Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Ο Πλανήτης χωρίζεται σε "στρατόπεδα" Ανατολής και Δύσης- Πάμε σε σύγκρουση Βρυξελλών-Πεκίνου;

"Η ΕΕ προειδοποιεί την Κίνα να μην βοηθήσει τον Πούτιν να καταργήσει τις κυρώσεις. Η σύνοδος κορυφής της Παρασκευής έδειξε «αντίθετες απόψεις» μεταξύ ΕΕ και Κίνας για τον πόλεμο της Ουκρανίας", αναφέρει σε άρθρο του το politico.eu, του οποίου τα κυριότερα σημεία συνοψίζονται όπως παρακάτω: 

"Οι ηγέτες της ΕΕ προειδοποίησαν την Παρασκευή τον Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ να μην υπονομεύσει τις κυρώσεις τους κατά του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, εκπέμποντας μια λεπτή κρυφή απειλή ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες θα μπορούσαν να αποσυρθούν από τις συναλλαγές με την Κίνα, εάν το Πεκίνο ταχθεί πολύ υπέρ της  Μόσχας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε μια συνομιλία σχεδόν μιας ώρας σε μια σύνοδο κορυφής με τον Xi, που ένας διπλωμάτης της ΕΕ περιγράφει ως «δύσκολη» ,η Ursula von der Leyen και ο Charles Michel, πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δεν έδειξαν σημάδια ότι γεφύρωσαν το τεράστιο χάσμα μεταξύ Πεκίνου και Βρυξελλών για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σε ένα έντονο σημάδι ότι οι δύο πλευρές βρίσκονταν σε αντιπαράθεση, η φον ντερ Λάιεν είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι οι δύο πλευρές είχαν απλώς «αντίθετες απόψεις».

Η Κίνα αυτοπροβάλλεται ως σταθερός φίλος της Ρωσίας, κατηγορεί το ΝΑΤΟ για την πρόκληση του πολέμου και σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ ,εξετάζει το ενδεχόμενο αποστολής στρατιωτικής υποστήριξης στα στρατεύματα του Πούτιν στην Ουκρανία.

Λίγες εβδομάδες πριν ξεσπάσει ο πόλεμος, ο Πούτιν έκανε μια δήλωση συνεργασίας «χωρίς όρια» με τον Σι.

Όπως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, η φον ντερ Λάιεν και ο Μισέλ αποφάσισαν να παίξουν το εμπορικό χαρτί. Ενώ η Κίνα θέλει να προσελκύσει τη Ρωσία ως αυταρχικό εταίρο που μπορεί να βοηθήσει να λειτουργήσει ως αντίβαρο στο ΝΑΤΟ, το Πεκίνο επιθυμεί επίσης να διατηρήσει την απεριόριστη πρόσβαση στις πλούσιες δυτικές αγορές.

«Περιμένουμε από την Κίνα, αν δεν υποστηρίζει τις κυρώσεις, τουλάχιστον να κάνει τα πάντα για να μην παρέμβει σε κανένα είδος τους», είπε η φον ντερ Λάιεν. "Κανένας Ευρωπαίος πολίτης δεν θα κατανοούσε οποιαδήποτε υποστήριξη στην ικανότητα της Ρωσίας να διεξάγει πόλεμο. Επιπλέον, θα οδηγούσε σε μεγάλη ζημιά στη φήμη της Κίνας εδώ στην Ευρώπη και  οι κίνδυνοι για τη φήμη είναι επίσης οι κινητήριες δυνάμεις στην έξοδο των διεθνών εταιρειών από τη Ρωσία."

Η Γερμανίδα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρόσθεσε ότι ο ευρωπαϊκός επιχειρηματικός τομέας "παρακολουθεί πολύ στενά τα γεγονότα και αξιολογεί πώς τοποθετούνται οι χώρες. Αυτό είναι ζήτημα εμπιστοσύνης, αξιοπιστίας και φυσικά αποφάσεων για μακροπρόθεσμες επενδύσεις. Ας σας υπενθυμίζω ότι καθημερινά η Κίνα και η Ευρωπαϊκή Ένωση εμπορεύονται αγαθά και υπηρεσίες αξίας σχεδόν 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, και σε σύγκριση το εμπόριο μεταξύ Κίνας και Ρωσίας είναι μόνο περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα».

Η Φον ντερ Λάιεν και ο Μισέλ επανειλημμένα παρέκαμψαν ερωτήσεις σχετικά με το εάν οι Κινέζοι ηγέτες τους έδωσαν διαβεβαιώσεις για το εάν το Πεκίνο θα έσπευδε σε βοήθεια της Ρωσίας. Επίσης, δεν θα έλεγαν εάν θα υπήρχαν κυρώσεις κατά της Κίνας εάν το έκανε.

Ο Μισέλ είπε ότι το δίδυμο της ΕΕ "εξήγησε στις κινεζικές αρχές ότι είναι σημαντικό να ασκηθεί πίεση στο Κρεμλίνο, ότι  είναι επίσης σημαντικό να ενθαρρύνουμε το Κρεμλίνο να διαπραγματευτεί και να είναι ειλικρινές σε αυτές τις συνομιλίες. Είχαμε αυτή την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουμε όλα τα πιθανά επιχειρήματα.. Ελπίζουμε ότι αυτά τα επιχειρήματα έχουν εισακουστεί από τις κινεζικές αρχές."

Σε μια άλλη παρέμβαση που αποσκοπούσε στην προώθηση της αποτελεσματικότερης διπλωματίας, αξιωματούχοι της ΕΕ λένε ότι ο Μισέλ κάλεσε τον Σι να συνομιλήσει απευθείας με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αλλά δεν υπήρχε άμεση ένδειξη ότι ο Σι θα δεχόταν.

Η αξιολόγηση του Πεκίνου για τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ χτύπησε μια εντελώς διαφορετική νότα. Επιδιώκοντας να αντιμετωπίσει την ισχυρή διατλαντική ενότητα για την αντιμετώπιση της Ρωσίας, ο Σι φρόντισε να ενθαρρύνει την Ευρώπη να αναπτύξει τη δική της «αυτόνομη» πολιτική για την Κίνα.

Ο Xi ανέδειξε επίσης τα παραδοσιακά μηνύματα της Κίνας κατά του ΝΑΤΟ στην εκτίμησή του για την προέλευση του πολέμου.

«Η κρίση στην Ουκρανία προέρχεται από τις μακροχρόνιες συγκρούσεις ασφαλείας στην Ευρώπη», είπε στους δύο ηγέτες της ΕΕ, σύμφωνα με τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης. "Η θεμελιώδης λύση είναι να μεριμνήσουμε για τις εύλογες ανησυχίες για την ασφάλεια όλων των πλευρών. Η σημερινή εποχή δεν απαιτεί από τη νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου να οικοδομήσει το παγκόσμιο και περιφερειακό πλαίσιο ασφάλειας."

Ενώ η φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι ο πόλεμος της Ουκρανίας ήταν μια διεθνής, όχι ευρωπαϊκή κρίση, ο Σι είπε:

«Η κρίση στην Ουκρανία πρέπει να αντιμετωπιστεί σωστά... και δεν μπορεί να δεσμεύσει ολόκληρο τον κόσμο στο θέμα, πόσο μάλλον να υποχρεώσει τους πολίτες όλων των χωρών να πληρώσουν βαρύ τίμημα εξαιτίας της. Εάν η κατάσταση επιδεινωθεί, μπορεί να χρειαστούν χρόνια, μια δεκαετία ή δεκαετίες για να επανέλθει στην κανονικότητα μετά».

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω φαίνεται σίγουρα η διάσταση απόψεων μεταξύ Κίνας και ΕΕ αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία

Με όπλο το εμπόριο και την αλληλοεξάρτηση των οικονομικών σχέσεων ΕΕ-Κίνας, οι εκπρόσωποι των Βρυξελλών επιχειρούν να πείσουν την Κίνα να μην στηρίξει οικονομικά τον Πούτιν "λειαίνοντας" τις οικονομικές κυρώσεις που πάρθηκαν σε βάρος του Πούτιν, οδηγώντας έτσι τον Ρώσο Πρόεδρο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για ειλικρινή διάλογο και τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία

Ωστόσο η Κίνα διαφαίνεται ότι επιχειρεί να διαχωρίσει το  ΝΑΤΟ από την ΕΕ, λέγοντας ότι ,η ΕΕ θα πρέπει να αναπτύξι την δική της αυτόνομη πολιτική έναντι του Πεκίνου

Το  "Ουκρανικό πρόβλημα" θα γίνει όντως Παγκόσμιο, είτε στην περίπτωση που η Κίνα δεν συμμορφωθεί και στηρίξει τον Πούτιν, οπότε η ΕΕ θα πρέπει να επιλέξει αν θα πάει σε οικονομικό πόλεμο και με το Πεκίνο, είτε το χειρότερο αν προέβαινε στην αποστολή  στρατιωτικής υποστήριξης στα στρατεύματα του Πούτιν στην Ουκρανία, όπως φοβούνται καποιοι αξιωματούχοι της ΕΕ

Ίδωμεν

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ