Ένοπλες Συρράξεις

Νέα χτυπήματα- Η συριακή επιχείρηση της Τουρκίας και οι γεωπολιτικές μετατοπίσεις-Αποχωρούν οι Ρώσοι

Νέα μέρα, νέες τουρκικές επιθέσεις στη Βόρεια και Ανατολική Συρία, που σαφώς έχουν ως στόχο τον κουρδικό πληθυσμό στην περιοχή. Ομάδες τζιχαντιστών που υποστηρίζονται από την Τουρκία βομβάρδισαν με βαρύ πυροβολικό τα χωριά Ουμ Χος, Ουμ Κουρά και Γουεσίγιε στην πολύπαθη κατεχόμενη Αφρίν.

Την ίδια στιγμή, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη υπό την προεδρία του Τούρκου Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, με τη συμμετοχή του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου , Γιασάρ Γκιουλέρ, των Διοικητών Δυνάμεων, του Αναπληρωτή Υπουργού, Γιουνούς Εμρέ Καραοσμάνογλου και των διοικητών των μονάδων.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, ο Ακάρ αναφέρθηκε στην επικείμενη τουρκική επιχείρηση στη Συρία, λέγοντας πως «δεν αποδεχόμαστε την ύπαρξη τρομοκρατών στη βόρεια Συρία», αναφερόμενος φυσικά στους Κούρδους και όχι στους ριζοσπαστικοποιημένους τζιχαντιστές που η Άγκυρα υποστηρίζει.

«Ο μοναδικός μας σκοπός στις επιχειρήσεις ήταν να διασφαλίσουμε την ασφάλεια της χώρας μας, του έθνους μας και των συνόρων μας. Υπήρχε ένας "διάδρομος τρομοκρατίας" που δημιουργούνταν εκεί. Δηλώσαμε ότι δεν θα τους επιτρέψουμε και ότι αυτά ήταν εξαιρετικά άβολες και επικίνδυνες πρωτοβουλίες για την ασφάλεια της χώρας μας. Ως εκ τούτου, θα ήθελα να εκφράσω για άλλη μια φορά ότι δεν θα επιτρέψουμε τρομοκρατικές ενέργειες εδώ όσον αφορά την ασφάλεια της χώρας μας και του έθνους μας. Θέλω όλοι να γνωρίζουν ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις μας είναι αποφασισμένες και ικανές γι' αυτό», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Τονίζοντας ότι δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ PKK και YPG και φωτογραφίζοντας εμμέσως τις ΗΠΑ και το Ισραήλ ως υποστηρικτές τους, ο Ακάρ είπε πως «αν και το έχουμε δηλώσει πολλές φορές, δυστυχώς βλέπουμε ότι κάποιοι εξακολουθούν να επιμένουν να μην καταλαβαίνουν. Το λέμε ξανά και ξανά. Στις συναντήσεις μας με τους συνομιλητές μας, αποκαλύψαμε λεπτομερώς, με συγκεκριμένα στοιχεία, ότι το PKK είναι το YPG και το YPG είναι το PKK. Αυτό πλέον αναγνωρίζεται από όλους. Περιμένουμε από όλους να κατανοήσουν αυτό το θέμα και τη θέση μας. Δεν αποδεχόμαστε την ύπαρξη τρομοκρατών στα νότια της χώρας μας ή στα βόρεια της Συρίας με κανέναν τρόπο. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας με αποφασιστικότητα, ανεξάρτητα από το ποιος βρίσκεται πίσω από τους τρομοκράτες».

Δηλώνοντας ότι η Τουρκία σέβεται τα σύνορα, την εδαφική ακεραιότητα και τα δικαιώματα κυριαρχίας όλων των γειτόνων της, ιδιαίτερα της Συρίας και του Ιράκ, ο Ακάρ είπε, «λόγω της τρέχουσας κατάστασης, βλέπουμε ότι πρέπει να κάνουμε κάποιες επεμβάσεις για να προστατεύσουμε τη χώρα μας. Αναμένουμε αυτό να γίνει κατανοητό από όλους. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι να εξουδετερωθεί και ο τελευταίος τρομοκράτης».

Όταν ρωτήθηκε για το χρονοδιάγραμμα της πιθανής επιχείρησης, ο Ακάρ απάντησε: «Το προσωπικό των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, με τον εξοπλισμό, τα όπλα και το ανώτερο ηθικό, τα κίνητρα και την εμπειρία που διαθέτει, είναι έτοιμο να εκτελέσει κάθε έργο που θα του δοθεί».

Καθώς λοιπόν η πολεμική μηχανή της Άγκυρας ζεσταίνεται και η τουρκική προπαγάνδα δίνει ρέστα, τον πιθανό αντίκτυπο της αποχώρησης της Ρωσίας από τη Συρία στην ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή, ανέλυσε η Δρ. Εμινέ Τσελίκ για το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Αναλυτικά όσα αναφέρει:

«Η έλλειψη συντονισμού στις ενεργές στρατιωτικές μονάδες της Ρωσίας στην Ουκρανία, η απροσδόκητη άμυνα της Ουκρανίας και η υποστήριξη όπλων και πυρομαχικών που παρείχαν η Ευρώπη και οι ΗΠΑ άνοιξαν το δρόμο στο Κρεμλίνο να προωθήσει νέες στρατηγικές κινήσεις όσον αφορά την εξωτερική του πολιτική. Η συνειδητοποίηση των φημών ότι η Ρωσία θα αποσύρει τα στρατεύματά της και τους υπαλλήλους της ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Wagner, την οποία έχει χρησιμοποιήσει ενεργά στο πεδίο, από τη Συρία θεωρείται ως συγκέντρωση δυνάμεων του Κρεμλίνου. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πληροφορίες ότι η Ρωσία έχει αποσυρθεί από το Μάνμπιζ, το Τελ Ριφάτ και το Αΐν αλ Αράμπ στις αγροτικές περιοχές Ιντλίμπ, Χάμα, Λαττάκεια και Χαλέπι.

Αυτή η στρατηγική κίνηση, που άφησε το καθεστώς Άσαντ σε δύσκολη θέση, μεταφέρει τη συνεχιζόμενη μάχη εξουσίας στη Συρία σε μια νέα διάσταση. Μπορούμε να πούμε ότι το Ισραήλ, καθώς και χώρες όπως η Ρωσία, οι ΗΠΑ και το Ιράν, που ενεργούν με δυνάμεις πληρεξουσίων στην περιοχή, εμπλέκονται ξεκάθαρα στην νέα κρίση στη Συρία. Στην πραγματικότητα, Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν μπορούσαν να επιτρέψουν την επέκταση της ιρανικής παρουσίας στη Συρία από τα τέλη Απριλίου, πυροδοτώντας άλλη μια κρίση στη Συρία.

Είναι γνωστό ότι η παρουσία των ΗΠΑ στη Συρία χρονολογείται από τις δραστηριότητες πληροφοριών των ΗΠΑ που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μετά την Αραβική Άνοιξη του 2011, πριν από την επίσημη ανακοίνωση του τότε προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, το 2014 ότι θα πολεμήσουν το DAESH. Η κυβέρνηση Μπάιντεν, από την άλλη πλευρά, δεν βλέπει την παρουσία των ΗΠΑ στη Συρία διαφορετική από τους προκατόχους της. Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση Μπάιντεν υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ έχουν τέσσερα καθήκοντα στη Συρία. Αυτά περιλαμβάνουν τη μείωση της βίας, την αύξηση της πίεσης στο DAESH μέσω μιας μόνιμης στρατιωτικής παρουσίας στην ανατολική Συρία και την παροχή υποστήριξης στο PKK/YPG/SDG, το οποίο χρησιμοποιεί ως εμπροσθοφυλακή στον αγώνα κατά του DAESH, την πρόληψη της ανθρωπιστικής κρίσης και την απειλή του Ισραήλ από τα Υψίπεδα του Γκολάν σε όλη τη Συρία.

Οι ΗΠΑ, που θέλουν να αξιολογήσουν το κενό που δημιουργεί η αποχώρηση της Ρωσίας από τη Συρία, ισχυρίζονται ότι θα ασκήσουν εμπορικές δραστηριότητες στο βόρειο τμήμα της χώρας. Στην ανακοίνωση των ΗΠΑ αναφέρεται ότι οι εμπορικές δραστηριότητες αφορούν τις κατασκευές και τη γεωργία, ενώ υπάρχει απόλυτη εχεμύθεια για τα ονόματα των εταιρειών και τα έργα που θα πραγματοποιήσουν. Οι ΗΠΑ, που αξιολογούν το βόρειο τμήμα της Συρίας ξεχωριστά από τα δυτικά και θέλουν να ελέγξουν πλήρως τον βορρά με τις δικές τους δυνάμεις, σκοπεύουν να συνεχίσουν την ύπαρξή τους με την κίνηση εμπορικών έργων.

Ως αποτέλεσμα, η κινητικότητα των ρωσικών στρατευμάτων στην περιοχή οδήγησε στις προσπάθειες των ΗΠΑ να καταστήσουν το PKK πιο ενεργό στο έδαφος, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης του Ιράν και άλλων δυνάμεων της αντιπολίτευσης στη χώρα.

Οι ΗΠΑ ανησυχούν όλο και περισσότερο ότι το Ιράν θα καλύψει το κενό ισχύος που αφήνει η Ρωσία. Όπως είναι γνωστό, η παρουσία του Ιράν στη Συρία έχει μακρά ιστορία, όπως και των ΗΠΑ. Ο Στρατός των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν (IRGC), η Δύναμη Quds και πολλές από τις ιρανικές υπηρεσίες ασφάλειας και πληροφοριών παρέχουν στον συριακό στρατό εκπαίδευση, επιμελητεία, στρατιωτικά πυρομαχικά και εξοπλισμό για να διατηρήσουν την κυριαρχία του καθεστώτος Άσαντ στην εξουσία. Μετά την επιβράδυνση των επιχειρήσεων της Ρωσίας στη Συρία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, η ορατότητα του Ιράν στο έδαφος αυξήθηκε ακόμη περισσότερο.

Στις αρχές του 2022, αφού το PKK υπέστη μεγάλες απώλειες στις επιθέσεις που πραγματοποίησε το DAESH στη Χασάκα, οι ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ εξασφάλισαν την αποχώρηση του DAESH από την περιοχή. Με αυτόν τον τρόπο, οι ιρανικές πολιτοφυλακές κέρδισαν νέες περιοχές. Από τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2022, αύξησαν σταδιακά την παρουσία τους στη Χασάκα και τα περίχωρά της. Με την αποχώρηση της Ρωσίας από τη Συρία φαίνεται ότι η επιρροή του Ιράν θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο. Η επίσκεψη του Άσαντ στο Ιράν στις 8 Μαΐου 2022 αποδεικνύει επίσης αυτή την κατάσταση. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι η επιρροή του Ιράν θα διαμορφωθεί και από τις κινήσεις άλλων κέντρων ισχύος στην περιοχή. Στην πραγματικότητα, εκτός από τις ΗΠΑ, το Ισραήλ είναι μια άλλη σημαντική δύναμη που θα επηρεάσει τις στρατηγικές του Ιράν στη Συρία.

Το Ισραήλ βλέπει την αποχώρηση της Ρωσίας από τη Συρία ως ευκαιρία και ως κίνδυνο. Η αεροπορική επιδρομή των ισραηλινών F-16 στη Λαττάκεια στη Συρία το 2018 και η κατάρριψη ρωσικού αεροπλάνου στον αέρα από τα συριακά αεροπορικά συστήματα στην εν λόγω επίθεση, προκάλεσαν μεγάλη κρίση μεταξύ Ισραήλ και Ρωσίας. Στην πραγματικότητα, η κρίση διευθετήθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα από το Κρεμλίνο και τις ισραηλινές αρχές. Ως εκ τούτου, αναφέρθηκε επανειλημμένα από τις ισραηλινές αρχές ότι το Ισραήλ απέφευγε να καταρρίψει κατά λάθος ένα ρωσικό τζετ ή μονάδα και επομένως δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στην ιρανική στρατιωτική παρουσία στη Συρία στο επιθυμητό επίπεδο.

Το γεγονός ότι τα ρωσικά στρατεύματα, που πραγματοποίησαν πολλές επιθέσεις στον αέρα και στο έδαφος εκτός από τα στοιχεία του καθεστώτος στη Συρία, δεν ήταν ενεργά στο πεδίο, παρείχε ψυχολογική ανακούφιση στις επιθέσεις που θα πραγματοποιούσε το Ισραήλ κατά ιρανικών στοιχείων. Σε αυτό το πλαίσιο, οι αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στη Συρία στις 12 Απριλίου και 27 Απριλίου 2022 προκάλεσαν το θάνατο τεσσάρων στρατιωτών του καθεστώτος κοντά στη Δαμασκό και αναφέρθηκε ότι οι επιθέσεις είχαν γενικά στόχο ιρανικές πολιτοφυλακές. Στις αρχές Μαΐου, πραγματοποιήθηκαν έντονες ισραηλινές επιθέσεις στην πόλη Μασιάφ, δυτικά της Χάμα, όπου βρίσκονται ιρανικές πολιτοφυλακές και φιλοϊρανοί.

Η οργάνωση συνεχίζει να υφίσταται ισχυρά πλήγματα μετά την επιχείρηση Claw Lock, η οποία πραγματοποιήθηκε με στόχο την εξάλειψη του PKK και των επεκτάσεών του στο βόρειο Ιράκ. Τα κράτη που υποστηρίζουν στρατιωτικά και οικονομικά το PKK, από την άλλη, αμφισβητούν τη νομιμότητα των επιχειρήσεων της Τουρκίας με διφορούμενη στάση, χρησιμοποιώντας διεθνή μέσα ενημέρωσης αντί για διπλωματικούς διαύλους. Σε αυτό το πλαίσιο, οι επιχειρήσεις της Τουρκίας κατά του PKK και των θυγατρικών του έχουν μεγάλο αντίκτυπο στη διεθνή σκηνή.

Μετά τις εξελίξεις στη Συρία δόθηκε το σύνθημα νέας επιχείρησης με στόχο τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας 30 χιλιομέτρων προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση και η ανάκαμψη της οργάνωσης. Αν και οι λεπτομέρειες της επιχείρησης δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί, δεν αποκλείεται να πούμε ότι η παρουσία του PKK στα τουρκικά σύνορα θα διακοπεί ως αποτέλεσμα. Εκτός από το γεγονός ότι η επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία θα αλλάξει τη σφαίρα επιρροής των δυνάμεων στη χώρα, η υποστήριξη της οικειοθελούς επιστροφής Σύριων πολιτών στην Τουρκία στις χώρες τους μπορεί να εκφραστεί ως ένας άλλος παράγοντας που ανησυχεί τις ΗΠΑ, το Ιράν και τη Συρία».

Τούρκοι ειδικοί με αναλύσεις και προσεκτικά διατυπωμένες θέσεις επιχειρούν να νομιμοποιήσουν τη στρατιωτική δραστηριότητα της Άγκυρας στη Συρία και το Ιράκ, η οποία είναι σαφές πως δεν έχει ως στόχο την εξάλειψη της τρομοκρατίας, αλλά την εθνοκάθαρση του κουρδικού πληθυσμού, που επί δεκαετίες αποτελεί το μεγάλο αγκάθι στη νεο-οθωμανική στρατηγική.

Είναι αληθές πως τα απόνερα του πολέμου στην Ουκρανία μετατοπίζουν τη γεωπολιτική σε παγκόσμιο επίπεδο και δη στην ευαίσθητη περιοχή της Μέσης Ανατολής, όπου οι επικρατούσες σφαίρες επιρροής θα διαταραχθούν και πιθανώς να αλλάξουν σε κάποιο βαθμό, ωστόσο, αυτό που γίνεται ξεκάθαρο είναι πως τη γεωπολιτική αναταραχή που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία επιχειρεί να εκμεταλλευτεί στο έπακρο η Τουρκία, στην προσπάθειά της να εξαγάγει κέρδη από πολλαπλά μέτωπα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ