Το όνομά της έχει συνδεθεί -καλώς ή κακώς – με θεωρίες συνωμοσίας των πιο ισχυρών ανθρώπων στον κόσμο, που έχουν τη δύναμη να διαμορφώνουν παγκόσμια γεγονότα.
Ο λόγος για τη Λέσχη Μπίντερμπεργκ – μια κλειστή ομάδα που συνεδριάζει μια φορά το χρόνο με τη συμμετοχή περίπου 130 προσωπικοτήτων, με παγκόσμια επιρροή.
Όπως γράφει ο Μιχάλης Ψύλος για την naftemporiki.gr, τη νέα χρονιά, η Λέσχη Μπίντελμπεργκ θα συνεδριάσει τον Ιούνιο στην Στοκχόλμη. Και ίσως όχι τυχαία. Καθώς δύο ηγετικά της στελέχη προέρχονται από τη Σκανδιναβία: Ο νεοεκλεγείς συμπρόεδρος της Λέσχης και πρώην ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. Αλλά και ο Σουηδός βιομήχανος Μάρκους Βάλενμπεργκ, πρόεδρος της Saab, που εστιάζει πλέον τις εργασίες της στην κατασκευή αμυντικών συστημάτων που φέτος σημείωσε αύξηση 70% στις παραγγελίες.
Ο Βάλενμπεργκ που μετέχει στην 31μελή επιτροπή της Λέσχης, είναι αυτός που θα φιλοξενήσει τη συνάντηση στο υπέροχο ξενοδοχείο Grand, της Στοκχόλμης.
Ο 65χρονος Στόλτενμπεργκ μετά από μια ταραχώδη δεκαετία στο τιμόνι του ΝΑΤΟ αναλαμβάνει ουσιαστικά να ηγηθεί της Λέσχης Μπίντελμπεργκ,από κοινού με την 75χρονη Καναδή δισεκατομμυριούχο στον τομέα της επικοινωνίας,Μαρί Ζοσέ Κράβις, η οποία είναι πολύ πιθανό να αποχωρήσει αρκετά σύντομα καθώς παρακολουθεί επιμελώς τις εργασίες της Λέσχης από τα τέλη της δεκαετίας του ’80.
Το μεγάλο αφεντικό
Πρακτικά, η προεδρία του Στόλτενμπεργκ στη Λέσχη δεν περνά καθόλου απαρατήρητη.Ειδικά επειδή δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι το 2025, στην κορυφή της ατζέντας των συζητήσεων θα είναι -όχι περιέργως- η Ρωσία. Σε μία περίοδο που ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ έχει δεσμευτεί πώς θα μπορούσε να τελειώσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και να περιορίσει την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Ευρώπη.
Ο πρώην αρχηγός του ΝΑΤΟ έστειλε μάλιστα «μήνυμα» στον Τραμπ, υπενθυμίζοντας ότι « η διατλαντική σχέση αποτελεί βασικό στρατηγικό πλεονέκτημα σε αυτήν την εποχή του ανταγωνισμού των μεγάλων δυνάμεων».
Σε άρθρο του στους Financial Times τον περασμένο μήνα, ο Στόλτενμπεργκ τόνισε επιπλέον τη δικομματική φύση της Ατλαντικής Συμμαχίας: «Η υποστήριξη και η υπερηφάνεια για την πιο ισχυρή στρατιωτική συμμαχία που έχει δει ποτέ ο κόσμος, παραμένει ισχυρή σε όλο το πολιτικό φάσμα», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Τον Φεβρουάριο, ο Στόλτενμπεργκ θα αναλάβει επίσης την προεδρία της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου, ενός άλλου σημαντικού συμποσίου για την άμυνα και τη διπλωματία.
Μέλος της Λέσχης και ο Ρούτε
Η Λέσχη Μπίλντερμπεργκ άλλωστε έχει να επιδείξει άλλο ένα επίλεκτο μέλος της στην ηγεσία του ΝΑΤΟ: Τον πρώην πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, αντικατέστησε τον Στόλτενμπεργκ ως ΓΓ της Συμμαχίας. Κάτι που σηματοδοτεί συγκέντρωση ελέγχου της Λέσχης στην κορυφή της Ατλαντικής συμμαχίας, σε μια κρίσιμη στιγμή.
«Έτσι, όλοι οι υψηλοί οικονομικοί παράγοντες που προσκαλούνται στην Μπίλντερμπεργκ του Στόλτενμπεργκ μπορούν να περιμένουν να κερδίσουν από τις στρατιωτικές και αμυντικές επενδύσεις», τονίζουν Ευρωπαίοι διπλωμάτες. «Τώρα είναι η ώρα για τον Γενς να δικτυωθεί στις υπερατλαντικές δομές, διατηρώντας τον πόλεμο στον…δρόμο, τη συμμαχία ισχυρή και τα δισεκατομμύρια της mil-tech να ρέουν», προσθέτουν .
Αρκετά μέλη από την 31μελή διευθύνουσα επιτροπή της Λέσχης Μπίντελμπεργκ έχουν ανώτερους ρόλους στην αμυντική βιομηχανία, όπως ο Μάρκους Βάλενμπεργκ, ο Ερικ Σμιντ, πρώην επικεφαλής της Google που ασχολείται σήμερα με την παραγωγή drones καμικάζι για την αγορά της Ουκρανίας.
Στην ηγετική ομάδα μετέχουν επίσης ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας Πήτερ Τιλ – από τους μεγαλύτερους δωρητές στην προεδρική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ – και συνιδρυτής της διαβόητης Palantir που ασχολείται με συστήματα παρακολούθησης και την τεχνητή νοημοσύνη.
Ο πιστός του εταίρος Αλεξ Καρπ, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Palantir, ψηφίστηκε στο διοικητικό συμβούλιο της Μπίλντερμπεργκ πριν από μερικά χρόνια. Ο Καρπ, ο οποίος ισχυρίζεται ότι η εταιρεία του είναι «υπεύθυνη για το μεγαλύτερο μέρος της ψηφιακής βοήθειας στην Ουκρανία», είπε πρόσφατα στους New York Times ότι οι ΗΠΑ «πολύ πιθανό» θα πολεμήσουν σύντομα σε έναν πόλεμο τριών μετώπων με την Κίνα, τη Ρωσία και το Ιράν.
Οπως στη δεκαετία του 1950
Από ορισμένες απόψεις άλλωστε , η γεωπολιτική διάθεση σήμερα, δεν είναι τόσο διαφορετική από τη δεκαετία του 1950, όταν γεννήθηκε η Λέσχη Μπίλντερμπεργκ.
Η Λέσχη είχε πάντα στενούς δεσμούς με τον στρατό: οι ιδρυτές της περιελάμβαναν ανώτερα μέλη της βρετανικής και αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών και ένας προηγούμενος ηγέτης του ΝΑΤΟ, ο Λόρδος Κάρινγκτον, προήδρευσε της Λέσχης από το 1990 έως το 1998.
Στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης στην πρώτη συνάντηση της Λέσχης το 1954 ήταν «η στάση απέναντι στον κομμουνισμό και τη Σοβιετική Ένωση», με την «αυστηρά εμπιστευτική» έκθεση της συνεδρίασης να αναφέρεται επανειλημμένα στην «κομμουνιστική απειλή». Εβδομήντα χρόνια αργότερα, στην προηγούμενη σύνοδο κορυφής της Λέσχης στη Μαδρίτη , η κύρια απειλή ήταν η «Ρωσία».
Το 1954, η νεοϊδρυθείσα τότε Λέσχη αντιμετώπιζε «την εμφάνιση του «κομμουνιστικού κινδύνου». Το 2025, με τον Στόλτενμπεργκ επικεφαλής, έρχεται να αντιμετωπίσει τον αποκαλούμενο «αναδυόμενο άξονα των αυταρχικών χωρών» με επικεφαλής τη Ρωσία, την Κίνα και τη Βόρεια Κορέα.