Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Ανάλυση κόστους-οφέλους: Ο πόλεμος της Ουκρανίας αιμορραγεί τη Ρωσία

Για να έχουν νόημα οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, η Ουκρανία πρέπει να «απωθήσει» τα ρωσικά στρατεύματα, δήλωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ουκρανίας και της Βρετανίας Ντμίτρι Κουλέμπα και Λιζ Τρους σε κοινό άρθρο τους. 

Το Κίεβο και το Λονδίνο πιστεύουν ότι, η Ρωσία «θα γίνει σοβαρή στις διαπραγματεύσεις μόνο αφού ο λαός της Ουκρανίας απωθήσει τα στρατεύματα». Επιπλέον, τονίζεται ότι «δεν μπορεί να υπάρξει λύση διαπραγματεύσεων που θα επαναλάμβανε τις συμφωνίες του Μινσκ, για τις οποίες η Ουκρανία πλήρωσε με την κυριαρχία, την ασφάλεια και την εδαφική της ακεραιότητα», η συμφωνία δεν πρέπει να περιλαμβάνει εδαφικές παραχωρήσεις από το Κίεβο.

Καθώς ο πόλεμος της Ουκρανίας μπαίνει στον πέμπτο του μήνα, είναι όλο και πιο ασαφές τι θα μπορούσε ενδεχομένως να κερδίσει η Ρωσία, κάτι που μπορεί να δικαιολογήσει το  τεράστιο κόστος  που επιβαρύνει για την εισβολή της. Η κατάκτηση υποτίθεται ότι πληρώνει , διαφορετικά ο πόλεμος είναι παράλογος. 

Ωστόσο, μετά από λίγους μόλις μήνες, είναι προφανές ότι η ανάλυση κόστους-οφέλους του πολέμου είναι αρνητική και έχει χειρότερη τάση για τη Ρωσία. Όμως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, δεν ενδιαφέρεται για τις ειρηνευτικές συνομιλίες. Σε αυτό το σημείο, φαίνεται να  συνεχίζει τον πόλεμο απλώς για κύρος, για να αποδείξει ότι η Ρωσία εξακολουθεί να είναι μεγάλη δύναμη. Αυτό είναι ειρωνικό, γιατί ο ίδιος ο πόλεμος  καταστρέφει τον ίδιο τον ισχυρισμό της Ρωσίας ότι είναι μεγάλη δύναμη .

Οι κατεστραμμένες κατακτήσεις δεν πληρώνουν

 Η Ρωσία  σημειώνει πρόοδο κατακτώντας εδάφη .Φαίνεται κοντά στην πλήρη κατάληψη του Λουχάνσκ και του Ντόνετσκ, τα εδάφη του Ντονμπάς που η Ρωσία ισχυρίζεται ότι είναι ανεξάρτητες χώρες. Και η Ρωσία ελέγχει μεγάλο μέρος των ακτών της Ουκρανίας. Έτσι ο Πούτιν, μπορεί σύντομα να είναι σε θέση να δηλώσει ένα είδος «νίκης».

Αλλά αυτό είναι επιτυχία μόνο με τον πιο βασικό τρόπο, με αμβλύ βία. Είναι αλήθεια ότι η Ρωσία ελέγχει τώρα λίγο περισσότερη επικράτεια από ότι πριν, και ότι ο εδαφικός έλεγχος είναι ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος, επειδή υπάρχει μόνο τόσος χερσαίος χώρος. Η Ρωσία ελέγχει πλέον περισσότερα από ότι τον Φεβρουάριο, κάτι που είναι κατά κάποιο τρόπο επιτυχία. Αλλά αυτή η νίκη είναι κατά τα άλλα πολύ περιορισμένη.

Η κατάληψη αυτών των κατακτήσεων θα είναι δαπανηρή, γιατί θα χρειαστεί μεγάλη στρατιωτική ή αστυνομική παρουσία για να αποτραπούν εξεγέρσεις.

Η ανοικοδόμηση, προκειμένου να εξαχθεί οποιαδήποτε οικονομική αξία από αυτούς τους χώρους, θα είναι μια άλλη πληγή. Το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου δεν θα αναγνωρίσει αυτές τις κατακτήσεις ως ρωσικό έδαφος. Αυτό σημαίνει ότι, οι επενδύσεις και το εμπόριο θα είναι ελάχιστες. Οι επιχειρήσεις θα αποθαρρύνονται επίσης, από τις ερειπωμένες υποδομές. Ούτε θα μετακινηθούν οικονομικά παραγωγικοί άνθρωποι, σε τέτοιες περιοχές που πλήττονται από συγκρούσεις. Μόνο οι παλιοί και αδύναμοι πιθανότατα θα μείνουν.

Με λίγα λόγια, αυτές οι κατακτημένες περιοχές θα απαιτήσουν επιδότηση από τη ρωσική κυβέρνηση για να επιβιώσουν. Αυτό ήταν ένα πρότυπο σε άλλες ρωσικές « παγωμένες συγκρούσεις ». Γίνονται έξοδο και βάρος. Αυτό δεν είναι ένα βιώσιμο μοντέλο επέκτασης, ούτε είναι η κατάκτηση που πληρώνει.

Πάνω από αυτές τις δαπανηρές κατακτήσεις είναι οι ευρύτερες οικονομικές προεκτάσεις του πολέμου. Η εισβολή θα απομονώσει τη Ρωσία από τη δυτική οικονομία για δεκαετίες. Ακόμη και αν τελικά αποκατασταθούν οι αγορές φυσικού αερίου, η Δύση θα αποσυνδεθεί σιγά σιγά από τη Ρωσία. Οι δυτικές εταιρείες δεν θα επιστρέψουν. Οι κυρώσεις θα παραμείνουν. 

Η πρόσβαση στη δυτική τραπεζική θα συρρικνωθεί απότομα, μαζί με την πρόσβαση σε διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όπως το ΔΝΤ. Τα ταξίδια στη Δύση για αναψυχή και εκπαίδευση θα γίνουν πολύ πιο δύσκολα, κρίσιμες εισαγωγές και τεχνολογίες θα διακοπούν, η εξάρτηση από την Κίνα θα εκτοξευθεί στα ύψη. 

Αυτά τα κόστη δεν γίνονται αισθητά τώρα, αλλά μεσοπρόθεσμα θα μειώσουν αισθητά την ανάπτυξη της Ρωσίας και θα επιδεινώσουν τη διαρροή εγκεφάλων της. Εάν ο Πούτιν παραμείνει επικεφαλής , η Ρωσία θα διολισθήσει στα  σοβιετικά επίπεδα απομόνωσης από τον υπόλοιπο κόσμο.

Οι πόλεμοι για το κύρος

Σύμφωνα με τα υλικά σημεία αναφοράς που σκιαγραφήθηκαν παραπάνω, ο πόλεμος είναι μια καταστροφή για τη Ρωσία. Η αξία των εδαφικών της αποκτήσεων είναι χαμηλή, πιθανώς αρνητική, δεδομένης της καταστροφικής φύσης αυτών των χώρων λόγω του ρωσικού βομβαρδισμού και του επακόλουθου πολιτικοοικονομικού κενού που θα πέσουν ως μη αναγνωρισμένες κατακτήσεις. Αυτές οι πραγματικότητες, θα συμβούλευαν τη Ρωσία να σταματήσει τον πόλεμο, και φαίνεται να υπάρχει κάποια διαφωνία στο Κρεμλίνο γύρω από αυτά τα σημεία.

Αλλά ο Πούτιν προχωρά, υποδηλώνοντας ότι ο πόλεμος δεν αφορά πλέον κάποια συγκεκριμένη πολύτιμη κατάκτηση, αλλά τη νίκη για χάρη του. Αυτός είναι ένας απαίσιος λόγος για να πολεμήσετε. Η αγνόηση της υλικής ισορροπίας του κόστους για την επιδίωξη μιας νίκης για το κύρος, είναι ένα αποδεδειγμένο μέσο για να γλιστρήσετε σε ένα τέλμα που δεν κερδίζεται. Αυτό είναι αρκετά κοντά στη λογική των ΗΠΑ στα τελευταία στάδια του πολέμου του Βιετνάμ.

Σε αυτή τη σύγκρουση, μεγάλο μέρος του κατεστημένου εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ αναγνώρισε ότι, ο πόλεμος δεν θα μπορούσε να κερδηθεί με λογικό κόστος  χωρίς, για παράδειγμα, να εισβάλει στο Βόρειο Βιετνάμ. Ο Χένρι  Κίσινγκερ,  προφανώς ένιωθε έτσι ήδη από το 1966. Ωστόσο, ο Πρόεδρος  Τζόνσον, δεν ήθελε να είναι ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που έχασε έναν πόλεμο και ο διάδοχός του, ο Πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον, ήθελε μια άπιαστη «ειρήνη με τιμή». Διακυβεύτηκε η αμερικανική αξιοπιστία.

Τόσο ο Τζόνσον όσο και ο Νίξον, δεσμεύτηκαν τόσο πολύ στη σύγκρουση που αγωνίστηκαν να προχωρήσουν από αυτήν, δημιουργώντας τεράστια πολιτική ένταση στο εσωτερικό, αποξενώνοντας συμμάχους στο εξωτερικό και πυροδοτώντας οικονομικά προβλήματα, που οδήγησαν στα προβλήματα της δεκαετίας του 1970.

Ο Πούτιν μάλλον ολισθαίνει σε αυτό το δίλημμα. Αυτός ξεκίνησε τον πόλεμο. Η νίκη ή η ήττα αντανακλά πάνω του. Και η αντίληψη της Ρωσίας ως μεγάλης δύναμης, θα μπορούσε να καταστραφεί από ένα αδιέξοδο στον πόλεμο, ακόμη και όταν ο ίδιος ο πόλεμος υπονομεύει τον ισχυρισμό της Ρωσίας ότι είναι μεγάλη δύναμη, απεικονίζοντας τις μυριάδες ανεπάρκειες του στρατού της και το κόστος που συσσωρεύεται στη ρωσική οικονομία.

Όπως οι ΗΠΑ συνέχισαν να πολεμούν στο Βιετνάμ για το φάσμα της αξιοπιστίας, έτσι, πιθανότατα, ο Πούτιν θα συνεχίσει να πολεμά στην Ουκρανία. Το υλικό κόστος του πολέμου είναι όλο και πιο άσχετο γι 'αυτόν, κάτι που θα τα κάνει πολύ χειρότερα στο τέλος.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ