Σε σημερινό άρθρο του Ισπανικό ΜΜΕ ρίχνει φώς σε παρασκηνιακές κινήσεις που διεξάγονται και οι οποίες θα οδηγήσουν σε απευθείας συνάντηση των Χαφτάρ και Ντμπέιμπε στο Παρίσι, αναφέροντας τα εξής:
"Συνεχίζονται οι προσπάθειες του Sτρατάρχη Khalifa Haftar να συζητήσει με τον εν ενεργεία πρωθυπουργό της Λιβύης, Dbeibé, να επιτρέψει στον διορισμένο από το κοινοβούλιο πρωθυπουργό Fathi Bashagha να εισέλθει στην κυβέρνηση.
Ο Dbeibé αρνήθηκε να παραιτηθεί από τη θέση του, παρά την εντολή του κοινοβουλίου, διευκρινίζοντας ότι θα μεταβιβάσει την εξουσία μόνο σε έναν δημοκρατικά εκλεγμένο υποψήφιο στις κάλπες.
Ο Dbeibé έχει τη διεθνή υποστήριξη της Τουρκίας και του διεθνούς κινήματος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας
Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε η πύλη ειδήσεων Africa Intelligence, μια συνάντηση στο Παρίσι μεταξύ αντιπροσωπείας του Στρατάρχη Χάφταρ και του Ντμπέιμπε προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί σύντομα.
Η Γαλλία έχει δείξει την υποστήριξή της στον Χάφταρ σε ορισμένες περιπτώσεις ,ενώ στόχος αυτής της συνάντησης θα ήταν να πειστεί ο Ντμπέιμπε να αφήσει την εξουσία στον Φάθι Μπασάγκα και να συμμορφωθεί με την εντολή του κοινοβουλίου.
Από τη στιγμή που ο Ντμπέιμπε αρνήθηκε να καταστήσει αποτελεσματική τη μεταβίβαση εξουσιών, η Λιβύη βρέθηκε σε έναν σοβαρό πολιτικό αποκλεισμό που δεν κάνει τίποτα άλλο, από το να επιδεινώνει περαιτέρω την ήδη καταστροφική κατάσταση που βιώνει η χώρα από το 2011
Σύμφωνα με την Africa Intelligence, επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Χάφταρ θα είναι ο γιος του, ο Μπελκατσέμ, ο οποίος έχει ήδη εκπροσωπήσει τον πατέρα του σε πολλές περιπτώσεις.
Ωστόσο, σύμφωνα με την Africa Intelligence, ο Belkacem είχε πετάξει στη Γαλλία αρκετές φορές κατά τη διάρκεια του Μαρτίου για να προετοιμάσει τη συνάντηση μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών.
Σε ένα από αυτά τα ταξίδια συναντήθηκε με τη Najla Mohammed El Mangoush, τον υπουργό Εξωτερικών της Λιβύης, χωρίς μεγάλη επιτυχία.
Η Τουρκία θα είναι επίσης παρούσα σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, μέσω του αρχηγού πληροφοριών του Ερντογάν, Χακάν Φιντάν.
Σύμφωνα με το άρθρο, ο Φιντάν συναντήθηκε επίσης με τον Μπελκατσέμ Χάφταρ στα τέλη Μαρτίου. Η διατήρηση των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία πρέπει να είναι ένα επιτακτικό βήμα από την πλευρά του Χάφταρ για την επίτευξη συμφωνίας, με τον Ερντογάν να είναι ο κύριος διεθνής υποστηρικτής του Ντμπέιμπε.
Η τουρκική στρατιωτική παρουσία στη Λιβύη παραμένει ένα από τα μεγάλα εμπόδια για την κανονική και πολιτική ανάπτυξη στη χώρα.
Η τουρκική στρατιωτική αποστολή έχει, εκτός από τις ειρηνευτικές της λειτουργίες, στόχο να κρατήσει σταθερά στην εξουσία τον Dbeibé, ο οποίος διαφορετικά θα είχε ήδη ανατραπεί. Όταν ο Dbeibé ανακοίνωσε την απόφασή του να μην παραχωρήσει την εξουσία παρά την κοινοβουλευτική του εντολή, αυτή έγινε με την σιωπηρή υποστήριξη ορισμένων στρατιωτικών συμμάχων του. Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν έχει ήδη καταγγείλει επανειλημμένα τον ρόλο της τουρκικής στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη.
Διαπραγματεύσεις στο Κάϊρο
Την Τετάρτη 13 Απριλίου διεξήχθησαν διαπραγματεύσεις στο Κάιρο από τη Βουλή των Αντιπροσώπων στο Τομπρούκ και το Ανώτατο Συμβούλιο της Επικρατείας στην Τρίπολη, τις δύο κύριες παρατάξεις που διαιρούν τη Λιβύη. Ο ένας στα ανατολικά, ο δεύτερος στα δυτικά. Οι διαπραγματεύσεις στο Κάιρο οργανώθηκαν υπό την προστασία και κατόπιν αιτήματος της ειδικής αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη, και της ειδικής απεσταλμένης που ηγείται αυτής Stephanie Williams.
Στόχος των διαπραγματεύσεων είναι η εξεύρεση συναίνεσης και στενών συμφωνιών για την οικοδόμηση μιας δημοκρατικής διαδικασίας που θα καταλήγει στη διεξαγωγή δημοκρατικών εκλογών με τις μεγαλύτερες δυνατές εγγυήσεις στη Λιβύη.
Η διεθνής κοινότητα και τα Ηνωμένα Έθνη ελπίζουν να καταφέρουν να επιτύχουν επαρκή συναίνεση μεταξύ της Βουλής των Αντιπροσώπων και του Ύπατου Συμβουλίου της Επικρατείας στο Κάιρο για την υλοποίηση της ιδρυτικής διαδικασίας."
Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι Αίγυπτος , Τουρκία και Γαλλία επιχειρούν να καταστούν οι κύριοι ρυθμιστές των μελλοντικών εξελίξεων στη Λιβύη
Αναφορικά με τη Γαλλία, όπου αναμένεται η εκλογή Προέδρου να πραγματοποιηθεί στις 24 Απριλίου, τυχόν επανεκλογή του Εμμανουέλ Μακρόν, δεν αναμένεται να τροποποιήσειτη στάση της χώρας του αναφορικά με τη Λιβύη ,στην στήριξη του Χαφτάρ και στην αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων που εδρεύουν στη Λιβύη
Ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιουργεί ωστόσο νέα δεδομένα, όπου οι μισθοφόροι των Ρώσων και των Τούρκων στη Λιβύη είναι πολύ πιθανό κατόπιν Διεθνών πιέσεων να αποχωρήσουν
Ωστόσο εκείνο που δεν αναμένουμε πλέον να επισυμβεί είναι η αποχώρηση των ανδρών των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων από τη Λιβύη, αφού πλέον ο τουρκικός αναθεωρητισμός και επιθετικότητα βρίσκουν ούριο άνεμο με τη στήριξη και ανοχή των ΗΠΑ και της Δύσης, μετά την προσέγγιση της Τουρκίας
Η Τουρκία με "νατοϊκή-δυτική ενδυμασία πλέον λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, αναμένεται να έχει τη στήριξη των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ σε περιφερειακά ζητήματα , όπου όλως διόλου περιέργως μέχρι πρότινος, ο Ερντογάν τα εύρισκε με τον "φίλο" του Πούτιν
Συνεπώς αναμένουμε έξαρση της τουρκικής επιθετικότητας σε Συρία- Β. Ιράκ-Λιβύη-Υπερκαυκασία-Αιγαίο-Κύπρο-ΝΑ Μεσόγειο
Ήδη στα πλαίσια της τουρκικής διακλαδικής άσκησης " Γαλάζια Πατρίδα 2022" που διεξαγεται τώρα, βιώνουμε στο Αιγαίο την αχαλίνωτη τουρκική επιθετικότητας με συνεχείς παραβιάσεις του ΕΕΧ και υπερπτήσεις της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας σε νησίδες μας
Η Ελλάδα θα πρέπει να "διατηρήσει την επαφή της" με τον Χαφτάρ, επικουρούμενη από Αίγυπτοα και Γαλλία, έτσι ώστε αυτός να μην υπαναχωρήσει στα κελεύσματα της Τουρκίας περί win-win, στη βάση αποδοχής του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου από τον Στρατάρχη με αντάλλαγμα την αποδοχή από την Τουρκία αυτού ως Προέδρου και ταυτόχρονα διατήρηση των τουρκικών στρατιωτικών βάσεων στη χώρα