rubin
Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Καταπέλτης ο Ρούμπιν: «Η υπηρεσία πληροφοριών της Τουρκίας είναι τρομοκρατική οργάνωση»

Οι σχέσεις "στοργής" ΗΠΑ-Ιράν είναι γνωστές εδώ και χρόνια, με απειλές εκατέρωθεν και την Ουάσιγκτον να επιβάλλει  σκληρές οικονομικές κυρώσεις στην Τεχεράνη.

Ο Τραμπ είχε χαρακτηρίσει τους Φρουρούς της Επανάστασης IRGC  του Ιράν τρομοκρατική οργάνωση

Μάλιστα πριν από έξι χρόνια, επί πρώτης διακυβέρνησης Τραμπ, ο Αμερικανός Πρόεδρος χαρακτήρισε το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν και την επίλεκτη Δύναμη Qods του ως  τρομοκρατική οργάνωση.

Ήταν η πρώτη φορά που οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν χαρακτηρίσει μέρος μιας άλλης κυβέρνησης ως τρομοκρατική οργάνωση. Πολλοί κομματικοί και διπλωματικοί επικριτές εξέφρασαν ανησυχία για το προηγούμενο και υποστήριξαν ότι η επιβολή κυρώσεων στο σύνολο των Φρουρών της Επανάστασης για τρομοκρατία ήταν λάθος, καθώς μόνο ένα μικρό κλάσμα της ομάδας διεξήγαγε στρατιωτικές αποστολές πέρα ​​από τα σύνορα του Ιράν.

Ολετήρας ο Τραμπ κατά  δυτικών εταιρειών που συνδιαλλάσσονται με τους IRGC

Πράγματι, το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης είναι σήμερα περισσότερο ένας επιχειρηματικός όμιλος παρά ένας στρατός, επισημαίνει σε άρθρο του Διεθνές ΜΜΕ, αναφέροντας:

Τα μονοπώλια της ελέγχουν τα πάντα, από την κατασκευή φραγμάτων μέχρι τα εργοστάσια αυτοκινήτων. Γάλλοι και Γερμανοί κατασκευαστές συνεργάστηκαν με βιομηχανικές εταιρείες που ανήκουν στους Φρουρούς της Επανάστασης.

Είναι επίσης αλήθεια ότι μεταξύ των πολλών ένοπλων μονάδων της, η Δύναμη Qods είναι υπεύθυνη για τη στόχευση προσωπικού και συμφερόντων Αμερικανών και Ισραηλινών, αλλά αντιπροσωπεύουν μόνο ένα μικρό κλάσμα του συνόλου των μελών των Φρουρών της Επανάστασης.

Ωστόσο, ο Τραμπ προτίμησε να απευθυνθεί στους Φρουρούς της Επανάστασης με τσεκούρι παρά με νυστέρι. «Εάν συναλλάσσεστε με το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, θα χρηματοδοτείτε την τρομοκρατία», εξήγησε.

Υπήρχε λογική στον ευρύ χαρακτηρισμό του: Τα θύματα της τρομοκρατίας μπορούσαν να μηνύσουν όχι μόνο το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, αλλά και εκείνες τις εταιρείες που συνεργάζονταν στην επιχείρησή του.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η γαλλική εταιρεία PSA που παράγει Peugeot και Citroens αποφάσισε να εγκαταλείψει το Ιράν για να αποφύγει τις κυρώσεις και την ευθύνη. Το ίδιο έκανε και η γερμανική εταιρεία Siemens.

Η δράση της ΜΙΤ 

Όχι μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και οι Ευρωπαίοι θα πρέπει τώρα να βασιστούν στο προηγούμενο, όχι στο Ιράν αλλά στην Τουρκία.

Υπάρχουν συντριπτικά στοιχεία ότι η Εθνική Οργάνωση Πληροφοριών της Τουρκίας (MİT) συμπεριφέρεται ως ξένη τρομοκρατική οργάνωση, όπως στην περίπτωση του Can Dündar, αρχισυντάκτη της κεντροαριστερής καθημερινής Cumhuriyet.

 Το 2015, η εφημερίδα του δημοσίευσε φωτογραφίες από φορτηγά της MΙT που παρέδιδαν όπλα σε μια θυγατρική της Αλ Κάιντα στα σύνορα με τη Συρία.

Αργότερα επέζησε από απόπειρα δολοφονίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν επίσης ότι η MΙΤ βοήθησε στην οργάνωση και τον οπλισμό του Ισλαμικού Κράτους. Η ισραηλινή ασφάλεια συνέλαβε  μέλη της να προσπαθούν να μεταφέρουν όπλα και εκρηκτικά στη Χαμάς.

Τα "δακτυλικά αποτυπώματα" της MΙΤ υπάρχουν επίσης σε πολλά από τα σχέδια του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την αποφυγή κυρώσεων σε άλλους υποτιθέμενους χορηγούς τρομοκρατίας.

Ο Χακάν Φιντάν ήταν επικεφαλής της MİT από το 2010 έως το 2023, πριν αναλάβει το τιμόνι του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, η MΙΤ στόχευσε επίσης ανοιχτά Τούρκους αντιφρονούντες σε όλο τον κόσμο, απαγάγοντας δασκάλους σε χώρες από την Κιργιζία έως το Κοσσυφοπέδιο και από τη Μαλαισία έως τη Μολδαβία.

Η MΙΤ καυχιέται για τις δολοφονίες αντιπάλων της στο Ιράκ. Η οργάνωση είχε  συνδέσμους ακόμη και στις Ηνωμένες Πολιτείες για να παρακολουθεί και να παρενοχλεί αντιφρονούντες.

Η MİT πιθανότατα ενορχήστρωσε την επίθεση του 2017 σε Τούρκους και Κούρδους αντιφρονούντες στην καρδιά της Ουάσιγκτον, DC.

Οι Γερμανοί αξιωματούχοι λένε σιωπηλά ότι ο φόβος τους είναι ότι η Τουρκία μέσω της ΜΙΤ ελέγχει συμμορίες μεταξύ της τουρκικής διασποράς στην Ευρώπη που μπορούν να υπονομεύσουν τη σταθερότητα.

Σήμερα, η MΙΤ υποστηρίζει και παρέχει όπλα σε τρομοκρατικές ομάδες στο Πακιστάν, τη Σομαλία και τη Λιβύη.

IRGC και ΜΙΤ- "Βίοι παράλληλοι"

Δεν υπάρχει σχεδόν καμία δραστηριότητα στην οποία συμμετέχει το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης στο Ιράν  να μην  κάνει το ίδιο και η MΙΤ στην Τουρκία.

Αν και δεν υπάρχει διεθνής συναινετικός ορισμός της τρομοκρατίας, η ΜΙΤ εμπλέκεται σε όλες τις "δραστηριότητες"  που  διάφορες αστυνομικές υπηρεσίες και υπηρεσίες ασφαλείας των ΗΠΑ και της Ευρώπης χαρακτηρίζουν ως τρομοκρατικές.

Το γεγονός ότι η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ δεν θα πρέπει να την αφήσει ελεύθερη να είναι χορηγός και  να  διεξάγει τρομοκρατικές ενέργειες σε παγκόσμια κλίμακα.

Ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο η MΙT κυριολεκτικά, πιστεύει ότι μπορεί να ξεφύγει είναι ότι η Δύση την έχει εξαιρέσει ή την προστατεύει για να αποφύγει να προσβάλει την Τουρκία.

Αυτές οι μέρες πρέπει να τελειώσουν.

Όχι μόνο η Ουάσιγκτον, αλλά οι Βρυξέλλες και η Αθήνα θα πρέπει να χαρακτηρίσουν τη ΜΙΤ ως τρομοκρατική οργάνωση και να επιβάλουν κυρώσεις και εάν είναι απαραίτητο, να καταδικάσουν, να συλλάβουν ή να εξαλείψουν τη διοικητική δομή της.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ