Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, ιδανικά το ΝΑΤΟ θα έπρεπε να είχε κάνει μια "επέμβαση" στην Ουκρανία για να σταματήσει τη ρωσική αεράμυνα. Ωστόσο, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους δεν έκαναν αυτό το βήμα από φόβο για άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία.
Παράλληλα, ο πολιτικός αναλυτής τόνισε ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ δεν φοβούνται τον ρωσικό στρατό, τα στρατεύματα του μπλοκ υπερτερούν σημαντικά των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων από άποψη αριθμού και οπλισμού. Ωστόσο, οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα, γεγονός που θα οδηγούσε τελικά σε παγκόσμια σύγκρουση.
Ως εκ τούτου, ο Ulrich Bausch δήλωσε ότι η επιλογή της "παρέμβασης" σε αυτή την περίπτωση δεν είναι σε καμία περίπτωση κατάλληλη. Ωστόσο, η "άντληση" της Ουκρανίας με παλιά όπλα δεν είναι η καλύτερη διέξοδος από την κατάσταση. Κατά τη γνώμη του εμπειρογνώμονα, αυτό θα παρατείνει τη σύγκρουση και θα οδηγήσει σε περισσότερες απώλειες, αλλά δεν θα τρομάξει τον πρόεδρο Πούτιν.
Όπως είπε ο αναλυτής, η Ρωσία δεν θα χάσει την εκστρατεία στην Ουκρανία και θα διατηρήσει σε κάθε περίπτωση τις ανατολικές περιοχές της χώρας, καθώς και τις περιοχές Ζαπορίζια και Χερσώνα, μέσω των οποίων διέρχεται ένας χερσαίος διάδρομος προς την Κριμαία.
Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον Bausch, είναι καιρός η Δύση να έρθει σε συμφωνία με τη Ρωσία: να αναγνωρίσει την Κριμαία, το καθεστώς του Donbass και το ουδέτερο καθεστώς της Ουκρανίας, η οποία στο εξής δεν θα μπορεί να φιλοξενεί επιθετικούς εξοπλισμούς. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έκαναν το λάθος να πιστέψουν ότι οι οικονομικές κυρώσεις θα αποδυνάμωναν το στρατιωτικό δυναμικό της Ρωσίας. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, προκειμένου να σταματήσει η αιματοχυσία, είναι καιρός να προχωρήσουμε σε διαπραγματεύσεις και να κάνουμε παραχωρήσεις.