Ένοπλες Συρράξεις

Έρευνα ΔιαΝΕΟσις: Πώς «βλέπουν» οι Έλληνες Πούτιν, Μπάιντεν και Ζελένσκι

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει φτάσει ήδη τις 68 ημέρες με αποτέλεσμα να έχουν αρχίσει να διαμορφώνονται νέες τάσεις σε σχέση με τους ηγέτες των χωρών που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα σε αυτόν, όπως δείχνει και η έρευνα της ΔιαΝΕΟσις.

Η πλειοψηφία των πολιτών στην Ελλάδα κρίνει αρνητικά, έστω με διαβαθμίσεις, τους Βλαντίμιρ Πούτιν, Τζο Μπάιντεν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Αυτός για τον οποίο έχουν τη χειρότερη γνώμη οι πολίτες είναι ο Βλαντίμιρ Πούτιν, με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία να παίζει καθοριστικό ρόλο σε αυτό.

Το 69,1% των πολιτών εκφράζεται αρνητικά προς το πρόσωπό του έναντι του 18,8% που διατυπώνει θετική άποψη.

Το 48,8% εκφράζει αρνητική άποψη για τον Τζο Μπάιντεν και το 28% θετική. Για τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι το 45,7% των πολιτών στην Ελλάδα εκφράζεται αρνητικά και το 34,3% θετικά.

Δείτε τον σχετικό πίνακα

Ο πόλεμος «έκαψε» τον Πούτιν

Με βάση την έρευνα της ΔιαΝΕΟσις η εικόνα του Βλαντίμιρ Πούτιν έχει αμαυρωθεί μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Ακόμα και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία πολίτες που είχαν θετική άποψη για αυτόν, έχουν αλλάξει γνώμη.

Πιο συγκεκριμένα, τον Δεκέμβριο του 2019 οι πολίτες 65 ετών και άνω εξέφραζαν θετική άποψη για τον Βλαντίμιρ Πούτιν σε ποσοστό 51,7%. Ωστόσο, σήμερα, την ίδια άποψη διατηρεί μόνο το 12% της συγκεκριμένης ηλικιακής κατηγορίας. Την ίδια στιγμή, στους πολίτες 55 έως 64 ετών η δημοτικότητα του Πούτιν κατρακύλησε σε 18% σήμερα από 45% τον Δεκέμβριο του 2019.

 

Μόνο οι άνω τον 65 αντιμετωπίζουν θετικά τον Μπάιντεν

Ούτε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν καταφέρνει να πείσει τους πολίτες στην Ελλάδα για τις προθέσεις του. Ο 79χρονος πρόεδρος των ΗΠΑ φαίνεται να έχει θετική απήχηση στην Ελλάδα μόνο στους πολίτες άνω των 65 ετών.

Αναλυτικότερα, το 44,6% των πολιτών της συγκεκριμένης ηλικιακής κατηγορίας εκφράζει θετική γνώμη για τον Μπάιντεν έναντι του 34,1% που έχει αντίθετη άποψη. Η πιο δυσμενής εικόνα για τον Αμερικανό πρόεδρο καταγράφεται στους πολίτες 40 έως 54 ετών με το 58,1% να εκφράζεται αρνητικά και μόλις το 21,7% θετικά.

Εξαιρετικά χαμηλή είναι η διείσδυση του Τζο Μπάιντεν και στους νέους 17 έως 24 ετών στην Ελλάδα όπου μόνο το 19,3% διατυπώνει θετική γνώμη έναντι του 49% που εκφράζει αντίθετη άποψη.

 

Ανάλογη με την πολιτική τοποθέτηση, η στάση για τον Ζελένσκι

Αρνητικότερη γνώμη για τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έρευνα, τείνουν να εκφράζουν όσοι αυτοτοποθετούνται στην κεντροαριστερά (56%) και την αριστερά (52%).

Στον αντίποδα, αρκετά πιο θετική γνώμη διατυπώνουν όσοι δηλώνουν κεντρώοι (44,1%), κεντροδεξιοί (49,3%) και δεξιοί με (50,1%). Αρνητική γνώμη για τον Ζελένσκι καταγράφεται ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ (53,2%), του ΚΚΕ (66,4%) και της Ελληνικής Λύσης (71,2%).

Όμως, αρκετά πιο ευνοϊκή είναι η απήχησή του Ουκρανού προέδρου στους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας (50,4%), του ΚΙΝΑΛ (49,1%) και του ΜέΡΑ 25 (39,8%). 

Δείτε συννημένη την έρευνα

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ