Ένοπλες Συρράξεις

Πόσο αξιόπιστα είναι τα ρωσικά όπλα στο πεδίο της μάχης;

Όπως σε κάθε πολεμική σύρραξη, έτσι και στην Ουκρανία οι μάχες διεξάγονται με την χρήση οπλικών συστημάτων από τους εμπολέμους, τα οποία αξιολογούνται αναλόγως της απόδοσης τους στο πεδίο της μάχης. 

Αυτό στη συνέχεια έχει ως επακόλουθο στη συνέχεια  αναλόγως ,την αύξηση ή την μείωση των πωλήσεων, των οπλικών συστημάτων τα οποία ανταποκρίθηκαν καλά ή άσχημα αντίστοιχα, πρός τρίτες χώρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνεπώς η απόδοση-αποτελεσματικότητα  των ρωσικών οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία, θα έχει ως επακόλουθο την αύξηση ή την μείωση των πωλήσεων τους σε τρίτες χώρες, γεγονός εξαιρετικά σημαντικό για την περαιτέρω ανάπτυξη της ρωσικής πολεμικής βιομηχανίας.

Για την Ουκρανία δεν αναφέρομαι, αφού οι καταστροφές στη χώρα είναι τεράστιες με αποτέλεσμα ότι θα αργήσει η πολεμική της βιομηχανία να παράγει εξαγώγιμα οπλικά συστήματα σε τρίτες χώρες.

Τα παραπάνω αναλύσει σε άρθρο του το eurasiantimes.com, ενδιαφέροντα σημεία του οποίου είναι τα παρακάτω :

"Η Ρωσία αντιπροσωπεύει σχεδόν το 19% των παγκόσμιων εξαγωγών όπλων. Ωστόσο, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI) με τίτλο «Τάσεις στις διεθνείς εξαγωγές όπλων», οι εξαγωγές ρωσικών όπλων μειώθηκαν κατά 26% μεταξύ 2012 και 2016, ακολουθούμενη από απότομη πτώση του παγκόσμιου μεριδίου τους από 24% σε 19. % μεταξύ 2017 και 2021.

Ωστόσο, η ρωσική βιομηχανία όπλων έχει μια πιστή βάση πελατών σε όλο τον κόσμο. Σχεδόν το 90% των όπλων της Ρωσίας αποστέλλεται σε μόνο 10 χώρες. Η Ινδία, ο μεγαλύτερος πελάτης της Ρωσίας, είχε αγοράσει το 19% των εξοπλισμών της Ρωσίας για 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ 2016 και 2020.

Η Ρωσία αντιπροσώπευε το 49,3% των συνολικών εισαγωγών όπλων της Ινδίας, ενώ η Κίνα ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικών όπλων, ξοδεύοντας 5,1 δισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ 2016 και 2020, σύμφωνα με το SIPRI.

Στην Ινδία ανησυχούν, για την επιρροή του πολέμου σε εν εξελίξει έργα και συμφωνίες με τις ημερομηνίες παράδοσης που πλησιάζουν. Επιπλέον, η Ινδία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στα ρωσικά ανταλλακτικά για τη συντήρηση των πυρομαχικών της.

Από την άλλη πλευρά, η Κίνα παραδοσιακά μοιράζεται μια στρατιωτική σχέση τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Ουκρανία. Ορισμένοι παρατηρητές έχουν επισημάνει ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την αθέμιτη  βιομηχανία όπλων της Κίνας.

Το στρατιωτικό υλικό της Ινδίας

Τα ρωσικά όπλα αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 70% του στρατιωτικού οπλοστασίου της Ινδίας. Το μοναδικό επιχειρησιακό αεροπλανοφόρο του Ινδικού Ναυτικού, το INS Vikramaditya, είναι ένα τροποποιημένο πλοίο της σοβιετικής εποχής κλάσης Κιέβου.

Τέσσερα από τα 10 αντιτορπιλικά κατευθυνόμενων πυραύλων του Ινδικού Ναυτικού είναι ρωσικά πλοία κλάσης Kashin. Έξι από τις 17 φρεγάτες του είναι ρωσικά σκάφη κλάσης Talwar και το μοναδικό πυρηνικό επιθετικό υποβρύχιο του Ινδικού Ναυτικού, INS Chakra, είναι ένα ρωσικό σκάφος κλάσης Akula με μίσθωση.

Ομοίως, η Ινδική Πολεμική Αεροπορία (IAF) διαθέτει μεγάλο αριθμό ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών, με 272 Su-30MKI και πάνω από 100 MiG-21 Bison σε υπηρεσία.

Ρωσικής κατασκευής ελικόπτερα Mi-17 και Mi-8 χρησιμοποιούνται επίσης από την IAF. Προς το παρόν, η Ρωσία και η Ινδία κατασκευάζουν από κοινού πυραύλους κρουζ BrahMos και η παραγωγή ρωσικών τυφεκίων AK-203 πρόκειται να ξεκινήσει σύντομα στην Ινδία. Η Ινδία αποκτά επίσης τα συστήματα S-400 από τη Ρωσία.

Από την άλλη πλευρά, η Κίνα μοιράζεται μια ζεστή και ψυχρή σχέση με τη Ρωσία από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις το 2015, η Μόσχα και το Πεκίνο ανανέωσαν το εμπόριο όπλων.
Για περίπου 7 δισεκατομμύρια δολάρια, η Ρωσία συμφώνησε να παραδώσει στην Κίνα 24 μαχητικά αεροσκάφη Sukhoi-35 (Su-35) και τέσσερα συστήματα S-400 SAM. Αυτά είναι επί του παρόντος μερικά από τα πιο σύγχρονα όπλα της Ρωσίας. Αυτή η συμφωνία ήταν μια στιγμή ορόσημο και η πρώτη μεγάλη πώληση ρωσικών σημαντικών όπλων στην Κίνα από τα μέσα της δεκαετίας του 2000.

Αντιπροσωπεύει μια σημαντική αύξηση στη συνολική ετήσια αξία των εξαγωγών όπλων της Ρωσίας, η οποία κυμαίνεται πρόσφατα μεταξύ 13,5 και 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Κίνα διαθέτει πολλές παλαιότερες και απαρχαιωμένες πλατφόρμες όπλων που κατασκευάστηκαν χρησιμοποιώντας τεχνολογίες της Ένωσης της Σοβιετικής εποχής. Μερικά από τα σύγχρονα οπλικά της συστήματα είναι κατασκευασμένα με τεχνολογία αντίστροφου  επανασχεδιασμού ανταγωνιστών.

https://youtu.be/-5u-kZV471A

Πόλεμος της Ουκρανίας – Δοκιμή ρωσικών όπλων

Μαχητικά αεροσκάφη

Η Ινδία διαθέτει έναν τεράστιο στόλο Sukhoi Su-30MKI, ενώ η Κίνα μπορεί να υπερηφανεύεται για τα θανατηφόρα Sukhoi Su-30 και Su-35 Flankers. Και τα δύο αυτά αεροσκάφη, τα καλύτερα στα αντίστοιχα αποθέματά τους, αποτελούν σημαντικό μέρος της πολεμικής αεροπορίας τους και θα αποτελούσαν το σημαντικότερο μαχητικό πλεονέκτημα σε περίπτωση πολέμου.

Εκτός από τα Su-30, η Ινδία χρησιμοποιεί επίσης MiG-29 που η ρωσική αεροπορία είχε χρησιμοποιήσει κατά τις πρώτες ημέρες της εισβολής στην Ουκρανία. Παρά τις σημαντικές ανησυχίες για την αξιοπιστία του κινητήρα, το MiG-29, με μέγιστο βάρος 27 τόνων, φαίνεται να αποδίδει καλύτερα σε μεγάλα ύψη από τα βαρύτερα μαχητικά αεροπλάνα.

Η Ρωσία είχε αποστείλλει το Su-30 ημέρες πριν από την έναρξη της εισβολής και το αεροσκάφος συμμετείχε στις κοινές ασκήσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Λευκορωσία. Ωστόσο, η Ουκρανία είχε ισχυριστεί ότι τα συστήματα αεράμυνας της κατέρριψαν πρόσφατα δύο ρωσικά μαχητικά Su-30 και ένα Su-35.

https://twitter.com/DefenceU/status/1504311230672130049?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1504312574950658050%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es2_&ref_url=https%3A%2F%2Feurasiantimes.com%2Findia-china-take-a-hard-look-russian-military-hardware-in-ukraine%2F

Σύστημα αεράμυνας

Τόσο η Ινδία όσο και η Κίνα έχουν στο οπλοστάσιό τους τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας S-400. Η Ινδία, αφενός, αποφάσισε να αναπτύξει το πρώτο της σύστημα στο Παντζάμπ για να καταπολεμήσει τη δίδυμη απειλή από την Κίνα και το Πακιστάν, καθώς η συνοριακή αντιπαράθεση μεταξύ του Ινδικού Στρατού και του κινεζικού PLA μεταξύ Ινδίας και Κίνας πρόκειται να εισέλθει στο δεύτερο έτος. Η Κίνα έχει επίσης το ρωσικής κατασκευής S-300 στο απόθεμά της.

Μέρες μετά την εισβολή, η Ρωσία ξεκίνησε στρατιωτικές προσβολές με το σύστημα αεράμυνας S-400 Triumf. Το πυραυλικό σύστημα φέρεται να έχει χτυπήσει πολλά μαχητικά αεροσκάφη της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας.

https://twitter.com/Military9Army/status/1496722116330221570?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1496722116330221570%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Feurasiantimes.com%2Findia-china-take-a-hard-look-russian-military-hardware-in-ukraine%2F

 

«Οι εκπαιδευτικές ασκήσεις S-400 ξεκίνησαν στη Ρωσία. Οι στρατιώτες των αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων S-400 «Triumf» άρχισαν να εξασκούν εκπαιδευτικά καθήκοντα μάχης για τον εντοπισμό και την καταστροφή ενός προσομοιωμένου εχθρού στο πλαίσιο των ασκήσεων στην περιοχή του Νοβοσιμπίρσκ», ανέφερε στο Twitter το πρακτορείο ειδήσεων NEXTA.

https://twitter.com/MotolkoHelp/status/1502614693759832065?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1502614693759832065%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Feurasiantimes.com%2Findia-china-take-a-hard-look-russian-military-hardware-in-ukraine%2F

Παρά τις αδυναμίες της Ρωσίας στο πεδίο της μάχης, αμερικανικές πηγές υποστηρίζουν ότι η αντιπυραυλική άμυνα της Ρωσίας στο δικό της  έδαφος είναι πολύ πιο προηγμένη.

Οι ρωσικές εγκαταστάσεις είναι πολύ ασφαλείς χάρη στις «επιστρωματώσεις» προηγμένων αντιαεροπορικών S-300 και S-400, σύμφωνα με τον Στρατηγό Mark Kelly, επικεφαλής της Διοίκησης Αεροπορικής Μάχης της USAF.

Η αντιαεροπορική άμυνα της Ρωσίας, ιδιαίτερα οι συστοιχίες πυραύλων εδάφους-αέρος S-300 και S-400, ώθησαν τον αμερικανικό στρατό να επενδύσει ουσιαστικά σε αεροσκάφη stealth υψηλής τεχνολογίας που μπορούν να αποφύγουν τον εντοπισμό από τα ραντάρ αυτών τωναντιαεροπορικών συστημάτων

Επιπλέον, η συζήτηση για την ενίσχυση της Ουκρανίας με το πολωνικό MiG-29 έχει διχάσει τα μέλη του ΝΑΤΟ με τις ΗΠΑ να αναγνωρίζουν ότι η κίνηση θα μπορούσε να κλιμακώσει την κρίση στην Ουκρανία.

«Το MiG δεν θα επιβίωνε ούτε λεπτό στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας, δεδομένου των πυραύλων εδάφους-αέρος που διαθέτουν οι Ρώσοι, δεδομένης της ποιότητας των μαχητικών τους αεροσκαφών», δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ενόπλων Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων Adam Smith, D-Wash, σε ΜΜΕ

Ελικόπτερα

Τόσο η Ινδία όσο και η Κίνα διαθέτουν μια σειρά από ελικόπτερα σοβιετικής προέλευσης στις αεροπορικές τους δυνάμεις και βρίσκονται ήδη σε συνομιλίες με τη Ρωσία σχετικά με την πιθανή αγορά των τελευταίων φονικών ελικοπτέρων της.

Ενώ η Ινδία ενδιαφέρθηκε να αγοράσει το ρωσικό Ka-226t, η Κίνα "κοίταξε" πρός το ελικόπτερο Ka-52, το οποίο συχνά συγκρίνεται με τα Aπάτσι των ΗΠΑ.

https://twitter.com/UAWeapons/status/1504099143320576001?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1504099143320576001%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Feurasiantimes.com%2Findia-china-take-a-hard-look-russian-military-hardware-in-ukraine%2F

Βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν ότι ο ουκρανικός στρατός φέρεται να κατέρριψε Ka-52 την πρώτη ημέρα της ρωσικής εισβολής και μερικά ακόμη μετά. Το Ka-52 «Alligator» είναι το πιο προηγμένο επιθετικό ελικόπτερο στο οπλοστάσιο της Ρωσίας.

Οι EurAsian Times και η South China Morning Post ισχυρίστηκαν και οι δύο πέρυσι ότι η Κίνα εξέταζε το ενδεχόμενο να αγοράσει το ρωσικό επιθετικό ελικόπτερο.

Η Μόσχα το έχει πλασάρει ως ένα από τα πιο καταστροφικά μαχητικά ελικόπτερα τα τελευταία χρόνια. Πέρυσι, είχε εκτεθεί στο Dubai Air Show με την ελπίδα να αυξήσει τις εξαγωγικές του προοπτικές.

Η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι έχει προβεί  στην κατάρριψη περίπου 30 ρωσικών ελικοπτέρων σε αιφνιδιαστικές επιθέσεις. Από την άλλη πλευρά, η Ρωσία ισχυρίστηκε πρόσφατα ότι κατέρριψε ένα ουκρανικό ελικόπτερο Mi-24 που έχει επίσης σε υπηρεσία η Ινδία.

Άρματα Μάχης

Η Ινδία χρησιμοποιεί τα ρωσικής προέλευσης άρματα μάχης T-72 και T-90, ενώ η Κίνα έχει αναπτύξει το δικό της τανκ με αντίστοιχη μηχανική σοβιετικής τεχνολογίας όλα αυτά τα χρόνια.

Ένα μπαράζ αντιαρματικών πυραύλων που εκτοξεύονται στην Ουκρανία έχει την ικανότητα να μετατοπίσει  το κέντρο βάρους του πολέμου, ασκώντας πίεση στη Ρωσία για να ανταποκριθεί  στην επίπονη αστική μάχη που είναι τώρα πιο πιθανή.

Εν τω μεταξύ, το Ηνωμένο Βασίλειο έστειλε 3.615 ελαφριά αντιαρματικά όπλα επόμενης γενιάς μικρής εμβέλειας (NLAW), μαζί με εκτοξευτές. Η Γερμανία έχει προμηθεύσει 1.000 αντιαρματικούς πυραύλους από το απόθεμά της. Η Νορβηγία έχει στείλει 2.000 και  η Σουηδία έχει στείλει 5.000.

Οι ΗΠΑ έχουν στείλει απροσδιόριστο αριθμό πυραυλικών συστημάτων Javelin. Ενώ η πλειοψηφία τους είναι συμβατικά όπλα, αποτελούν σημαντικό κίνδυνο, όπως εξηγήθηκε προηγουμένως από τους The EurAsian Times.

Έξι από τα προηγμένα άρματα μάχης T-90 της Ρωσίας έχουν καταστραφεί από τον στρατό της Ουκρανίας, σύμφωνα με το Oryx,  που καταγράφει τις απώλειες που μπορούν να επαληθευτούν ανεξάρτητα σε όλη τη διάρκεια της σύγκρουσης.

Σύμφωνα με τον απολογισμό της Oryx, η Ρωσία έχει χάσει 214 άρματα μάχης και 1.292 οχήματα συνολικά από καταστροφή, αιχμαλωσία, ή εγκατάλειψη, ανέφερε το Bloomberg.

Η Ουκρανία υποστηρίζει ότι οι απώλειες ρωσικών τανκς είναι μεγαλύτερες, ενώ το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αρνείται να παράσχει αριθμούς. Σύμφωνα με την Oryx, η Ουκρανία έχει χάσει 65 άρματα μάχης, εκ των οποίων τα 22 καταστράφηκαν, από τα συνολικά 343 οχήματα.

Οι αναφορές των μέσων ενημέρωσης, όπως επίσης και οι πληροφορίες που πλημμυρίζουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αφορούσαν κυρίως τους ισχυρισμούς της Ουκρανίας και συμμορφώνονται με την αφήγηση που θέτει ο δυτικός κόσμος.

Ενώ τα στοιχεία που αναφέρουν τα ρωσικά και τα ουκρανικά/δυτικά μέσα ενημέρωσης δεν μπορούσαν να επαληθευτούν ανεξάρτητα, εκτός εάν και οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές επιβεβαιώσουν τα ίδια στατιστικά στοιχεία, ορισμένες αναφορές δείχνουν ότι τα ρωσικά στρατεύματα δεν υποχωρούν απέναντι στην σκληρή Ουκρανική αντίσταση.

Οι ειδικοί είναι της άποψης  ότι η Ουκρανία, η οποία υποστηρίζεται από τη Δύση, έχει απόλυτο έλεγχο στη διάδοση πληροφοριών. Ο αναλυτής στρατηγικών υποθέσεων Prakash Nanda είπε νωρίτερα: «Η Ρωσία μπορεί να κερδίσει ή όχι τον πόλεμο στρατιωτικά και να πάρει τον πλήρη έλεγχο αυτής της χώρας, αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρο. Και αυτό είναι το γεγονός ότι οι Ρώσοι έχασαν πολύ άσχημα από την Ουκρανία σε αυτό που ονομάζεται «πληροφοριακός πόλεμος».

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω εκτιμούμε  ότι οι μελλοντικές πωλήσεις  της Ρωσίας σε Κίνα και Ινδία αναφορικά με  μαχητικά αεροσκάφη-ελικόπτερα- αντιαεροπορικά συστήματα-πολεμικά πλοία δεν πρόκειται να επηρεαστούν αρνητικά ή θετικά, ως αποτέλεσμα την απόδοσή τους στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αναφορικά με τα πολεμικά πλοία δεν έχουμε δεί μέχρι στιγμής, ούτε και αναμένουμε κάποια ναυτική σύγκρουση στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η απόβαση στην Οδησσό, εάν και όταν πραγματοποιηθεί από τις Ρωσικές δυνάμεις, θα αποτελέσει πρόκριμμα αξιολόγησης της τρωτότητας ή όχι των πλοίων του ρωσικού πολεμικού ναυτικού, κυρίως από τους Ουκρανικούς  αντιπλοϊκούς πυραύλους και νάρκες.

Στον τομέα των αντιαεροπορικών συστημάτων η αξιολόγηση ανταπόκρισης των Ρωσικών S-400, S-300 δεν μπορεί να αξιολογηθεί αρνητικά αφού  εκτός των άλλων η Ρωσική αεροπορία διαθέτει συντριπτική υπεροχή έναντι της Ουκρανικής, γεγονός που μειώνει ακόμη περισσότερο τις δυνατότητες της Ουκρανικής αεροπορίας για προσβολή στρατηγικών στόχων στο Ρωσικό έδαφος.

Ωστόσο θα αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα δράσης των Ουκρανικών UAV στο τέλος των επιχειρήσεων, γεγονός που θα επηρεάσει την θετική αξιολόγηση  και ανταπόκριση των ρωσικών αντιαεροπορικών, απέναντί τους.

Αναφορικά με την Ρωσική πολεμική αεροπορία και τα ελικόπτερα , όπως προανέφερα εκτιμώ η αποτίμηση θα είναι θετική αναφορικά με την απόδοσή τους, γεγονός που οφείλεται στο ότι δεν μπορεί να υπάρξει σύγκριση με την κατα΄πολύ υποδεέστερη σε αριθμούς και μέσα Ουκρανική πολεμική αεροπορία.

Ωστόσο αναμένουμε να επηρεαστούν οι ρωσικές πωλήσεις σε τρίτες χώρες αναφορικά με τα παλαιάς τεχνολογίας ρωσικά άρματα και τα συστήματα αυτοπροστασίας τους, αφού αυτά έχουν υποστεί σημαντική φθορά από τα αντιαρματικά δυτικά όπλα της Ουκρανίας.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...