Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

«Iron Beam»: Όλα μετατρέπονται σε τέφρα με κόστος …3,50 δολάρια κάθε βολή!

Το Ισραήλ ολοκλήρωσε μια δοκιμαστική εκτόξευση ενός νέου συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας λέιζερ, αναχαιτίζοντας όλμους, ρουκέτες και αντιαρματικούς πυραύλους, τα οποία έχουν μετατραπεί σε τέφρα από ακτίνα λέιζερ. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Iron Beam», είναι το όνομα του πιο πρόσφατου συστήματος πυραύλων λέιζερ, το οποίο χαιρετίζεται ότι θα φέρει την αλλαγή του «παιχνιδιού» για την αεράμυνα του Ισραήλ. «Η μόνη στον κόσμο τεχνολογία όπλων που βασίζεται στην ενέργεια», σύμφωνα με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Naftali Bennett, «χρησιμοποιεί ένα λέιζερ για να καταρρίψει πλησιέστερα UAV, ρουκέτες και όλμους με κόστος 3,50 δολάρια κάθε βολή».

Σε πρόσφατο άρθρο μας στο Πενταπόσταγμα, αναφέραμε: Σαν επιστημονική φαντασία - Iron Beam: Το Ισραήλ κατέρριψε πυραύλους, όλμους, ATGM και UAV χρησιμοποιώντας σύστημα λέιζερ.

Τι είναι ένα σύστημα άμυνας πυραύλων λέιζερ;

Το Ισραήλ διακρίνεται για τις επιστημονικές του προόδους, στον τομέα των όπλων και είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς όπλων στον κόσμο. Η «Iron Beam», ένα ισραηλινό σύστημα λέιζερ, προορίζεται να ενισχύσει μια ποικιλία εναέριων πυραυλικών αμυνών και μερικές από τις πιο ακριβές συσκευές αναχαίτισης πυραύλων. Οι αναχαιτίσεις της Iron Beam, είναι αθόρυβες και μη ανιχνεύσιμες.

Μαζί με τον εξαιρετικά προηγμένο Iron Dome αναχαίτισης πυραύλων, η Iron Beam είναι μέρος του συστήματος αεράμυνας του Ισραήλ. Χρησιμοποιεί μια ακτίνα λέιζερ για να καταρρίψει τα εισερχόμενα UAV , ρουκέτες και όλμους, ισχυριζόμενο ότι είναι το πρώτο στον κόσμο σύστημα πυραυλικής άμυνας που βασίζεται στην ενέργεια.

Χρησιμοποιεί αμυντικό σύστημα κατευθυνόμενης ενέργειας (DE) και μπορεί να παρέχει αποτελεσματική εναέρια άμυνα. Μια συσκευή DE είναι ένα πρόγραμμα που χρησιμοποιεί το DE για να απενεργοποιήσει ή να καταστρέψει αντίθετο εξοπλισμό , δομές και προσωπικό με άμεσο τρόπο.

Αν και υπάρχουν λίγες πληροφορίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα του συστήματος λέιζερ, αναμένεται να χρησιμοποιηθεί στην ξηρά, στον αέρα και στη θάλασσα, σύμφωνα με την κυβέρνηση. Οι συσκευές λέιζερ θα εγκατασταθούν γύρω από τα σύνορα του Ισραήλ τα επόμενα χρόνια, για να υπερασπιστούν το έθνος από επιθέσεις. Η νέα τεχνολογία ανακοινώθηκε με σκοπό τη «μετάδοση» σημάτων στην Παλαιστίνη και το Ιράν.

Λέγεται, ότι είναι μια οικονομικά αποδοτική, ακριβής και απλή στη χρήση λύση που υπερέχει όλων των άλλων υπαρχόντων μέτρων ασφαλείας.

Σιδερένια δοκός που συμπληρώνει τον σιδερένιο θόλο;

Το Iron Beam υπόκειται σε μια οικογένεια προγραμμάτων που προορίζονται να αναχαιτίσουν τα πάντα, από πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έως ρουκέτες που εκτοξεύονται από λίγα μόλις χιλιόμετρα (μίλια) μακριά. Δημιουργήθηκε για να συμπληρώσει το σύστημα Iron Dome του Ισραήλ, το οποίο έχει αποδειχθεί μια ακριβή τεχνολογία.

Τον Φεβρουάριο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Naftali Bennett, είπε ότι το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Iron Dome είναι πολύ δαπανηρό και επίσης ότι, η κυβέρνηση εντείνει την ανάπτυξη τεχνολογιών λέιζερ για τη βελτίωση της θωράκισης έναντι των επιθέσεων με πυραύλους. 

«Θα έχουμε εξουδετερώσει τον δακτύλιο πυρός που έχει στήσει το Ιράν στα σύνορά μας, εάν μπορέσουμε να αναχαιτίσουμε έναν πύραυλο  μόνο με έναν ηλεκτρικό παλμό που κοστίζει λίγα δολάρια», δήλωσε ο Μπένετ, στο Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ.

Η τεχνολογία Iron Dome, η οποία εισήχθη μια δεκαετία νωρίτερα και έχει ποσοστό αναχαίτισης 90 τοις εκατό έναντι πυραύλων που πλησιάζουν, ήταν τεράστια επιτυχία, αλλά ήταν επίσης αρκετά ακριβή. Σύμφωνα με το Associated Press, ο Bennett ισχυρίζεται ότι κάποιος στη Γάζα μπορεί να εκτοξεύσει έναν πύραυλο στο Ισραήλ για μερικές μόνο εκατοντάδες δολάρια, αλλά χρειάζονται δεκάδες χιλιάδες δολάρια για να τον καταρρίψει ο Iron Dome.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα;

Η Iron Beam πιστεύεται ότι είναι πολύ ισχυρή, και όσο υπάρχει μια συνεχής μορφή ενέργειας, δεν υπάρχει φόβος έλλειψης  «πυρομαχικών».

Το μειονέκτημα ενός όπλου λέιζερ, είναι ότι δεν λειτουργεί καλά σε καταστάσεις χαμηλής ορατότητας, όπως όταν υπάρχει πυκνή νεφοκάλυψη ή άλλη κακοκαιρία. Ως αποτέλεσμα, το υπουργείο σχεδιάζει να τοποθετήσει την τεχνολογία σε ένα αεροπλάνο, που θα βοηθούσε να ξεπεραστεί αυτός ο περιορισμός ανυψώνοντας το σύστημα ακριβώς πάνω από τα σύννεφα, αλλά αυτό είναι ακόμη μερικά χρόνια μακριά, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου.

Έργο με γρήγορη παρακολούθηση

Το Iron Beam επρόκειτο να ενσωματωθεί στο αμυντικό σύστημα του Ισραήλ το 2024, σύμφωνα με αναφορές. Ωστόσο, το Ισραήλ επιτάχυνε την προετοιμασία του λόγω των φόβων σχετικά με τη διαθεσιμότητα πυραύλων αναχαίτισης για το Iron Dome καθώς και άλλες άμυνες σε περιόδους σύγκρουσης.

Τον Μάρτιο του 2022, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Benny Gantz, διέθεσε σημαντικά χρήματα για να το πετύχει αυτό. Σύμφωνα με την Jerusalem Post, η επένδυση θα ανέλθει σε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια. 

Η Διεύθυνση Έρευνας και Ανάπτυξης του υπουργείου Άμυνας, θα ηγηθεί της πρωτοβουλίας ταχείας επεξεργασίας, σε συνεργασία με τους ισραηλινούς αμυντικούς ομίλους Rafael Advanced Defense Systems και Elbit Processes. Η υποδομή για τις συσκευές λέιζερ παρέχεται από την Elbit.

Η Iron Beam αναμένεται να χρησιμοποιηθεί σε ξηρά, θάλασσα και αέρα, παρά την έλλειψη γνώσης σχετικά με την αποτελεσματικότητα, την εμβέλεια και τα επιχειρησιακά της κριτήρια. Ο στόχος είναι να εγκατασταθεί σε όλη την επικράτεια του έθνους, για να αντιμετωπίσει και να αποτρέψει τυχόν εναέριες επιθέσεις.

Οι δοκιμές διεξήχθησαν σε «δύσκολες χρονικές περιόδους και χρόνους», σύμφωνα με τον επικεφαλής έρευνας και ανάπτυξης του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ, Ταξίαρχο (Απ.) Γιανίβ Ροτέμ. Οι δοκιμές διεξήχθησαν προφανώς τον Μάρτιο του 2022, σε άγνωστο προορισμό στην έρημο Νεγκέβ του Ισραήλ.

«Η χρήση ενός λέιζερ αλλάζει το παιχνίδι», είπε ο Rotem για το Iron Beam, «και το σύστημα είναι απλό στον χειρισμό και φαίνεται να είναι οικονομικά βιώσιμο».

Καθυστερημένη ανάπτυξη;

Η Iron Beam, όπως και ο οπλισμός που βασίζεται στην ενέργεια, δεν είναι μια εντελώς νέα ιδέα, ούτε και ο μηχανισμός πίσω από αυτήν. Το Ισραήλ σχεδιάζει ένα δίκτυο αεράμυνας που βασίζεται σε λέιζερ από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, σύμφωνα με δημοσιεύματα άμυνας.

Το Ισραήλ επιθυμούσε μια αντικατάσταση του Iron Dome, αλλά ο θόλος είχε προτεραιότητα επειδή η τεχνολογία λέιζερ δεν ήταν ένα οικονομικά αποδοτικό όπλο εκείνη την εποχή. Το 2009, ο Rafael άρχισε να αναπτύσσει ένα αμυντικό σύστημα βασισμένο σε λέιζερ. Στην Αεροπορική Έκθεση της Σιγκαπούρης το 2014, η επιχείρηση έκανε το ντεμπούτο της σε μια αρχική μορφή της Iron Beam.

Θα λάβουν άλλες χώρες το «Iron Beam»;

Το Ισραήλ έχει μακρά ιστορία εξαγωγής όπλων σε έθνη σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, που χρησιμοποιεί ισραηλινά τυφέκια Tavor, εκτοξευτές αντιαρματικών πυραύλων Negev και B-300 και μονάδες Phalcon AWACS, μεταξύ άλλων. Ο Μπένετ έχει δηλώσει προηγουμένως ότι, «αυτή η νέα γενιά αεράμυνας μπορεί επίσης να ωφελήσει τους συμμάχους μας στην περιοχή», υπονοώντας ότι το σύστημα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από άλλα κράτη.

Η κυβέρνηση αναπτύσσει ένα «τείχος λέιζερ» για την άμυνα έναντι πυραύλων, ρουκετών και μη επανδρωμένων αεροσκαφών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από το Ισραήλ και άλλα κράτη για να αντιμετωπίσουν τους μακροσκελούς πυραύλους του Ιράν που μπορούν να πλήξουν το Ισραήλ.

Αυτό το σύστημα λέιζερ (Iron Beam), μαζί με το Iron Dome (μικρής εμβέλειας), το David's Sling (μεσαίο βεληνεκές) και το Arrow + Patriot (μεγάλο βεληνεκές) μπορούν να παρέχουν σημαντικά πολύ καλύτερη αεράμυνα σε μια μελλοντική μεγάλη σύγκρουση ή πόλεμο στην περιοχή.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Βίντεο του ΓΕΕΘΑ με τα “βατράχια μας” ως απάντηση στο παραμύθι των γειτόνων “θα έρθουμε ένα βράδυ ξαφνικά” και στους Τούρκους “ψαράδες” του Αιγαίου

Στις 18 Ιουλίου 2024 αναφέρθηκε η παρουσία Εξήντα Τούρκων ψαράδων στο Αιγαίο με 5 από αυτούς γύηρω από την Ζουράφα-Οι...