιας ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, καθώς και άλλους αξιωματούχους για θέματα πολεμικής υποστήριξης για τις ενέργειες των ρωσικών ομάδων σε διάφορες κατευθύνσεις», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Νωρίτερα, στις 26 Ιουνίου, έγινε γνωστό ότι ο Ρώσος υπουργός Άμυνας στρατηγός Σεργκέι Σόιγκου επιθεώρησε προσωπικά τη ρωσική ομάδα στρατευμάτων που συμμετείχαν στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση για την προστασία του Ντονμπάς.
Τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας κατέρριψαν ένα αεροσκάφος MiG-28 της Ουκρανίας στην περιοχή Νικολάεφ και 19 drones καταρρίφθηκαν επίσης στις περιοχές Χάρκοβο και Ζαπορίζια, στο Ντόνιετσκ και στο Λουγκάνσκ, ανακοίνωσε το Σάββατο ο επίσημος εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, αντιστράτηγος Ιγκόρ Κονασένκοφ (Igor Konashenkov).
«Ρωσικά συστήματα αεράμυνας κατέρριψαν ένα αεροσκάφος MiG-29 της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας στην περιοχή του οικισμού Γιαβκίνο, στην περιοχή Νικολάεφ. Επίσης, 19 ουκρανικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα καταρρίφθηκαν στις περιοχές των οικισμών Βοσκρεσένοβκα, Γκλίνσκογιε, Πιτόμνικ, Ζόβτνεβε, Ρουμπίζνιε, Πετρόβκα, στο ευρύτερο Χάρκοβο, Ραμπότινο, Νοβοντανίλιβκα της περιοχής Ζαπορίζια, Πετρίβσκε, Ποπάσνα, Κρεμέναγια της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ, Σνέζνιε, Βισόκογιε, Γιασινοβαταγιάεφ, Κόμσκο της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνιετσκ», είπε ο Κονασένκοφ.
Διευκρίνισε ότι τέσσερις πολλαπλοί εκτοξευτές ρουκετών αναχαιτίστηκαν επίσης στη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνιετσκ και στην περιοχή Χερσώνα.
Κατά τη διάρκεια της ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία, αεροπορία, πυραυλικά στρατεύματα και πυροβολικό πλήττουν περισσότερους από 340 στόχους των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας την ημέρα. «Επιχειρησιακή τακτική και στρατιωτική αεροπορία, πυραυλικές δυνάμεις και πυροβολικό έπληξαν 39 θέσεις διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, δύο αποθήκες πυρομαχικών κοντά στην πόλη Νικολάεφ, καθώς και ανθρώπινο δυναμικό και στρατιωτικό εξοπλισμό σε 302 περιοχές», πρόσθεσε ο Κονασένκοφ.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έδειξε το Σάββατο βίντεο από τις επιχειρήσεις των ρωσικών επιθετικών αεροσκαφών Su-25, τα οποία σε ζευγάρια επιτέθηκαν στις καμουφλαρισμένες θέσεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας από χαμηλά υψόμετρα.
«Τα πληρώματα της αεροπορίας επίθεσης πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές με ρουκέτες σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και εξοπλισμό μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας. Εκτοξεύσεις πυραύλων πραγματοποιήθηκαν σε ζευγάρια από χαμηλά υψόμετρα», αναφέρει το μήνυμα στο βίντεο.
Το πλάνα δείχνουν πώς τα αεροπλάνα με το σύμβολο Z απογειώνονται σε μια αποστολή, χτυπούν από χαμηλά υψόμετρα, μετά τα οποία κάνουν ελιγμούς και πετούν μακριά.
«Ως αποτέλεσμα της πολεμικής χρήσης όπλων αεροπορίας, καμουφλαρισμένες οχυρωμένες θέσεις πεδίου και τεθωρακισμένα οχήματα των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας καταστράφηκαν», πρόσθεσε το υπουργείο.
Μετά την επιστροφή των πληρωμάτων, οι ειδικοί μηχανικοί και τεχνικοί ολοκλήρωσαν τα καθήκοντα συντήρησης του αεροσκάφους και προετοιμασίας για τις επόμενες πτήσεις.
Η Ρωσία χρησιμοποιεί απαρχαιωμένα όπλα στην Ουκρανία λόγω εξάντλησης των αποθεμάτων υψηλής ακρίβειας
Η Ρωσία εξαντλείται από όπλα υψηλής ακρίβειας, επομένως αρχίζει να χρησιμοποιεί πιο ξεπερασμένα, χρησιμοποιώντας τα για να πραγματοποιεί αεροπορικές επιδρομές και πλοία, αναφέρεται στην έκθεση της βρετανικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών.
Συγκεκριμένα, η Ρωσία χτύπησε το εμπορικό κέντρο στο Κρεμεντσούγκ με έναν αντιπλοϊκό πύραυλο Kh-32 (μια αναβαθμισμένη έκδοση του σοβιετικού Kh-22). Αυτό υποδεικνύεται από τα αποτελέσματα της ανάλυσης των εγγραφών CCTV, αναφέρει η έκθεση.
Αυτά τα όπλα έχουν σχεδιαστεί για να καταστρέφουν μεγάλα πλοία και στη συνέχεια είναι λιγότερο ακριβή και ακατάλληλα για ακριβή χτυπήματα, ειδικά σε πυκνές αστικές περιοχές. Η χρήση αυτών των όπλων έχει επανειλημμένα οδηγήσει σε «παράπλευρες απώλειες» στον άμαχο πληθυσμό, λένε αξιωματικοί των πληροφοριών.
Ωστόσο, η έκθεση συνεχίζει να λέει ότι την επόμενη μέρα η Ρωσία χτύπησε στόχους στην περιοχή της Οδησσού με ακόμη λιγότερο ακριβή X-22. Η χρήση τους αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα τυχαίων θυμάτων.
Επιπλέον, η έκθεση αναφέρει ότι οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να προελαύνουν αργά στην περιοχή Λισιτσάνσκ, συνεχίζοντας να πραγματοποιούν αεροπορικά πλήγματα. Προφανώς, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας καταφέρνουν να συγκρατήσουν τον εχθρό στα νοτιοανατολικά προάστια του Λισιτσάνσκ.
Ο Πούτιν αποφάσισε να εισβάλει στην Ουκρανία τουλάχιστον ένα χρόνο πριν
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σχεδίαζε μια επίθεση στην Ουκρανία εδώ και πολύ καιρό και αποφάσισε την ίδια την εισβολή τουλάχιστον ένα χρόνο πριν, δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς σε συνέντευξή του στο CBS.
Όταν ρωτήθηκε πότε ο Πούτιν θα ξεμείνει από πόρους για να συνεχίσει τον πόλεμο, ο Σολτς απάντησε ότι «στην πραγματικότητα, κανείς δεν ξέρει». Ωστόσο, ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός, σύμφωνα με την καγκελάριο, δείχνει ότι ο Ρώσος πρόεδρος είναι έτοιμος για έναν μακρύ πόλεμο.
«Είναι ο ηγέτης μιας πολύ μεγάλης χώρας όπου ζουν πολλοί άνθρωποι, με πολλά μέσα, πολεμά πραγματικά αυτόν τον βάναυσο πόλεμο και προετοιμάζεται για αυτόν εδώ και πολύ καιρό», είπε ο Σολτς.
Επιπλέον, ο καγκελάριος πιστεύει ότι ο Πούτιν πήρε την απόφαση να διεξαγάγει τον πόλεμο στην Ουκρανία ένα χρόνο πριν από την έναρξη ή ακόμη και νωρίτερα.
«Νομίζω ότι η απόφαση να διεξαχθεί αυτός ο πόλεμος πάρθηκε ένα χρόνο πριν ξεκινήσει, ή ίσως νωρίτερα, επειδή προετοιμαζόταν γι' αυτόν. Και επομένως θα μπορέσει να συνεχίσει τον πόλεμο για πολύ καιρό», είπε.
Ο Σολτς είπε ότι ενώ ο Πούτιν «δεν το παραδέχεται», η Ρωσία επηρεάζεται από τις δυτικές κυρώσεις. «Αυτό συμβαίνει με μια όχι τόσο ανεπτυγμένη χώρα που χρειάζεται πραγματικά όλη την τεχνολογία από τον υπόλοιπο κόσμο για να έχει ένα κατάλληλο βιοτικό επίπεδο», είπε.
Ωστόσο, ο Σολτς δεν πιστεύει ότι η Γερμανία δίνει στον Πούτιν την ευκαιρία να αποδυναμώσει την επίδραση των κυρώσεων όταν ξοδεύει 2 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα για ρωσικό φυσικό αέριο, άνθρακα και άλλες πηγές ενέργειας. Επιπλέον, σύμφωνα με τον καγκελάριο, η Γερμανία καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να μειώσει το ποσό που πληρώνει για τους ρωσικούς ενεργειακούς πόρους.
«Δεν μπορεί να αγοράσει τίποτα με τα χρήματα που παίρνει από εμάς, γιατί υπάρχουν όλες αυτές οι κυρώσεις για την εισαγωγή σύγχρονης τεχνολογίας και πραγμάτων που χρειάζεται. Αυτό, λοιπόν, είναι αυτό που τον [Πούτιν] τον εξόργισε πραγματικά», είπε ο Σολτς.