Η Ρωσία είναι έτοιμη να μιλήσει για την ανταλλαγή των υπερασπιστών της Azovstal μόνο αφού καταδικαστούν . Αυτό δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Αντρέι Ρουντένκο.
Σύμφωνα με τον Ρουντένκο, η συζήτηση για την ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ Μόσχας και Κιέβου θα είναι δυνατή μόνο μετά τη δίκη του παραδοθέντος Ουκρανικού στρατού.
"Θα εξετάσουμε όλα τα πράγματα αφού καταδικαστούν κατάλληλα όσοι παραδόθηκαν, εκδοθεί μια ποινή, μετά μπορεί να υπάρξουν κάποια άλλα βήματα. Πριν από αυτό, όλες οι συζητήσεις για την ανταλλαγή είναι πρόωρες", είπε ο Ρουντένκο.
Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, το πρώτο ενδιάμεσο δικαστήριο θα διεξαχθεί στη Μαριούπολη. Αυτό ανέφερε το Interfax στις 23 Μαΐου, επικαλούμενο την πηγή του.
Ο Ισραηλινός διπλωμάτης Yakov Kedmi είπε γιατί οι Ουκρανοί μαχητές εγκατέλειψαν το εργοστάσιο Azovstal. Δεν είναι η έλλειψη προμηθειών, όπως πολλοί πιστεύουν.
Σύμφωνα με τον ειδικό, πιθανότατα δύο λόγοι ανάγκασαν τους ριζοσπάστες να παραδοθούν. Πρώτον, είναι απόγνωση. Οι εθνικιστές συνειδητοποίησαν ότι η κατάσταση ήταν απελπιστική. Δεν μπορούν να ξεφύγουν από την περικύκλωση και το Κίεβο ήταν βέβαιο πω; δεν θα στείλει ενισχύσεις. Δεύτερον, κατάλαβαν ότι κάποια στιγμή οι Ρώσοι μπορούσαν να τους θάψουν σε αυτές τις κατακόμβες, αφού οι επιθέσεις στο εργοστάσιο δεν σταμάτησαν μέχρι την τελευταία στιγμή.
Όλοι οι Ουκρανοί του Azovstal παραδόθηκαν στον ρωσικό στρατό. Το πιθανότερο είναι ότι θα παραδοθούν στις αρχές του DPR και του LPR, ώστε να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.
Πως θα γίνει όμως αυτό;
Ο επικεφαλής του DPR, Denis Pushilin, είπε ότι ένα διεθνές στρατιωτικό δικαστήριο περιμένει τους αιχμαλώτους πολέμου από το Azovstal. Σύμφωνα με τον δικηγόρο Ντμίτρι Αγρανόφσκι, λόγω του τεράστιου αριθμού κατηγορουμένων, το διεθνές δικαστήριο μπορεί να διεξαχθεί όχι μόνο στην επικράτεια του DPR και του LPR, αλλά και στη Ρωσία και οι Ρώσοι δικαστές θα συμμετάσχουν επίσης στις διαδικασίες.
«Ο ουκρανικός στρατός θα μπορεί να επιλέξει δικηγόρους, βρισκόμαστε μπροστά σε μια τρομερά ενδιαφέρουσα διαδικασία»
-ΕΡ: Ντμίτρι Βλαντιμίροβιτς, από όσο γνωρίζουμε, ένα διεθνές δικαστήριο συνεπάγεται την παρουσία εκπροσώπων ξένων κρατών;
ΑΠ: Η υπουργός Εξωτερικών της DPR Natalia Nikonorova λέει ότι σχεδιάζεται να δικαστούν εγκληματίες πολέμου σε ένα διεθνές δικαστήριο, το οποίο θα δημιουργηθεί από το DPR, το LPR και τη Ρωσική Ομοσπονδία. Αυτό αρκεί για να δώσει διεθνή υπόσταση. Και θα κριθούν σύμφωνα με τον καταστατικό χάρτη, ο οποίος είναι ακόμη υπό ανάπτυξη.
ΕΡ: Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενός στρατοδικείου και ενός τακτικού δικαστηρίου;
ΑΠ: Στην πραγματικότητα, τίποτα. Το Δικαστήριο λειτουργεί σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης ή συνδέεται με επείγοντα γεγονότα, ιδίως με σφαγές, μαζικά εγκλήματα. Επομένως, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εχθροπραξιών, δημιουργούνται δικαστήρια.
Σε κάθε περίπτωση, το δικαστήριο έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός τακτικού δικαστηρίου. Και αυτό δεν είναι στρατοδικείο υπαίθρου, όταν η ποινή εκδίδεται ακριβώς στο πεδίο και η απόφαση εκτελείται εκεί. Αν έχουμε στο μυαλό μας μια πραγματική δίκη, τότε σε ένα στρατοδικείο θα πρέπει να υπάρχει εισαγγελέας, δικαστές και δικηγόροι για να παρέχονται εγγυήσεις σε όλους. Εδώ θα παρατηρηθούν όλα αυτά.
ΕΡ: Εάν ένα στρατοδικείο φέρει όλα τα σημάδια ενός τακτικού δικαστηρίου, τότε μπορεί να οργανωθεί μια επιτροπή ενόρκων δικαστών;
ΑΠ: Θεωρητικά, μπορεί να υπάρχει κριτική επιτροπή σε ένα στρατοδικείο. Αλλά σε αυτή την περίπτωση, η δίκη μετ΄ ενόρκων είναι μια πολύπλοκη δομή και δεν νομίζω ότι θα εφαρμοστεί. Επιπλέον, ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας του DPR και του LPR δεν προβλέπει ενόρκους.
ΕΡ: Σε ποια περιοχή μπορεί να γίνει το δικαστήριο;
ΑΠ: Το Δικαστήριο θα πραγματοποιηθεί σίγουρα στον τόπο όπου διαπράχθηκαν τα εγκλήματα - στο DPR και το LPR. Αλλά μερικά από τα δικαστήρια μπορεί να είναι στη Ρωσία. Ίσως δεν θα υπάρχουν ένα ή δύο δικαστήρια, αλλά δεκάδες. Και, ίσως, δεν θα υπάρχει ένα σώμα, αλλά ένα ολόκληρο σύνολο δικαστηρίων. Κάποιες διαδικασίες θα συνεχιστούν στη Ρωσία, κάποιες - στο DPR και το LPR ....
ΕΡ: Δηλαδή, θα συμμετέχουν και Ρώσοι δικαστές στις διαδικασίες του Διεθνούς Δικαστηρίου;
ΑΠ: Ο χάρτης αναπτύσσεται μόνο, αλλά εάν η DPR LPR και η Ρωσία συμμετέχουν στην ανάπτυξη, τότε πιθανότατα θα συμμετάσχουν δικαστές και από τις τρεις χώρες.
ΕΡ: Κατά τις δίκες της Νυρεμβέργης, που συχνά θυμούνται, πάρθηκαν αποφάσεις για τη θανατική ποινή. Είναι δυνατόν σε αυτή την περίπτωση;
ΑΠ: Το ενδεχόμενο εφαρμογής της θανατικής ποινής συζητείται πλέον ευρέως. Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι έχουμε ένα μορατόριουμ για τη θανατική ποινή, δεν είναι στο DPR και το LPR. Αλλά ούτε εκεί εφαρμόζεται τα τελευταία οκτώ χρόνια, αν και επιβλήθηκαν μία ή δύο τέτοιες ποινές. Δεν αναλαμβάνω να προλάβω γεγονότα, αλλά η θανατική ποινή στην εποχή μας είναι πράγματι ένα ακραίο μέσο αντίδρασης και είμαι σίγουρος ότι δεν θα εφαρμοστεί δεξιά και αριστερά.
ΕΡ: Οι Αζοφίτες θα έχουν και δικηγόρους;
ΑΠ: Το δικαίωμα στην υπεράσπιση πρέπει να διασφαλίζεται αυστηρά. Αν επιστρέψουμε ξανά στο παράδειγμα του Δικαστηρίου της Νυρεμβέργης, τότε όλοι οι κατηγορούμενοι είχαν Γερμανούς δικηγόρους εκεί. Συγγενείς, ομοϊδεάτες, βρήκαν δικηγόρους των κατηγορουμένων. Δεν υπήρχαν εμπόδια σε αυτό. Νομίζω ότι κανείς δεν θα περιορίσει το δικαίωμα των κατηγορουμένων να επιλέγουν δικηγόρους. Δεν βλέπω κανένα νόημα σε αυτό.