Ένοπλες Συρράξεις

Το μέγα της θαλάσσης κράτος θα φέρει νίκη...κατά κράτος;

"Η παγκόσμια προσοχή φαίνεται να είναι υπερβολικά εστιασμένη αυτή τη στιγμή στον χερσαίο πόλεμο που διεξάγεται μεταξύ των γενναίων Ουκρανών και των Ρώσων". αναφέρει στην εισαγωγή άρθρου του έγκριτο ΜΜΕ , του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

"Στην πορεία, δεν έχουν συζητηθεί πολλά για τον εικονικό ναυτικό αποκλεισμό της Ρωσίας μέσω της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας, ο οποίος όχι μόνο στερεί από το Κίεβο τη λήψη των όπλων που υποσχέθηκαν οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες εύκολα και γρήγορα, αλλά και το εμποδίζει να εξάγει τα φημισμένα του γεωργικά προϊόντα που τροφοδοτούν εκατομμύρια στην Ευρώπη, την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη Νοτιοανατολική Ασία.

Οι Ρώσοι έχουν πλέον καταλάβει τις πόλεις-λιμάνια της Μαριούπολης και του Μπερντιάνσκ, βομβάρδισαν το Μικολάγιεβ και την Οδησσό και έχουν αποκλείσει τη Μαύρη Θάλασσα για τα εμπορικά πλοία. Επίσημα δεν έχουν ανακοινώσει τον αποκλεισμό και ως εκ τούτου είναι νομικά ανεπίσημος. Αυτό όμως δεν κρύβει το γεγονός ότι ο αποκλεισμός είναι σε ισχύ με de facto καθεστώς.

Ο στρατιωτικός εφοδιασμός μέσω της θάλασσας, θα είχε βοηθήσει πάρα πολύ την Ουκρανία να πολεμήσει τους Ρώσους στην Ανατολή, αφού θα γινόταν  πολύ πιο γρήγορα από  ότι τώρα  που  μεταφέρει οπλικά συστήματα-εφόδια και υλικά  με φορτηγά από τα σύνορα με την Πολωνία, σε όλο το μήκος της χώρας.

Εμπορικά, ο αποτελεσματικός αποκλεισμός σταμάτησε κυριολεκτικά τις ουκρανικές εξαγωγές. Μπορεί να σημειωθεί ότι η Ουκρανία αποκαλείται «το καλάθι ψωμιού της Ευρώπης» λόγω της τεράστιας παραγωγικότητάς της.

Το έτος 2019-20, η Ουκρανία ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας σιτηρών στον κόσμο. Το 2021 οι αγροτικές εξαγωγές της αυξήθηκαν κατά 25%. Σιτάρι, κριθάρι, καλαμπόκι, άλλα δημητριακά και φυτικό λάδι είναι τα βασικά προϊόντα της Ουκρανίας.

Η χώρα είναι επίσης ο πέμπτος μεγαλύτερος εξαγωγέας κοτόπουλου στον κόσμο.

Λόγω της πρόσβασης της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, τοπικά προϊόντα πωλούντο  σε όλο τον κόσμο, από την ΕΕ,την Ινδονησία, την Αίγυπτο, την Κίνα και το Πακιστάν. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Αγροτικής Οικονομίας, η πλειονότητα των αγαθών πήγε στην Ασία, την Αφρική και την ΕΕ.

Όμως ο αποκλεισμός έχει θέσει όλους τους αγοραστές σε κίνδυνο να μείνουν χωρίς ουκρανικά προϊόντα διατροφής.

Επίσης τα επαγγελματικά οχήματα έχουν ήδη επιβαρυνθεί με ακριβότερες τιμές πετρελαίου και υψηλότερη ασφαλιστική κάλυψη λόγω του πολέμου.

Ο κίνδυνος είναι τόσο μεγάλος  που ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΕ Ngozi Okonjo-Iweala έχει προειδοποιήσει για παγκόσμιο επισιτιστικό πρόβλημα, ιδιαίτερα για τις φτωχότερες χώρες στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, την περιοχή Σαχέλ και την Ανατολική Αφρική.

Φυσικά, η Ουκρανία προσπαθεί να στείλει τρόφιμα μέσω των πολύ μακρύτερων σιδηροδρομικών διαδρομών μέσω της Ανατολικής Ευρώπης, αλλά αυτό μπορεί επίσης να επηρεαστεί λόγω των μαχών στην ενδοχώρα της

Αν και η Ουκρανία είναι μια μεγάλη χώρα, η εισβολή συμβαίνει στο τμήμα όπου παράγεται το μεγαλύτερο μέρος των σιτηρών της.

Ο πόλεμος πλήττει την καλλιεργητική περίοδος στην Ουκρανία , όπου φυτεύουν σιτάρι το φθινόπωρο και συγκομίζουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο,

Το καλαμπόκι τους  το οποίο φυτεύεται την άνοιξη και συλλέγεται το φθινόπωρο  έχει πληγεί από τους βομβαρδισμούς

Ακόμη και οι αγρότες χρειάζονται καύσιμα για τρακτέρ, αλλά όλοι οι τερματικοί σταθμοί πετρελαίου στη χώρα έχουν σχεδόν καταστραφεί. 

Επιπλέον, μεγάλο μέρος της εμπορικής υποδομής αποθήκευσης και μεταφοράς είναι εκτός λειτουργίας και θα παραμείνει έτσι για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Με άλλα λόγια, με τα λιμάνια να είναι αποκλεισμένα και τις γεωργικές εκτάσεις να μετατρέπονται σε πεδία μάχης στην Ουκρανία, ο κόσμος βρίσκεται στα πρόθυρα μιας επισιτιστικής κρίσης.

Ακόμη και η ρωσική αγορά τροφίμων επηρεάζεται κατά κάποιο τρόπο λόγω του δικού της αποκλεισμού, αλλά προς το παρόν αυτό είναι μια μεγάλη στρατιωτική επιτυχία για τους Ρώσους και το ρωσικό ναυτικό.

Για τη Ρωσία, η εισβολή στην Ουκρανία δεν είναι μόνο ένας χερσαίος  πόλεμος, αλλά  και ναυτικός πόλεμος. Η Μόσχα, είτε ως πρωτεύουσα της Ρωσίας είτε ως πρωτεύουσα της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, προσπαθούσε πάντα να έχει τον πλήρη έλεγχο της Μαύρης Θάλασσας.

Και όσοι είναι εξοικειωμένοι με τον κλασικό ναυτικό πόλεμο γνωρίζουν ότι υπάρχουν δύο τρόποι για να καθιερωθεί αυτός ο έλεγχος.

Ο πρώτος  είναι να νικήσουμε τον εχθρό και τον πολεμικό του στόλο.

Ο άλλος  είναι η διακοπή της εξόδου του εχθρού στη θάλασσα είτε μέσω αποκλεισμού είτε με την υιοθέτηση στρατηγικών άρνησης της θάλασσας πρόσβασης, απειλώντας έτσι  να βυθίσουν τον στόλο του όταν κινείτα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Cdr Benjamin "BJ" Armstrong, ένας αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, μίλησε για τα "3 B" της ναυτικής στρατηγικής, που είναι  αποκλεισμός, βομβαρδισμός ή αμφίβια επιχείρηση. Οι Ρώσοι έχουν κάνει ακριβώς αυτό.

Όταν η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία το 2014, ανέκτησε τον πλήρη έλεγχο της ναυτικής βάσης στη Σεβαστούπολη, στην οποία όπως ειπώθηκε, έδρευαν τα  3/4 του Ουκρανικού Ναυτικού.

Αμέσως μετά την εισβολή του Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους, ήταν από τη Σεβαστούπολη που οι Ρώσοι χρησιμοποίησαν πυραυλικές κορβέτες και φρεγάτες καθώς και μερικά υποβρύχια κλάσης Kilo, μαζί με το παλιό καταδρομικό Moskva κλάσης Slava ως ναυαρχίδα.

Αυτά ήταν πολύ ισχυρά ενάντια στις μικρότερες ουκρανικές δυνάμεις περιπολίας.

Στη συνέχεια, οι Ρώσοι δημιούργησαν γρήγορα έναν αποκλεισμό της Ουκρανίας κλείνοντας το στενό του Κερτς, το οποίο συνδέει τη μικρότερη Θάλασσα του Αζόφ με τη Μαύρη Θάλασσα και έθεσε τον πλήρη έλεγχο της Αζοφικής Θάλασσας, απειλώντας τα πλοία στα ανοιχτά της Οδησσού και σε άλλα ουκρανικά λιμάνια.

Με τον απόλυτο έλεγχο της Αζοφικής Θάλασσας και τον αποκλεισμό, το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό εξαπέλυσε τις πρώτες του αποβατικές αποβάσεις ως μέρος της επίθεσης κατά της  μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας,  πόλης-λιμάνι της Μαριούπολης.

Ο έλεγχός της έχει καταστήσει   τώρα την Αζοφική Θάλασσα «ρωσική λίμνη».

Επίσης, ο έλεγχος της Μαριούπολης καθιστά εύκολη τη δημιουργία μιας χερσαίας γέφυρας μεταξύ του ρωσικού εδάφους και του «νησίου» της Κριμαίας που περιβάλλεται από ουκρανικό έδαφος. Στην πραγματικότητα, η «προσάρτηση» της Κριμαίας ήταν ατελής χωρίς τον έλεγχο της Μαριούπολης.

Ιστορικά, η ασφάλεια της ναυτικής βάσης της Σεβαστούπολης, της σημαντικότερης ναυτικής βάσης για αιώνες στη βόρεια Μαύρη Θάλασσα, εξαρτιόταν από τον έλεγχο της Μαριούπολης.

Έτσι, με τη Μαριούπολη και τη Σεβαστούπολη υπό ρωσική κυριαρχία, τώρα η Αζοφική Θάλασσα έχει κλείσει και τα ουκρανικά λιμάνια έχουν αποκλειστεί,  τόσο στρατιωτικά όσο και εμπορικά 

Μπορούν οι Ρώσοι να διατηρήσουν τη ναυτική τους υπεροχή για πολύ στην Ουκρανία; Ο Cdr Armstrong δεν είναι τόσο σίγουρος.

Όπως λέει, «Στις 13 Απριλίου 2022, οι ουκρανικές δυνάμεις ανέφεραν τις πρώτες επιτυχείς επιθέσεις με πυραύλους κρουζ στη Μόσχα.  Οι λεπτομέρειες είναι ανεπιβεβαίωτες, αλλά γνωρίζουμε ότι το πλοίο MOSKVA  βυθίστηκε ώρες αργότερα ενώ ρυμουλκούνταν στη Σεβαστούπολη.

Ενώ η Ουκρανία διαθέτει περιορισμένο αριθμό πυραυλικών συστημάτων Neptune εγχώριας παραγωγής, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει υποσχεθεί πυραύλους κρουζ άμυνας ακτών ως μέρος του πιο πρόσφατου πακέτου βοήθειας. ενώ  οι πύραυλοι κρουζ δεν είναι τα μόνα διαθέσιμα όπλα για να πλήξουν τα εχθρικά πλοία 

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar που έχουν χρησιμοποιηθεί με επιτυχία κατά των ρωσικών τεθωρακισμένων υπάρχουν επίσης σε θαλάσσια έκδοση που χρησιμοποιείται από το ουκρανικό ναυτικό και αντιπροσωπεύουν μια ικανότητα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον ρωσικών πολεμικών πλοίων.

Επιπλέον,  περιφερόμενα πυρομαχικά όπως τα αμερικανικά drones Switchblade και οι όλμοι που καθοδηγούνται με λέιζερ έχουν πιο περιορισμένη εμβέλεια, αλλά θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα στην  παράκτια περιοχή.

«Επιπλέον, ένας πρόσφατος κατάλογος νέων οπλικών συστημάτων βοήθειας από την κυβέρνηση των ΗΠΑ περιλαμβάνει «Μη επανδρωμένα σκάφη παράκτιας άμυνας».

Η εμφάνιση αυτών των πλοίων ή οι δυνατότητές τους δεν είναι ξεκάθαρη, καθώς το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ δεν αναπτύσσει ενεργά τίποτα που να ταιριάζει σε αυτήν την περιγραφή.

Φαίνεται ότι η βύθιση του Moskva έχει αναγκάσει τα ρωσικά πολεμικά πλοία να ωθηθούν μακρύτερα από τις ακτές για να αποφύγουν τις επιθέσεις με πυραύλους. Αυτό μετατρέπει αυτό που ήταν ένας σχετικά στενός αποκλεισμός σε έναν μακρινό αποκλεισμό και δυνητικά ανοίγει τις θάλασσες για να ξεκινήσουν να λειτουργούν ουκρανικά μικρά σκάφη».

Εν ολίγοις, έτσι, ενώ οι Ρώσοι ελέγχουν τη Μαύρη Θάλασσα και την Αζοφική Θάλασσα, ο ουκρανικός στρατός μπορεί ακόμα να χρησιμοποιήσει επίγεια αντιπλοϊκά συστήματα για να αμφισβητήσει αυτή την κυριαρχία.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η καταστροφή του πλοίου  Σαράτοφ στο Μπερντιάνσκ πιθανότατα θα βλάψει την εμπιστοσύνη του ρωσικού ναυτικού για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων σε κοντινή απόσταση από τις ακτές της Ουκρανίας στο μέλλον.

Τουλάχιστον, η επόμενη μεγαλύτερη πόλη-λιμάνι της Ουκρανίας, η Οδησσός, είναι ασφαλής αυτή τη στιγμή."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι η Ρωσία έχοντας μετατρέψει την Αζοφική θάλασσα σε λίμνη της με την κατάληψη της Μαριούπολης και με την Κριμαία υπό τον έλεγχο της ήδη από το 2014 , έχει επιφέρει σοβαρό πλήγμα στην Ουκρανική άμυνα, την οικονομία και τις εξαγωγές προϊόντων της,  με το τελευταίο να έχει  Παγκόσμιο  επισιτιστικό αντίκτυπο

Ωστόσο η βύθιση του MOSKVA από ουκρανικούς  αντιπλοϊκούς πυραύλους σε συγκερασμό με την  νέα εξοπλιστική βοήθεια από ΗΠΑ-Μ. Βρετανία που δίνει την δυνατότητα στους Ουκρανούς για άρνηση περιοχής ή area denial, στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Οδησσού, στην παρούσα φάση τουλάχιστον καθιστά απαγορευτική την διεξαγωγή ευρείας αποβατικής ενέργειας για κατάληψή της από τους Ρώσους

Η διατήρηση της Οδησσού υπό Ουκρανικό έλεγχο είναι ζωτικής σημασίας για την Ουκρανία, αφού μέσω αυτής της πόλης διατηρεί την θαλάσσια πρόσβασή της προς τον Εύξεινο Πόντο, ενώ παράλληλα δεν επιτρέπει την συνένωση της παράκτιας Ουκρανίας με την Ρωσική Υπερδνειστερία, η οποία βρίσκεται θα λέγαμε στην πλάτη της Οδησσού

Εκτίμησή μας  είναι ότι η Ρωσία σε πρώτη φάση έχει σχεδιάσει την κατάληψη του Ντονμπάς και σε δεύτερη φάση την κατάληψη της Οδησσού και την εννοποίηση των εδαφών που κατέλαβε με την Υπερδνειστερία

Ωστόσο αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία της μάχης του Ντονμπάς, τις ρωσικές απώλειες και τις προθέσεις του Πούτιν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...