Δύο ημέρες αφότου ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε σχέδιο για στρατιωτική επιχείρηση, η τουρκική φιλοκυβερνητική Yeni Safak ανέφερε την Τετάρτη ότι έχουν γίνει προετοιμασίες για στρατιωτικό ελιγμό με στόχο την επέκταση των «ασφαλών ζωνών» που έχουν ήδη δημιουργηθεί στη βόρεια Συρία, με αρκετούς καθορισμένους στόχους.
Η εφημερίδα ανέφερε ότι μεταξύ των πιθανών στόχων του τουρκικού στρατού και του υποστηριζόμενου από την Τουρκία Συριακού Εθνικού Στρατού είναι οι πόλεις Ταλ Ριφάατ, Κομπάνι, Άιν Ίσσα και Μανμπίτζ.
Εν τω μεταξύ, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε την Παρασκευή ότι οι τουρκικές δυνάμεις και οι πιστές φατρίες τους εκτόξευσαν βλήματα πυροβολικού.
Στις 24 Μαΐου, το παρατηρητήριο ανέφερε επίσης ότι ο τουρκικός στρατός βομβαρδίζει τα χωριά αλ Γουαρντία, Ουμ αλ Χος, Ουμ αλ Κουρά, αλ Μαλικίγια και Αΐν Ντακνά, εντός των περιοχών των κουρδικών δυνάμεων και της συριακής κυβέρνησης βόρεια του Χαλεπίου, χωρίς καμία αναφορά για το μέγεθος της καταστροφής και των απωλειών.
Ο Τάι Σομπέιχ (ψευδώνυμο) από το Μανμπίτζ, βορειοανατολικά του Χαλεπίου, μίλησε στο Al-Monitor υπό τον όρο της ανωνυμίας υπό τον φόβο αντιποίνων από τον τουρκικό στρατό. Σχολιάζοντας την τρέχουσα κατάσταση στην πόλη, είπε, «Οι άνθρωποι φοβούνται μια επικείμενη τουρκική στρατιωτική επιχείρηση που θα μπορούσε να προκαλέσει εκτοπισμό. Οι άνθρωποι ζουν ήδη σε δεινή οικονομική κατάσταση».
«Με τις πρόσφατες δηλώσεις του Ερντογάν, ετοιμαζόμαστε για εκτοπισμό, αλλά πραγματικά δεν ξέρουμε πού να φύγουμε. Οι συγγενείς μας από το Αφρίν και τις περιοχές που δέχθηκαν επίθεση και κατείχε η Τουρκία κατέφυγαν σε εμάς και ξεκίνησαν εκ νέου στην περιοχή μας», πρόσθεσε.
«Σίγουρα δεν είναι η ίδια ζωή που έκαναν στο Αφρίν, αλλά τουλάχιστον εγκαταστάθηκαν εδώ και προσπαθούν να ζήσουν κανονικές ζωές. Αναμφίβολα, ο πόλεμος στην Ουκρανία μας επηρέασε οικονομικά, όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες. Αλλά σε περίπτωση στρατιωτικής επιχείρησης, η κατάσταση θα είναι καταστροφική γιατί δεν ξέρουμε πού να πάμε».
«Ένα πράγμα είναι σίγουρο πάντως. Δεν θα μείνουμε εδώ αν οι τουρκικές δυνάμεις και οι τραμπούκοι καταλάβουν την πόλη», είπε ο Σομπέιχ.
Όταν ρωτήθηκε ποιους αναφέρει ως τραμπούκους, είπε τα μέλη του λεγόμενου εθνικού στρατού.
«Οι συγγενείς μας στο Αφρίν μας είπαν ότι αυτοί οι τραμπούκοι συνέλαβαν ανθρώπους και βίασαν γυναίκες», είπε. «Δεν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε την ίδια μοίρα με το Αφρίν και σίγουρα δεν θέλουμε να δούμε τις γυναίκες μας να υποφέρουν από τις τραγωδίες. Δεν θα αναζητήσουμε καταφύγιο στις περιοχές που ελέγχονται από το καθεστώς, καθώς δεν είναι καλύτερες», πρόσθεσε.
Ο Σομπέιχ είπε επίσης, «Πριν από δύο ημέρες, ακούσαμε στη μέση της νύχτας μακρινούς βομβαρδισμούς, αλλά δεν ήταν όπως συνήθως. Είπα στη γυναίκα μου και στη μητέρα μου να προετοιμαστούν οι ίδιοι και τα παιδιά, φοβούμενοι ότι πράγματι είχε ξεκινήσει η επέμβαση».
Ο Χασάν Άμπντο ήταν κάτοικος του Αφρίν που κατέφυγε με την οικογένειά του στην κοντινή περιοχή Ράτζουα το 2018, μετά την τουρκική στρατιωτική επίθεση στην πόλη.
«Εκείνη τη μοιραία ημέρα, συριακές πολιτοφυλακές συνοδευόμενες από τουρκικές δυνάμεις εισέβαλαν στην πόλη μας μετά από τυχαίους και αδιάκριτους αεροπορικούς και χερσαίους βομβαρδισμούς που διήρκεσαν για ώρες. Στη γειτονιά όπου ζούσαμε στο Αφρίν, δεν είχαμε κανέναν από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις. Εκεί ζούσαν μόνο πολίτες. Οι περισσότεροι από τους συγγενείς μου τραυματίστηκαν», είπε ο Άμπντο.
«Καθώς φεύγαμε από τα σπίτια μας, οι πολιτοφυλακές εισέβαλαν άγρια σε ένα γειτονικό σπίτι και το έκαψαν. Ανήκε σε μια ηλικιωμένη κυρία και τον γέρο σύζυγό της. Το έκαψαν επειδή είδαν μερικούς πίνακες και σχέδια με γράμματα στην κουρδική γλώσσα και ισχυρίστηκαν ότι ανήκε στο PKK», πρόσθεσε.
«Επίσης ανάγκασαν τον πατέρα μου να χτίσει φράγματα μέσα στη γειτονιά και κάθε μέρα έμπαιναν σε ένα σπίτι με το πρόσχημα ότι ανήκε στο PKK, αλλά το μόνο που έκαναν στην πραγματικότητα ήταν πλιάτσικο. Έκαψαν πολλά σπίτια», είπε ο Άμπντο. «Εμείς, οι συγγενείς μας και οι άνθρωποι της γειτονιάς, όλοι άμαχοι, επηρεαστήκαμε περισσότερο. Πριν από τις τουρκικές επιχειρήσεις, όλα τα στρατιωτικά αρχηγεία βρίσκονταν στα περίχωρα της πόλης. Η πόλη ανήκε σε εμάς, τους πολίτες. Και το γνώριζαν καλά αυτό», πρόσθεσε.
Σχολιάζοντας την είδηση μιας επικείμενης τουρκικής επιχείρησης, ο Άμπντο είπε:
«Εύχομαι πραγματικά να μην δούμε μια νέα κατοχή, νέες δολοφονίες και φρικαλεότητες εναντίον του λαού μας στο [Κομπάνι] ή στο Μάνμπιτζ ή σε οποιαδήποτε άλλη πόλη, όπως συνέβη σε εμάς [στο Αφρίν]. Σήμερα, σίγουρα [εμείς] δεν ζούμε ειρηνικά, όπως ισχυρίζονται. Οι μαχητές που υποστηρίζονται από τις τουρκικές δυνάμεις διαπράττουν παραβιάσεις σε καθημερινή βάση στην πόλη. Έρχονται για τους εκτοπισμένους που ήρθαν από τις περιοχές της ανατολικής Γούτα, απαιτώντας τους να πληρώσουν ενοίκιο για τα σπίτια, χωρίς κανένα δικαίωμα να το κάνουν. Αυτά τα σπίτια ανήκουν στους Κούρδους και όχι σε αυτούς. Μερικοί άνθρωποι αρνήθηκαν να πληρώσουν και εκκενώθηκαν βίαια. Έγινα μάρτυρας μιας υπόθεσης από πρώτο χέρι», είπε.
«Πιστεύω ότι θα διαπραχθούν περισσότερες παραβιάσεις και εγκλήματα. Σίγουρα δεν το εύχομαι για τους δικούς μας ανθρώπους. Το μόνο που θέλαμε είναι ελευθερία και όχι τουρκική κατοχή και περισσότερες παραβιάσεις στα χέρια ενός διαφορετικού επιτιθέμενου», πρόσθεσε.
Από τις αρχές Μαΐου, περίπου 30 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και τραυματιστεί σε μάχες φατριών και φυλών στις περιοχές της Επιχείρησης Πηγή Ειρήνης, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο.
Οι «ασφαλείς περιοχές» υπό τον έλεγχο του τουρκικού στρατού και των συριακών φατριών που είναι πιστές σε αυτόν, γνωστές ως φατρίες του εθνικού στρατού, στην ύπαιθρο του Χαλεπίου έχουν βιώσει μεγάλη αστάθεια ασφαλείας και μεγάλο χάος.
Οι ένοπλες μάχες, είτε μεταξύ φατριών είτε φυλών, παραμένουν σποραδικές, εκτός από τους βομβαρδισμούς και τις παραβιάσεις εναντίον των κατοίκων αυτών των περιοχών που υποφέρουν από κλοπές, περιορισμούς μετακίνησης και συλλήψεις, μεταξύ άλλων παραβιάσεων.
Την Τρίτη, οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν την Τουρκία να μην ξεκινήσει οποιαδήποτε νέα στρατιωτική επίθεση στη βόρεια Συρία, τονίζοντας ότι μια τέτοια κλιμάκωση θα έθετε σε κίνδυνο την περιφερειακή σταθερότητα και τις αμερικανικές δυνάμεις που αναπτύσσονται στην περιοχή.
Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Νεντ Πράις, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Ουάσινγκτον «ανησυχεί βαθιά» για τις αναφορές για πιθανή αύξηση της στρατιωτικής δραστηριότητας στη βόρεια Συρία.