Ο Οργανισμός της Συμφωνίας του Βορείου Ατλαντικού συνεχίζει να αλλάζει ακόμη και όταν υπερασπίζεται τα 30 έθνη της συμμαχίας, δήλωσε στην Defense Writers Group η Πρέσβης Julianne Smith, μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ.
Η Smith μίλησε για τις προκλήσεις από τη Ρωσία, λόγω του απρόκλητου πολέμου αυτής της χώρας στην Ουκρανία και την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.
Η συζήτησή της ενίσχυσε τις αλλαγές στη συμμαχία ως αποτέλεσμα του πολέμου του Ρώσου Προέδρου Πούτιν κατά της Ουκρανίας, η μεγαλύτερη είναι ότι τα 30 κράτη μέλη μιλούν με «μία φωνή» στην αντίθεσή τους στη ρωσική εισβολή.
Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, θα παραστεί στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης και θα συζητήσει μια σειρά θεμάτων με τους ηγέτες των άλλων συμμάχων του ΝΑΤΟ από τις 28 Ιουνίου.
Ακόμη και πριν από τη ρωσική εισβολή, η Σύνοδος Κορυφής της Μαδρίτης ήταν έτοιμη να αλλάξει το παιχνίδι για τη συμμαχία. Το στολίδι της συνόδου κορυφής επρόκειτο να είναι η συμφωνία, για μια νέα στρατηγική αντίληψη για τη συμμαχία. Πολλά έχουν αλλάξει από την τελευταία φορά που οι ηγέτες του ΝΑΤΟ ενέκριναν μια στρατηγική ιδέα το 2010.
«Ακόμη και πριν από τις 24 Φεβρουαρίου, υπήρχε μια βαθιά εκτίμηση σε όλη τη συμμαχία ότι, η «γλώσσα» που χρησιμοποιούσαμε προς τη Ρωσία από το 2010 ήταν πολύ ξεπερασμένη και χρειαζόταν σημαντική αναβάθμιση και έπρεπε να αντικατοπτρίζει το τρέχον περιβάλλον», είπε η Smith. «Υπήρξε επίσης μια εκτίμηση ότι η Κίνα, για πρώτη φορά, έπρεπε να είναι μέρος της στρατηγικής ιδέας».
Επιπλέον, η ιδέα πρέπει να αντιμετωπίζει νέες απειλές και προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της «μεγαλύτερης έμφασης σε πράγματα όπως οι αναδυόμενες και ενοχλητικές τεχνολογίες, μεγαλύτερη έμφαση σε νέους τομείς όπως ο κυβερνοχώρος και το διάστημα, περισσότερο δε στην κλιματική αλλαγή», είπε.
Και μετά, η Ρωσία εισέβαλε ξανά στη γείτονά της, η οποία πρόσθεσε νέες απαιτήσεις και πολυπλοκότητα στη σύνοδο κορυφής.
Τώρα, υπάρχει ένα κομμάτι δύναμης-στάσης στις συζητήσεις στη Μαδρίτη. Οι σύμμαχοι - συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών - έχουν στείλει χιλιάδες στρατιώτες στα κράτη της πρώτης γραμμής της συμμαχίας, για να αποτρέψουν τον Πούτιν. Ο αριθμός των ομάδων μάχης του ΝΑΤΟ σε αυτές τις πολιτείες αυξήθηκε από τέσσερις σε οκτώ. Ο Μπάιντεν, έχει δεσμευτεί να υπερασπιστεί κάθε εκατοστό της επικράτειας του ΝΑΤΟ. Οι σύμμαχοι θα συζητήσουν πώς θα πρέπει να φαίνεται το μακρινό αποτύπωμα των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη. «Τι πρέπει να κάνει μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα η συμμαχία σε αυτή τη γειτονιά, για να ενισχύσει την ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ» είπε η Σμιθ.
Μια άλλη απάντηση στη ρωσική εισβολή, είναι οι αιτήσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στη συμμαχία. Τα δύο έθνη, επί μακρόν εταίροι του ΝΑΤΟ, έχουν στρατιωτικές δυνατότητες που θα ταίριαζαν άψογα στη συμμαχία, είπε η Smith. «Η ελπίδα είναι ότι αυτές οι δύο χώρες θα ενωθούν μαζί μας στη Μαδρίτη ως προσκεκλημένοι», είπε.
Η Κίνα, επίσης, είναι μια ανησυχία. Οι υπουργοί Εξωτερικών της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας θα προσχωρήσουν στους ηγέτες του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη. Η Smith πιστεύει ότι, αυτό θα διευρύνει «τη συζήτηση για την κοινή μας ασφάλεια, … μιλώντας τους για πράγματα όπως οι αναδυόμενες και ενοχλητικές τεχνολογίες και ο κυβερνοχώρος».
Η Smith, η οποία εδρεύει στις Βρυξέλλες, είπε ότι οι σύμμαχοι εντυπωσιάστηκαν από την απόδοση του ουκρανικού στρατού στην υπεράσπιση της χώρας τους. «Νομίζω ότι πολλοί από εμάς εξεπλάγησαν από την ικανότητά τους, να απωθήσουν τη ρωσική επιθετικότητα, την αποφασιστικότητά τους, το μαχητικό τους πνεύμα, τους τρόπους με τους οποίους χειρίζονταν ορισμένα περιουσιακά στοιχεία και ικανότητες», είπε.
Οι ίδιοι σύμμαχοι εκφράζουν έκπληξη για τις επιδόσεις της Ρωσίας στον πόλεμο. «Η Ρωσία είναι μια χώρα που έχει ξεκάθαρα κάποιες μεγάλες προκλήσεις επί τόπου», είπε. «Ο Πούτιν ήταν ανίκανος να εισβάλει στο Κίεβο και να το πάρει μέσα σε λίγες μέρες. Η Ρωσία, χρειάστηκε να επανεκτιμήσει και να επικεντρωθεί σχεδόν αποκλειστικά στην Ανατολή».
Η Smith είπε ότι, η προσέγγιση στα έθνη του Ινδο-Ειρηνικού βοηθά όλα τα δημοκρατικά έθνη να αντιμετωπίσουν τις στρατηγικές νέων ανταγωνιστών. Τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα, αποτελούν απειλές για τη βασισμένη σε κανόνες διεθνή τάξη που διατηρεί την ειρήνη από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Η Ρωσία και η Κίνα είναι ευθυγραμμισμένες με πολλούς τρόπους. Και τα δύο έθνη χρησιμοποιούν τακτικές της γκρίζας ζώνης, για να αποκτήσουν πλεονεκτήματα και πραγματοποίησαν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις.
«Ήταν ενδιαφέρον για μένα να παρακολουθώ εκπροσώπους χωρών στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, να μιλούν για υβριδικές απειλές από την πλευρά τους στον Ειρηνικό: πώς παλεύουν με την παραπληροφόρηση, τις κυβερνοεπιθέσεις, τις επιθετικές τακτικές που βλέπουν, πράξεις εκφοβισμού από την Κίνα», είπε η Smith. «Στη συνέχεια, αν το συνδυάσουμε με την Εσθονία ή την Λιθουανία βλέπουμε μερικές από τις ίδιες προκλήσεις που προέρχονται από τη Ρωσία», είπε.