Ένοπλες Συρράξεις

Οδός προς καταστροφή! NYT: Ο ρωσικός στρατός επαναλαμβάνει λάθη στην Α. Ουκρανία

Ο ρωσικός στρατός, ηττημένος και αποθαρρυμένος μετά από τρεις μήνες πολέμου, κάνει τα ίδια λάθη στην εκστρατεία του να καταλάβει μια περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας που τον ανάγκασαν να εγκαταλείψει τις θέσεις του στο Κίεβο, λένε ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με τους New York Times.

Ενώ τα ρωσικά στρατεύματα καταλαμβάνουν εδάφη, ένας αξιωματούχος του Πενταγώνου είπε ότι ο ρυθμός τους εξάντλησε και ότι η συνολική μαχητική ισχύς του στρατού είχε μειωθεί κατά περίπου 20%. Και από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος, η Ρωσία έχει χάσει 1.000 τανκς, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου την περασμένη εβδομάδα.

Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διόρισε νέο διοικητή, τον στρατηγό Αλεξάντρ Ντβόρνικοφ , τον Απρίλιο, σε κάτι που θεωρήθηκε ευρέως ως αναγνώριση ότι το αρχικό ρωσικό πολεμικό σχέδιο αποτυγχάνει.

Αμέσως μετά την άφιξή του, ο στρατηγός Ντβόρνικοφ προσπάθησε να πάρει αποσπασμένες μονάδες αέρος και ξηράς για να συντονίσουν τις επιθέσεις τους, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι. Αλλά δεν έχει εμφανιστεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες, με αποτέλεσμα ορισμένοι αξιωματούχοι να κάνουν εικασίες για το αν παραμένει επικεφαλής της πολεμικής προσπάθειας.

Οι Ρώσοι πιλότοι συνεχίζουν επίσης να επιδεικνύουν την ίδια συμπεριφορά που έκαναν τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου: περνούν τα σύνορα για να εξαπολύσουν πλήγματα και στη συνέχεια επιστρέφουν γρήγορα στο ρωσικό έδαφος, αντί να μένουν στον ουκρανικό εναέριο χώρο για να αρνηθούν την πρόσβαση στους εχθρούς τους. Το αποτέλεσμα είναι ότι η Ρωσία δεν έχει ακόμη δημιουργήσει κανένα είδος αεροπορικής υπεροχής, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Ο ρωσικός στρατός έχει σημειώσει κάποια πρόοδο στα ανατολικά, όπου η συγκεντρωμένη δύναμη πυρός και οι βραχυπρόθεσμες γραμμές ανεφοδιασμού βοήθησαν τις δυνάμεις του να δώσουν έντονες μάχες τις τελευταίες ημέρες. Μετά από τρεις αιματηρούς μήνες, η Ρωσία κατέλαβε τελικά τη Μαριούπολη στα μέσα Μαΐου, δημιουργώντας πιθανώς μια χερσαία γέφυρα από την ελεγχόμενη από τη Ρωσία χερσόνησο της Κριμαίας προς τα νότια.

Καθώς η Ρωσία αγωνίζεται να προχωρήσει μπροστά, η Ουκρανία έχει επίσης υποστεί οπισθοδρομήσεις. Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε πρόσφατα ότι έως και 100 Ουκρανοί στρατιώτες μπορεί να πεθαίνουν κάθε μέρα στις μάχες. Και την Τρίτη, τα ρωσικά στρατεύματα προχώρησαν προς το κέντρο του Σεβεροντονέτσκ, μια πόλη που έχει γίνει κεντρικό σημείο εστίασης για τον στρατό από τότε που έστρεψε την προσοχή του προς τα ανατολικά. Ωστόσο, ορισμένες από τις περιοχές που κατάφεραν να καταλάβουν οι ρωσικές δυνάμεις αμφισβητήθηκαν ξανά γρήγορα και μερικές φορές ανακαταλήφθηκαν από τα ουκρανικά στρατεύματα.

Σκεφτείτε το Χάρκοβο. Η Ρωσία πέρασε έξι εβδομάδες βομβαρδίζοντας την ανατολική πόλη, όπου κάποτε ζούσαν 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι, καθώς τα στρατεύματα την περικύκλωσαν. Αλλά στις 13 Μαΐου, ο έλεγχος της πόλης είχε αλλάξει ξανά. «Οι Ρώσοι κατέλαβαν το Χάρκοβο για σύντομο χρονικό διάστημα. οι Ουκρανοί αντεπιτέθηκαν και πήραν πίσω το Χάρκοβο», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν, σε συνέντευξη Τύπου στο Πεντάγωνο την περασμένη εβδομάδα. «Τους είδαμε να προχωρούν πραγματικά με πολύ αργό και ανεπιτυχή ρυθμό στο πεδίο της μάχης».

Η Ουκρανία ωθεί τώρα τα ρωσικά στρατεύματα βόρεια και ανατολικά από το Χάρκοβο, «σε ορισμένες περιπτώσεις μέχρι τη Ρωσία», δήλωσε ο απόστρατος στρατηγός Φίλιπ Μπρίντλοβ, πρώην ανώτατος διοικητής των συμμάχων για την Ευρώπη. «Έτσι τώρα οι Ουκρανοί απειλούν να διακόψουν τις ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού και να σπρώξουν τις δυνάμεις τους προς τα πίσω».

Η αποκοπή των ρωσικών γραμμών ανεφοδιασμού ανατολικά του Χάρκοβο θα έφερνε τα ρωσικά στρατεύματα στην ίδια κατάσταση που βρίσκονταν μετά την προέλασή τους στο Κίεβο, την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, στην αρχή του πολέμου, δήλωσαν αξιωματούχοι. Ουκρανικές μονάδες που μετέφεραν αντιαρματικούς πυραύλους Javelin στόχευσαν Ρώσους στρατιώτες καθώς ρωσικές νηοπομπές μήκους χιλιομέτρων κοντά στο Κίεβο σταμάτησαν να προχωρούν. Η εισβολή σταμάτησε και χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν. Στη συνέχεια, η Ρωσία επικέντρωσε εκ νέου την αποστολή της στα ανατολικά.

Τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου, η Ρωσία διεξήγαγε τη στρατιωτική της εκστρατεία από τη Μόσχα, χωρίς κεντρικό διοικητή πολέμου στο έδαφος για να πυροβολήσει, δήλωσαν Αμερικανοί και άλλοι δυτικοί αξιωματούχοι. Στις αρχές Απριλίου, αφού τα προβλήματα επιμελητείας και ηθικής της Ρωσίας είχαν γίνει ξεκάθαρα, ο κ. Πούτιν έβαλε τον στρατηγό Ντβόρνικοφ επικεφαλής μιας βελτιωμένης πολεμικής προσπάθειας.

Ο στρατηγός Ντβόρνικοφ έφτασε με ένα τρομακτικό βιογραφικό. Ξεκίνησε την καριέρα του ως διοικητής διμοιρίας το 1982 και αργότερα πολέμησε στον βίαιο δεύτερο πόλεμο της Ρωσίας στην Τσετσενία. Η Μόσχα τον έστειλε επίσης στη Συρία, όπου οι δυνάμεις υπό τις διαταγές του κατηγορήθηκαν ότι στόχευαν αμάχους.

Στην Ουκρανία, καθιέρωσε μια πιο βελτιωμένη διαδικασία. Οι Ρώσοι πιλότοι άρχισαν να συντονίζονται με στρατεύματα στο έδαφος για έναν παρόμοιο στόχο στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς, και οι ρωσικές μονάδες μιλούσαν μεταξύ τους για κοινούς στόχους.

Αλλά η εισβολή δεν «προχωρά ιδιαίτερα διαφορετικά στα ανατολικά από ό,τι στη δύση, επειδή δεν μπόρεσαν να αλλάξουν τον χαρακτήρα του ρωσικού στρατού», δήλωσε ο Φρέντερικ Κάγκαν, ανώτερος συνεργάτης και διευθυντής του Critical Threats Project στο American Enterprise Institute. «Υπάρχουν μερικά βαθιά ελαττώματα στον ρωσικό στρατό που δεν θα μπορούσαν να επιδιορθώσουν τις τελευταίες εβδομάδες, ακόμη κι αν είχαν προσπαθήσει. Τα ελαττώματα είναι βαθιά και θεμελιώδη».

Στην κορυφή αυτής της λίστας βρίσκεται η έλλειψη του ρωσικού στρατού ενός σώματος υπαξιωματικών εξουσιοδοτημένο να σκέφτεται αυτόνομα, δήλωσαν αξιωματούχοι του Πενταγώνου. Τα αμερικανικά στρατεύματα έχουν λοχίες και αρχηγούς διμοιρίας και δεκανείς στους οποίους δίνονται καθήκοντα και κατευθυντήριες γραμμές και αφήνονται να εκτελούν αυτά τα καθήκοντα όπως τους βολεύει.

Όμως ο ρωσικός στρατός ακολουθεί μια δογματική μέθοδο σοβιετικού τύπου, στην οποία τα στρατεύματα στο κάτω μέρος δεν έχουν την εξουσία να επισημαίνουν ελαττώματα στη στρατηγική που θα πρέπει να είναι προφανή ή να κάνουν προσαρμογές.

Οι Ουκρανοί, μετά από επτά χρόνια εκπαίδευσης μαζί με στρατεύματα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, ακολουθούν την πιο δυτική μέθοδο και έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα ευέλικτοι στην προσαρμογή στις περιστάσεις, δήλωσαν Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι.

Μια παύση μάχης δύο εβδομάδων αφότου ο ρωσικός στρατός εγκατέλειψε τον αγώνα για το Κίεβο δεν ήταν αρκετή για να ανατρέψει την εκστρατεία, ακόμη και με έναν πιο περιορισμένο στόχο, είπε ο στρατηγός Μπρίντλαβ. «Η νέα τακτική του στρατηγού Ντβόρνικοφ, επαναφορά της διοίκησης και του ελέγχου, ώστε να υπάρχει ένας εστιασμένος υπεύθυνος λήψης αποφάσεων — όλα αυτά ήταν σωστά», είπε.

Όμως, ο στρατηγός Μπρίντλαβ πρόσθεσε: «Ακόμα και ο στρατός μας θα δυσκολευόταν να αναδιοργανωθεί σε δύο εβδομάδες αφότου δεχόταν ένα τέτοιο ηχητικό μαστίγωμα». Όταν ο στρατηγός Ντβόρνικοφ ανέλαβε τον έλεγχο, «η δύναμη επαναφέρθηκε στη μάχη πολύ γρήγορα. Αυτή η απόφαση έπρεπε να είχε έρθει από τη Μόσχα».

Μετά την ανανέωση μιας επίθεσης στο Ντονμπάς, η Ρωσία σφυροκόπησε πόλεις και χωριά με ένα μπαράζ πυροβολικού. Ωστόσο, τα στρατεύματα δεν το ακολούθησαν με κανένα είδος συνεχούς θωρακισμένης εισβολής, η οποία είναι απαραίτητη εάν θα διατηρήσουν την περιοχή που ισοπεδώνουν, λένε στρατιωτικοί αξιωματούχοι. Αυτό σημαίνει ότι η Ρωσία μπορεί να βρεθεί να αγωνίζεται να διατηρήσει τα κέρδη - όπως έκανε στο Χάρκοβο.

Η Έβελιν Φάρκας, πρώην ανώτερη αξιωματούχος του Πενταγώνου για την Ουκρανία και τη Ρωσία στην κυβέρνηση Ομπάμα, είπε ότι ο κ. Πούτιν εξακολουθεί να είναι πολύ αναμεμειγμένος στη μάχη.

«Ακούμε συνεχώς αναφορές για τον Πούτιν να εμπλέκεται περισσότερο», είπε η κ. Φάρκας, η οποία είναι τώρα εκτελεστική διευθύντρια του Ινστιτούτου Μακέιν. «Γνωρίζουμε ότι εάν έχετε προέδρους που αναμειγνύονται στη στόχευση και τις επιχειρησιακές στρατιωτικές αποφάσεις, είναι μια συνταγή για καταστροφή».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...