Ένοπλες Συρράξεις

Δραματικές εξελίξεις στη Λιβύη-Ο Χαφτάρ διακόπτει τη ροή πετρελαίου-Ανάστατες ΗΠΑ-ΕΕ με την Τουρκία να καιροφυλακτεί

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει μονοπωλήσει  το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης με αποτέλεσμα  διάφορες περιφερειακές εξελίξεις, να μην τυγχάνουν της δέουσας προσοχής, μολονότι θα έχουν σημαντική επίδραση στις μελλοντικές γεωπολιτικές- οικονομικές- ενεργειακές εξελίξεις για την ΕΕ και κατά συνέπεια για την Ελλάδα

"Συγκεκριμένα στη Λιβύη οι υποστηρικτές του Abdul Hamid Dbeibé μπήκαν οπλισμένοι στην Τρίπολη για να αποτρέψουν την ορκωμοσία του νέου πρωθυπουργού Bashagha που διορίστηκε από την ανατολική κυβέρνηση στο Tobruk", αναφέρει στην αρχή άρθρου-ανάλυσής του έγκριτο Ισπανικό ΜΜΕ, του οποίου τα κυριότερα σημεία έχουν ως ακολούθως:

"Το πετρέλαιο ως γνωστόν  είναι ένα από τα κύρια επιχειρήματα και πηγή πλούτου της Λιβύης. Η βορειοαφρικανική χώρα διαθέτει σημαντικά αποθέματα πετρελαίου και αυτά έχουν χρησιμοποιηθεί επίσης ως εργαλείο πίεσης κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη Λιβύη.

Τώρα, ο Στρατάρχης Khalifa Haftar, ηγέτης του Εθνικού Στρατού της Λιβύης και σύμμαχος της ανατολικής κυβέρνησης στο Tobruk, αποφάσισε να σταματήσει την παραγωγή και την εξαγωγή αργού πετρελαίου ως μέτρο πίεσης στη χώρα και ως μέτρο για την υποστήριξη του Fathi Bashagha, ο οποίος είναι  ο ορισμένος νέος Πρωθυπουργός από το κοινοβούλιο του Τομπρούκ για να αντικαταστήσει τον προσωρινό πρωθυπουργό Abdul Hamid Dbeibé.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο τελευεταίος ήρθε στην εξουσία με αποστολή να κυβερνήσει την εκτελεστική εξουσία της Λιβύης από την πρωτεύουσα Τρίπολη, για να αναπτύξει μια δημοκρατική διαδικασία με στόχο τη διεξαγωγή γενικών εκλογών μετά από οκτώ χρόνια εμφυλίου πολέμου.

Αυτός η κινηση του Χαφτάρ μπορεί να κάνει τη Δύση να νιώθει άβολα, καθώς επιδιώκει να ενισχύσει την παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου για να αντιμετωπίσει την άνοδο των τιμών των καυσίμων που προκλήθηκε από την εισβολή στην Ουκρανία και να αποφύγει την ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία.

Η παραγωγή της Λιβύης, αν και περιορισμένη ,περίπου 1,2 εκατομμύρια βαρέλια, μπορεί να επηρεάσει τις τιμές και αυτό προκαλεί ανησυχία.

Από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση πίεσαν τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) να αυξήσει περαιτέρω την επί του παρόντος συμφωνημένη παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου, αλλά τα κράτη μέλη του οργανισμού δεν υπέκυψαν στην πίεση και οι χώρες όπως η Σαουδική Αραβία και τα Εμιράτα θέλουν να διαχωρίσουν τον ΟΠΕΚ και τον ΟΠΕΚ+ που συγκεντρώνει και  τις κύριες εξαγωγικές χώρες και έθνη εταίρους ,όπως η Ρωσία, από πολιτικά ζητήματα, όπως αυτά που προέκυψαν από τη ρωσική εισβολή στο ουκρανικό έδαφος.

Τα μέλη του ΟΠΕΚ επισήμαναν ότι πλέον υπάρχει ισορροπία, ότι η αγορά πετρελαίου διέπεται από τους κανόνες προσφοράς και ζήτησης και ότι η τρέχουσα αστάθεια των τιμών οφείλεται μόνο σε γεωπολιτικές εντάσεις.

Από αυτή την άποψη, ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών κράτησε σταθερά την τελευταία του απόφαση να αυξήσει την παραγωγή του από τον Μάιο και μετά κατά 432.000 βαρέλια ημερησίως σε σχέση με το συνολικό ποσό που είχε οριστεί προηγουμένως, σε αντίθεση με τα 400.000 βαρέλια που αυξανόταν πρόσφατα.

Παρά την άνοδο του Ντμπέιμπε στην εξουσία, λόγω πολιτικών ασυμβίβαστων μεταξύ των αντιπάλων πλευρών, οι εκλογές που είχαν προγραμματιστεί για τον Δεκέμβριο του 2021 δεν μπόρεσαν να διεξαχθούν και από το Τομπρούκ έγινε κατανοητό ότι η θητεία του αρχηγού της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας είχε λήξει και ότι ο χρόνος είχε έρθει για να διορίσει νέο πρωθυπουργό, στην προκειμένη περίπτωση, τον Fathi Bashagha, πρώην υπουργό Εσωτερικών της Λιβύης.

Ο εμφύλιος πόλεμος στη Λιβύη ξέσπασε το 2014 μετά την ανατροπή και τον θάνατο του Μουαμάρ Καντάφι μεταξύ πλευρών που μάχονταν για να τον διαδεχθούν. Τα τελευταία χρόνια, η σύγκρουση διεξήχθη μεταξύ της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας του πρώην πρωθυπουργού Fayez Sarraj, που εδρεύει στην Τρίπολη και υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ, την Τουρκία και την Ιταλία, και του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, με επικεφαλής τον Στρατάρχη Χάφταρ και υποστηρίζεται από χώρες όπως όπως η Ρωσία, η Γαλλία και η Αίγυπτος.

Η σύγκρουση στη Λιβύη διεθνοποιήθηκε με τη συμμετοχή των εθνών που ενδιαφέρονται για τη γεωστρατηγική θέση της βορειοαφρικανικής χώρας και τους πετρελαϊκούς πόρους της. Μερικοί από αυτούς τους συμμετέχοντες έστειλαν ακόμη και πληρωμένους μισθοφόρους για να πολεμήσουν στο έδαφος, όπως έχουν επισημάνει διάφορα μέσα ενημέρωσης και αναλυτές, στην προκειμένη περίπτωση η Τουρκία έστειλε μισθοφόρους από  τη Συρία και η Ρωσία έστειλε μέλη της ιδιωτικής μισθοφορικής στρατιωτικής εταιρείας Wagner.

Χάρη στη διεθνή μεσολάβηση του ΟΗΕ και χωρών όπως το Μαρόκο και η Αίγυπτος, διεξήχθησαν συνομιλίες μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών που οδήγησαν στον διορισμό του Abdul Hamid Dbeibé ως προσωρινού πρωθυπουργού με σκοπό τη διοργάνωση εκλογών, οι οποίες δεν έγιναν ποτέ.

Το κοινοβούλιο του Τομπρούκ ανέλαβε την πρωτοβουλία και διόρισε τον Φατχί Μπασάγκα με την αντίληψη ότι η θητεία του Ντμπέιμπε είχε λήξει καθώς η εκλογική διαδικασία απέτυχε, και μάλιστα ειπώθηκε ότι ο Μπασάγκα έφτασε στην Τρίπολη την Παρασκευή για να αναλάβει την εξουσία, όπως αναφέρει το Al-Arab. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μετά από αυτή την κίνηση, πολλές ένοπλες ομάδες εισήλθαν στη λιβυκή πρωτεύουσα το Σάββατο για να υποστηρίξουν τον Dbeibé και να αντιμετωπίσουν τον Bashagha.

Η αντιπαράθεση που συνεχίζεται εδώ και χρόνια επαναλαμβάνεται επειδή ο Μπασάγκα υποστηρίζεται από το μπλοκ Τομπρούκ με τον Χάφταρ στο τιμόνι και ο Ντμπέιμπε έχει ισχυρούς δεσμούς με την Τουρκία, καθώς είχε πολλές επιχειρηματικές συναλλαγές με την ευρασιατική χώρα.

Αυτή η κίνηση στην Τρίπολη από ομάδες υπέρ του Dbeibé ακολούθησε την κινητοποίηση με επικεφαλής τον Διοικητή Osama al-Juwaili, πιστό στον Fathi Bashagha, ο οποίος ανακοίνωσε την πρόθεσή του να καταλάβει την εξουσία ειρηνικά, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων DW.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η DW, οι δυνάμεις που υποστηρίζουν τον Bashaga αποτελούνται από τμήματα των Ταξιαρχιών al-Nawasi, που συνδέονται με τον Mustafa Kaddour και μέχρι στιγμής συνδεδεμένα με την Τρίπολη, καθώς και ομάδες από την al-Zawiya στα βορειοδυτικά και τη Warshafana.

Οι κινήσεις έρχονται σε μια στιγμή που η Αποστολή Υποστήριξης των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη (UNSMIL) χρηματοδοτεί τις διαπραγματεύσεις στο Κάιρο μεταξύ του Ύπατου Συμβουλίου του Κράτους ,το οποίο έχει δείξει την υποστήριξή του στο Dbeibé και του κοινοβουλίου του Τομπρούκ για να συμφωνήσουν σε μια συνταγματική βάση για τη διεξαγωγή εκλογική διαδικασία, χωρίς να έχει οριστεί ημερομηνία λόγω του νέου θεσμικού διχασμού μεταξύ των αντίπαλων κομμάτων.

Η κίνηση του Χάφταρ στον πετρελαϊκό τομέα της Λιβύης θα μπορούσε να τον φέρει εναντίον της Δύσης, η οποία χρειάζεται περισσότερη παραγωγή πετρελαίου στον κόσμο για να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση που προέκυψε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, και σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσε να ευνοήσει την πλευρά που εκπροσωπείται από τον Ντμπέιμπε, η οποία θα είχε τη Δυτική υποστήριξη.

Η συνολική παραγωγική ικανότητα στη Λιβύη είναι 1,6 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, και τώρα ανέρχεται σε 1,2 εκατομμύρια βαρέλια, και το μεγαλύτερο μέρος της προέρχεται από κοιτάσματα πετρελαίου στα ανατολικά και νότια της χώρας, ακριβώς στο ανατολικό τμήμα της χώρας που ελέγχεται από τις δυνάμεις του Χάφταρ, που μπορούν να παίξουν το χαρτί του πετρελαίου υπέρ των συμφερόντων του και να ασκήσουν πίεση με αυτό.

Αυτή η απόφαση να σταματήσει η παραγωγή πετρελαίου έρχεται μαζί με τον φόβο μιας ένοπλης σύγκρουσης στην Τρίπολη μετά την είσοδο ένοπλων ομάδων για υποστήριξη του Dbeibé και την παρουσία δυνάμεων πιστών στον Bashagha.

Αυτό θα ήταν τρομερό γιατί θα αναζωπυρώσει τον εμφύλιο πόλεμο που συνεχίζεται από το 2014 και έχει μετατρέψει τη Λιβύη σε ένα πραγματικό αποτυχημένο κράτος.

Η κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Μπασάγκα εξέδωσε δήλωση το πρωί της Κυριακής επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή της να ξεκινήσει τις εργασίες της από την πρωτεύουσα, την Τρίπολη, σύμφωνα με το νόμο και με ειρηνικά μέσα.

Ωστόσο, η ένταση είναι αισθητή λόγω της παρουσίας οπλισμένων οχημάτων στην πρωτεύουσα της Τρίπολης, όπως αναφέρουν μέσα ενημέρωσης όπως το Al-Arab και το Al-Ain News."

Εν τω μεταξύ ο υπουργός Πετρελαίου της Λιβύης, σύμφωνα με αξιόπιστο ΜΜΕ , Μοχάμεντ Αούν αρνήθηκε ότι η ψήφος της Λιβύης κατά της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών ήταν πίσω από το πρόσφατο κλείσιμο των κοιτασμάτων πετρελαίου.

«Δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι υπάρχουν ξένες πιέσεις που οδήγησαν στο πρόσφατο κλείσιμο, ή ακόμη και ότι η ψήφος της Λιβύης κατά της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ήταν λόγος για το κλείσιμο», είπε ο Αούν σε δηλώσεις Τύπου.

Ο υπουργός είπε ότι το κλείσιμο οφείλεται σε επίσημο αίτημα από την ανατολική πλευρά της Μικτής Στρατιωτικής Επιτροπής (ΚΥΑ) 5+5

«Κάποια ξένα μέρη πιέζουν για επανέναρξη της παραγωγής πετρελαίου στη Λιβύη, ειδικά δεδομένου ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι η ΕΕ χρειάζεται το πετρέλαιο και το φυσικό αέριό μας», εξήγησε.

Ο υπουργός προειδοποίησε ότι η διακοπή ροής πετρελαίου  θα βλάψει τον μέσο πολίτη της χώρας και μπορεί να οδηγήσει σε διακοπές ρεύματος.

«Το κλείσιμο θα έχει επίσης αρνητικό αντίκτυπο στο δημόσιο εισόδημα της χώρας και στην παραγωγή πετρελαίου, που θα αυξήσει τα δεινά του λαού», πρόσθεσε.

Ο Αούν επανέλαβε τις εκκλήσεις του για την αναγκαιότητα να κρατηθεί ο πετρελαϊκός τομέας μακριά από πολιτικές συγκρούσεις και διαμάχες, «γιατί το πετρέλαιο ανήκει στον λαό», σύμφωνα με τη δήλωσή του.

Την Κυριακή, η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου της Λιβύης (NOC) είπε ότι «η διακοπή της ροής πετρελαίου έγινε αυθαίρετα, αφού μια ομάδα εμπόδισε τους εργάτες από την εργασία τους, το απόγευμα του Σαββάτου».

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ανέστειλε τη Ρωσία από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με την κατηγορία των παραβιάσεων στην Ουκρανία.

Η Λιβύη ήταν κυρίως η μόνη αραβική χώρα που ψήφισε υπέρ του σχεδίου ψηφίσματος, με την πλειοψηφία να απέχει

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται, ότι παρά τα περί του αντιθέτου που διατείνεται ο Υπουργός πετρελαίου της Λιβύης, πως υπάρχει ευθεία διασύνδεση μεταξύ της κίνησης του Χαφτάρ για διακοπή της ροής-εξαγωγών του πετρελαίου και των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία, με την ενεργειακή ανεξαρτητοποίηση έναντι της Ρωσίας που επιχειρεί η ΕΕ

Πρός τούτο συνηγορεί η χρονική συγκυρία του ψηφίσματος από την Λιβύη της αναστολής συμμετοχής της Ρωσίας στο Συμβούλιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ λόγω των ωμοτήτων που διέπραξε στην Ουκρανία, με την ενεργοποίηση του εκλεκτού της Μόσχας Χαφτάρ

Όλα δείχνουν πως αν συνεχιστεί η διακοπή της ροής του πετρελαίου από τη Λιβύη με υπαιτιότητα Χαφτάρ, ότι ΗΠΑ-ΕΕ θα αναλάβουν δράση, αφού η  εξασφάλιση πηγών ενέργειας, είναι ένα θέμα που καίει 

Ωστόσο είναι προς το συμφέρον του Χαφτάρ να ανοίξει τους κρουνούς του πετρελαίου που εδράζονται ως επί το πλείστον στα ανατολικά εδάφη της Λιβύης που κυριαρχεί, προκειμένου να επιβάλλει τους όρους του στην πολιτική ζωή της χώρας, σε συνεννόηση με ΕΕ-ΗΠΑ

Στην εξίσωση μπαίνει και η Τουρκία, η οποία έχει κάθε λόγο να στηρίζει τον εκλεκτό της Dbeibé, ο οποίος εγγυάται και στηρίζει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο

Υπενθυμίζεται ότι σε προγενέστερο άρθρο μας  είχαμε αναφερθεί στο εναγκαλισμό Αιγύπτου και Χαφτάρ που επιχειρεί η Τουρκία και στους κινδύνους νομιμοποίησης που αυτός ενέχει για την νομιμοποίηση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου

Κλέινοντας επισημαίνουμε ότι αναμένουμε ραγδαίες εξελίξεις στη Λιβύη το επόμενο χρονικό διάστημα, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν μέχρι και σε επανάηψη του εμφυλίου πολέμου

Αν ο Χαφτάρ εμείνει στο κλείσιμο της ροής του πετρελαίου, εκτιμούμε ότι θα έχουμε ανάληψη πολιτικής δράσης από ΕΕ-ΗΠΑ για την επίλυση του Λιβυκού προβλήματος και ενδεχομένως και στρατιωτική αν απαιτηθεί

Η  καιροσκόπος Τουρκία δεν θα διστάσει να παρουσιαστεί ως πρόθυμη σε τέτοια περίπτωση, παίζοντας το χαρτί της Δύσης υποτίθεται, με απώτερο σκοπό την στρατιωτική της παραμονή στη χώρα και την νομιμοποίηση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου.

Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν καταστροφική για την Ελλάδα

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ