"Καθώς ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας επαναφέρει στο επίκεντρο τις χερσαίες επιχειρήσεις με έμφαση στα μηχανοκίνητα μέσα και τα τεθωρακισμένα , ο βρετανικός στρατός ανακοίνωσε ότι το έργο αναβάθμισης του τανκς Challenger ξεκίνησε στις εγκαταστάσεις Armstrong Works στο Newcastle, στη βορειοανατολική Αγγλία".
Έτσι ξεκινάει άρθρο ,αφιέρωμα θα λέγαμε στο νέο Βρετανικό άρμα, των eurasiantimes.com, κυριότερα σημεία του οποίου είναι τα ακόλουθα:
"Η κίνηση αυτή ακολουθεί τη Rheinmetall BAE Systems Land (RBSL), τον κύριο ανάδοχο για το έργο αναβάθμισης, που ανέθεσε μια υπεργολαβία 33 εκατομμυρίων δολαρίων στην Pearson Engineering για την κατασκευή των δομών του πυργίσκου για το νέο Challenger 3.
«Η κατασκευή του πυργίσκου που διεξάγεται από την Pearson Engineering είναι ζωτικής σημασίας για την παράδοση ενός πλήρως ψηφιοποιημένου πυργίσκου, διασφαλίζοντας ότι το εκσυγχρονισμένο κύριο άρμα μάχης μας θα είναι το πιο θανατηφόρο στην Ευρώπη», δήλωσε ο Ταξίαρχος Nick Cowey, ο Ανώτερος Υπεύθυνος Αξιωματικός για το πρόγραμμα Challenger 3.
Σύμφωνα με τη σύμβαση αξίας 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η RBSL θα αναβαθμίσει 148 άρματα μάχης Challenger 2 στην παραλλαγή Challenger 3, επεκτείνοντας την ημερομηνία εκτός λειτουργίας της πλατφόρμας έως το 2040.
Η πρώτη παρτίδα Challenger 3 αναμένεται να παραδοθεί το 2027.
Μόλις κατασκευαστεί και δοκιμαστεί , το "Challenger- 3" θα εξοπλίσει την 3η Μεραρχία, τον κύριο σχηματισμό μάχης του Βρετανικού Στρατού.
Τα Challenger 2 ήρθαν σε υπηρεσία στον Βρετανικό Στρατό το 1994 και χρησιμοποιήθηκαν για πολεμικές επιχειρήσεις στην πρώην Γιουγκοσλαβία και στο Ιράκ, όπου τα πήγαν καλά.
Προηγούμενες αναφορές στον τομέα της άμυνας είχαν αναφέρει σε σχέση με τον αριθμό των αρμάτων, ότι αυτός μειώθηκε από περισσότερα από 500 σε περίπου 227, εκ των οποίων, οι αναφορές δείχνουν ότι μόνο τα μισά από αυτά είναι εκτός αποθήκευσης και έτοιμα για ανάπτυξη.
Το 2019, η τότε υπουργός Άμυνας, Penny Mordaunt, έφτασε στο σημείο να υποδηλώνει ότι τα Challenger 2 έχουν καταστεί απαρχαιωμένα. Σημείωσε, «Το Challenger 2 βρίσκεται σε λειτουργία χωρίς σημαντική αναβάθμιση από το 1998.
Το "Challenger -3 Tank" – Κατασκευασμένο για να σκοτώνει
Ο Στρατός εξέταζε μια σειρά από επιλογές για το μέλλον του στόλου των αρμάτων του για σχεδόν μια δεκαετία, που μεταξύ άλλων περιελάμβανε την αγορά γερμανικών αρμάτων μάχης Leopard 2, αλλά στο τέλος αποφάσισε να αναβαθμίσει τα υπάρχοντα Challenger 2 με νέο πυργίσκο και οπλικά συστήματα.
Οι νέοι πυργίσκοι που εργάζονται στις εγκαταστάσεις Armstrong Works είναι ζωτικής σημασίας στην απόφαση για την αναβάθμιση του Challenger 2 με σκοπό την αύξηση της φονικότητας του έναντι της σύγχρονης θωράκισης.
Το πρόσφατα ανακατασκευασμένο Challenger 3 θα διαθέτει ένα νέο όπλο λείας κάνης 120 mm Rheinmetall L55A1 που θα αντικαταστήσει το τρέχον όπλο 120 mm και θα μπορεί να εκτοξεύει πυρομαχικά με μεγαλύτερη ταχύτητα με αυξημένη διεισδυτική ισχύ.
Το νέο κύριο όπλο θα μπορεί να εκτοξεύει προηγμένα προγραμματιζόμενα πυρομαχικά πολλαπλών χρήσεων, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να προγραμματιστεί πριν από τη βολή για να εξουδετερώσει διάφορους τύπους κατασκευών-οχυρώσεων, οχημάτων ή αποβιβασμένου προσωπικού.
Αυτό θα βοηθήσει να ξεπεραστεί η ανάγκη μεταφοράς πολλαπλών τύπων πυρομαχικών, αυξάνοντας έτσι τον αριθμό των «έτοιμων βλημάτων» που θα είναι άμεσα διαθέσιμα για στόχευση, κατά πιθανών στόχων που μπορεί να συναντήσει το άρμα.
Επίσης, η νέα γκάμα σκοπευτικών θα παρέχει στους διοικητές αρμάτων μάχης βελτιωμένες ικανότητες στόχευσης ημέρας και νύχτας.
«Οι χαλύβδινες κατασκευές θα στεγάσουν τα υποσυστήματα του πυργίσκου που θα διασφαλίσουν ότι το Challenger 3 είναι ένα ψηφιακό κύριο άρμα μάχης με δυνατότητα δικτύου, με υπερσύγχρονη φονικότητα, αναβαθμισμένη ικανότητα επιβίωσης, καθώς και παγκόσμιας κλάσης επιτήρηση και δυνατότητες αναγνώρισης στόχων». ανέφερε ο Βρετανικός Στρατός πρόσθεσε σε ανακοίνωσή του.
Οι νέοι πυργίσκοι έχουν επίσης προγραμματιστεί να εξαχθούν, όπως για αναβαθμίσεις σε εν λειτουργία Challenger 2 Main Battle Tanks (MBT) που λειτουργούν από το Ομάν, καθώς και για άλλους τύπους αρμάτων μάχης.
Το εκσυγχρονισμένο άρμα θα έχει ένα ισραηλινό σύστημα ενεργής προστασίας Trophy (APS) για βελτιωμένη προστασία που περιλαμβάνει έναν μικρό αριθμό βλημάτων που μπορούν να καταστρέψουν τις εισερχόμενες απειλές - αντιαρματικά κατευθυνόμενα βλήματα (ATGMs), RPG, αντιαρματικές ρουκέτες και πυρομαχικά εκτοξευμένα από εχθρικά άρματα μάχης , πριν αυτά χτυπήσουν το "Challenger-3".
Ενώ το πακέτο αναβάθμισης θα φέρει νέες βελτιώσεις στην ισχύ πυρός και την προστασία, παραμένει ένα ερώτημα σχετικά με την κινητικότητα. Το τρέχον άρμα "Challenger- 2" ζυγίζει ήδη 82,7 τόνους με πρόσθετες μονάδες θωράκισης, σε σύγκριση με 73,6 τόνους για το US Army M1A2 Abrams SEPv3.
Η προσθήκη του Trophy APS θα αυξήσει το βάρος του οχήματος μεταξύ 1-3 τόνων και αυτό το βάρος θα προστεθεί στο υψηλότερο σημείο του οχήματος και στην άκρη του πυργίσκου, όπου θα έχει τη μεγαλύτερη επίδραση στην απόδοση του οχήματος.
Challenger 3 – Ένα πραγματικά μοντέρνο κύριο άρμα μάχης
Το Challenger 3 θα είναι εξοπλισμένο με μια νέα «ψηφιοποιημένη ραχοκοκαλιά» ,όπως την περιγράφει ο βρετανικός στρατός, που θα το συνδέει με άλλα οχήματα μάχης εντός των Ομάδων Μάχης της Ταξιαρχίας (BCTs), βελτιώνοντας την ικανότητα κοινής χρήσης δεδομένων με διαφορετικές πλατφόρμες σε πραγματικό χρόνο.
Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία αντιπροσωπεύει την πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες που στρατιωτικές δυνάμεις διεξάγουν έναν «συμβατικό πόλεμο» μεγάλης κλίμακας στην Ευρώπη, φέρνοντας ξανά στο επίκεντρο τον πόλεμο των τεθωρακισμένων.
Η προσπάθεια "Challenger- 3" αποτελεί μέρος της πρωτοβουλίας εκσυγχρονισμού του Βρετανικού Στρατού, η οποία περιλαμβάνει δομικές αλλαγές, που βασίζονται σε μια «θανατηφόρα, ευκίνητη και λιτή» δύναμη περίπου 72.500 στρατιωττών έως το 2025 , από 76.000 το 2021.
Εκτός από τα Challenger 3, μέχρι το 2030, ο Στρατός αναμένεται να αναπτύξει μια σειρά από νέα χερσαία οχήματα, όπως οχήματα μάχης πεζικού Ajax και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού με τροχούς Boxer, μεταξύ άλλων."
Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία ,αναδεικνύει την ξεχασμένη εδώ και καιρό σπουδαιότητα και καταλυτικό ρόλο των χερσαίων επιχειρήσεων στην έκβαση στρατιωτικών αναμετρήσεων
Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία, δεν έχουν καμία σχέση με τους "ειδικούς πολέμους" κατά της τρομοκρατίας και ατάκτων, όπως στη Συρία και τη Λιβύη ,και αναδεικνύουν περίτρανα την αξία του μηχανοκίνητου πεζικού και των τεθωρακισμένων, επαληθεύοντας για μια ακόμη φορά το ότι για να καταληφθεί μια συγκεκριμένη περιοχή, χωριό, πόλη, θα πρέπει σε αυτήν να πατήσει πόδι το πεζικό και τα άρματα (Boots on the ground).
Όλα τα υπόλοιπα μέσα , όπως αεροπορία, ναυτικό, επιθετικά ελικόπτερα, drones και πυροβολικό υποβοηθούν το μηχανοκίνητο πεζικό και τα άρματα στο να καταλάβουν, αλλά και να διατηρήσουν τα εδάφη που καταλαμβάνουν.
Τα παραπάνω ώθησαν τους Βρετανούς να στραφούν άμεσα στην αναβάθμιση του άρματος "Challenger- 2" σε "Challenger -3" φιλοδοξώντας να το καταστήσουν το φονικότερο και καλύτερο άρμα της Ευρώπης, ενώ σειρά παίρνουν στην αναβάθμιση ΤΟΜΠ και ΤΟΜΑ.