Η Ρωσία δεν έχει ουσιαστικά καμία ελπίδα να κερδίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, ακόμη κι αν καταφέρει να καταλάβει ολόκληρο το Ντονμπάς τις επόμενες εβδομάδες, δήλωσε ένας πρώην κατάσκοπος και διοικητής που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην έναρξη της αρχικής σύγκρουσης.
Ο Ιγκόρ Γκίρκιν - ο οποίος λέει το όνομα-de-guerre Ιγκόρ Στρέλκοφ, που σημαίνει «σκοπευτής» - έχει δώσει μια απογοητευτική αξιολόγηση της πολεμικής προσπάθειας του Πούτιν, λέγοντας ότι οι ρωσικές μονάδες υφίστανται «τεράστιες απώλειες» «χτυπώντας το κεφάλι τους» σε βαθιά ριζωμένα ουκρανικά στρατεύματα, και οδηγούνται από διοικητές που «αφήνουν πολλά να είναι επιθυμητά».
Παρά το γεγονός ότι η Ρωσία σημειώνει αποσπασματικά κέρδη στο μέτωπο του Ντονμπάς τις τελευταίες ημέρες - καταλαμβάνοντας πόλεις γύρω από την Ποπάσναγια και πιέζει να περικυκλώσει το Σεβεροντονιέτσκ - ο Στρέλκοφ λέει ότι η Ουκρανία κινητοποιεί γρήγορα νέα στρατεύματα, επανεξοπλίζει χρησιμοποιώντας δυτικά όπλα και σκάβει νέες αμυντικές θέσεις που θα είναι δύσκολο να ξεπεραστούν.
Δεν έχει νόημα να ελπίζουμε για νίκη χωρίς μια γενική κινητοποίηση του ρωσικού στρατού, υποστηρίζει ο Στρέλκοφ, κάτι που ο Πούτιν αρνείται να κάνει επειδή ο στενός του κύκλος τον παραπλανά να πιστεύει ότι η νίκη είναι ακόμα δυνατή. Όσο παραμένει θωρακισμένος από την πραγματικότητα «τίποτα δεν θα αλλάξει, και όταν αλλάξει... θα είναι πολύ αργά για να κάνουμε οτιδήποτε».
Μόλις σταματήσει η ρωσική επίθεση -κάτι που ο Στρέλκοφ προβλέπει ότι θα μπορούσε να συμβεί στα μέσα Ιουνίου- η Ουκρανία θα στραφεί σε αντεπιθέσεις όπως έκανε γύρω από το Κίεβο και το Χάρκοβο, αναγκάζοντας τους διοικητές του Πούτιν να διατάξουν οπισθοχώρηση και πιθανότατα πιέζοντάς τους άσχημα, ίσως στα δικά τους σύνορα.
Αλλά ακόμα κι αν δεν έρθουν αντεπιθέσεις, η Ρωσία θα βρεθεί αντιμέτωπη με την προοπτική να προσπαθήσει να κρατήσει μια μακρά πρώτη γραμμή ενάντια σε καλά οπλισμένους και πρόσφατα ενισχυμένους Ουκρανούς υπερασπιστές που θα αρνηθούν να εγκαταλείψουν τον αγώνα, ενώ η οικονομία της Ρωσίας θα ισοπεδωθεί υπό κυρώσεις.
Είναι ίσως η πιο καταδικαστική εκτίμηση για τον πόλεμο που δεν έχει βγει ακόμη από τη Ρωσία, αν και από έναν άνθρωπο που πέρασε τους τελευταίους μήνες επιθετικά τον Πούτιν και τον στενό κύκλο του μέσω των καναλιών του στο YouTube και στο Telegram - κατηγορώντας τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου για «εγκληματική αμέλεια» και «ύποπτη προδοσία».
Ο απολογισμός του Στρέλκοφ ταυτίζεται επίσης με αυτό που λένε πολλοί δυτικοί αναλυτές και ειδικοί εδώ και εβδομάδες - ότι, στην πραγματικότητα, ο Πούτιν έχασε τον πόλεμο τη στιγμή που απέτυχε να καταλάβει το Κίεβο και το μόνο που μένει να αποφασιστεί είναι πόσο αίμα και χρήμα είναι διατεθειμένος να ξοδεύσει σε μια προσπάθεια να σώσει την εικόνα της Ρωσίας.
Γράφοντας στο Telegram αργά την Πέμπτη, ο Στρέλκοφ είπε: «Ας φανταστούμε για ένα δευτερόλεπτο, ότι τις επόμενες εβδομάδες ο εχθρός θα ηττηθεί τελικά μέσω συνεχών μετωπικών και πλευρικών επιθέσεων και θα απωθηθεί εντελώς έξω από τα σύνορα [Ντονμπάς]. Και; Τι θα πετύχει αυτό; Αυτό θα τελειώσει τον πόλεμο; Οχι, καθόλου».
Και προσθέτει: «Όταν [τα ρωσικά στρατεύματα] εξασθενημένα σε βαριές μάχες και αιματηρές επιθέσεις φτάσουν στα σύνορα του [Ντονμπάς], θα συναντηθούν από φρέσκες και καλά εξοπλισμένες [ουκρανικές] μονάδες στα σύνορα προετοιμασμένες για άμυνα εκ των προτέρων».
«Ακόμα κι αν αυτές οι νέες μονάδες για οποιονδήποτε λόγο αποφασίσουν να μην αναλάβουν την πρωτοβουλία και να ξεκινήσουν μια αντεπίθεση - η Ρωσική Ομοσπονδία θα αντιμετωπίσει μια προοπτική ενός μακροχρόνιου πολέμου θέσεων, που είναι σχεδόν μοιραίος (υπό τις παρούσες συνθήκες) για την οικονομία μας, την κοινωνική και κοινωνικοπολιτική κατάσταση».
Συνοψίζοντας τη θέση του, ο Στρέλκοφ κατέληξε: «Δεν έχει νόημα να ελπίζουμε για νίκη μέσω φθοράς, λαμβάνοντας υπόψη ότι σχεδόν όλη η Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική λειτουργούν πίσω από την Ουκρανία».
«Έτσι, θα είναι απαραίτητο να προσπαθήσουμε να νικήσουμε τον εχθρό σε μάχες πεδίου. Και, συγνώμη, με ποιον και με τι;! Αν μέχρι τώρα δεν έχει γίνει ούτε η μερική κινητοποίηση;! Κανείς δεν δίνει ξεκάθαρες απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα. Απλά επειδή δεν υπάρχουν».
Η Ρωσία διανύει τώρα σχεδόν τρεις μήνες σε μια υποτιθέμενη «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» διάρκειας ημερών για την κατάληψη της ουκρανικής πρωτεύουσας, τον αποκεφαλισμό της κυβέρνησης, την εγκατάσταση μιας μαριονέτας υπέρ του Κρεμλίνου και την επιστροφή της χώρας στη λεγόμενη σφαίρα επιρροής της Μόσχας.
Αφού απέτυχαν να καταλάβουν την πρωτεύουσα, οι στρατηγοί του Πούτιν διέταξαν μια υποχώρηση από τη βόρεια Ουκρανία για να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στην κατάληψη της ανατολικής περιοχής του Ντονμπάς - όπου οι μάχες μεταξύ των ουκρανικών στρατευμάτων και των ανταρτών που υποστηρίζονται από τη Μόσχα συνεχίζονται από το 2014.
Ο Στρέλκοφ έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην έναρξη αυτής της μάχης και για ένα διάστημα υπηρέτησε ως υπουργός Άμυνας της λεγόμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνιετσκ (DPR), η οποία τώρα εμπλέκεται σε μεγάλο βαθμό στις μάχες στην περιοχή.
Τα στρατεύματα της ΛΔΔ ηγούνται της πολιορκίας της Μαριούπολης - η οποία αυτή την εβδομάδα έπεσε στα χέρια της Ρωσίας μετά από 82 ημέρες πολιορκίας, όταν οι τελευταίοι υπερασπιστές των χαλυβουργείων Αζοφστάλ συμφώνησαν να παραδοθούν.
Ο Στρέλκοφ αναγνωρίζει ότι αυτή είναι μια «μεγάλη επιτυχία προπαγάνδας» για τον Πούτιν, αλλά πιστεύει ότι δεν θα κάνει λίγα για να μετατοπίσει το συνολικό ρεύμα του πολέμου προς όφελος της Ρωσίας.
Μιλώντας χθες το βράδυ, ο πρόεδρος Ζελένσκι είπε ότι η επίθεση της Ρωσίας στο Ντονμπάς είχε μετατρέψει την περιοχή σε «κόλαση» και «κατέστρεψε ολοσχερώς» ορισμένες πόλεις και χωριά.
Το υπουργείο Άμυνας στο Κίεβο δήλωσε την Πέμπτη ότι οι ρωσικές δυνάμεις εμποδίζουν τους αμάχους στο Ντονμπάς να διαφύγουν σε εδάφη που ελέγχονται από την Ουκρανία.
Στο Σεβεροντόνιετσκ, 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 40 τραυματίστηκαν όταν οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν την ανατολική πόλη, δήλωσε ο περιφερειάρχης.
Το Σεβεροντόνιετσκ και η αδελφή του πόλη Λισιτσάνσκ αποτελούν τον τελευταίο θύλακα της ουκρανικής αντίστασης στη μικρότερη από τις δύο περιοχές που περιλαμβάνουν την εμπόλεμη ζώνη του Ντονμπάς.
Οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να περικυκλώσουν τους δύο - χωρισμένους από ένα ποτάμι που σηματοδοτεί ένα κεντρικό μέτωπο του πολέμου - και τους βομβαρδίζουν για να προσπαθήσουν να καταστρέψουν την αντίσταση και να λιμοκτονήσουν τους κατοίκους. Ο Ζελένσκι περιέγραψε την Πέμπτη τον βομβαρδισμό του Σεβεροντόνιετσκ ως «βίαιο και απολύτως άσκοπο».
Οι σύμμαχοι της Ουκρανίας, με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουν δώσει δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια - συμπεριλαμβανομένου στρατιωτικού εξοπλισμού - στο Κίεβο από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.
Το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε την Πέμπτη ένα τεράστιο πακέτο όπλων και βοήθειας αξίας 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων και ο Λευκός Οίκος είπε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα το υπογράψει κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Ασία. Το πακέτο περιλαμβάνει 6 δισεκατομμύρια δολάρια για την Ουκρανία για τη βελτίωση του αποθέματος τεθωρακισμένων οχημάτων και του συστήματος αεράμυνας.
Η σύγκρουση έχει προκαλέσει σοκ στην παγκόσμια οικονομία, ειδικά στις αγορές ενέργειας και τροφίμων. Η Ρωσία και η Ουκρανία παράγουν το 30% της παγκόσμιας προσφοράς σιταριού και ο πόλεμος έχει αυξήσει τις τιμές. Η Ρωσία είναι επίσης σημαντικός εξαγωγέας λιπασμάτων.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια επισιτιστική κρίση που θα μπορούσε να διαρκέσει για χρόνια. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία αλληλοκατηγορήθηκαν την Πέμπτη για την επιδείνωση της επισιτιστικής κατάστασης. Η Ουάσιγκτον κάλεσε τη Ρωσία να επιτρέψει τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.
Ωστόσο, ξεχωριστά, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ - πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και τώρα ανώτερος αξιωματούχος ασφαλείας - δήλωσε την Πέμπτη ότι η Δύση δεν πρέπει να περιμένει από τη Μόσχα να συνεχίσει τις προμήθειες τροφίμων.
«Από τη μια πλευρά επιβάλλονται παράλογες κυρώσεις εναντίον μας, από την άλλη απαιτούν προμήθειες τροφίμων. Τα πράγματα δεν λειτουργούν έτσι, δεν είμαστε ηλίθιοι», είπε στο Telegram.
«Οι χώρες που εισάγουν το σιτάρι και άλλα προϊόντα διατροφής μας θα περάσουν πολύ δύσκολα χωρίς προμήθειες από τη Ρωσία. Και στα ευρωπαϊκά και άλλα χωράφια, χωρίς τα λιπάσματα μας, μόνο ζουμερά ζιζάνια θα φυτρώσουν».