Ένας στρατιωτικός παρατηρητής που γεννήθηκε στο Χάρκοβο, ο έφεδρος συνταγματάρχης Gennady Alekhin, σε μια συνέντευξη στο Ukraina.ru αναφέρθηκε στο πρώτο στάδιο της Ρωσικής «ειδικής» επιχείρησης, καθώς τότε φάνηκαν ελαττώματα, κακός σχεδιασμός και ελλείψεις. «Για παράδειγμα, όταν διασχίσαμε το έδαφος της Ουκρανίας στις 24 Φεβρουαρίου από διαφορετικές κατευθύνσεις, οι πρώτες απώλειες εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια της πορείας», είπε.
Δυστυχώς, ομάδες πορείας στρατιωτικού εξοπλισμού και προσωπικού μπήκαν χωρίς τα κατάλληλα φυλάκια, χωρίς περιπολίες και χωρίς συνοδεία ελικοπτέρων, καταγγέλλει ο πραγματογνώμονας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «αν στο πρώτο στάδιο του NMD συγκρίνουμε την εκπαίδευση και τη συνοχή των μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας με τις στρατιωτικές μονάδες της Λαϊκής Πολιτοφυλακής, τότε γίνεται αισθητό ότι οι μαχητές από το Donbass, ήταν συνεχώς σε επιφυλακή, επειδή όλοι τους είχαν περάσει από τη γραμμή επαφής αυτά τα οκτώ χρόνια», αναφέρει.
«Ένα σημαντικό μέρος των αξιωματικών του ρωσικού στρατού, είναι ότι έχουν εμπειρία μάχης. Αυτοί οι αξιωματικοί που ήταν υπολοχαγοί κατά τη διάρκεια της εκστρατείας στην Τσετσενία, είναι τώρα στον βαθμό των συνταγματαρχών και των αντισυνταγματαρχών, και οι αξιωματικοί μεσαίου επιπέδου πέρασαν από τη Συρία. Αλλά όλα αυτά ήταν τοπικές συγκρούσεις. Και η Ουκρανία είναι μια μεγάλης κλίμακας σύγκρουση, δεδομένου του μεγάλου μήκους του μετώπου στο πρώτο στάδιο (3000 χλμ.) και δεδομένου ότι μάλλον, μικρές δυνάμεις και μέσα έχουν εισέλθει στο έδαφός της. Η αναλογία ήταν 1 προς 1 και σε ορισμένες περιοχές 1 προς 2», διευκρίνισε ο Alekhin.
Όπως είναι φυσικό, οι προσαρμογές γίνονται πάντα κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού και μια τέτοια προσαρμογή έχει συμβεί, πρόσθεσε ο ειδικός.
«Τα κύρια σημεία καμπής θα συμβούν ακριβώς εκεί, όταν η εργασία ολοκληρωθεί πλήρως. Μόνο τότε θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για το τρίτο και το τέταρτο στάδιο», κατέληξε.
Από την έναρξη της πλήρους κλίμακας εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, ο ρωσικός στρατός έχει καταλάβει πλήρως την ακτή της Αζοφικής Θάλασσας, γεγονός που επιτρέπει στη Ρωσία να ελέγχει τόσο χερσαίες όσο και θαλάσσιες οδούς προς τη χερσόνησο της Κριμαίας.
Εν τω μεταξύ ο Ουκρανός Στρατηγός Ντμίτρι Μαρτσένκο τόνισε ότι η γέφυρα του Κερτς είναι ο νούμερο ένα στόχος για τον ουκρανικό στρατό'', που από τις πρώτες μέρες διηύθυνε την υπεράσπιση του Νικολάεφ και την περιοχή του Νικολάεφ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρόγραμμα ''Radio Liberty of Crimea''.
Στο Πενταπόσταγμα αναφέραμε: Ουκρανός Στρατηγός: Θα χτυπήσουμε εκεί που πρέπει! Ο νούμερο ένα στρατιωτικός στόχος μας είναι η γέφυρα του Κερτς. ''Δεν είναι μυστικό του στρατού μας, το ξέρουν και οι ίδιοι... έτσι θα νικήσουμε'', είπε.
Για να γίνει αντιληπτή η γεωστρατηγική σημασία της γέφυρας και το πόσο σημαντική είναι για τους Ρώσους, αξίζει να αναφέρουμε, πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε υπογράψει ένα διάταγμα, που δίνει στο ρωσικό στρατό το δικαίωμα να μπλοκάρει τα εδάφη και τις υδάτινες περιοχές των εγκαταστάσεων υπό την προστασία της Ρωσικής Φρουράς. Ο κατάλογος περιλαμβάνει το στενό Κέρτς και τη γέφυρα απέναντί του.
Σύμφωνα με το έγγραφο, ο Πούτιν τροποποίησε τον ομοσπονδιακό νόμο «Στρατιωτικά της Ρωσικής Εθνικής Φρουράς», δίνοντας στον ρωσικό στρατό το δικαίωμα να μπλοκάρει «προστατευόμενες περιοχές και περιοχές νερού, αποτρέποντας παράνομες απόπειρες εισόδου» που φρουρούσαν τα στρατεύματα της Εθνικής Φρουράς.
Η γέφυρα στα στενά του Κερτς, που συνδέει τη Ρωσία με την κατεχόμενη Κριμαία, τέθηκε σε λειτουργία το 2019. Το μήκος του είναι σχεδόν 19 χιλιόμετρα, το κατά προσέγγιση κόστος κατασκευής είναι περίπου 250 δισεκατομμύρια ρούβλια. Πέρα από τη γέφυρα, ειδικότερα, η Ρωσική Ομοσπονδία μεταφέρει τα στρατεύματα και τον εξοπλισμό της στο έδαφος της Κριμαίας και στη συνέχεια στα νότια της Ουκρανίας.
«Δεν είναι μυστικό για τον στρατό τους ή για τον στρατό μας. Ούτε για τους πολίτες τους, ούτε για τους πολίτες μας. Αυτός θα είναι ο νούμερο ένα στόχος για την ήττα μας. Είναι σαν να πρέπει απλώς να κόψουμε το κύριο έντερο της άντλησης αποθεμάτων. Μόλις αυτό το έντερο γίνει περιτομή, θα αρχίσουν να πανικοβάλλονται. Και πιστέψτε με... όσοι έτρεξαν στη Συμφερούπολη και την Κριμαία με ρωσικές σημαίες, θα πάρουν γρήγορα τις Ουκρανικές σημαίες και θα τρέχουν με αυτές. Γιατί τέτοιοι είναι δυστυχώς οι κάτοικοι εκεί'', δήλωσε ο Ουκρανός Στρατηγός Ντμίτρι Μαρτσένκο.