Οι τουρκικές αρχές έχουν εφαρμόσει πλήρως τη Σύμβαση του Μοντρέ λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία, αλλά δεν επιτρέπεται στην Άγκυρα να κλείσει τον εναέριο χώρο στην πολιτική αεροπορία. Αυτό ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του στο NTV.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχεδιάζει να έχει τηλεφωνικές συνομιλίες με τους προέδρους της Ουκρανίας και της Ρωσίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι και Βλαντιμίρ Πούτιν, τις επόμενες ημέρες. Αυτό ανέφερε επίσης ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.
«Έχουμε εφαρμόσει πλήρως τη Σύμβαση του Μοντρέ, αλλά δεν μας δίνεται η ευκαιρία να κλείσουμε τον εναέριο χώρο για τα πολιτικά αεροσκάφη», εξήγησε.
Η Άγκυρα θα αναγκαστεί να επιβάλλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας εάν εγκριθούν από τον ΟΗΕ.
"Η Τουρκία ακολουθεί το διεθνές δίκαιο, θα ακολουθήσουμε μια ισορροπημένη πολιτική. Εάν ο ΟΗΕ εγκρίνει κυρώσεις κατά της Ρωσίας, η Τουρκία θα αναγκαστεί να τις ακολουθήσει", είπε.
Δηλώνοντας ότι όσο διαρκεί το πρόβλημα, τόσο πιο δύσκολη γίνεται η λύση, ο Τσαβούσογλου είπε: «Παρά όλες τις δυσκολίες, υπάρχει πιθανότητα κατάπαυσης του πυρός».
Δηλώνοντας ότι θα καταβάλουν προσπάθεια να φέρουν κοντά τους ηγέτες, ο υπουργός Τσαβούσογλου είπε ότι «οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται μεταξύ των αντιπροσωπειών μας».
Επιβεβαίωσε επίσης ότι θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στις ΗΠΑ στις 18 Μαΐου.
«Θα συναντηθούμε με τον Blinken στις 18 Μαΐου στην Ουάσιγκτον. Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ειλικρινείς [στις διαπραγματεύσεις], τότε θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα», είπε.
Υπενθυμίζουμε ότι η Τουρκία υποσχέθηκε να αποτρέψει την είσοδο πολεμικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα.
Τι σημαίνει η σύμβαση του Μοντρέ
Η Σύμβαση του Μοντρέ του 1936 είναι μια σύμβαση που αποκατέστησε την τουρκική κυριαρχία στο Βόσπορο και τα Δαρδανέλια από τη Μαύρη στη Μεσόγειο Θάλασσα, που εγκρίθηκε στη διάσκεψη για το καθεστώς των στενών της Μαύρης Θάλασσας, που πραγματοποιήθηκε στις 22 Ιουνίου - 21 Ιουλίου 1936 στο Μοντρέ. Ελβετία).
Η Σύμβαση του Μοντρέ διατηρεί για τα εμπορικά πλοία όλων των χωρών την ελευθερία διέλευσης από τα στενά τόσο σε καιρό ειρήνης όσο και σε καιρό πολέμου. Ωστόσο, η σύμβαση θεσπίζει ένα διαφορετικό καθεστώς για τη διέλευση πολεμικών πλοίων για τους στόλους των κρατών της Μαύρης Θάλασσας και μη.
Με την επιφύλαξη προηγούμενης ειδοποίησης των τουρκικών αρχών, τα κράτη της Μαύρης Θάλασσας μπορούν να περάσουν τα πολεμικά τους πλοία οποιασδήποτε κατηγορίας μέσα από τα στενά σε καιρό ειρήνης. Σημαντικοί περιορισμοί στην κατηγορία (περνούν μόνο μικρά πλοία επιφανείας) και τη χωρητικότητα έχουν εισαχθεί για πολεμικά πλοία δυνάμεων εκτός της Μαύρης Θάλασσας.
Η συνολική χωρητικότητα πολεμικών πλοίων χωρών εκτός της Μαύρης Θάλασσας δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 30 χιλιάδες τόνους (με δυνατότητα αύξησης αυτού του μέγιστου σε 45 χιλιάδες τόνους σε περίπτωση αύξησης των ναυτικών δυνάμεων των χωρών της Μαύρης Θάλασσας) με παραμονή όχι περισσότερο από 21 ημέρες.