Η Γαλλία δοκίμασε επιτυχώς μια εκσυγχρονισμένη παραλλαγή του πυρηνικού οπλισμού μεσαίου βεληνεκούς πυραύλου της ASMPA , ο οποίος εκτοξεύτηκε χωρίς ωφέλιμο φορτίο από μαχητικό αεροσκάφος Rafale την Τετάρτη, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας στο Παρίσι.
Η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Florence Parly, δήλωσε πολύ ικανοποιημένη από τη δοκιμή του στρατηγικού πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς εδάφους-αέρος, ο οποίος εκτοξεύτηκε καθώς το αεροσκάφος απογειώθηκε από τη στρατιωτική αεροπορική βάση Cazaux στις ακτές του Ατλαντικού της Γαλλίας.
Το πρόγραμμα επανεξοπλισμού της Γαλλίας, είναι σύμφωνο με τον δεδηλωμένο στόχο του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να «διατηρηθεί η επιχειρησιακή αξιοπιστία των ενόπλων δυνάμεων στο επίπεδο που απαιτείται από το διεθνές περιβάλλον», ανέφερε το υπουργείο.
Έχοντας δοκιμαστεί με επιτυχία, ο πύραυλος ASMPA πρόκειται να τεθεί σε παραγωγή και στη συνέχεια θα παραδοθεί στη γαλλική αεροπορία, στις πυρηνικές αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις καθώς και στο ναυτικό.
Το πυραυλικό σύστημα ASMPA , το οποίο χρονολογείται από το 2009, έχει προγραμματιστεί τελικά να αντικατασταθεί από ένα διάδοχο σύστημα το 2035. Ωστόσο, η τρέχουσα εστίαση είναι στον εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος συστήματος. Μετά το Brexit, η Γαλλία είναι η μόνη χώρα της ΕΕ με δικά της πυρηνικά όπλα.
Να αναφέρουμε, ότι κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας που δόθηκε στην École de Guerre τον Φεβρουάριο του 2020, ο Εμμανουέλ Μακρόν υποστήριξε ότι οι γαλλικές στρατηγικές δυνάμεις διαδραμάτισαν «συγκεκριμένο αποτρεπτικό ρόλο, ιδιαίτερα στην Ευρώπη», στο βαθμό που «ενίσχυσαν την ασφάλεια της Ευρώπης με την ίδια τους την ύπαρξη» και στο σεβασμό που είχαν για μια αυθεντικά ευρωπαϊκή διάσταση».
Στη συνέχεια, υποστηρίζοντας ότι η ανεξαρτησία της Γαλλίας στη λήψη αποφάσεων ήταν πλήρως συμβατή με μια ακλόνητη αλληλεγγύη με τους ευρωπαίους εταίρους, ο Μακρόν κατέληξε να πει, ότι «τα ζωτικά συμφέροντα της Γαλλίας έχουν τώρα μια ευρωπαϊκή διάσταση», η οποία επομένως είναι πιθανό να προωθήσει έναν «στρατηγικό διάλογο με τους ευρωπαίους εταίρους μας, σχετικά με τον ρόλο της γαλλικής πυρηνικής αποτροπής στη συλλογική μας ασφάλεια».
Τέλος, ο Μακρόν είχε καταλήξει σε αυτό το σημείο βεβαιώνοντας, ότι οι «ευρωπαίοι εταίροι που ήθελαν να ξεκινήσουν αυτόν τον δρόμο, θα μπορούσαν να συνδεθούν με τις ασκήσεις» των γαλλικών στρατηγικών δυνάμεων.
Ωστόσο, αυτή η προσφορά που έγινε πριν από περισσότερα από δύο χρόνια είναι ακόμη στο τραπέζι. Αυτό θυμήθηκε ο Clément Beaune, υπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του στο Βερολίνο τον περασμένο Ιανουάριο.
«Πιστεύουμε ότι η γαλλική πυρηνική αποτροπή είναι ένα μέσο προστασίας των ευρωπαϊκών συμφερόντων» , είπε , σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο. Και να διευκρινίσουμε ωστόσο ότι, η συζήτηση που επιθυμεί ο Μακρόν δεν θα διεξαχθεί πριν από τις προεδρικές εκλογές. «Αυτή η ερώτηση είναι τόσο ευαίσθητη που όλοι είναι πολύ προσεκτικοί», δικαιολογήθηκε.
Έκτοτε, η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία… Και το ζήτημα της αποτροπής επανέρχεται στο προσκήνιο. Στις στήλες της τελευταίας Κυριακής της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), ο Beaune αναφέρθηκε ξανά στην πρόταση του κ. Μακρόν.
Η επίθεση στην Ουκρανία ήταν «σοκ για πολλούς» και ο πόλεμος «δεν γίνεται μακριά μας, αλλά στο κατώφλι μας», είπε. Και «επιτάχυνε μια κλήση αφύπνισης στην Ευρώπη» και «πρέπει να επανεξετάσουμε τώρα πώς προστατεύουμε τα ζωτικά μας συμφέροντα», συνέχισε. Και να επιμείνουμε: «Μια Ευρώπη που προστατεύει είναι πιο απαραίτητη από ποτέ».
Σε ότι αφορά ειδικότερα τις γαλλογερμανικές σχέσεις, ο Beaune αναφέρθηκε στη Συνθήκη του Aix-la-Chapelle, δηλώνοντας ότι η ρήτρα αμοιβαίας άμυνας που περιέχει «πρέπει εφεξής να ζωντανεύσει και από πλευράς πυρηνικής αποτροπής».
Μένει λοιπόν να δούμε τι θα σκεφτεί ο νέος γερμανικός κυβερνητικός συνασπισμός... Και κυρίως τι θα γίνει με αυτήν την πρόταση μετά τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία. Υπενθυμίζουμε ότι η «Στρατηγική Πυξίδα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης , η οποία προορίζεται να αποτελέσει ένα είδος Λευκής Βίβλου Άμυνας, δεν αναφέρει ποτέ την πυρηνική αποτροπή και τον ρόλο της Γαλλίας σε αυτόν τον τομέα. Μερικοί πιθανότατα θα πουν ότι δεν ήταν αυτό το θέμα.