Ένοπλες Συρράξεις

Πρώην διευθυντής της CIA Στρατηγός Πετρέους: "Η Ρωσία δεν μπορεί να πάρει μεγάλες Ουκρανικές πόλεις εκτός αν τις ισοπεδώσει πλήρως"

Οι στρατιωκές επιχειρήσεις στην Ουκρανία  βρίσκονται στο τέλος της 3ης εβδομάδας και οι Ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν κατορθώσει ακόμη να καταλάβουν  μεγάλες  Ουκρανικές πόλεις, όπως  του Χαρκόβου, της Οδησσού , του Σούμι και του Κιέβου, ενώ οι Ουκρανοί  προβάλουν σθεναρή αντίσταση  σε πολλές άλλες πόλεις  μεταξύ των οποίων είναι το Μικολάγιεφ  και η Μαριούπολη η οποία είναι πλήρως περικυκλωμένη από ρωσικές δυνάμεις και διεξάγονται σφοδρότατες οδομαχίες που θυμίζουν τη μάχη του Στάλιγκραντ στο Β Παγκόσμιο πόλεμο,  ενώ δεν έχουν φθάσει να πολιορκούν άλλες πόλεις  όπως το Λβίλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα παραπάνω έχουν προβληματίσει πάρα πολλούς αναλυτές παγκοσμίως που δίνουν την δική τους εκδοχή για την ομολογουμένως αναπάντεχη χρονοτριβή και εν μέρει ρωσική στρατιωτική αποτυχία.

Αξίζει να δούμε πως εξηγεί τα παραπάνω ο  μάχιμος απόστρατος Αμερικανός τετράστερος  Στρατηγός  Πετρέους, ο οποίος διατέλεσε και Διοικητής της CIA, την άποψη του οποίου φιλοξενεί  σε άρθρο του ο ιστότοπος .sozcu.com.tr , όπου αναφέρονται τα εξής:

"Ενώ η ρωσική επιχείρηση κατά  της Ουκρανίας έχει ξεκινήσει εδώ και  τρεις εβδομάδες, η βία στο πεδίο της μάχης αυξάνεται. Ο πρώην διευθυντής της CIA, απόστρατος Στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους, ο ήταν Διοικητής των δυνάμεων  των ΗΠΑ  στις εισβολές τους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, αξιολόγησε τις στρατιωτικές αδυναμίες της Ρωσίας στην εισβολή στην Ουκρανία στην τηλεόραση του CNN.

Ο Πετρέους, ο οποίος ήταν επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ  το 2003, είπε σε μια συνέντευξη με τον Peter Bergen του CNN ότι η Ρωσία έκανε σοβαρά λάθη στον σχεδιασμό, βασίστηκε πάρα πολύ στο αισιόδοξες προβλέψεις πληροφοριών, και υποτίμησε τον ουκρανικό στρατό και τον λαό του.

Σημειώνοντας ότι ο ρωσικός στρατός έχει επίσης μεγάλες δυσκολίες στη συντήρηση στρατιωτικού εξοπλισμού και την υλικοτεχνική υποστήριξη, ο πρώην Διευθυντής της CIA δήλωσε ότι οι άπειροι στρατιώτες που πολεμούν στην πρώτη γραμμή και η ανεπάρκεια στη μάχη κατά του κυβερνοπολέμου ενίσχυσαν την αντίσταση της Ουκρανίας.

Οι αστικές συγκρούσεις είναι υπέρ της Ουκρανίας

Αξιολογώντας τις τρεις πρώτες εβδομάδες της κατοχής στην Ουκρανία, ο Πετρέους δήλωσε ότι οι αστικές συγκρούσεις ήταν υπέρ της Ουκρανίας και ότι δεν πίστευε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να καταλάβει την πρωτεύουσα Κίεβο και άλλες μεγάλες πόλεις. «Οι ουκρανικές δυνάμεις μάχονται για την επιβίωση του έθνους και έχουν το πλεονέκτημα ότι  πολεμούν στη χώρα τους», είπε ο Πετρέους, υποστηρίζοντας ότι τα ρωσικά στρατεύματα ήταν απίστευτα  αντιεπαγγελματικά.

Ο Πετρέους σημείωσε ότι ο ρωσικός στρατός είχε δυσκολία ακόμη και να λειτουργήσει απο κοινού και δεν κατάφερε να συντονίσει τα εναέρια  μέσα με τις χερσαίες δυνάμεις .

Από την άλλη, ο Πετρέους επεσήμανε ότι η Ρωσία, με την τεράστια στρατιωτική της ικανότητα, θα μπορούσε να ισοπεδώσει  τις πόλεις της Ουκρανίας για να καταλάβει τον έλεγχο  τους  προκαλώντας μεγάλες απώλειες ζωών.

Ο Πούτιν έκανε ξανά το ΝΑΤΟ μεγάλο και όχι τη Ρωσία

Ο Πετρέους είπε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν «έκανε το ΝΑΤΟ μεγάλο και πάλι, όχι τη Ρωσία» με το βήμα της εισβολής στην Ουκρανία.

Ο απόστρατος Στρατηγός των ΗΠΑ σημείωσε ότι αναμένει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα συνεχιστεί με αυξανόμενη ένταση στο εγγύς μέλλον, ότι τα μέρη θα παρασυρθούν σε ένα αιματηρό αδιέξοδο και ότι οι απώλειες ζωών θα αυξηθούν ραγδαία.

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Οπωσδήποτε η παραπάνω ανάλυση  του μάχιμου απόστρατου  Αμερικανού Στρατηγού έχει βαρύνουσα  σημασία και στηρίζεται σε επιχειρήματα τα οποία ευσταθούν και έχουν αποδειχθεί στην πράξη. 

Στο πρόσφατο άρθρο μας με τίτλο, "Ξεκληρίζουν τον Ρωσικό Στρατό σκοτώνοντας 4 Στρατηγούς και 7 Ανώτερους Ρώσους Αξιωματικούς", είχαμε αναφερθεί εκτενώς στους λόγους που οδήγησαν σε αυτές τις σημαντικές στρατιωτικές απώλειες προβαίνοντας σε επισημάνσεις  αναφορικά με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ρωσικού στρατού στην Ουκρανία, οι οποίες είναι ταυτόσημες με αυτές  του Στρατηγού Πετρέους .

Αναφέραμε συγκεκριμένα:

Η αντίσταση των Ουκρανών είναι σφοδρή σε όλα τα σημεία του μετώπου.

Ο Πούτιν έπεσε θύμα παραπληροφόρησης  των μυστικών υπηρεσιών του αναφορικά με τις προθέσεις των Ουκρανών να αντισταθούν στη Ρωσική εισβολή.

Η ουσιαστικά αναίμακτη κατάληψη της Κριμαίας το 2014 , δημιούργησε στον Ρώσο Πρόεδρο και τις  μυστικές υπηρεσίες της χώρας του την ψευδαίσθηση ότι τα πράγματα θα εξελισσόταν κατά παρόμοιο τρόπο και τώρα.

Έτσι η αρχική σχεδίαση των επιχειρήσεων από Ρωσικής πλευράς περιελάμβανε την γρήγορη , εντός ολίγων ημερών κατάληψη της Ουκρανίας και την αλλαγή της Ουκρανικής κυβέρνησης με φιλορωσική.

Αποτέλεσμα αυτής της σχεδίασης ήταν να μην υπάρχει επαρκής πρόνοια αυξημένων αναγκών στον τομέα της Διοικητικής Μέριμνας , για ανεφοδιασμό πολλών ημερών σε τρόφιμα-καύσιμα και πυρομαχικά των στην πρώτη γραμμή μαχομένων ρωσικών δυνάμεων.

Επίσης δεν σχεδιάστηκε επαρκώς η παροχή εγγύς αεροπορικής υποστήριξης με μαχητικά αεροσκάφη -επιθετικά ελικόπτερα και drones στα μαχόμενα ρωσικά τμήματα, με αποτέλεσμα την επαύξηση των απωλειών των ρωσικών δυνάμεων.

Οι Ουκρανοί ορθότατα επέλεξαν να μην αντιπαρατεθούν σε απευθείας μάχη με τον Ρωσικό στρατός στο αναπεπταμένο υπαίθριο έδαφος της χώρας τους, γνωρίζοντας ότι ήταν "χαμένοι από χέρι", λόγω της τεράστιας στρατιωτικής υπεροπλίας του ρωσικού στρατού.

Αντί αυτού προτίμησαν να επιβραδύνουν όσο το δυνατόν περισσότερο την προχώρηση του Ρωσικού στρατού , οδηγώντας τον σιγά-σιγά  κοντά σε μεγάλες  Ουκρανικές πόλεις, τις οποίες οχύρωσαν.

Με τον τρόπο αυτό επέτειναν ακόμη περισσότερο το πρόβλημα ανεφοδιασμού των Ρωσικών Δυνάμεων που περιγράψαμε παραπάνω, αφού επιμηκήνθηκαν  και πολλαπλασιάστηκαν πάρα πολύ οι οδοί ανεφοδιασμού  του ενεργώντας σε πολλές Ουκρανικές πόλεις ταυτόχρονα

Η χρονική επιμήκηνση των επιχειρήσεων έδωσε επίσης τη δυνατότητα στην μουδιασμένη αρχικά Δύση να στείλει οπλικά συστήματα και πυρομαχικά  στους Ουκρανούς, επαυξάνοντας την μαχητική τους ισχύ.

Ιδιαίτερα τα φορητά αντιαρματικά Javelin  και τα φορητά αντιαεροπορικά Stinger προκάλεσαν  μεγάλη ζημιά και απώλειες  αντίστοιχα σε ρωσικά άρματα, ΤΟΜΠ-ΤΟΜΑ από τη μια και σε  ελικόπτερα αλλά και μαχητικά αεροσκάφη από την άλλη.

Ο Ζελένσκι επίσης υποτιμήθηκε από τον Πούτιν, αλλά και από τη Δύση η οποία του προσέφερε ασφαλές  καταφύγιο εκτός Ουκρανίας τις πρώτες ημέρες της Ρωσικής εισβολής.

 Αντί αυτού ο Ουκρανός Πρόεδρος παρέμεινε στο Κίεβο, εμψυχώνοντας διαρκώς με διαγγέλματά του τους Ουκρανούς μαχητές και τον λαό του.

Έτσι όχι μόνο δεν άφησε ακέφαλο το κράτος του όπως ήλπιζε ο Ρώσος Πρόεδρος αλλά απέκτησε και φήμη γενναίου Προέδρου στα μάτια του λαού και του στρατού του.

Σε αντίθεση το ηθικό των Ρώσων στρατιωτικών  έπεσε κατακόρυφα, αφού ενώ πίστευαν  ότι θα έκαναν έναν αναίμακτο και σύντομο στρατιωτικό περίπατο στην Ουκρανία, βρέθηκαν αντιμέτωποι σε μια σκληρή Ουκρανική αντίσταση που τους προξενεί πολλές απώλειες.

Τα παραπάνω οδήγησαν σε χρονική τελμάτωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων των Ρώσων στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα οι κατά τόπους στρατιωτικοί Διοικητές να  αναγκαστούν να αναλάβουν δράση στην πρώτη γραμμή.

Άλλωστε ένας από τους τρόπους επέμβασης του εκάστοτε Ανώτατου Αξιωματικού-Διοικητή στη διεξαγωγή των επιχειρήσεων, είναι η προσωπική παρουσία του στο πεδίο της μάχης, αφού αυτό σημαίνει εμψύχωση των εμπρός μαχομένων τμημάτων του, βελτίωση του ηθικού του και  αποκτά καλύτερη επίγνωση της τακτικής κατάστασης 

Αυτός είναι ο βασικότερος λόγος των ομολογουμένως μεγάλων απωλειών του Ρωσικού στρατού σε Ανώτατους και Ανώτερους Αξιωματικούς του.

Τέλος, το ηθικό των Ρώσων αναμένεται να πέσει ακόμη περισσότερο όσο αυξάνεται η χρονική διάρκεια του πολέμου και αυξάνονται οι απώλειες τους.

Από τα παραπάνω διαπιστώνεται ότι εν πολλοίς υπάρχει μια ταύτιση απόψεων .

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ