Ένοπλες Συρράξεις

«Φαύλος Κύκλος»: Πώς η εισβολή της Ρωσίας επηρεάζει τα πυρηνικά των ΗΠΑ

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία εγείρει ερωτήματα σχετικά, με το κόστος και τη ροή των καυσίμων στους υπάρχοντες και ακόμη προς εμπορευματοποίηση προηγμένους αντιδραστήρες των ΗΠΑ, που διαφημίζονται από τους υποστηρικτές ως εργαλείο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ωστόσο, καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται για τρίτη εβδομάδα, ο Λευκός Οίκος διαβουλεύεται με τον πυρηνικό τομέα σχετικά με τον πιθανό αντίκτυπο της επιβολής κυρώσεων στη Rosatom, τη ρωσική κρατική εταιρεία ατομικής ενέργειας, σύμφωνα με το Bloomberg.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι κυρώσεις στην Rosatom, είπαν πηγές στο E&E News, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μακροπρόθεσμες προκλήσεις για τον στόλο των Ηνωμένων Πολιτειών, με περισσότερους από 90 αντιδραστήρες που λειτουργούν με ουράνιο χαμηλού εμπλουτισμού.

Ενώ τα υπάρχοντα εργοστάσια έχουν αρκετά καύσιμα για τους επόμενους έξι έως οκτώ μήνες και πιθανώς περισσότερο, οι ειδικοί λένε ότι οι κυρώσεις στις ρωσικές εισαγωγές θα μπορούσαν να αυξήσουν το παγκόσμιο κόστος του ουρανίου χαμηλού εμπλουτισμού και να επηρεάσουν τα εργοστάσια των ΗΠΑ, που είναι ευαίσθητα στις διακυμάνσεις του κόστους. Η Ρωσία προμηθεύει το 20 τοις εκατό του ουρανίου χαμηλού εμπλουτισμού, που απαιτείται για τη λειτουργία αμερικανικών πυρηνικών σταθμών, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Πυρηνικής Ενέργειας.

Άλλοι λένε, ότι η μεγαλύτερη ανησυχία μπορεί να οφείλεται στις προηγμένες επιδείξεις αντιδραστήρων που αναμένεται να έρθουν στο διαδίκτυο γύρω στο 2028 και θα απαιτήσουν ουράνιο υψηλής ανάλυσης, χαμηλού εμπλουτισμού ή HALEU. 

Αυτό συμβαίνει, επειδή η Ρωσία είναι ο μόνος βιώσιμος εμπορικός προμηθευτής παγκοσμίως και άλλες εταιρείες απέχουν χρόνια, από το να παρέχουν εύκολα τέτοιου είδους καύσιμα.

Ο Alan Ahn, ανώτερος συνεργάτης για το πρόγραμμα για το κλίμα και την ενέργεια στο φιλελεύθερο think tank Third Way, είπε ότι η Ρωσία είναι ο μοναδικός πάροχος του HALEU λόγω της υπάρχουσας υποδομής εμπλουτισμού, των δυνατοτήτων και των αδειών του. Ο Ahn είπε ότι έχει καταστεί σαφές, ότι οι ΗΠΑ πρέπει να επενδύσουν σε εναλλακτικές, κατά προτίμηση εγχώριες πηγές καυσίμου για τους νέους αντιδραστήρες.

Όταν ρωτήθηκε για τις προσπάθειες λόμπι γύρω από τη Rosatom, ο John Kotek, ανώτερος αντιπρόεδρος ανάπτυξης πολιτικής και δημοσίων υποθέσεων του Ινστιτούτου Πυρηνικής Ενέργειας, είπε στο E&E News ότι η ομάδα προσπαθεί ενεργά να επιστήσει την προσοχή στο γεγονός, ότι δεν υπάρχουν αρκετές εγχώριες δυνατότητες εμπλουτισμού για τη δημιουργία καυσίμων για αμερικανικά εργοστάσια.

Την ίδια στιγμή, ο πυρηνικός τομέας αντιμετωπίζει μακροχρόνια ζητήματα ασφάλειας καθώς τα ρωσικά στρατεύματα καταλαμβάνουν αντιδραστήρες στην Ουκρανία, πυροδοτώντας ανησυχίες για την ασφάλεια του προσωπικού και την ακεραιότητα των αντιδραστήρων. Ουκρανοί αξιωματούχοι το Σαββατοκύριακο, για παράδειγμα, είπαν στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, ότι η Ρωσία σχεδίαζε να πάρει τον πλήρη έλεγχο του εργοστασίου της Ζαπορίζια υπό τη διαχείριση της Rosatom, έναν ισχυρισμό που η Ρωσία αργότερα αρνήθηκε. 

«Αρκετά καύσιμα τριγύρω»

Οποιαδήποτε ώθηση από τον πυρηνικό τομέα να μπλοκάρει τις κυρώσεις, ανέφεραν ακαδημαϊκές και βιομηχανικές πηγές με τις οποίες μίλησε το E&E News, πιθανότατα θα στοχεύει στη διατήρηση της Ρωσίας στην παγκόσμια αγορά και στη μείωση των τιμών των καυσίμων.

Εάν η Rosatom αποκλείονταν για αγοραστές από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, είπε ο von Hippel, «αυτό θα μπορούσε να τερματίσει την κατάσταση πλεονάσματος για τις δυτικές εταιρείες και η τιμή των (υπηρεσιών εμπλουτισμού) θα μπορούσε να ανέβει». Το κόστος εμπλουτισμού, πρόσθεσε, είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής σε κράτη με ανταγωνιστικές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές πώς ακριβώς οι κυρώσεις θα επηρεάσουν τις αμερικανικές εταιρείες που εισάγουν καύσιμα. Το 2020, η Ρωσία αντιπροσώπευε περίπου το 16 τοις εκατό του συνολικού ουρανίου που αγόρασαν οι Αμερικανοί φορείς εκμετάλλευσης αντιδραστήρων, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ.

Η Ρωσία αντιπροσωπεύει ακόμη μεγαλύτερη ποσότητα - περίπου 20 τοις εκατό το 2020 - εμπλουτισμένου ουρανίου που φτάνει στους αμερικανικούς αντιδραστήρες. Οι ανησυχίες σχετικά με τα βήματα που θα έπαιρνε η κυβέρνηση Μπάιντεν σχετικά με το ουράνιο, άρχισαν να εμφανίζονται δημόσια όταν το Reuters, επικαλούμενο πηγές με γνώση του θέματος, ανέφερε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η NEI προέτρεψε τον Λευκό Οίκο να διατηρήσει τις πωλήσεις ουρανίου εξαιρούμενες από κυρώσεις.

Πολλές εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας με τις οποίες επικοινώνησε η E&E News, είπαν ότι έχουν ένα χαρτοφυλάκιο συμβάσεων για την αγορά πυρηνικών καυσίμων από διάφορους διεθνείς προμηθευτές. Η NEI σε δήλωσή της την περασμένη εβδομάδα επανέλαβε αυτό το συναίσθημα, λέγοντας ότι δεν υπήρχε καμία διακοπή στις παραδόσεις καυσίμων εκείνη τη στιγμή, και ότι ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός από τους φορείς εκμετάλλευσης θα περιόριζε τα αποτελέσματα σε περίπτωση που προκύψουν διακοπές.

Εστίαση σε προηγμένους αντιδραστήρες

Πιθανές κυρώσεις στη Ρωσία, θα μπορούσαν να επηρεάσουν το τρέχον χρονοδιάγραμμα για την ανάπτυξη προηγμένων αντιδραστήρων στις ΗΠΑ, δήλωσε ο Τζεφ Μέριφιλντ, ο οποίος ήταν μέλος της Ρυθμιστικής Επιτροπής Πυρηνικών κατά τη διάρκεια των κυβερνήσεων Κλίντον και Τζορτζ Μπους και τώρα είναι στην  δικηγορική εταιρεία Pillsbury Winthrop Shaw Pittman LLP εταίρος.

Ο Merrifield συμφώνησε ότι η Ρωσία είναι η πιο άμεσα διαθέσιμη βραχυπρόθεσμη επιλογή για την παροχή καυσίμου για προηγμένους αντιδραστήρες που θα χρειαστούν HALEU, ουράνιο που είναι εμπλουτισμένο μεταξύ 5 τοις εκατό και 20 τοις εκατό,  υψηλότερα ποσοστά που επιτρέπουν σε μικρότερα σχέδια να λαμβάνουν περισσότερη ισχύ για το μέγεθός τους.

Τα πρώτα έργα που θα χρειάζονταν μια σταθερή πηγή HALEU, θα μπορούσαν να είναι το προηγμένο πρόγραμμα επίδειξης αντιδραστήρων του Υπουργείου Ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου ενός εργοστασίου TerraPower στο Wyoming και ενός έργου X-energy στην πολιτεία της Ουάσιγκτον. Αυτά τα εργοστάσια αναμένεται να κυκλοφορήσουν στο διαδίκτυο γύρω στο 2028.

Σίγουρα, αναδύονται πηγές HALEU εκτός Ρωσίας,  αλλά οι πηγές της βιομηχανίας και των ρυθμιστικών αρχών με τις οποίες μίλησε το E&E News είπαν, ότι είναι θέμα ζήτησης και χρόνου καθώς προηγμένοι αντιδραστήρες έρχονται στο διαδίκτυο.

Μια πιθανή πηγή θα ήταν το εργοστάσιο εμπλουτισμού Urenco ΗΠΑ στο Νέο Μεξικό, μια εγκατάσταση που ανήκει σε κοινοπραξία Βρετανών, Γερμανών και Ολλανδών αξιωματούχων και επιχειρήσεων κοινής ωφελείας. Η Urenco θα μπορούσε να επεκτείνει τις εγκαταστάσεις της για να προσθέσει το HALEU, αλλά πηγές του κλάδου είπαν ότι αυτή η επιλογή είναι χρονοβόρα και δαπανηρή.

Ο Dan Poneman, πρώην αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Ομπάμα και νυν Διευθύνων Σύμβουλος της Centrus, δήλωσε την Παρασκευή ότι η τραγωδία που εκτυλίσσεται στην Ουκρανία από τη ρωσική εισβολή, είναι μια «νηφάλια» υπενθύμιση της σημασίας της ενεργειακής ασφάλειας και των κινδύνων υπερβολικής  εξάρτησης από ενέργεια από τη Ρωσία ή άλλες ξένες υπηρεσίες.

Ο Πόνεμαν προειδοποίησε επίσης, ότι οι επιπτώσεις αυτού που συμβαίνει στην Ουκρανία θα μπορούσαν να γίνουν πιο σοβαρές εάν η κατάσταση επιδεινωθεί, ειδικά επειδή οι δυνατότητες εμπλουτισμού χρειάζονται χρόνο για να αυξηθούν.

«Δεν είναι σαν το πετρέλαιο, όπου μπορείς απλά να αρχίσεις να αντλείς», συνέχισε. «Δεν είναι σαν τζίνι που βγαίνει ένας τεράστιος όγκος εμπλουτισμού στην αγορά όταν τρίβεις ένα μπουκάλι ή χτυπάς τα χέρια σου».

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...