Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Η στροφή στα Rafale και το κόστος για την Ρωσία

Η ινδική Πολεμική Αεροπορία (IAF) απέσυρε ένα σχέδιο 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για τον εκσυγχρονισμό του στόλου μαχητικών Sukhoi Su-30 MKI λόγω της συνεχιζόμενης στρατιωτικής κρίσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, μετέδωσε το ινδικό πρακτορείο ειδήσεων ANI, επικαλούμενο πηγές.

Η IAF σχεδίαζε να αναβαθμίσει 85 μαχητικά αεροσκάφη Su-30 MKI, με ισχυρότερα ραντάρ και δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου αιχμής σε συνεργασία με την Hindustan Aeronautics Ltd, μια κρατική εταιρεία άμυνας, και τη Sukhoi, μια εταιρεία κατασκευής όπλων με έδρα τη Μόσχα που κατασκευάζει και προμηθεύει το Su-30, ανέφερε η έκθεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, τα σχέδια για την απόκτηση 12 εξελιγμένων αεροσκαφών Su-30MKI θα τεθούν επίσης, σε αναμονή. Η πιθανή καθυστέρηση οφείλεται προφανώς, σε μια αλλαγή πολιτικής που θα ανάγκαζε τους ενδιαφερόμενους να αυξήσουν την ποσότητα του περιεχομένου που κατασκευάζεται στην Ινδία για αεροπλάνα.

Πριν από λίγες ημέρες, η Hindustan Aeronautics Limited (HAL) ανακοίνωσε επίσης ότι, είχε υπογράψει συμβόλαιο με την Bharat Electronics Limited (BEL) για τη συν-ανάπτυξη και συμπαραγωγή ενός συστήματος αναζήτησης και παρακολούθησης υπερύθρων μεγάλης εμβέλειας διπλής ζώνης (IRST), για μαχητικά αεροσκάφη Su-30 MKI της Ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας. 

Η παρατεταμένη αντιπαράθεση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, έχει προκαλέσει καθυστερήσεις στην προμήθεια ανταλλακτικών μαχητικών αεροσκαφών. Σύμφωνα με την έκθεση, η κατάσταση των ανταλλακτικών είναι επί του παρόντος διαχειρίσιμη και αναμένεται να παραμείνει έτσι στο άμεσο μέλλον, επειδή η Ινδία τα είχε αποθηκεύσει μετά τα χτυπήματα στο Uri και τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Κίνα. 

Η έκθεση έρχεται δύο ημέρες αφότου ο Ινδός υπουργός Άμυνας Rajnath Singh, παρατήρησε κατά τη διάρκεια της 37ης αναμνηστικής διάλεξης PC Lal ότι, η κατάσταση στην Ουκρανία δείχνει πώς οι στρατιωτικές συγκρούσεις μπορούν να βλάψουν όχι μόνο τον αμυντικό εφοδιασμό αλλά και τις εμπορικές συμβάσεις. 

«Οι προηγούμενες εμπειρίες μας έχουν διδάξει ότι, η Ινδία δεν μπορεί να εξαρτάται από τις εισαγωγές για την ασφάλειά της. Οι πρόσφατες συγκρούσεις, ειδικά η κατάσταση στην Ουκρανία, μας είπαν ότι όχι μόνο οι αμυντικές προμήθειες (θα μπορούσαν να επηρεαστούν), αλλά και οι εμπορικές συμβάσεις είναι επίσης επιρρεπείς να επηρεαστούν όταν πρόκειται για εθνικά συμφέροντα», είπε ο Σινγκ. 

Η εξάρτηση της Ινδίας στο ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος

Τα Su-30 MKI αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας, με 272 από αυτά να παραγγέλνονται σε διάφορες παρτίδες λόγω των επανειλημμένων παραγγελιών της IAF για 30 έως 40 από αυτά τα αεροσκάφη, κάθε φορά που διαπιστώθηκε έλλειψη μαχητικών αεροσκαφών σε υπηρεσία. 

Το 2020, μετά τις εντάσεις στα σύνορα με την πυρηνικά οπλισμένη γείτονα Κίνα, το Υπουργείο Άμυνας της Ινδίας ενέκρινε την αγορά 21 μαχητικών αεροσκαφών MiG-29 και 12 Su-30 MKI και αναβαθμίσεις σε 59 υπάρχοντα MiG-29 έναντι 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. 

Το 2021, η Valeria Reshetnikova, εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Στρατιωτικής-Τεχνικής Συνεργασίας της Ρωσίας, αποκάλυψε ότι η εταιρεία είχε προσφέρει στην Ινδία να παραδώσει 21 μαχητικά αεροσκάφη MiG-29. Στο παρελθόν, αρκετοί εμπειρογνώμονες στον τομέα της άμυνας και στρατιωτικοί διοικητές, έχουν επισημάνει την εμπλοκή της ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας με ρωσικά αεροσκάφη.

Σε μια συνέντευξη το 2019, ο Birender Singh Dhanoa, ο τότε αρχηγός του Επιτελείου Αεροπορίας της Ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας, αποκάλυψε ότι η Ινδία είχε ζητήσει από τη Ρωσία να αναβαθμίσει τα μαχητικά αεροσκάφη Su-30MKI, που είχαν αναπτυχθεί από τον ινδικό στρατό. 

Ο Dhanoa, είπε σε συνέντευξή του στην επίσημη εφημερίδα των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, Krasnaya Zvezda, ότι το Νέο Δελχί ήταν ευχαριστημένο με τα σχέδια εκσυγχρονισμού των ρωσικών μαχητικών MiG-21, MiG-27 και MiG-29 που λειτουργούν από τις ινδικές Πολεμικές Αεροπορίες.

Σύμφωνα με τον Dhanoa, αυτά τα αεροσκάφη απέκτησαν σύγχρονα όπλα και συστήματα αεροηλεκτρονικών συστημάτων λόγω της πρωτοβουλίας, τα οποία είχαν δοκιμαστεί με επιτυχία. 

Rafale Jets για την Ινδία

Ωστόσο, οι ειδικοί αμφισβήτησαν προηγουμένως το σκεπτικό της Ινδίας για την επιλογή των μαχητικών MiG-29, έναντι των πιο πρόσφατων αεροσκαφών Rafale. Ο Tom Cooper, ειδικός στις αερομεταφορές, αναρωτήθηκε γιατί η ινδική Πολεμική Αεροπορία προτιμούσε τα Su-30 και τα MiG-29, έναντι των προηγμένων μαχητικών Rafales.

Το Su-30, αν και είναι τρομερό στα χαρτιά, στερείται επιδόσεων και ικανότητας μάχης σε σύγκριση με τα αεροσκάφη Rafale ή ακόμα και τα μαχητικά MiG-29, σύμφωνα με τον Cooper.

Παρά τις ανησυχίες σχετικά με την αξιοπιστία του κινητήρα, το MiG-29 φαίνεται να αποδίδει καλύτερα σε μεγάλα υψόμετρα από τα βαρύτερα μαχητικά αεροσκάφη, όπως το Su-30MKI. Η ανώτερη απόδοση του MiG-29 σε δύσκολες καταστάσεις, έναντι των μεγαλύτερων μαχητικών Sukhoi δεν είναι πλέον μυστικό.

Υπενθύμισε επίσης ότι, κατά τη διάρκεια του πολέμου Kargil το 1999 και των αεροπορικών επιδρομών Balakot το 2019, τα μαχητικά Sukhoi Su-30 απέτυχαν να κάνουν εντύπωση και η Ινδία αντ' αυτού, στηρίχτηκε στα γερασμένα Dassault Mirage-2000. 

Ο Cooper δήλωσε ότι, ενώ το Mig 29 αποδίδει καλύτερα από τα Su-30 MKI, εξακολουθεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή για την ινδική Πολεμική Αεροπορία.

Τα MiG-29 που η Ινδία ελπίζει να αγοράσει από τη Ρωσία, είναι παλιά μοντέλα που θα ανακαινιστούν πριν παραδοθούν και απλά δεν είναι επαρκή για τη δουλειά.

Ωστόσο, η τελευταία εξέλιξη είναι ένα ανησυχητικό ζήτημα για την ινδική Πολεμική Αεροπορία, η οποία ήδη αντιμετωπίζει έναν συρρικνωμένο μαχητικό στόλο, έχοντας 32 μοίρες αντί για 42 που έχουν εγκριθεί.

Αν δούμε και τις δύο συμφωνίες μαζί  δηλαδή, 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια για αναβαθμίσεις S0-30 MKI και 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια για νεότερα MKI & MiG-29,  η Ρωσία θα μπορούσε ενδεχομένως να χάσει 8 δισεκατομμύρια δολάρια.

Και το Νέο Δελχί χρειάζεται ακόμα να αναλογιστεί το ερώτημα που έθεσε ο Cooper , χρειάζεται πραγματικά η ινδική Πολεμική Αεροπορία περισσότερα Sukhoi και MiG για να πολεμήσει την Κίνα ή πρέπει να επενδύσει σε σύγχρονα δυτικά μαχητικά όπως το Rafale.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ρωσία 0

Ν.Πεσκόφ σε Τραμπ: οι μη φιλικές ενέργειες κατά της Ρωσίας θα έχουν συνέπειες - Δήλωση βόμβα από Ρώσο Αρχικατάσκοπο για την ασφάλεια το 2025

Ο Πεσκόφ ζήτησε ουσιαστικά από τον Τραμπ ισότιμη θέση στο παγκόσμιο σύστημα εξουσίας- Η Ευρώπη θα πληρώσει σίγουρα το...