Με τον πόλεμο της Ουκρανίας να εισέρχεται στον τρίτο μήνα του, η Ρωσία έχει τώρα εξαπολύσει οβίδες που εκτοξεύουν βλήματα μήκους ίντσας, γνωστά ως flechettes (στα γαλλικά "μικρά βέλη"). Αυτά τα εκρηκτικά, χρησιμοποιήθηκαν ευρέως κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο από τις Συμμαχικές Δυνάμεις, για να επιτεθούν σε στρατιώτες του εχθρού.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN, τα μικρά βλήματα σε σχήμα καρφιού μπορούν να φανούν διασκορπισμένα σε κήπους και στερεωμένα στους τοίχους των σπιτιών στην πόλη Irpin.
«Δεν μπορείς να τα βγάλεις με τα χέρια σου, χρειάζεσαι πένσα», είπε στο CNN ο Klimashevsky, ένας τοπικός Ουκρανός κάτοικος, δείχνοντας τα στελέχη βελών που είναι στερεωμένα στον τοίχο.
Μετά την αποχώρηση των Ρώσων στρατιωτών από τις πόλεις και τα χωριά βόρεια του Κιέβου, που είχαν καταλάβει τον Μάρτιο, προέκυψαν στοιχεία που δείχνουν ότι είχαν χρησιμοποιήσει αυτά τα πυρομαχικά κατά την επίθεσή τους, ισχυρίζεται η έκθεση.
Το Irpin, ένα προάστιο του Κιέβου, προφανώς δεν είναι η μόνη τοποθεσία όπου έχουν εμφανιστεί αυτά τα στοιχεία. Προηγουμένως αναφέρθηκε ότι, τα βελάκια ανακαλύφθηκαν στα σώματα των νεκρών στο προάστιο Bucha του Κιέβου. Ωστόσο, υποτίθεται ότι ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό εκείνη την εποχή.
Οι εμπειρογνώμονες όπλων που εξέτασαν εικόνες μεταλλικών βελών που βρέθηκαν στα θύματα από την Μπούχα, διαπίστωσαν ότι επρόκειτο για flechettes. Το ρωσικό πυροβολικό, φέρεται να εκτόξευσε φυσίγγια λίγες μέρες πριν αναχωρήσουν από την περιοχή στα τέλη Μαρτίου.
Οι οβίδες των τανκ ή των όπλων του πυροβολικού, περιέχουν συνήθως αυτά τα μικροσκοπικά μεταλλικά βέλη. Μπορούν να αποθηκευτούν 8.000 flechettes σε κάθε κέλυφος. Μετά την εκτόξευση, οι οβίδες εξαφανίζονται όταν μια χρονομετρημένη θρυαλλίδα εκρήγνυται και εκρήγνυται πάνω από το έδαφος.
Οι flechettes έχουν μήκος 3-4 cm και μπορούν να διεισδύσουν παντού. Απελευθερώνονται από το κέλυφος όταν αυτό εκραγεί στον αέρα και διασκορπίζεται σε ένα τόξο πλάτους 300 μέτρων και μήκους 100 μέτρων.
Αφού τοποθετήσει τα 500 flechettes στο κουτί τους, ο χειριστής πρέπει απλώς να τραβήξει μια αλυσίδα για να ενεργοποιήσει αυτό το μοιραίο όπλο. Ένα μόνο κιτ με flechettes, σύμφωνα με αναφορές , μπορεί να καλύψει 500 τετραγωνικά μέτρα.
Το βέλος μπορεί να χάσει την ακαμψία του και να λυγίσει σε ένα γάντζο όταν συγκρούεται με το σώμα του θύματος, ενώ η πλάτη του βέλους, που αποτελείται από τέσσερα πτερύγια, συνήθως σπάει, προκαλώντας μια δεύτερη πληγή. Αυτό το όπλο περιγράφεται επίσης, ως εναέριο βέλος ή βέλος. Ωστόσο, δεν μοιάζει με κανένα από τα υπόλοιπα όπλα καθώς δεν είναι τόσο αδύναμο όσο ένα βέλος αλλά πολύ πιο δυνατό από ένα βέλος.
Αν και η χρήση πυρομαχικών δεν απαγορεύεται από το διεθνές δίκαιο, οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν εδώ και καιρό την απαγόρευσή τους. Ωστόσο, η χρήση ανακριβών φονικών όπλων σε πυκνοκατοικημένες περιοχές αμάχων, είναι παράνομη βάσει του ανθρωπιστικού δικαίου.
Η ιστορία των Flechettes
Από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι flechettes έχουν χρησιμοποιηθεί ως βαλλιστικά όπλα. Τα μοιραία μεταλλικά βελάκια, θα μπορούσαν να τρυπήσουν κράνη και να πέσουν από τα τότε νέα πολεμικά αεροπλάνα για να χτυπήσουν το πεζικό.
Δεν χρησιμοποιήθηκαν συχνά κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά επανεμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ, όταν οι ΗΠΑ ανέπτυξαν μια παραλλαγή ωφέλιμου φορτίου flechette συσκευασμένων σε πλαστικά κύπελλα.
Στη δεκαετία του 1950, οι Ηνωμένες Πολιτείες υιοθέτησαν ένα νέο, πιο θανατηφόρο σχήμα, γνωστό ως Lazy Dog. Μια βόμβα 225 κιλών μετά την έκρηξή της απελευθέρωνε πάνω από 10.000 βλήματα, το καθένα μήκους 44 χιλιοστών.
Φαινόταν να έχουν δύναμη σφαίρας και, με περίπου 9 χτυπήματα ανά τετραγωνικό μέτρο, είχαν καλή πιθανότητα να σκοτώσουν κάποιον που βρίσκονταν κοντά. Σε αντίθεση με τα άλλα εκρηκτικά, το Lazy Dog έκανε πολύ λίγο θόρυβο εκτός από το μοτίβο της μεταλλικής βροχής.
Στο Βιετνάμ, η Αμερική χρησιμοποίησε επίσης flechette με πυροβολικό, που ονομάστηκαν «κύλινδροι μελισσών» λόγω του κουδουνίσματος των βελών. Θα μπορούσαν να συναρμολογηθούν για να αποσυντεθούν γρήγορα, αφού φύγουν από την κάννη ενός όπλου, μετατρέποντάς το σε ένα τεράστιο κυνηγετικό όπλο.
Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, μια ισραηλινή οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα προσπάθησε, αλλά απέτυχε να απαγορεύσει την ανάπτυξή τους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Τον Μάρτιο του 2008, ο Fadel Shana, ένας δημοσιογράφος του Reuters, δολοφονήθηκε με πυροβολισμούς από flechette που φέρεται να εκτοξεύτηκαν από ένα ισραηλινό στρατιωτικό σύστημα.