Ένοπλες Συρράξεις

Ωμός εκβιασμός της Τουρκίας για την ένταξη Φινλανδίας-Σουηδίας στο ΝΑΤΟ- Απαιτεί ως αντάλλαγμα το κεφάλι των Κούρδων στο πιάτο

"Η Τουρκία μπορεί να εκβιάσει το ΝΑΤΟ για να αποτρέψει την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας", είναι ο τίτλος άρθρου- ανάλυσης έγκριτου Ισραηλινού ΜΜΕ , του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

"Η Φινλανδία και η Σουηδία δεν έχουν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ στο παρελθόν, αλλά η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τις οδήγησε να το σκεφτούν.

Το ακροδεξιό κυβερνών κόμμα της Τουρκίας ΑΚΡ προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την ένταξη της Άγκυρας στο ΝΑΤΟ για να εκβιάσει το αμυντικό σύμφωνο για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της Άγκυρας. Η Τουρκία χρησιμοποιεί εδώ και καιρό τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ ως λευκή επιταγή για παραβιάσεις  των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εισβολές, συχνά αντίθετες με τις αξίες του ΝΑΤΟ.

Για παράδειγμα, η Τουρκία είναι ο χειρότερος δεσμοφύλακας δημοσιογράφων στον κόσμο και έχει εκκαθαρίσει εθνοτικά Κούρδους και άλλες μειονότητες από το παράνομα κατεχόμενο Αφρίν, μια περιοχή της Συρίας που κατέλαβε το 2018. Η Τουρκία υποστηρίζει επίσης τη Χαμάς, μια τρομοκρατική οργάνωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ωστόσο, η Τουρκία πιστεύει τώρα ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ για να αποτρέψει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας, αποδυναμώνοντας πιθανώς τη συμμαχία σε μια κρίσιμη στιγμή καθώς η Ρωσία έχει εισβάλει στην Ουκρανία.

Οι απειλές της Ρωσίας έχουν κάνει τη Φινλανδία και τη Σουηδία να οδηγηθούν στην αγκαλιά του ΝΑΤΟ. Οι προηγούμενα  επιφυλακτικές σχετικά με την ένταξη σε μια στρατιωτική συμμαχία δύο χώρες, ανησυχούν τώρα από τον εκφοβισμό και τις απειλές της Ρωσίας.

Η Τουρκία, η οποία επίσης εκφοβίζει και απειλεί τους γείτονές της και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, όπως η Ελλάδα, τείνει να συνταχθεί με τη Ρωσία. Ενώ η Τουρκία πούλησε drones στην Ουκρανία, αγόρασε επίσης το σύστημα S-400 από τη Ρωσία και δεν επιθυμεί να επιβάλει κυρώσεις σε Ρώσους ολιγάρχες ή εταιρείες. Η Τουρκία είναι επομένως βασικός εταίρος της Μόσχας, μέρος της ευρύτερης συμμαχίας της με αυταρχικά καθεστώτα στον κόσμο.

Η Άγκυρα έχει συνεργαστεί με το Ιράν για να παρακάμψει τις κυρώσεις στο παρελθόν, για παράδειγμα.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της πολιτικής είναι απόρροια του ακροδεξιού καθεστώτος στην Άγκυρα. Τις δεκαετίες πριν από το ΑΚΡ, η Τουρκία ήταν περισσότερο σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, η Τουρκία ανέκαθεν χρησιμοποιούσε ιστορικά την ένταξη της στο ΝΑΤΟ για να δικαιολογήσει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εσωτερικό, συχνά στοχεύοντας Κούρδους.

Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας είπε ότι η Σουηδία και η Φινλανδία πρέπει «να σταματήσουν να υποστηρίζουν τρομοκράτες στις χώρες τους, να παράσχουν σαφείς εγγυήσεις ασφαλείας και να άρουν τις απαγορεύσεις εξαγωγών στην Τουρκία καθώς επιδιώκουν την ένταξη στο ΝΑΤΟ», ανέφερε το Reuters. Αυτή είναι σκληρή γλώσσα από την Άγκυρα. Είναι επίσης ένας ειρωνικός ισχυρισμός, λαμβάνοντας υπόψη πώς η Άγκυρα υποστηρίζει τη Χαμάς και τους εξτρεμιστές στη Συρία.

Τους τελευταίους μήνες, η Τουρκία βρίσκεται σε μια επίθεση γοητείας για να προσπαθήσει να πείσει τις φιλο-ισραηλινές φωνές στις ΗΠΑ ότι η Άγκυρα μπορεί να συνεργαστεί με το Ισραήλ για τη συμφιλίωση. Αυτό έρχεται μετά από χρόνια υποκίνησης της Άγκυρας κατά την οποία ορκίστηκε να «απελευθερώσει» το Τζαμί al-Aqsa και την Ιερουσαλήμ και συνέκρινε το Ισραήλ με τη ναζιστική Γερμανία.

Τώρα, η Άγκυρα, γνωρίζοντας ότι οι ΗΠΑ και η Δύση έχουν κουραστεί από τον εξτρεμισμό και τις ατάκες τους, προσποιείται ότι είναι φίλη με το Ισραήλ. Αυτό είναι μέρος μιας αντισημιτικής τάσης που είναι κοινή μεταξύ της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, στην οποία το Ισραήλ και οι Εβραίοι θεωρούνται ένας τρόπος να επηρεάσουν την Ουάσιγκτον, με τη λογική ότι η συνεργασία με το Ισραήλ είναι ένας τρόπος για να κερδίσεις  την εύνοια της  αμερικανικής κυβέρνησης.

Ενώ ομάδες όπως η Χαμάς χρησιμοποιούν αυτή τη θεωρία για να διαδώσουν κλασικά Πρωτόκολλα των Πρεσβυτέρων της Σιών, τα ακροδεξιά φιλοκυβερνητικά μέσα στην Τουρκία έχουν δημοσιεύσει στο παρελθόν «λίστες» Εβραίων στην κυβέρνηση Μπάιντεν ισχυριζόμενοι έτσι ότι οι Εβραίοι έχουν τεράστια επιρροή στις ΗΠΑ.

Η Άγκυρα επιδιώκει να το χρησιμοποιήσει  αυτό προς όφελός της.

Το κυβερνών κόμμα της Άγκυρας ήταν κοντά στην κυβέρνηση Τραμπ. Αλλά η υποστήριξή της στη Χαμάς έτεινε να εξοργίσει ορισμένους στον Λευκό Οίκο . Η Τουρκία στράφηκε στο ισχυρό λόμπι της με έδρα το DC για να προσπαθήσει να πείσει τις ΗΠΑ να εγκαταλείψουν τη Συρία. Όταν οι ΗΠΑ δεν συμφώνησαν, η Τουρκία εισέβαλε στο Αφρίν το 2018 και σε άλλες περιοχές το 2019. Όταν ο Τζο Μπάιντεν ανέβηκε στην εξουσία, το καθεστώς της Άγκυρας απείλησε με περισσότερες εισβολές.

Οι ΗΠΑ δήλωσαν πρόσφατα ότι θα είναι ευέλικτες όσον αφορά τις επενδύσεις στην ανατολική Συρία, την περιοχή που ελέγχουν οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ. Αυτή είναι και η περιοχή όπου ζουν Κούρδοι. Η Άγκυρα έχει δεσμευτεί στο παρελθόν να καθαρίσει εθνοτικά όλες τις κουρδικές περιοχές κατά μήκος των συνόρων για να δημιουργήσει μια «ζώνη προστασίας» και στη συνέχεια να επανεγκαταστήσει την περιοχή με Άραβες Σύρους πρόσφυγες που έχει φιλοξενήσει η Άγκυρα. Ο στόχος είναι να αλλάξει για πάντα τα δημογραφικά στοιχεία της Συρίας, όπως ακριβώς επιδίωξε να κάνει η Άγκυρα στην περιοχή Σιντζάρ του Ιράκ.

Επιπλέον, η Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Συρία, η οποία στην πραγματικότητα δεν βρίσκεται στη Συρία, καταδίκασε τις πρόσφατες επιθέσεις στη χώρα, προφανώς ως αναφορά στον βομβαρδισμό αμάχων από την Τουρκία και την υποστήριξη εξτρεμιστών.

«Ανησυχούμε βαθιά για τις πρόσφατες διασυνοριακές επιθέσεις από τη Συρία και την Τουρκία και τις αναφορές για αδιάκριτα πυρά σε περιοχές αμάχων», ανέφερε η Πρεσβεία των ΗΠΑ. «Καλούμε όλα τα μέρη να αποκλιμακώσουν την ένταση και να στηρίξουν την περιφερειακή σταθερότητα».

Η Τουρκία βλέπει τώρα μια ευκαιρία να επαναφέρει τη συριακή πολιτική της στο παιχνίδι.

Θα χρησιμοποιήσει την επιθυμία της Φινλανδίας και της Σουηδίας  για ένταξη στην Ατλαντική Συμμαχία για να προσπαθήσει να αποσπάσει παραχωρήσεις από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Η Άγκυρα μπορεί να ζητήσει μια νέα λευκή επιταγή εισβολής και βομβαρδισμού στην ανατολική Συρία. Μπορεί να απαιτήσει την απέλαση Κούρδων ακτιβιστών και αντιφρονούντων από τη Σουηδία.

Η Φινλανδία θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, πράγμα που σημαίνει ότι οι ενέργειες της Τουρκίας θα μπορούσαν να εξοργίσουν τις ΗΠΑ.

Η Δύση ενδιαφέρεται περισσότερο για την Ουκρανία παρά για την Τουρκία. Η Τουρκία μπορεί να διαπιστώσει ότι έχει εξοργίσει την Ουάσιγκτον πάρα πολλές φορές.

Θα απευθυνθεί σε φιλο-ισραηλινές φωνές στις ΗΠΑ για να προσπαθήσει άλλη μια φορά να επηρεάσει την αμερικανική κυβέρνηση, αλλά μπορεί να διαπιστώσει ότι ακόμη και αυτές οι φωνές έχουν λιγότερη επιρροή στο παρελθόν και ότι το λόμπι της Άγκυρας και τα think tanks που χρηματοδοτεί στις ΗΠΑ δεν έχουν τόση επιρροή.

Αυτό έχει σημασία γιατί η Τουρκία χρησιμοποιεί τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ για να υπονομεύσει το ΝΑΤΟ ενώ κατηγορεί τις ειρηνικές ευρωπαϊκές χώρες ότι υποστηρίζουν «τρομοκράτες». Αυτή είναι η απόλυτη ειρωνεία αφού η Άγκυρα έχει υποστηρίξει εξτρεμιστές.

Επιπλέον, πιθανότατα προμηνύει πώς μια μέρα η Άγκυρα θα στραφεί ξανά εναντίον του Ισραήλ. Η Τουρκία είναι πάντα πρόθυμη να χρησιμοποιήσει την ένταξη στο ΝΑΤΟ για να υπονομεύσει την περιφερειακή ασφάλεια και να απειλήσει τις δημοκρατίες. Το Ισραήλ ως  δημοκρατία, θα μπορούσε να βρεθεί στο στόχαστρο μετά τη Φινλανδία και τη Σουηδία."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται το δόλιο παιγνίδι , εκβιασμού της Τουρκίας στην πλάτη του ΝΑΤΟ-Φινλανδίας -Σουηδίας προκειμένου να πετύχει την αναγνώριση των Κούρδων της Συριας του YPG ότι ειναι τρομοκρατική οργάνωση έτσι ώστε να μην μπλοκάρει την ένταξη τους στην Συμμαχία.

Τις κατηγορεί ότι δίνουν υποστήριξη στο YPG το οποίο σημειωτέον μόνο η Τουρκία εξισώνει με το ΡΚΚ και καμία άλλη χώρα της Δύσης. 

Το ωραίο της υπόθεσης είναι ότι η Τουρκία υποθάλπτει δίνοντας στέγη βήμα στο έδαφός της σε ηγετικά στελέχη της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς την οποία στηρίζει οικονομικά και όχι μόνο.

Που αποσκοπεί ο Ερντογάν;

Το ανατολίτικο παζάρι  εκτυλίσσεται εκ νέου από πλευράς Τούρκων, οι οποίοι βλέπουν ως ευκαιρία να αναγνωριστούν οι Κούρδοι  της Συρίας του YPG τρομοκρατική οργάνωση από το ΝΑΤΟ, γεγονός που θα του δώσει την δυνατότητα να επιτεθούν άμεσα εναντίον τους, με την επίφαση του πολέμου κατά της τρομοκρατίας και μάλιστα με τις ευλογίες της Δύσης. 

Το timing θεωρείται  σωστό από  τους Τούρκους, αφού οι Ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις αποχωρούν από τη Συρία και επαναπατρίζονται προκειμένου να αποσταλούν εσπευσμένα στο Ντονμπάς, όπου τα πράγματα εξελίσσονται αργά και δύσκολα για τη Ρωσία. 

Συνεπώς,  οι Τούρκοι από τη Ρωσία δε θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα αν κινηθούν κατά των Κούρδων YPG της Συρίας. 

Σημειωτέον ότι η Ρωσία παρέδωσε τις βάσεις της στη Συρία , στο Ιράν και τη Χεζμπολάχ , εχθρούς των ΗΠΑ-Δύσης-Ισραήλ, γεγονός που πάλι ευνοεί τα σχέδια των Τούρκων, οι οποίοι θα προβάλλουν τους εαυτούς τους ως το αντίπαλο φιλοδυτικό δέος, ενώ παράλληλα θα το χρησιμοποιήσουν για να έρθουν κοντά με το Ισραήλ, που είναι εχθρός του Ιράν επίσης. 

Ο Ερντογάν βλέπει ότι τυχόν σύσφιξη των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας-Ισραήλ κατά του κοινού εχθρού, του Ιράν στη Συρία, θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις ελληνοϊσραηλινές σχέσεις σε βάθος χρόνου, αφού η Τουρκία θα πλασαριστεί εκ νέου ως σύμμαχος του Τελ Αβιβ, ζητώντας του την σύμπλευση στα ενεργειακά ζητήματα μέσω αγωγού φυσικού αερίου που θα καταλήγει από το Ισραήλ δια θαλάσσης στην Τουρκία, εκτοπίζοντας Ελλάδα και Κύπρο. 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ