Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση κυρίως στα ανατολικά και τα νότια , ενώ πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες Ρώσων και Ουκρανών για την "μητέρα των μαχών στο Ντονμπάς", η έκβαση της οποίας θα δρομολογήσει τις εξελίξεις του πολέμου αλλά και το μέλλον της πολύπαθης Ουκρανίας.
Το πως αναμένουμε να εξελιχθεί η μάχη στο Ντονμπάς, επιχειρεί να αποτυπώσει σε άρθρο του έγκριτο ΜΜΕ , του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:
"Δεν θα υπάρξουν ειρηνευτικές συμφωνίες, δεν θα υπάρξουν εκεχειρίες και δεν θα υπάρξουν παραδόσεις στην Ουκρανία. Οι επόμενοι δύο μήνες θα φέρουν αυτό που αξιωματούχοι της άμυνας των ΗΠΑ έχουν αποκαλέσει «μάχη μαχαίρι» στην περιοχή του Ντονμπάς, όπου ενεργούν οι Ουκρανικές δυνάμεις (JFO)
Για οκτώ χρόνια οι δύο πλευρές πολέμησαν εκεί, με στοιχεία του τακτικού ρωσικού στρατού να συμπληρώνουν τις αυτονομιστικές μονάδες. Τώρα, μετά την ήττα στο Κίεβο, οι ρωσικές δυνάμεις αναδιατάσσονται εκεί για να αντιμετωπίσουν τις καλύτερες και πιο έμπειρες μονάδες της Ουκρανίας.
Οι μάχες που θα έρθουν θα μοιάζουν περισσότερο με τις μάχες ελιγμών του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου παρά με αυτές που έγιναν γύρω από τις πόλεις του Κιέβου, της Μαριούπολης και του Σούμι τις έξι εβδομάδες που μαίνεται ο πόλεμος μέχρι τώρα. Ωστόσο, οι Ρώσοι είναι απίθανο να επικρατήσουν.
Μετά την πρόσφατη ήττα της στο βορρά, η Ρωσία έχει κάνει κάποιες σημαντικές αλλαγές. Το πιο σημαντικό είναι ότι διορίστηκε γενικός διοικητής.
Η σημασία αυτού δεν είναι η ταυτότητα ή η εμπειρία του μεμονωμένου Στρατηγού Αλεξάντερ Ντβόρνικοφ, μάλλον είναι το γεγονός ότι οι Ρώσοι θα έχουν ένα ενιαίο επιτελείο διοίκησης για να συντονίσουν και να προσπαθήσουν να επιτύχουν έναν ενιαίο εστιασμένο και φαινομενικά ρεαλιστικό επιχειρησιακό στόχο, αντί τριών ξεχωριστών αποκλείνοντων στόχων στο βορρά, νότο και ανατολικό.
Η Ρωσία προσπαθεί απεγνωσμένα να αντικαταστήσει τις σημαντικές απώλειές της, άνω του 20% της δύναμής της ήδη. Αυτές οι προσπάθειες θα κάνουν μικρή διαφορά. Οι στρατεύσιμοι στρατιώτες και οι επανενεργοποιημένες εφεδρείες που κλήθηκαν πρόσφατα δεν θα είναι έτοιμες για μήνες.
Παρόλα αυτά, η δύναμη που θα συγκεντρώσουν οι Ρώσοι θα είναι τρομερή, και με μικρότερες και καλύτερα ασφαλείς γραμμές ανεφοδιασμού προς τη Ρωσία, έτσι ώστε να είναι σε θέση να αποφύγουν μερικά από τα φρικτά σφάλματα που χαρακτήριζαν τον πόλεμο τους μέχρι τώρα.
Εξίσου σημαντικό, θεωρητικά, θα πρέπει να μπορούν να χρησιμοποιούν την αεροπορία τους με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα όντας πιο κοντά στις βάσεις της και υπό την κάλυψη της ρωσικής αεράμυνας.
Όμως τα πρόσφατα γεγονότα έδειξαν ότι η θεωρία είναι ένας κακός οδηγός για το τι μπορεί να επιτύχει η ουκρανική αεράμυνα. Τέλος, ο ρωσικός στρατός ήταν πάντα και παραμένει πολύ δυνατός στο πυροβολικό, τον βραχίονα που αποκαλούν «ο Κόκκινος Θεός του Πολέμου».
Μάχες σε "θύλακες "
Αυτές οι δυνάμεις στρέφονται εναντίον Ουκρανών υπερασπιστών που έχουν αναπτυχθεί σε πολλά σημεία ή «θύλακες», περιοχές που περιβάλλονται από τρεις πλευρές από αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία.
Σε όλη τη στρατιωτική ιστορία, αυτά προσέφεραν τη δυνατότητα παγίδευσης εχθρικών δυνάμεων.
Οι στρατιωτικοί ιστορικοί θα θυμηθούν τα Ypres Salient (1914-1918), Verdun (1916), Kursk (1943) και φυσικά τη Μάχη των Αρδενών (1944-45) ως τα πιο εξέχοντα παραδείγματα.
Οι Ρώσοι θα επιδιώξουν να σπάσουν τις ουκρανικές άμυνες, να περικυκλώσουν αυτούς τους σημαντικούς θύλακες, να παγιδεύσουν τους Ουκρανούς και να τους εξολοθρεύσουν χρησιμοποιώντας τα πλεονεκτήματά τους σε ισχύ από αέρα και πυροβολικό, ή τουλάχιστον να τους αναγκάσουν να υποχωρήσουν.
Τα υποστηριζόμενα από τη Ρωσία αυτονομιστικά στρατεύματα πραγματοποίησαν επιτυχώς μια τέτοια επιχείρηση σε σχετικά μικρή κλίμακα στη μάχη του Debaltseve τον Φεβρουάριο του 2015, όπου το πυροβολικό χρησιμοποιήθηκε με καταστροφικά αποτελέσματα.
Αμερικανοί στρατιωτικοί αναλυτές αναφέρουν ότι αναμένουν ότι οι ουκρανικές θέσεις στο Severodonetsk, Salient, και ειδικά γύρω από την πόλη Sloviansk, θα είναι οι αρχικοί στόχοι για μια ρωσική απόπειρα περικύκλωσης, με ένα ενδεχόμενο χτύπημα στην πόλη Dnipro , ένα σημαντικό κόμβο επικοινωνιών και οδών που ασφαλίσει ολόκληρη την περιοχή ανατολικά του ποταμού Δνείπερου.
Όλα αυτά τα γνωρίζει πολύ καλά ο Ουκρανός διοικητής, στρατηγός Valerii Zaluzhnyi και το επιτελείο του.
Οι Ρώσοι θέλουν γρήγορες μάχες όπου θα καταστρέψουν τις Ουκρανικές Δυνάμεις, αλλά αυτό που θα πάρουν είναι ένας πόλεμος φθοράς.
Οι Ουκρανοί διοικητές κατανοούν πλήρως από πικρή εμπειρία τους κινδύνους του να περικυκλωθούν και έχουν επιδείξει τις ικανότητες της ευκινησίας και της τακτικής καινοτομίας που απαιτούνται για αυτού του είδους τη μάχη.
Ακόμα καλύτερα, ξέρουν τι έρχεται. Η εναέρια και διαστημική αναγνώριση και επιτήρηση του ΝΑΤΟ καθώς και οι δυνατότητες πληροφοριών της ίδιας της Ουκρανίας θα διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξουν αιφνιδιαστικές επιθέσεις.
Μακρύς πόλεμος;
Με συνεχή και αυξημένη δυτική βοήθεια, η Ουκρανία θα πρέπει να είναι σε θέση να συντηρήσει έναν μακρύ πόλεμο καλύτερα από τους Ρώσους. Η βοήθεια του ΝΑΤΟ θα είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση των τεθωρακισμένων μονάδων των υπερασπιστών, δίνοντάς τους πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να αντεπιτεθούν και να ανακτήσουν έδαφος.
Η διατήρηση κάποιου επιπέδου ελέγχου του αέρα, ωστόσο, είναι ο μοναδικός πιο σημαντικός παράγοντας, γι' αυτό η διατήρηση και η ενίσχυση της αντιαεροπορικής πυραυλικής άμυνας αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα.
Παρά τα πλεονεκτήματα της Ρωσίας στην τεχνολογία και τον εξοπλισμό, οι ουκρανικές δυνάμεις θα συνεχίσουν να εκμεταλλεύονται τις χρόνιες και οξείες αδυναμίες της Ρωσίας στην επιμελητεία και στον εφοδιασμό.
Τέλος, είναι ένας από τους πιο σταθερούς κανόνες πολέμου ότι ένας επιτιθέμενος θα πρέπει να υπερέχει τρία προς ένα σε αναλογία δυνάμεων.
Η εξαντλημένη δύναμη της Ρωσίας δεν έχει πουθενά αυτή την υπεροχή.
Υπάρχουν εξαιρέσεις σε αυτόν τον γενικό κανόνα τρία προς έναν, όπως ο πόλεμος του Κόλπου του 1991, όπου ένας καλά καθοδηγούμενος και εξοπλισμένος συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ εξολόθρευσε έναν μεγαλύτερο και έμπειρο στη μάχη ιρακινό στρατό.
Σε τέτοιες περιπτώσεις, οι επιτιθέμενοι υπερκάλυψαν τη σχετική έλλειψη ποσότητας με ποιότητα στην εκπαίδευση, τον σχεδιασμό και τα κρίσιμα στοιχεία της συνοχής και των κινήτρων.
Στις ανοιξιάτικες μάχες του 2022, οι υπερασπιστές και όχι οι επιτιθέμενοι είναι αυτοί που κατέχουν άφθονα αυτούς τους παράγοντες εναντίον ενός ρωσικού στρατού που πλήττεται από χρόνια ζητήματα επαγγελματισμού και εκπαίδευσης στην ενδημική διαφθορά που τους έχει καταστήσει προφανώς ανίκανους να διεξάγουν περίπλοκες επιχειρήσεις.
Αυτά τα προβλήματα δεν εξαφανίζονται και δεν θα λυθούν με αλλαγή στη διοίκηση ή στην επιχειρησιακή εστίαση.
Πάνω απ' όλα οι καταστροφές που τους προκάλεσαν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις σε ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό έκαμψαν το ηθικό τους.
Η μάχη στο Ντονμπάς θα ξεκινήσει μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.
Η προσπάθεια πρόβλεψης της ακριβούς πορείας του είναι τελικά μάταιη, ούτε καν οι αντίπαλοι Στρατηγοί το γνωρίζουν αυτό.
Ίσως η μοίρα του ρωσικού στρατού να έχει ήδη σφραγιστεί σε έναν πιθανό μακρύ πόλεμο.
Το μοναδικό πλεονέκτημα που έχει η Ρωσία είναι ότι θα μπορούσε να κάνει χρήση στην κλιμάκωση των επιχειρήσεων «όπλων μαζικής καταστροφής» της μιας ή της άλλης μορφής ,είτε πρόκειται για τακτικές πυρηνικές κεφαλές είτε για χημικά όπλα.
Οι αναφορές από τη Μαριούπολη ότι οι Ρώσοι μπορεί ήδη να έχουν καταφύγει στο τελευταίο θα έδειχναν, εάν αποδεικνύεται, ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να καταφύγει σε κάτι ακόμη πιο σοβαρό εάν φοβάται μια πλήρη στρατιωτική ταπείνωση στην Ουκρανία."
Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
Τα παραπάνω μας δίνουν μια εικόνα το πώς αναμένεται να εξελιχθεί η μάχη στο Ντονμπάς, από τα οποία εμείς επισημαίνουμε τα εξής:
1.Oι Ρωσικές δυνάμεις στο Ντονμπάς δεν αναμένεται να έχουν συντριπτική αριθμητική υπεροχή σε δυνάμεις και μέσα έναντι των Ουκρανών.
2.Ωστόσο η εγγγύτητα της περιοχής των επιχειρήσεων με τη Ρωσία , θα διασφαλίσει στις Ρωσικές δυνάμεις συνεχή και ασφαλή ανεφοδιασμό σε τρόφιμα, καύσιμα, πυρομαχικά αλλά και εφεδρείες
3.Η επιλογή ενός Αντικειμενικού σκοπού, δηλαδή η κατάληψη του Ντονμπάς και η ύπαρξη ενός Διοικητή από πλευράς Ρώσων ικανοποιεί δύο από τις βασικές αρχές του πολέμου που είναι , Εκλογή του σκοπού και εμμονή σε αυτόν, καθώς και Ενότητα Διοικήσεως.
4. Ο άμυνα των Ουκρανών θα βασίζεται σε συνδυασμό άμυνας θυλάκων, γνωστών ως περίκλειστων σημείων στηρίξεως (ΠΣΣ) προκειμένου να αγκιστρωθούν σε αυτά ρωσικές δυνάμεις, αλλά και αγώνα κινήσεων από μηχανοκίνητους και τεθωρακισμένους Σχηματισμούς που θα διενεργούν αντεπιθέσεις στα πλαίσια Ενεργητικής άμυνας. Ειδικά η δυνατότητα διεξαγωγής ενεργητικής άμυνας από τους Ουκρανούς θα είναι ζωτικής σημασίας και θα εξαρτηθεί από την επαρκή αντιαεροπορική άμυνα των Ουκρανικών δυνάμεων.Επίσης αναμένουμε το Ρωσικό Πυροβολικό να σφυροκοπήσει τα Ουκρανικά ΠΣΣ και τις Ουκρανικές εφεδρείες.
5. Η δράση της πολεμικής Αεροπορίας της Ρωσίας θα πρέπει να θεωρείται ότι θα είναι συνεχής στο πεδίο της μάχης υπό την ισχυρή αντιαεροπορική ομπρέλα των S-400 που θα καλύπτουν την περιοχή δημιουργώντας non fly zone για την Ουκρανική πολεμική αεροπορία. Ωστόσο η αποτελεσματικότητα και η δράση της Ρωσικής αεροπορίας θα περιοριστεί από τη δράση της Ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας.Το σε ποιο βαθμό θα είναι εκείνο που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την έκβαση των επιχειρήσεων στο Ντονμπάς, αφού θα κρίνει και την βιωσιμότητα ή όχι των Ουκρανικών εφεδρικών δυνάμεων και της δράσης τους στο πεδίο της μάχης
6.Τέλος, υπάρχει ανοικτό το ενδεχόμενο σε περίπτωση που τίποτε από τα παραπάνω δεν εξελιχθεί καλά για τις Ρωσικές Δυνάμεις ,αυτές να κάνουν χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων ή χημικών όπλων. Κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε ωστόσο τρομερά επακόλουθα για τη συνέχεια του πολέμου με απρόβλεπτες εξελίξεις γενικότερα....