Ρώσοι χάκερ ανακοίνωσαν ότι μια αντιπροσωπεία του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας είχε μεταβεί στη Σλοβακία για να προσπαθήσει να διαπραγματευτεί την προμήθεια συστημάτων αεράμυνας στην Ουκρανία.
Τη σύνθεση και τη διάρκεια παραμονής της αποστολής ανακοίνωσε η ομάδα χάκερ Beregini, δημοσιεύοντας και τα σχετικά έγγραφα, χωρίς ωστόσο οι πληροφορίες αυτές να έχουν επιβεβαιωθεί από επίσημες ή ανεξάρτητες πηγές.
Πριν από περίπου μία εβδομάδα, το σύστημα αεράμυνας Patriot άρχισε να φθάνει στη Σλοβακία από χώρες εταίρους του ΝΑΤΟ και η ανάπτυξη θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες, δήλωσε την Κυριακή 20 Μαρτίου, ο υπουργός Άμυνας της Σλοβακίας.
Το σύστημα θα λειτουργεί υπό γερμανικά και ολλανδικά στρατεύματα και αρχικά θα αναπτυχθεί στο αεροδρόμιο Sliac στην κεντρική Σλοβακία για να βοηθήσει στην ενίσχυση της άμυνας της ανατολικής πλευράς του ΝΑΤΟ.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ώθησε τη συμμαχία να ενισχύσει την άμυνά της. Το σύστημα Patriot θα είναι μέρος μιας νέας ομάδας μάχης του ΝΑΤΟ στη Σλοβακία, που γειτνιάζει με την Ουκρανία.
«Είμαι στην ευχάριστη θέση να επιβεβαιώσω ότι οι πρώτες μονάδες που είναι επιφορτισμένες με την ανάπτυξη του συστήματος αεράμυνας Patriot φτάνουν σταδιακά στη Σλοβακία», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Jaroslav Nad στο Facebook.
Ο Nad είπε ότι το σύστημα Patriot θα είναι συμπλήρωμα και όχι αντικατάσταση του συστήματος S-300 της Σοβιετικής εποχής που χρησιμοποιεί η Σλοβακία. «Προσωρινά, το σύστημα θα αναπτυχθεί στην αεροπορική βάση Sliac, διεξάγονται διαβουλεύσεις για περαιτέρω περιοχές ανάπτυξης, έτσι ώστε η ομπρέλα ασφαλείας να καλύπτει το μεγαλύτερο δυνατό τμήμα της σλοβακικής επικράτειας», είπε ακόμη ο Nad.
Ο υπουργός δήλωσε πρόσφατα ότι η Σλοβακία είναι πρόθυμη να δώσει τους S-300 στην Ουκρανία εάν και εφόσον λάβει τον κατάλληλο αντικαταστάτη. Επανέλαβε ότι η Σλοβακία αναζητά τον δικό της αντικαταστάτη των S-300 λόγω της ηλικίας, των δυνατοτήτων και της τεχνολογικής εξάρτησης από τη Ρωσία. Σε αυτό το πλαίσιο η Ρωσία έχει προειδοποιήσει για τυχόν αποστολές προηγμένων αεράμυνων στην Ουκρανία και έχει απειλήσει ότι μπορεί να στοχεύσει δυτικές προμήθειες όπλων.
Συγκεκριμένα, η Ρωσία δήλωσε την Παρασκευή 18 Μαρτίου ότι θα επιτεθεί σε πιθανές αλυσίδες εφοδιασμού συστημάτων αεράμυνας S-300 στην Ουκρανία, μετά τη δήλωση της Σλοβακίας ότι είναι έτοιμη να τα στείλει στην Ουκρανία εάν αντικατασταθούν αμέσως.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Μόσχα «δεν θα επιτρέψει» τη μεταφορά πυραυλικών συστημάτων αεράμυνας S-300, μετά τις δηλώσεις στη Μπρατισλάβα ότι η χώρα θα προμηθεύσει τα δικά της στην Ουκρανία, καθώς η χώρα αντιστέκεται στις επιθέσεις του Ρώσου επιτιθέμενου για ένα και πλέον μήνα. Είπε μάλιστα ότι οποιαδήποτε προμήθεια όπλων στην Ουκρανία θα θεωρηθεί από τη Ρωσία ως «νόμιμος στόχος».
Η είδηση αναμενόταν σε μεγάλο βαθμό ενόψει της επίσκεψης του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν στη Σλοβακία εκείνες τις ημέρες.
«Έχουμε συζητήσει με τις ΗΠΑ, την Ουκρανία και άλλους συμμάχους για τη δυνατότητα ανάπτυξης, αποστολής ή χορήγησης των S-300 σε Ουκρανούς, και είμαστε πρόθυμοι να το κάνουμε», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Σλοβακίας Γιάροσλαβ Ναντ σε συνέντευξη Τύπου. «Αλλά είμαστε πρόθυμοι να το κάνουμε αμέσως όταν έχουμε τον κατάλληλο αντικαταστάτη».
Ο Λόιντ Ώστιν, μιλώντας στο πλευρό του Nad, αρνήθηκε να πει εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να είναι πρόθυμες να καλύψουν το κενό. «Δεν έχω καμία ανακοίνωση για εσάς σήμερα το απόγευμα. Αυτά είναι πράγματα για τα οποία θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με όλους τους συμμάχους μας. Και σίγουρα, αυτό δεν είναι μόνο ένα θέμα των ΗΠΑ. Είναι θέμα του ΝΑΤΟ», είπε ο Όστιν.
Η Σλοβακία, μέλος του ΝΑΤΟ, διαθέτει μία συστοιχία του συστήματος αεράμυνας S-300, που κληρονόμησε από τη σοβιετική εποχή μετά τη διάλυση της Τσεχοσλοβακίας το 1993. Η Σλοβακία έχει σύνορα 98 χιλιομέτρων με την Ουκρανία.