Ένοπλες Συρράξεις

Γιατί κινδυνεύει ο εναέριος χώρος της Βουλγαρίας: Ο ΥΠΑΜ των ΗΠΑ πηγαίνει εσπευσμένα σε Βουλγαρία και Σλοβακία

Η Βουλγαρία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, θα υποδεχθεί έως οκτώ ολλανδικά πολεμικά αεροπλάνα και 200 στρατιώτες για να τη βοηθήσουν σε αποστολές αστυνόμευσης του εναέριου χώρου εν μέσω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, σύμφωνα με  κυβερνητική απόφαση.

Από την 1η Απριλίου έως τις 31 Μαΐου η Ολλανδία θα θέτει δύο πολεμικά αεροπλάνα σε 24ωρη αποστολή εναέριας αστυνόμευσης, ευθυγραμμιζόμενη με το ολοκληρωμένο σχέδιο του ΝΑΤΟ για την αεροπορική και αντιπυραυλική άμυνα, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Για την εφαρμογή αυτών των δράσεων από τις 4 Μαρτίου έως τις 24 Ιουνίου στο έδαφος της Βουλγαρίας, θα αναπτυχθούν έως οκτώ αεροσκάφη και έως 200 στρατιώτες της Βασιλικής Ολλανδικής Πολεμικής Αεροπορίας», αναφέρει η κυβέρνηση στην απόφασή της.

Τέσσερα ισπανικά μαχητικά  υποστηριζόμενα από 130 ισπανούς στρατιώτες, υποστηρίζουν αυτή τη στιγμή την επιτήρηση του εναέριου χώρου της Βουλγαρίας. Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να παρατείνει την αποστολή τους μέχρι τις 15 Απριλίου.

Η τεχνική κατάσταση του στόλου της Πολεμικής Αεροπορίας της Βουλγαρίας, ο οποίος αποτελείται από 15 μαχητικά αεροσκάφη MiG-29, τα οποία είναι όλα ρωσικής κατασκευής, έφερε στο προσκήνιο την προστασία του εναέριου χώρου της χώρας.

Η Βουλγαρία επιχειρεί με τα MiG-29 της για περισσότερα από 30 χρόνια. Σε αυτό το διάστημα έχασε δυο αεροσκάφη σε ατυχήματα, ένα τον Σεπτέμβριο του 1994 – με αποτέλεσμα το θάνατο του πιλότου του – και ένα άλλο τον Απρίλιο του 2012.

Σήμερα πια η βουλγαρική Αεροπορία έχει απομείνει με περίπου 14 αεροσκάφη, και ξοδεύει δυσανάλογα ποσά για την συντήρηση των πεπαλαιωμένων αυτών μαχητικών προκειμένου να μπορεί να συνεχίσει να τα  χρησιμοποιεί, τουλάχιστον για αστυνόμευση στον εναέριο χώρο της εν αναμονή της άφιξης των F-16.

Φυσικά με την άφιξη των οκτώ F-16, δεν θα χρειαστεί να διατηρηθεί ο πλήρης στόλος των MiG-29, συνεπώς όλα ή ορισμένα μπορούν να διατεθούν για πώληση προκειμένου να γίνει μία μικρή απόσβεση του κόστους αγοράς των F-16.

Ο Πρόεδρος Rumen Radev και ο πρωθυπουργός Kiril Petkov εξέφρασαν διαφορετικές απόψεις για την ασφάλεια των εθνικών ουρανών.

Ο Πέτκοφ, σε δήλωσή του στον Τύπο, επεσήμανε ότι υπάρχουν προβλήματα με την «αεροπλοΐα», που είναι το κύριο καθήκον των βουλγαρικών MiG, τα οποία βρίσκονται στο τέλος της τεχνολογικής τους ζωής, και δήλωσε ότι θα εξηγήσει το θέμα στον υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν, ο οποίος θα επισκεφθεί τη Βουλγαρία στις 18 Μαρτίου.

Σημειώνοντας ότι τα βουλγαρικά MiG δεν μπορούν να σταλούν στη Ρωσία , τον κατασκευαστή, για συντήρηση και επισκευή, ο Petkov συνέχισε ως εξής:

«Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τον βουλγαρικό εναέριο χώρο στο σημερινό περιβάλλον, πώς μπορούμε να συνεχίσουμε την εκπαίδευση των πιλότων μας και μπορούμε να διατηρήσουμε τα αεροσκάφη μας αλλού

Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες υπενθύμισαν ότι η Βουλγαρία υπέγραψε συμφωνία 40 εκατομμυρίων ευρώ με τη Ρωσία το 2017, για τη συντήρηση και επισκευή αεροσκαφών MiG που δεν συμμορφώνονται με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ, αλλά αυτή η συμφωνία δεν μπορούσε να εφαρμοστεί λόγω του πολέμου Ουκρανίας-Ρωσίας.

Υπενθυμίζεται, ότι οι άλλες δύο χώρες που διαθέτουν εγκαταστάσεις επισκευής MiG είναι η Ουκρανία και η Λευκορωσία.

Ο Πρόεδρος Rumen Radev, από την άλλη πλευρά, υποστήριξε ότι η Βουλγαρία, που λαμβάνει επί του παρόντος υποστήριξη από τα αεροσκάφη που στέλνουν προσωρινά οι ισπανικές και ολλανδικές αεροπορικές δυνάμεις, θα πρέπει να προστατεύει μόνη της τον εναέριο χώρο της.

Ο Ράντεφ, πρώην Διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας, δήλωσε  στον Τύπο σχετικά με το θέμα: «Το Υπουργείο Άμυνας θα πρέπει να απαντήσει στο ερώτημα εάν η συντήρηση των MiG-29 μας μπορεί να γίνει από εδώ και στο εξής από τη Ρωσική Ομοσπονδία. Θα πρέπει να γίνει από βουλγαρικά αεροσκάφη και πιλότους αν είναι δυνατόν. Εάν όχι, θα πρέπει να γίνει με άλλη σύμμαχο χώρα. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, θα πρέπει να βρεθούν άλλες ενδιάμεσες λύσεις τουλάχιστον μέχρι το 2030» είπε.

Ο Ράντεφ πρόσθεσε ότι τα βουλγαρικά MiG, θα πρέπει να διατηρηθούν για έως και ένα χρόνο και ότι το πρώτο από τα 8 αεροσκάφη F-16 που αγόρασε η χώρα από τις ΗΠΑ θα φτάσει στη Βουλγαρία το 2025.

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με το echedoros, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν, σε περιοδεία του στην Ευρώπη θα επισκεφθεί, ιδιαίτερα, τη Σλοβακία και τη Βουλγαρία για να συζητήσει με τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ την αντιμετώπιση του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία, όπως αναφέρει βουλγαρικό δημοσίευμα επικαλούμενο το BBC.

Όπως σημειώνεται, οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε συνομιλίες με συμμάχους που διαθέτουν συστήματα αεράμυνας (S-300) με τα οποία οι Ουκρανοί ξέρουν πώς να τα δουλεύουν « και είναι πολύ πιθανόν ότι τα συστήματα αεράμυνας θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του Υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν στη Σλοβακία και τη Βουλγαρία», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ.

«Η πρόοδος των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία είναι γενικά στάσιμη», δήλωσε ο ίδιος στα μέσα ενημέρωσης.

Οι Ρώσοι εκτόξευσαν περισσότερους από 980 πυραύλους. Ο ρωσικός στρατός έχει αφιερώσει το 75% του συνολικού τάγματος του σε τακτικές ομάδες στην εισβολή. Στη νότια Ουκρανία, ρωσικά πολεμικά πλοία βομβαρδίζουν περιοχές γύρω από την Οδησσό και υπάρχει αυξημένη ναυτική δραστηριότητα στη Βόρεια Μαύρη Θάλασσα. Η Μαριούπολη είναι απομονωμένη. Στο βορρά, οι ρωσικές επιθέσεις είναι γενικά στάσιμες κοντά στο Κίεβο, όπως σημειώνεται.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ