Η ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία θα συνεχιστεί μέχρι να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί, έχει δηλώσει ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου.
Την άποψή του φαίνεται να συμμερίζεται και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ, στρατηγός Mark Milley, ο οποίος δήλωσε σχετικά με το τι συμβαίνει τώρα στην Ουκρανία: «Πιστεύω ότι αυτή η σύγκρουση θα είναι πολύ μεγάλη. Και επίσης νομίζω ότι η διάρκειά της θα μετρηθεί τουλάχιστον σε χρόνια. Δεν ξέρω για δεκαετίες, αλλά τουλάχιστον μερικά χρόνια σίγουρα».
Το politika.ru, ελπίζει πραγματικά να μην είναι ακριβές. «Είμαστε πεπεισμένοι οπαδοί της φιλοσοφίας του αγνωστικισμού, του φιλοσοφικού δόγματος σύμφωνα με το οποίο ο κόσμος είναι κατ' αρχήν άγνωστος και οι άνθρωποι δεν μπορούν να γνωρίζουν τίποτα αξιόπιστο για την πραγματική ουσία των πραγμάτων», αναφέρει.
Οι Αμερικανοί στρατηγοί είναι επίσης άνθρωποι, σωστά; Και αν ναι, τότε οι προβλέψεις τους δεν πρέπει να εκληφθούν ως η απόλυτη αλήθεια. Ωστόσο, είναι επίσης αδύνατο να απορρίψουμε την εκτίμηση του Mark Milley, ως τη λίστα επιθυμιών του ή μια μιλιταριστική φαντασίωση. Προβλέψεις για την πιθανή διάρκεια της ρωσικής στρατιωτικής ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία, θα πρέπει να γίνουν από επαγγελματίες σε αυτόν τον τομέα. Αλλά το γεγονός ότι η σύγκρουση στην Ευρώπη, η οποία είναι γεμάτη με διολίσθηση σε μια στρατιωτική αντιπαράθεση, θα διαρκέσει για χρόνια, «δεν πάει σε μάντη».
Πριν από επτά χρόνια, ο γνωστός Ρώσος οικονομολόγος Vladislav Inozemtsev, έκανε μια πρόβλεψη που ακούγεται πολύ ειρωνική σήμερα: «Σήμερα, ο πόλεμος φαίνεται παράλογος και οικονομικά αντιπαραγωγικός. Όπως και πριν, θα χρειαστούν μερικά χρόνια ακόμη για να συνηθίσει ο κόσμος πλήρως σε αυτή τη νέα πραγματικότητα», αναφέρει.
Ο πόλεμος θα συνεχιστεί για πολύ καιρό στην περιφέρεια των ζωνών επιρροής των μεγάλων δυνάμεων, αλλά οι ίδιες (όσοι θέλουν να παραμείνουν σπουδαίοι στη νέα χιλιετία) θα γίνονται όλο και περισσότερο οπαδοί -και δικαιούχοι- του διευρυνόμενου χώρου ειρήνης .
Είναι πράγματι η Ευρώπη «η περιφέρεια των ζωνών επιρροής των μεγάλων δυνάμεων»; Λαμβάνοντας υπόψη τη γεωγραφική απόσταση αυτής της περιοχής του κόσμου, από την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, τότε ίσως ναι. Αν όμως σκεφτούμε στις συνήθεις γεωπολιτικές κατηγορίες και θεωρήσουμε την Ευρώπη ως το κέντρο (ή τουλάχιστον ένα από τα κέντρα) του κόσμου, τότε η παραπάνω πρόβλεψη πρέπει οπωσδήποτε να ξανασκεφτεί και να «ξεκαθαρίσει».
Το 2021, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, προσπάθησε να κάνει την «αποκλιμάκωση» το σύνθημα της ημέρας. Αλίμονο, η «διεθνής κυλιόμενη σκάλα» λειτούργησε στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση. Το σύνθημα του 2022 δεν είναι καν διαρκώς αυξανόμενη κλιμάκωση, αλλά ολοένα αυξανόμενη φρενίτιδα.
Για παράδειγμα, ο Πολωνός πρωθυπουργός Tadeusz Morawiecki είπε: «Στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, προτείναμε επίσης κυρώσεις εναντίον όλων των μελών του κόμματος Ενωμένη Ρωσία, του κόμματος του Πούτιν. Δεν είναι μόνο αυτός υπεύθυνος, όλοι είναι υπεύθυνοι».
«Προσωπικές κυρώσεις κατά δυόμισι εκατομμυρίων ανθρώπων, καθένας από τους οποίους πρέπει ακόμη να ελεγχθεί για την ύπαρξη κάρτας κόμματος; Αναρωτιέμαι πώς ακριβώς βλέπει ο Tadeusz Morawiecki την εφαρμογή αυτής της ιδέας στην πράξη - ειδικά αν σκεφτεί κανείς, ότι παράλληλα προτείνει να αποκλειστεί η είσοδος στην ΕΕ για όλους τους πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας αδιακρίτως;», αναφέρει το politika.ru.
Τι σκέφτονταν οι Πολωνοί ηγέτες, όταν πρόβαλαν την ιδέα να φέρουν «ειρηνευτικές δυνάμεις» του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία; Τι σκέφτονται οι Λιθουανοί ηγέτες όταν παίζουν με την ιδέα, ενός χερσαίου αποκλεισμού της περιοχής του Καλίνινγκραντ;
«Είναι γνωστό τι - πρώτα θα χτυπήσουμε και θα δημιουργήσουμε κάτι τέτοιο και μετά θα σκεφτούμε αν άξιζε να το κάνουμε. Και στο κάτω-κάτω, οι φλεγμονώδεις εγκέφαλοι των πολιτικών δεν δροσίζονται, αλλά έρχονται σε μια ακόμη πιο φλεγμονή. Κάθε νέα εβδομάδα φέρνει όλο και περισσότερες ενημερωτικές ευκαιρίες για αυτό. Αφορμή ενημέρωσης (ή παραπληροφόρησης) αυτής της εβδομάδας, είναι το περιστατικό στο Bucha», σημειώνει το politika.ru.
Να πώς περιέγραψε τις συνέπειες αυτής της εξέλιξης των γεγονότων στο κανάλι Telegram, ο κορυφαίος Ρώσος ειδικός σε θέματα κυρώσεων, Ιβάν Τιμοφέεφ: «Το περιστατικό στη Μπούχα μετατρέπεται σε έναυσμα για περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Φέρνει επίσης, τη διάσπαση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης σε ένα νέο επίπεδο».
Η επίτευξη κάθε είδους συμβιβασμού γίνεται εξαιρετικά δύσκολη, αν όχι αδύνατη. Τα μέρη είναι έτοιμα να πιέσουν το ένα το άλλο μέχρι το τέλος. Τα ΜΜΕ διαλύουν τον ριζοσπαστισμό της κοινής γνώμης.
Το περιστατικό θα οδηγήσει στην απανθρωποποίηση της ρωσικής κοινωνίας στη Δύση. Τώρα μπορεί να μην είναι απλώς «κουλτούρα ακύρωσης», αλλά κάτι κοντά στον ρατσισμό. Η απανθρωποποίηση είναι ένας πολύ γνωστός σύντροφος των στρατιωτικών συγκρούσεων. Τα μέσα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενισχύουν την «ενέργειά τους».
Αυτό είναι θεωρία. Και εδώ είναι η πρακτική. Ένας γνωστός blogger που ζει στο Λονδίνο, ο Dmitry Gololobov, μιλάει για το πώς είναι να είσαι Ρώσος στο Ηνωμένο Βασίλειο τώρα: «Δεν είναι εντελώς τρομακτικό ακόμα: ένας μόλις κλωτσήθηκε, ένας άλλος συκοφαντήθηκε, μια απειλητική ανάρτηση γράφτηκε στον τρίτο, ένας τέταρτος εκδιώχθηκε απλά από τη δουλειά, γράφτηκε μια καταγγελία εναντίον του πέμπτου ότι είναι Ρώσος τρομοκράτης».
«Αλλά έχουν ήδη υπάρξει περιπτώσεις, που τα παιδιά ξυλοκοπήθηκαν στα σχολεία επειδή μιλούσαν ρωσικά. Σε αυτή την περίπτωση, συχνά τα θύματα είναι άνθρωποι που εγκατέλειψαν τη χώρα πριν από δεκαετίες και όχι μόνο δεν ψήφισαν τον Πούτιν, αλλά ούτε καν ψήφισαν τον Γέλτσιν», συμπληρώνει το politika.ru.
Η σύγκρουση γίνεται παγκόσμια. Η σύγκρουση ανοίγει όλο και περισσότερο τις πόρτες του ιδιωτικού χώρου, ανεξάρτητα από το πώς τον προστατεύουμε.