Ένοπλες Συρράξεις

Αυτές είναι οι επιλογές για τη συμφωνία τερματισμού του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση σε όλα τα μέτωπα , ενώ σήμερα βρέθηκαν πτώματα αμάχων Ουκρανών πολιτών στους δρόμους της  Ουκρανικής πόλης Bucha κοντά στο Κίεβο, η οποία κατεχόταν από Ρωσικά στρατεύματα και τα οποία αποχώρησαν από την πόλη, γεγονός που προκάλεσε την έκρηξη του Προέδρου της Ουκρανίας Ζελένσκι, ο οποίος κατηγόρησε ευθέως την Ρωσία, τον Πούτιν και τους Ρώσους στρατιωτικούς Διοικητές στην εν λόγω πόλη  ότι διέπραξαν γενοκτονία σε βάρος των Ουκρανών και πως θα πρέπει να λογοδοτήσουν για τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παράλληλα σύσσωμη η Δύση κατηγόρησε τη Ρωσία για τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττει στην Ουκρανία.

Τα παραπάνω αναμένεται να επηρεάσουν  το κλίμα για για κατάπαυση του πυρός και αποκλιμάκωση, κάτι που φαινόταν ως πιθανό μέχρι χθές τουλάχιστον, σύμφωνα με ανάλυση-άρθρο του Ουκρανικού strana.today, κυριότερα σημεία του οποίου είναι τα ακόλουθα:

"Σημαντικές αλλαγές επήλθαν στον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ο οποίος προηγουμένως φάνταζε ως υποθέσεις.

Μπορεί ήδη να ειπωθεί με βεβαιότητα ότι τα ρωσικά στρατεύματα έφυγαν  από την περιοχή του Κιέβου και οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν ανακτήσει  τον έλεγχο των περιοχών που κατέλαβαν προηγουμένως.

Η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία της Ουκρανίας, ωστόσο, αξιολογεί με εγκράτεια τα όσα συμβαίνουν, λέγοντας ότι οι απερχόμενες μονάδες, πιθανότατα, θα μεταφερθούν στα νοτιοανατολικά της χώρας, κυρίως στο Ντονμπάς, όπου η ένταση των μαχών, αυξάνεται.

Αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως αλλαγή στους στόχους του Κρεμλίνου για τον πόλεμο ή  μάλλον, μείωσή τους.

Πλέον απσκοπούν όχι στον έλεγχο ολόκληρης της Ουκρανίας, αλλά στον έλεγχο των περιοχών Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ.

Μια τέτοια στροφή προκάλεσε την εκδοχή ότι πρόκειται για την προετοιμασία της Ρωσίας για την ανακοίνωση του τερματισμού της «ειδικής επιχείρησης» της, εάν επιτευχθούν αυτοί οι ελάχιστοι στόχοι. 

Έτσι εντάθηκε ξανά η συζήτηση ότι σύντομα θα υπογραφεί εκεχειρία μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.

Επιπλέον, η συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη με την ευκαιρία αυτή προκάλεσε συγκρατημένη αισιοδοξία, όπου η ουκρανική πλευρά μετέφερε τις προτάσεις της στη Ρωσία για μια ειρηνική διευθέτηση στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται το καθεστώς εκτός μπλοκ της Ουκρανίας με αντάλλαγμα τις διεθνείς εγγυήσεις ασφαλείας (οι οποίες θα πρέπει να δοθούν, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, καθώς και των Ηνωμένων Πολιτειών, της Κίνας, της Βρετανίας, της Γαλλίας και άλλων δυνάμεων).

Ωστόσο, μετά από αυτό ήρθαν ανάμικτα σήματα από τη Δύση. Κρίνοντας από τις διαρροές σε ξένα μέσα ενημέρωσης, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοι εξακολουθούν να είναι δύσπιστοι σχετικά με την ιδέα παροχής εγγυήσεων ασφαλείας στην Ουκρανία σε περίπτωση που δηλώσει ουδετερότητα, και αυτός είναι ο ακρογωνιαίος λίθος των πιθανών συμφωνιών με τη Ρωσία.

Ποιο θα μπορούσε να είναι το αποτέλεσμα μιας ειρηνευτικής συμφωνίας ;

Το κέντρο βάρους του πολέμου μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας αλλάζει σίγουρα.

Η Ρωσική Ομοσπονδία υποχωρεί προς την κατεύθυνση του Κιέβου, αποσύροντας μονάδες στη Λευκορωσία.

Αλλά αυτή δεν είναι η τελική απόσυρση στη Ρωσία, αλλά, πιθανότατα, με στόχο την εκ νέου αναδιάταξη και μεταφορά στα νοτιοανατολικά της Ουκρανίας , πιθανότατα στο Ντονμπάς, όπου θα διεξαχθούν τώρα οι κύριες μάχες.

Πρώτον, στα βόρεια της περιοχής, όπου τα ρωσικά στρατεύματα προχωρούν από το Izyum, δεύτερον, στη Μαριούπολη, όπου διεξάγονται αστικές μάχες και, τρίτον, κατά μήκος της πρώην γραμμής οριοθέτησης, την οποία ο εχθρός προσπαθεί να διασπάσει.

Προφανώς, οι εχθροπραξίες εντείνονται και πάλι στα νότια της χώρας , κυρίως στην περιοχή Νικολάεφ, η οποία καλύπτει την κατεύθυνση της Οδησσού.

Η ηγεσία της Ουκρανίας πιστεύει επίσης ότι ο εχθρός ανασυντάσσει δυνάμεις.

"Γνωρίζουμε τα σχέδιά τους. Ξέρουμε τι σχεδιάζουν και τι κάνουν. Ξέρουμε ότι απομακρύνονται από τις περιοχές όπου τους χτυπάμε για να επικεντρωθούν σε άλλους, πολύ σημαντικούς στόχους. Σε αυτούς που μπορεί να είναι δύσκολο για εμάς», είπε ο Πρόεδρος Volodymyr Zelensky στην τελευταία νυχτερινή του ομιλία. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατάσταση στο Ντονμπάς και στο νότο παραμένει «εξαιρετικά δύσκολη».

Εκεί, καθώς και στην κατεύθυνση του Χάρκοβο, "τα ρωσικά στρατεύματα συσσωρεύουν τη δυνατότητα για ισχυρά χτυπήματα. Θα αμυνθούμε", είπε ο Ζελένσκι.

Ταυτόχρονα, τα σχέδια της ρωσικής διοίκησης πρέπει επίσης να εξεταστούν μέσα από το πρίσμα των διαπραγματεύσεων επίσημων και παρασκηνιακών, ενεργά συνεχιζόμενων μεταξύ των αντιμαχόμενων μερών.

Οι δηλώσεις Arestovich.

Αυτό επιβεβαιώνεται ουσιαστικά από τον σύμβουλο του επικεφαλής του Γραφείου του Προέδρου (OP) Alexei Arestovich.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία ρίχνει σημαντικές δυνάμεις προς τα νοτιοανατολικά προκειμένου να πάρει ένα λίγο πολύ αποδεκτό αποτέλεσμα μέχρι μια σημαντική ημερομηνία , την ημέρα της Νίκης στις 9 Μαΐου, και ταυτόχρονα να ενισχύσει τη διαπραγματευτική της θέση.

"Μέχρι τις 9 Μαΐου (ο ρωσικός στρατός και οι μονάδες του LDNR που εποπτεύονται από αυτούς.) πρέπει να επιδείξουν στον Πούτιν κάποιο αποτέλεσμα ή νίκη. Για να ενισχύσει τη θέση της, η Ρωσία μπορεί να καταλάβει τη Μαριούπολη ή να προσπαθήσει να περικυκλώσει τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας στην Ζώνη JFO», λέει ο Arestovich.

Φήμες ότι θέλουν να δείξουν στον Πούτιν επιτυχία έως τις 9 Μαΐου κυκλοφορούν και στους διπλωματικούς κύκλους, σύμφωνα με πηγές του Strana.

Για το Κρεμλίνο, κάποιο είδος νίκης (ή κάτι τέτοιο) θα μπορούσε να είναι το κύριο στοιχείο στο φόντο της συνάντησης μεταξύ των Προέδρων Ζελένσκι και Πούτιν, οι προετοιμασίες για την οποία, όπως ξεκαθαρίζουν τα μέρη, βρίσκονται σε εξέλιξη.

Κατ' αρχήν, και οι δύο συναντήσεις, στις οποίες υπογράφηκαν οι συμφωνίες του Μινσκ για το Ντονμπάς, πραγματοποιήθηκαν μετά από σοβαρές ήττες του ουκρανικού στρατού (κοντά στο Ilovaisk και στο Debaltseve).

Είναι αλήθεια ότι δεν είναι γεγονός ότι αυτή τη φορά η ρωσική στρατιωτική διοίκηση θα έχει κάτι να καυχηθεί. 

Αλλά είναι ξεκάθαρο ότι ο ουκρανικός στρατός περιμένει σφοδρές μάχες στο Ντονμπάς και γενικά στα νοτιοανατολικά, η έκβαση των οποίων μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την έκβαση των διαπραγματεύσεων.

Αλλαγή της Ρωσικής φρασεολογίας στις διαπραγματεύσεις

Σύμφωνα με δηλώσεις της ουκρανικής πλευράς, οι συνομιλίες σταμάτησαν να συζητούν τη λεγόμενη «αποστρατιωτικοποίηση» και «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας. 

Η ρωσική πλευρά το τελευταίο διάστημα απέφυγε προσεκτικά αυτά τα θέματα σε σχόλια για την πορεία της διαπραγματευτικής διαδικασίας. 

Την ίδια στιγμή, άλλα αιτήματα που το Κίεβο χαρακτηρίζει απαράδεκτα  είναι να μην καταργήσει το Κρεμλίνο την αναγνώριση του ρωσικού καθεστώτος της Κριμαίας και την ανεξαρτησία του LDNR.

Γενικά, μέχρι στιγμής το μόνο σημείο στο οποίο συμφωνούν λίγο πολύ και οι δύο πλευρές είναι ένα ουδέτερο καθεστώς με διεθνείς εγγυήσεις ασφαλείας.

 Οι Πολυεπίπεδες διαπραγματεύσεις

Ο πολιτικός επιστήμονας Ruslan Bortnik εφιστά την προσοχή στο γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις πραγματοποιούνται στην πραγματικότητα σε διάφορες μορφές, παρά το γεγονός ότι η προσοχή όλων στρέφεται σε συναντήσεις και βιντεοδιασκέψεις επίσημων αντιπροσωπειών.

"Διαπραγματεύσεις διεξάγονται μεταξύ των αντιπροσωπειών με επικεφαλής τον Arakhamia και τον Medinsky (αρχηγός της φατρίας Servant of the People στη Verkhovna Rada, επικεφαλής της ουκρανικής αντιπροσωπείας David Arakhamia και επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας Vladimir Medinsky ,αυτή είναι μια επικοινωνία. 

Μια άλλη είναι αυτή όπου ο επιχειρηματίας Roman Abramovich διεξάγει παρασκηνιακή επικοινωνία μεταξύ ελίτ, επικοινωνώντας, ίσως, με τους προέδρους και των δύο χωρών, ή τουλάχιστον τους στενότερους συμβούλους, και εκπροσώπους ορισμένων τρίτων χωρών ,ίσως του Ηνωμένου Βασιλείου και της Τουρκίας. 

Και το τρίτο επίπεδο διαπραγμάτευσης είναι ένας διάλογος επιχειρηματικών ομάδων, και αρκετά σοβαρός, που επηρεάζει, προφανώς, ακόμη και τους στόχους επιλογής στις ουκρανικές περιοχές για χτυπήματα από τον ρωσικό στρατό και την ένταση των εχθροπραξιών», πιστεύει ο ειδικός.

Με βάση τα αποτελέσματα αυτών των διαπραγματεύσεων, χαράσσονται τα περιγράμματα των πιθανών συμφωνιών.

Εξάλλου, ίσως το πιο σημαντικό κανάλι ως προς αυτό είναι το διαπροεδρικό, από το οποίο δεν υπάρχουν «διαρροές», σημειώνει ο πολιτικός επιστήμονας Μπόρτνικ.

«Είναι σαφές ότι οι αρχηγοί και των δύο κρατών δεν έχουν λάβει ακόμη μια θεμελιώδη απόφαση να συνάψουν κάποιες συμφωνίες, μετά τις οποίες επέρχεται η πολιτική ευθύνη», καταλήγει ο ειδικός.

Η στάση των Συμμάχων της Ουκρανίας

Τα προβλήματα του Ζελένσκι προέκυψαν από την πλευρά που θεωρείται η πιο φιλική αυτή τη δύσκολη στιγμή για την Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους συζητούν το αίτημα του Κιέβου για εγγυήσεις ασφαλείας σε περίπτωση εγκατάλειψης του ΝΑΤΟ και δήλωση ουδετερότητας ως παραχώρηση στη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου, μια επιλογή που προωθεί η Ουκρανία στις συνομιλίες, ανέφερε το CNN, επικαλούμενο πηγές. 

Φαίνεται όμως ότι η Δύση δεν είναι έτοιμη για ανάληψη  τέτοιων υποχρεώσεων. Ορισμένοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν παραδέχονται ότι μια άλλη συμφωνία όπως το Μνημόνιο της Βουδαπέστης δεν θα είναι χρήσιμη, και ένας δυτικός αξιωματούχος είπε στο CNN ότι «ότι άλλο εκτός από την πλήρη δέσμευση για την προστασία της Ουκρανίας δεν θα είναι αρκετό για τους Ουκρανούς».

Το Κίεβο, υπενθυμίζουμε, επιμένει σε μια διεθνή συνθήκη για τις εγγυήσεις ασφαλείας από τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας), καθώς και από την Τουρκία, τη Γερμανία, την Πολωνία και μια σειρά από άλλες χώρες.

Ωστόσο, οι αμφιβολίες στη Δύση για τέτοιες συμφωνίες μπορούν να βάλουν τέλος σε ένα τέτοιο σχέδιο για την Ουκρανία, το οποίο θα υπονομεύσει τη διαπραγματευτική διαδικασία με τη Ρωσία, όπου η ουδετερότητα του Κιέβου είναι η κύρια απαίτηση.

Ωστόσο, ο ειδικός σε θέματα διεθνών υποθέσεων Νικολάι Καπιτονένκο πιστεύει ότι είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για κρίση της ιδέας και πιθανή κατάρρευση των διαπραγματεύσεων.

«Μέχρι στιγμής, βλέπουμε μόνο γενικά περιγράμματα, δεν είναι ξεκάθαρο πώς θα λειτουργήσουν όλα τελικά. Οι θέσεις των εμπλεκόμενων κρατών θα αλλάξουν περισσότερες από μία φορές. Και πολλά εξαρτώνται από το πώς θα εξελιχθεί ο πόλεμος. Μέχρι στιγμής, βλέπουμε μια γενική ανταλλαγή ιδεών, μεταξύ άλλων μέσω «διαρροών» στον Τύπο», σχολίασε στο «Strana».

Η πιθανή  έκβαση των διαπραγματεύσεων

Όσον αφορά τη στρατιωτική εκστρατεία, υπάρχει απλώς περισσότερη σαφήνεια, με βάση την κατάσταση στα μέτωπα. Όπως προαναφέρθηκε, η συγκέντρωση της Ρωσίας στα νοτιοανατολικά και συγκεκριμένα στο Ντονμπάς είναι ορατή. 

Ο πολιτικός επιστήμονας Bortnik λέει ότι τα ρωσικά στρατεύματα  θα εγκαταλείψουν ολοκληρωτικά την περιοχή Chernihiv ακολουθώντας την περιοχή του Κιέβου.

Μάλλον θα προσπαθήσουν να κρατήσουν το νότο και ακόμη και να επεκτείνουν τα κατεχόμενα εις βάρος του Νικολάεφ και της Οδησσού», υποστηρίζει ο ειδικός.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον Kapitonenko, ως αποτέλεσμα, μετά τη σύναψη μιας ορισμένης συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, τα ρωσικά στρατεύματα μπορούν γενικά να αποσυρθούν από όλα τα εδάφη που κατέλαβε ο στρατός τους από τις 24 Φεβρουαρίου, εκτός από το Donbass.

Υπάρχουν όμως και άλλες προβλέψεις.

Στη Ρωσία, για παράδειγμα, σε κρατικούς κύκλους , κυκλοφορεί ενεργά η ιδέα ότι τα ήδη κατεχόμενα εδάφη στα νότια της χώρας (περιοχές Kherson και Zaporozhye) θα πρέπει να "κρατηθούν".

Ο πολιτικός επιστήμονας Βαντίμ Καράσεφ δεν αποκλείει επίσης ότι η Ρωσική Ομοσπονδία θα προσπαθήσει να «διατηρήσει» έναν «χερσαίο διάδρομο» προς την Κριμαία και ολόκληρη την επικράτεια των περιοχών Ντόνετσκ και Λουχάνσκ για να επεκτείνει το «LDNR». «Μετά την αποτυχία του blitzkrieg του Πούτιν, αυτό θα περάσει ως δικαιολογία για τον πόλεμο και τις απώλειες», σχολιάζει ο Karasev στον Strana.

Ένα άλλο πράγμα είναι ότι το Κίεβο επαναλαμβάνει πως δεν θα συμφωνήσει ποτέ σε εδαφικές παραχωρήσεις.

Όμως, τελικά, όλα θα κριθούν από την κατάσταση στο μέτωπο,  που θα βρίσκεται  δηλαδή  γραμμή του την ώρα των τελικών ειρηνευτικών συνομιλιών.

«Εξαρτάται από το ποιο θα είναι το status quo στον πόλεμο εκείνη τη στιγμή. Εάν η Ρωσία διατηρήσει την Κριμαία και το Ντονμπάς, η ιστορία των Νότιων Κουριλών, τις οποίες η Ιαπωνία πρόσφατα χαρακτήρισε κατεχόμενες από τη Ρωσία, μπορεί να επαναληφθεί.

Δεν υπάρχει συνθήκη ειρήνης μετά το 1945 λόγω των Κουρίλες μεταξύ Τόκιο και Μόσχας "Αλλά όχι για να πολεμήσουμε επ' αόριστον. Το ζήτημα των εδαφών παραμένει άλυτο και παραμερισμένο. 

Ωστόσο, πρώτα η ΕΣΣΔ, μετά η Ρωσία και η Ιαπωνία έχουν διπλωματικές σχέσεις, εμπόριο σε διάφορους βαθμούς Μια παρόμοια επιλογή μπορεί να επαναληφθεί και στην περίπτωσή μας. Ωστόσο, το θέμα των κατεχομένων παραμένει ανοιχτό στο νότο, συμπεριλαμβανομένης της Χερσώνας. 

Σε κάθε περίπτωση, ο πόλεμος, που εξέπληξε την Ουκρανία με την ανθεκτικότητά της, συνεχίζεται, λέει ο πολιτικός επιστήμονας Βαντίμ Καράσεφ.

Τέλος, ο Mikhail Podolyak, σύμβουλος του επικεφαλής του Γραφείου του Προέδρου, έδωσε μια άλλη πρόβλεψη. Πιστεύει ότι η Ρωσία θα προσπαθήσει να κρατήσει τα νοτιοανατολικά  εδάφη σε κάθε περίπτωση. Ταυτόχρονα, θα επιλέξει μια μορφή πολέμου που δεν θα την εξαντλήσει.

Δεν θα υπάρξει «αφγανοποίηση» και μια μακρά, εξαντλητική σύγκρουση για τη Ρωσία, όπως περιμένει κάποιος.

Η Ρωσική Ομοσπονδία θα εγκαταλείψει όλα τα εδάφη, εκτός από τα νότια και τα ανατολικά, και θα προσπαθήσει να "σκάψει"  εκεί, να δημιουργήσει αεράμυνα, να μειώσει δραστικά τις απώλειες και να υπαγορεύσει όρους», είπε.

Δηλαδή, σύμφωνα με τη λογική του Podolyak, η Ρωσία θέλει να συνεχίσει να μάχεται στο ουκρανικό έδαφος (αλλά ελαχιστοποιώντας τις απώλειές της) μέχρι το Κίεβο να συμφωνήσει με τους όρους της Μόσχας, λαμβάνοντας υπόψη τις καταστροφικές συνέπειες της συνέχισης του πολέμου για την Ουκρανία.

Για να σπάσει ένα τέτοιο σενάριο, σύμφωνα με τον Podolyak, η Ουκρανία χρειάζεται προμήθειες βαρέων όπλων από τη Δύση."

Επίλογος

Εκτίμησή μας είναι ότι θα έχουμε τερματισμό του πολέμου σε διάστημα λίγων εβδομάδων από σήμερα, γεγονός στο οποίο κατατείνουμε με βάση  ενδείξεις από στρατιωτικής άποψης και συγκεκριμένα από την αποχώρηση των Ρωσικών δυνάμεων πέριξ του Κιέβου που σε πολλά σημεία έγινε οικειοθελώς και όχι κατόπιν  Ουκρανικών αντεπιθέσεων.

Αυτό σημαίνει στην πράξη αποδοχή ήττας από τον Ρωσικό στρατό αναφορικά με την κατάκτηση του Κιέβου, το οποίο αναμένουμε κατόπιν συμφωνίας να "εξαργυρωθεί" στο Ντονμπάς, όπου αναμένουμε τελικά οι Ρώσοι να "απελευθερώσουν" το σύνολο των εδαφών τους από την Ουκρανία.

Το αν θα ακολουθήσει "ψευτοδημοψήφισμα" ενδεχομένως που να στηρίζει την προσάρτηση του Ντονμπάς στην Ρωσία και πότε θα γίνει αυτό, θα εξαρτηθεί από την  "σταδιακή χαλάρωση"των μέτρων της Δύσης έναντι της Ρωσίας, αφού και η ΕΕ πλήτεται οικονομικά από τις κυρώσεις που επιβάλλονται στη Ρωσία.

Ως επιστέγασμα των παραπάνω αναμένω σύντομα συνάντηση Πούτιν-Ζελένσκι.

Τελικά η 9η Μαϊου αναμένεται να εορταστεί φέτος με διθυραμβικούς τίτλους και παρελάσεις στη Μόσχα ως επέτειος όχι μόνο της νίκης στο Β Παγκόσμιο πόλεμο, αλλά και ως "υποτιθέμενης" νίκης στην Ουκρανία.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Βαλκάνια 0

Σημεία των καιρών; Το Ισραήλ κατηγορεί την Αίγυπτο για στρατό στο Σινά-Στον ουρανό του Βορονέζ εμφανίστηκαν σύννεφα σε σχήμα τεράστιου Σταυρού (Βίντεο)

Ο Ρώσος Πατριάρχης ανέφερε ότι "μυρίζει ήδη αποκάλυψη του Αγίου Ιωάννη”-Οι προφητείες των Αγίων της ελληνικής εκκλησίας...