O Ερντογάν επιμένει στο βέτο για Σουηδία και Φινλανδία και την εξήγηση την δίνουν αναλυτές προσκείμενοι στο καθεστώς του.
"Μετατρέπεται το ΝΑΤΟ σε μια συμμαχία στην οποία ο ήλιος δεν δύει ποτέ;", είναι ο τίτλος άρθρου τουρκικού ΜΜΕ του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:
"Ο δημοσιογράφος Mehmet A. Kancı ο οποίος γράφει αναλύσεις για την τουρκική εξωτερική πολιτική, σχολίασε ότι ενώ το ΝΑΤΟ ετοιμάζεται να προσθέσει νέα μέλη στο σώμα του, με τις συμμαχίες που αναπτύχθηκαν από τις ΗΠΑ και την Αγγλία, μετατρέπεται σε έναν οργανισμό στον οποίο ο ήλιος δεν θα δύσει ποτέ".
Ο εν λόγω δημοσιογράφος έγραψε για την ατζέντα των συνομιλιών ένταξης στο ΝΑΤΟ της Φινλανδίας και της Σουηδίας, την ακόλουθη ανάλυση.
Η έκθεση με τίτλο «NATO 2030: Togetherness for a New Age», η οποία συζητήθηκε στη σύνοδο κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 14 Ιουνίου 2021, προανήγγειλε την έναρξη ισχύος μιας νέας ιδέας στην ιστορία της συμμαχίας.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε συγκεκριμένες αποφάσεις σε οκτώ βασικούς τομείς.
Η πέμπτη από αυτές τις αποφάσεις δήλωσε ότι η συμμαχία θα «εντείνει το έργο της για να διατηρήσει τη βασισμένη σε κανόνες διεθνή τάξη και για τον σκοπό αυτό θα ενισχύσει τις συνεργασίες με την Αυστραλία, την Ιαπωνία, τη Νέα Ζηλανδία και τη Νότια Κορέα στην Ασία-Ειρηνικό.
Αυτή η δήλωση έφερε στο προσκήνιο την ιδέα ότι οι στόχοι επέκτασης του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά είχαν στόχο να ξεπεράσουν τη Ρωσία και να φτάσουν στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.
Καθώς πλησιάζει η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, όπου θα απαντηθεί η απάντηση σε αυτό το ερώτημα, οι εξελίξεις με τον πόλεμο στην Ουκρανία επισήμαναν ότι το ΝΑΤΟ βρίσκεται στα πρόθυρα όχι μόνο μιας νέας έννοιας αλλά και μιας αλλαγής.
Ενώ το ΝΑΤΟ ετοιμάζεται να ενσωματώσει νέα μέλη στο σώμα του, από την άλλη πλευρά, περιβάλλει τον κόσμο με τις συμμαχίες που αναπτύχθηκαν από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία και μετατρέπεται σε έναν οργανισμό που δεν θα δύσει ποτέ τον ήλιο, όπως η Βρετανική Αυτοκρατορία κάποτε.
Γιατί δεν τελείωσε το ΝΑΤΟ όταν τελείωσε ο Ψυχρός Πόλεμος;
Η Βορειοατλαντική Συμμαχία σχεδιάστηκε το 1949 ως ένας αμυντικός οργανισμός που θα προστάτευε μόνιμα τη Δυτική Ευρώπη από την απειλή μιας ολοκληρωτικής δύναμης όπως η Γερμανία.
Η ΕΣΣΔ ήταν η αιτία ύπαρξης της συμμαχίας κατά τον Πρώτο Ψυχρό Πόλεμο.
Με τη διάλυση της ΕΣΣΔ και το τέλος του Συμφώνου της Βαρσοβίας, ακόμη και στον δυτικό κόσμο, προέκυψε το ερώτημα, ποια είναι η ανάγκη για το ΝΑΤΟ εάν δεν υπάρχει κομμουνιστική απειλή;
Η «Έκτη Στρατηγική Αντίληψη», που καθορίστηκε στην Ουάσιγκτον το 1999, έθεσε τις πρώτες βάσεις στο σημείο καμπής στο οποίο έφτασε σήμερα η συμμαχία. Η Συμμαχία αποφάσισε να μην εδρεύει πλέον στην Ευρώπη και να μετατραπεί σε «παγκόσμιο πάροχο ασφάλειας».
Οι φωνές από τη Ρωσία αγνοήθηκαν επίσης και το πρώτο βήμα επέκτασης στο «μονοπάτι προς την παγκοσμιοποίηση, έγινε με την ένταξη της Τσεχίας, της Ουγγαρίας και της Πολωνίας στη συμμαχία.
Οι επιθέσεις που πραγματοποίησε η τρομοκρατική οργάνωση Αλ Κάιντα στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, στο έδαφος των ΗΠΑ ήταν η αρχή μιας νέας διαδικασίας όχι μόνο για την κυβέρνηση της Ουάσιγκτον, αλλά και για το παγκοσμιοποιούμενο ΝΑΤΟ.
Το άρθρο 5 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον τέθηκε σε ισχύ για πρώτη φορά.
Έτσι, η καταπολέμηση της παγκόσμιας τρομοκρατίας συμπεριλήφθηκε στις κοινές αμυντικές υποχρεώσεις του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, εκτός από την εφαρμογή αυτού του άρθρου για την Τουρκία, η οποία πολεμά την τρομοκρατία του PKK από τη δεκαετία του 1980.
Τα μέλη του ΝΑΤΟ, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ελλάδα, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Γερμανία και η Δανία, έχουν αγκαλιάσει την τρομοκρατική οργάνωση PKK εδώ και χρόνια.
Δεν ήταν τυχαίο ότι ο Οτσαλάν, ο λεγόμενος ηγέτης του PKK, χτύπησε την πόρτα των μελών του ΝΑΤΟ, Ιταλία και Ελλάδα, αφού έπρεπε να φύγει από τη Συρία το 1998. Η Σύνοδος Κορυφής της Λισαβόνας το 2010 σηματοδότησε την αρχή της περιόδου έως το 2021, όταν τονίστηκε ο παγκόσμιος ρόλος της συμμαχίας.
Η διαδικασία που οδηγεί στην παγκοσμιοποίηση του ΝΑΤΟ
Αν και η Συμμαχία έλαβε την απόφασή της να γίνει παγκόσμιος οργανισμός ασφάλειας το 1999, δεν έγινε καμία ενέργεια για αυτό το θέμα έως ότου το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση λαμβάνοντας την απόφαση του «Brexit» το 2016, που ήταν ένα άλλο κρίσιμο βήμα.
Το 2018, το όνομα της «Διοίκησης Ειρηνικού» του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ άλλαξε σε «Διοίκηση Ινδο-Ειρηνικού» και ξεκίνησαν οι προετοιμασίες για την περιπολία του αμερικανικού-βρετανικού στόλου στον Ινδικό Ωκεανό.
Η ανακοίνωση της Συμμαχίας AUKUS, αποτελούμενη από τις ΗΠΑ-ΗΒ και την Αυστραλία τον Σεπτέμβριο του 2021, αποτέλεσε τον πιο σημαντικό πυλώνα της παγκόσμιας δομής ασφάλειας υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ εκτός Ευρώπης.
Τον Απρίλιο του 2022, η Ιαπωνία προσκλήθηκε σε αυτή τη συμμαχία.
Οι ΗΠΑ από την άλλη, μέσω του QUAD (Τετραπλός Διάλογος Ασφαλείας) με την Ινδία, την Ιαπωνία και την Αυστραλία, προσπαθούν να διευρύνουν περαιτέρω τις συμμαχίες τους.
Ο βραχυπρόθεσμος στόχος του διδύμου ΗΠΑ-ΗΒ, που στόχευε να συμπεριλάβει την Ινδία στη Συμμαχία AUKUS, ήταν τουλάχιστον να τερματιστεί η εξάρτηση της Ινδίας από τη Ρωσία στην αμυντική βιομηχανία.
Η προσπάθεια των ΗΠΑ να παράσχουν ξένη στρατιωτική χρηματοδότηση 500 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ινδία, εκ των οποίων το 60% των οπλικών συστημάτων της προέρχονται από τη Ρωσία, θα καταγραφεί επίσης ως μία από τις σημαντικές εξελίξεις που θα αλλάξουν τις γεωπολιτικές ισορροπίες το 2022.
Εάν αυτή η βοήθεια υλοποιηθεί για την Ινδία, η οποία απέκτησε το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία, θα είναι η χώρα που θα λάβει τη μεγαλύτερη στρατιωτική βοήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά το Ισραήλ και την Αίγυπτο.
Μαζί το «Eastern Mediterranean Energy Forum», το οποίο ξεκίνησε με την εμφάνιση ενός έργου ενεργειακής συνεργασίας για την επέκταση της σφαίρας επιρροής του ΝΑΤΟ με τη βοήθεια του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών,είχαμε την ενεργή συμμετοχή ασφαλείας του Ηνωμένου Βασιλείου στην Πολωνία και Ουκρανία στις 17 Φεβρουαρίου και σε Σουηδία και Φινλανδία στις 11 Μαΐου.
Όταν εξετάζουμε τις εξελίξεις από αυτή την ευρεία προοπτική, βλέπουμε ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια συνολική αλλαγή στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη το 2022.
Σε αυτό το σημείο, η Τουρκία υπενθυμίζει ότι το πρότυπο που θα δημιουργηθεί πρέπει να εξυπηρετεί τους σκοπούς ολόκληρης της συμμαχίας, όχι μόνο του διδύμου ΗΠΑ-Αγγλίας.
Το αίτημα της Τουρκίας είναι πολύ σαφές
Το αίτημα της Τουρκίας που αφορά την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, που ήρθε στο προσκήνιο με τον πόλεμο της Ουκρανίας, είναι πολύ σαφές. Η Τουρκία απαιτεί από τη συμμαχία να λάβει κοινή στάση κατά της τρομοκρατίας που την στοχεύει, όπως ακριβώς χρησιμοποιήθηκε το Άρθρο 5, όταν οι ΗΠΑ έγιναν στόχος τρομοκρατικής επίθεσης στις 11 Σεπτεμβρίου 2001.
Η Τουρκία προσπάθησε να κρατήσει ζωντανή τη συμμαχία με τους «συμμάχους» της που φιλοξενούν τις τρομοκρατικές οργανώσεις ASALA, PKK, DHKP-C και FETO για 40 χρόνια, οι οποίοι τους βοήθησαν ακόμη και με όπλα , ενώ προσπάθησαν να αποκτήσουν πολιτική νομιμότητα όταν κρίθηκε απαραίτητο.
Ωστόσο, με μια τέτοια συνολική αλλαγή στην ημερήσια διάταξη, αυτή η άνιση σχέση εντός της συμμαχίας έχει πάψει να είναι βιώσιμη.
Τα νέα για τις συναντήσεις της Σουηδής υπουργού Εξωτερικών Ann Linde και του υπουργού Άμυνας Peter Hultqvist με τους λεγόμενους στρατιωτικούς και πολιτικούς εκπροσώπους της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK/YPG το 2021 και το 2022 και η φιλοξενία τους στο σουηδικό κοινοβούλιο είναι ακόμη φρέσκα στα αρχεία.
Ενώ αυτές οι χώρες επιβάλλουν εμπάργκο στην Τουρκία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, όπλα σουηδικής κατασκευής βγαίνουν από τα οπλοστάσια της τρομοκρατικής οργάνωσης.
Ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Linde μπορεί να απειλήσει την Τουρκία δηλώνοντας ότι «ισχυρά μέλη της συμμαχίας» βρίσκονται πίσω του όταν οι δηλώσεις της Τουρκίας που περιέχουν προειδοποίηση βέτο έρχονται στο προσκήνιο.
Μπροστά στην αποφασιστικότητα της Άγκυρας, καταφεύγει στο να ισχυρίζεται ότι «Τα λόγια μου παρεξηγήθηκαν».
Ο Σουηδός υπουργός Άμυνας Hultqvist, από την άλλη, έστειλε αντιπροσωπεία στην Τουρκία και είπε ότι θα «προσπαθήσουν να καταλάβουν ποιο είναι το πρόβλημα».
Το PKK και οι επεκτάσεις του έδωσαν την απαραίτητη απάντηση στον Hultqvist, ο οποίος άνοιξε τις αφίσες και τα πανό της οργάνωσης και άναψε δάδες στην οδό Kungsatan στο κέντρο της Στοκχόλμης την επομένη αυτής της δήλωσης.
Η αλήθεια που πρέπει να καταλάβουν ο Hultqvist και οι πολιτικοί στη Στοκχόλμη, την Ουάσιγκτον και το Παρίσι, που έχουν παρόμοια νοοτροπία, είναι ότι η Άγκυρα δεν είναι η διεύθυνση που πρέπει να πάτε για να καταλάβετε ποιο είναι το «πρόβλημα».
Είναι το Σουηδικό Κοινοβούλιο όπου επιχειρήθηκε να γίνει αποδεκτός ο ισχυρισμός ότι Αρμένιοι, Ασσύριοι, Χαλδαίοι και Έλληνες του Πόντου υποβλήθηκαν σε γενοκτονία κατά την Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Η Σουηδία, η οποία έχει αγκαλιάσει όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις κατά της Τουρκίας από τη δεκαετία του 1970, είναι η πρωτοπόρος στην εφαρμογή όλων των πολιτικών κατά της Τουρκίας στην Ευρώπη και έχει ενθαρρύνει άλλες χώρες προς αυτή την κατεύθυνση.
Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην ομιλία του κόμματός του στις 18 Μαΐου, «είναι τουλάχιστον ασυνεπές, να δίνουμε κάθε είδους υποστήριξη στην τρομοκρατική οργάνωση PKK/YPG και να μας ζητάμε υποστήριξη για την ένταξη στο ΝΑΤΟ».
Αυτή η ασυνεπής πολιτική της Σουηδίας δεν δίνει ελπίδες για τις επαφές της φινλανδικής και της σουηδικής αντιπροσωπείας, που αναμένεται να βρεθούν στην Άγκυρα τη Δευτέρα.
Οι αποφάσεις του ΝΑΤΟ δεν πρέπει να λαμβάνονται βιαστικά- Το παράδειγμα της Ελλάδας
Η έγκριση της Τουρκίας για την επιστροφή της Ελλάδας στη στρατιωτική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και η εφαρμογή αυτής της απόφασης από τη συμμαχία έγιναν σε σύντομο χρονικό διάστημα 45 ημερών μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 12ης Σεπτεμβρίου. Όταν ανατρέχουμε στο παρελθόν με τις πληροφορίες που έχουμε σήμερα, φαίνεται ότι οι ρίζες της διαδικασίας είναι παράλληλες με τον Τζίμι Κάρτερ που έγινε πρόεδρος των ΗΠΑ το 1977 και του Κενάν Εβρεν που διορίστηκε Αρχηγός του Επιτελείου το 1978.
Υπάρχουν παραδείγματα ότι παρέκαμψε την πολιτική εξουσία.
Το γεγονός ότι το θέμα, που παρουσιάστηκε ως στρατιωτικό-τεχνικό ζήτημα, αποφασίστηκε με την απομόνωσή του από την πολιτική και τη διπλωματία, χωρίς καμία γραπτή συμφωνία, προκάλεσε ανεπανόρθωτη ζημιά στην Τουρκία.
Μία από τις πρώτες ενέργειες του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής τον Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος ανήλθε στην εξουσία στην Ελλάδα το 1981, ήταν να αθετήσει τις υποσχέσεις που δόθηκαν στην Τουρκία με αντάλλαγμα την επιστροφή τους στη στρατιωτική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.
Η Τουρκία δεν έχει την πολυτέλεια να ξανακάνει το ίδιο λάθος, 40 χρόνια μετά, στη διαδικασία της ΝΑΤΟϊκής συμμαχίας
Η διατήρηση της διαδικασίας σε αναμονή μέχρι τις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 11 Σεπτεμβρίου 2022 στη Σουηδία και η επανεξέταση του ζητήματος με το συντηρητικό-φιλελεύθερο Κόμμα των Μετριοπαθών, το οποίο είναι πιο πιθανό να αναδειχθεί πρώτο κόμμα στις εκλογές, θα ήταν το πιο ορθολογική λύση.
Έντονος υποστηρικτής της ένταξης στη συμμαχία του ΝΑΤΟ, ο Πρόεδρος του Κόμματος Ulf Kristersson ακολούθησε πιο ορθολογικές πολιτικές στις σχέσεις με την Τουρκία από τότε που εξελέγη αρχηγός του κόμματος το 2017. Όπως δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, υπάρχει ακόμη πολύς χρόνος για να συμπεριληφθεί Σουηδία και Φινλανδία στο ΝΑΤΟ, δεδομένου ότι ο πόλεμος της Ουκρανίας θα επεκταθεί έως το 2023."
Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
Από τα παραπάνω διαπιστώνουμε ότι η Τουρκική ρητορική αναφορικά με την μη αποδοχή ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, από την Τουρκία, εμπλέκει σκόπιμα την Ελλάδα.
Οι Τούρκοι προσπαθούν να "υπενθυμίσουν" την αποχώρηση της χώρας μας από το στρατιωτικό σκέλος της Συμμαχίας από την κυβέρνηση Κων/νου Καραμανλή και να συσχετίσουν την κατά τους ίδιους "λάθος" απόφασής τους τότε να μην ασκήσουν βέτο, όταν σε μεταγενέτερο χρόνο η χώρα μας ζήτησε την επανεισδοχή της στη Συμμαχία
Ο λόγος προφανής αφού οι Τούρκοι διαπιστώνουν ότι Ελλάδα και ΗΠΑ διανύουν πλέον την καλύτερη περίοδο της Συμμαχίας τους.
Ωστόσο αυτή η τακτική των Τούρκων είναι λάθος και θα γυρίσει σε βάρος τους, αν αναρωτηθεί κάποιος τα εξής:
Στην Κύπρο και στην Ελλάδα λόγω του ΑΤΤΙΛΑ των Τούρκων και της Κυπριακής τραγωδίας η δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης κατά του ρόλου της Δύσης ήταν μεγάλη.
Η κίνηση αυτή από πλευράς Ελλάδας αποσκοπούσε στο να μετριάσει τα αρνητικά συναισθήματα.
Ωστόσο ακόμη και σε αυτή την Εθνική καταστροφή η Ελλάδα προέταξε το συμφέρον ενότητας της Συμμαχίας και επανήλθε άμεσα στους κόλπους της πλήρως, αφού η ΕΣΣΔ καιροφυλακτούσε προκειμένου να οδηγηθεί η κατάσταση σε έναν Ελληνοτουρκικό πολεμο με αποτέλεσμα τη διάσπαση της Συμμαχίας στη ΝΑ πτέρυγά της
Και όλα αυτά με τουρκική υπαιτιότητα
Αλήθεια τι θα γινόταν αν είχαμε έναν ελληνοτουρκικό πόλεμο το 1974;
Θα ήταν το ΝΑΤΟ όπως είναι τώρα;
Πολύ αμφιβάλουμε. Συνεπώς η Ελλάδα είναι εκείνη που κράτησε ενωμένη τη Συμμαχία και όχι η Τουρκία
Το ίδιο ακριβώς που προσπάθησε αναεπιτυχώς να κάνει πράξη η Τουρκία το 1974, δηλαδή να διασπάσει τη Συμμαχία, το ίδιο επιχειρεί τώρα να κάνει ο Ερντογάν, αρνούμενος την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας
Τελικά ο δούρειος ίππος της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ, έχει όνομα και λέγεται Τουρκία!