Ένοπλες Συρράξεις

Ισπανός συνταγματάρχης: Ο Πούτιν πετυχαίνει ακριβώς το αντίθετο από αυτό που σκόπευε

Δεν θα υπάρξει γυρισμός,  μετά την ιστορική ημερομηνία της 18ης Μαΐου που σημειώθηκε για τελευταία φορά στο αλμανάκ των μεταγενέστερων, αφού οι πρεσβευτές Klaus Korhonen για τη Φινλανδία και Axel Wernhoff για τη Σουηδία παρέδωσαν τις αιτήσεις τους, στον Jens Stoltenberg, επικεφαλής του ΝΑΤΟ για ένταξη στην Ατλαντική Συμμαχία. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Η ένταξη στο ΝΑΤΟ ενισχύει την ασφάλεια της Σουηδίας, αλλά και της Βαλτικής και το να το κάνουμε ταυτόχρονα με τη Φινλανδία σημαίνει ότι, θα συμβάλουμε στην ασφάλεια της βόρειας Ευρώπης» , ανακοίνωσε προηγουμένως η Σουηδή πρωθυπουργός Magdalena Andersson. 

Για τον Sauli Niinistö, Πρόεδρο της Φινλανδίας, αυτό είναι ένα ιστορικό και αποφασιστικό βήμα μπροστά στις προειδοποιήσεις του Πούτιν σε περίπτωση επέκτασης του ΝΑΤΟ, που θα αποτελούσε απειλή για την ασφάλεια της Ρωσίας. 

Ούτε πριν από δύο μήνες δεν μπορούσε να προβλεφθεί ότι, η Φινλανδία και η Σουηδία θα έδιναν μια τόσο περίεργη τροπή στη θέση τους ως γείτονες. Εάν ολοκληρωθεί η είσοδός του, ολόκληρη η βόρεια Ευρώπη θα βρίσκεται υπό την τροχιά της Συμμαχίας. Το ΝΑΤΟ θα έβλεπε έτσι αυτή την πλευρά να ενισχύεται, η οποία για χρόνια ήταν ευάλωτη λόγω των Σκανδιναβικών χωρών, μόνο η Νορβηγία είναι εντός της Συνθήκης.

«Ο Πούτιν με το πολεμικό του πραξικόπημα, άνοιξε τη συγκυρία από την οποία θα γεννηθεί μια νέα περιφερειακή και παγκόσμια αρχιτεκτονική ασφάλειας και άμυνας. Και σε αυτό το ταμπλό κάθε παίκτης παίζει τα κομμάτια του, η Φινλανδία και η Σουηδία, γνωρίζουν πολύ καλά περισσότερο από ποτέ ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι μια ουσιαστική ομπρέλα, για να περιορίσει τις ιμπεριαλιστικές ορέξεις του Πούτιν στην Αρκτική. Ο Πούτιν πετυχαίνει ακριβώς το αντίθετο από αυτό που σκόπευε», λέει ο συνταγματάρχης José Luis Calvo Albero, επικεφαλής του Τμήματος Συντονισμού και Μελετών στη Γενική Γραμματεία Αμυντικής Πολιτικής.

Από την έδρα του Υπουργείου Άμυνας στη Μαδρίτη, ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας αντικατοπτρίζει πώς τα σύνορα που μοιραζόταν το ΝΑΤΟ με τη Ρωσία περίπου 800 χιλιομέτρων, θα γίνουν περισσότερα από δύο χιλιάδες χιλιόμετρα με την είσοδο της Σουηδίας και της Φινλανδίας. 

«Η Βαλτική διέρχεται από τις χώρες του ΝΑΤΟ, πρακτικά μόνο το Καλίνινγκραντ και η Αγία Πετρούπολη παραμένουν με έξοδο στη Βαλτική. Η Σουηδία και η Φινλανδία δεν είναι πολύ μεγάλες χώρες, αλλά στρατιωτικά έχουν τη σημασία τους, με τα δικά τους μοντέλα και η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα ενισχύσει τη Συμμαχία και, κυρίως, η χειρονομία ότι δύο παραδοσιακά ουδέτερες χώρες που έχουν διατηρήσει μια στάση συνέπειας με τη Ρωσία, ουδετερότητας, μεταπηδούν ξαφνικά στη Συμμαχία είναι σαν να λένε στη Μόσχα ότι δεν πάει καθόλου καλά», προσθέτει. 

Ο Calvo Albero έχει μεγάλη επαγγελματική εμπειρία, μάλιστα, έχει βρεθεί στο Ιταλικό Αρχηγείο Ταχείας Ανάπτυξης στο ΝΑΤΟ και έχει συμμετάσχει σε διάφορες επιχειρήσεις, όπως στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και στο Αφγανιστάν. 

Ο Συνταγματάρχης πιστεύει ότι  αυτή η κίνηση από τη Σουηδία και τη Φινλανδία, όχι μόνο εκμεταλλεύεται την τρέχουσα κατάσταση, αλλά προσβλέπει και στη στρατηγική της Αρκτικής…

«Είναι ένα άλλο πολύ σημαντικό σημείο. Η Αρκτική, αν συνεχίσουμε με την υπερθέρμανση του πλανήτη, λογικά θα γίνει ένας σημαντικός θαλάσσιος δρόμος μεταξύ Ασίας και Ευρώπης και η Ρωσία έχει μια πλεονεκτική κατάσταση, αυτό που συμβαίνει είναι ότι όλοι οι Σκανδιναβοί και οι Σκανδιναβοί ως μέρος της Συμμαχίας αλλάζουν τη σχέση των δυνάμεων σε αυτήν την περιοχή. Ο βορράς θεωρούνταν πάντα ένα από τα αδύνατα σημεία, γιατί υπήρχαν μόνο η Νορβηγία και η Ισλανδία… τώρα είναι μια σημαντική αλλαγή», αναφέρει. 

Ζούμε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο;

«Θα πρέπει να περιμένουμε το τέλος της σύγκρουσης, προφανώς βλέπουμε την ένοπλη σύγκρουση, οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών έχουν ψυχρανθεί σε σημείο να μην έχουν σπάσει... αλλά σχεδόν. Και θα πρέπει να δούμε πώς θα τελειώσει η σύγκρουση», λέει. 

Όλοι οι Ευρωπαίοι, συνεχίζει , περιμένουν μια νέα ισορροπία ασφαλείας: «Η Ρωσία είναι γείτονάς μας, αν και η σημερινή της συμπεριφορά είναι απαράδεκτη μετά από πόλεμο, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, θα υπάρχει και θα πρέπει να δούμε μια νέα ισορροπία μαζί τους. .. Όλοι νιώθουμε ασφάλεια».

Από στρατιωτική άποψη, υπάρχει πραγματικά πιθανότητα η Ουκρανία να καταλήξει να κερδίσει τον πόλεμο;

Άποψή του είναι ότι θα έπρεπε να δούμε τι σημαίνει να κερδίσεις τον πόλεμο. Η νίκη θα μπορούσε να σημαίνει, επιστροφή των συνόρων στην κατάσταση πριν από την εισβολή, αυτό που συμβαίνει είναι ότι μια δύναμη τόσο μεγάλη όσο η Ρωσία είναι δύσκολη… είναι προβληματική. Ναι, θα μπορούσε από συμβατική άποψη με τη βοήθεια της Δύσης και με τις κυρώσεις που υφίσταται η Ρωσία, όλη αυτή η υποστήριξη μπορεί να εξισορροπήσει τη ζυγαριά και σε μια δεδομένη στιγμή στο πεδίο της μάχης, η Ουκρανία μπορεί να σημειώσει πρόοδο, μπορεί ακόμη και να εκδιώξει την Ρωσία από ορισμένες από τις περιοχές που έχει καταλάβει.

«Αυτό που θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα είναι ότι η Ρωσία του Πούτιν, αν υποστεί μια «υπερβολική ταπείνωση» ίσως  οδηγήσει τον Πούτιν, να λάβει μια ριζοσπαστική απόφαση, όπως η χρήση ενός τακτικού πυρηνικού όπλου», συμπληρώνει.

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...