Προσθέτοντας στις βάναυσες, άμεσες συνέπειες της εισβολής της Ρωσίας, ο ουκρανικός λαός αντιμετωπίζει μια επίθεση μολυσματικών ασθενειών. Ορισμένες απειλές - όπως η εξάπλωση του COVID-19 - είναι άμεσες, καθώς οι άνθρωποι στριμώχνονται σε υπόγεια, σταθμούς του μετρό και προσωρινά καταφύγια για να προστατευτούν από τους βομβαρδισμούς. Χωρίς επαρκή νερό και αποχέτευση, τα κρούσματα διαρροϊκών ασθενειών είναι βέβαιο ότι θα αυξηθούν. Ο κίνδυνος εμφάνισης εστιών πολιομυελίτιδας και ιλαράς είναι υψηλός. Και καθώς οι εγκαταστάσεις υγείας και οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε ερείπια, η πρόσβαση σε διαγνωστικές υπηρεσίες και θεραπείες για τη φυματίωση (ΤΒ) και το HIV/AIDS διακόπτεται, γεγονός που θα επιβαρύνει το ήδη τεράστιο βάρος τους.
«Ανησυχώ πολύ, πολύ για την Ουκρανία. Πρώτα και κύρια, ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια μακροπρόθεσμη σύγκρουση που θα καταστρέψει εντελώς το σύστημα υγείας», λέει η Lucica Ditiu, Ρουμάνα γιατρός και εκτελεστική διευθύντρια του Stop TB Partnership στη Γενεύη της Ελβετίας. Η κρίση έρχεται στην κορυφή της καταστροφής που προκάλεσε η πανδημία COVID-19, κατά την οποία η πρόσβαση σε εμβολιασμούς και βασικές υπηρεσίες υγείας μειώθηκε.
Όταν η Ρωσία εισέβαλε στις 24 Φεβρουαρίου, η Ουκρανία έβγαινε από το χειρότερο κύμα κρουσμάτων παραλλαγής Όμικρον, το οποίο είχε κορυφωθεί εκείνο τον μήνα. Οι δοκιμές για τον COVID-19 έπεσαν εκεί από την έναρξη της σύγκρουσης, πράγμα που σημαίνει ότι η μη ανιχνευμένη μετάδοση είναι πιθανώς σημαντική, δήλωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), σε συνέντευξη Τύπου στις 2 Μαρτίου. Σε ολόκληρη τη χώρα, τα ποσοστά εμβολιασμού για τον COVID-19 είναι επικίνδυνα χαμηλά — περίπου 65% στο Κίεβο, αλλά έως και 20% σε ορισμένες περιφέρειες ή περιοχές, δήλωσε ο Jarno Habicht, επικεφαλής του γραφείου του ΠΟΥ στην Ουκρανία, αυξάνοντας τον κίνδυνο σοβαρής ασθένειας και θανάτου. Η μακροχρόνια δυσπιστία για τα εμβόλια μεταξύ του πληθυσμού έχει εμποδίσει τις προσπάθειες ανοσοποίησης για άλλες ασθένειες που μπορούν να προληφθούν με εμβόλια, όπως η ιλαρά και η πολιομυελίτιδα, επίσης.
Οι προκλήσεις εντείνονται
Η Ουκρανία αντιμετώπιζε ήδη ένα ξέσπασμα πολιομυελίτιδας που προέρχεται από εμβόλια: υπήρχαν δύο κρούσματα στα δυτικά της χώρας πέρυσι, το πιο πρόσφατο τον Δεκέμβριο. Ο ιός της πολιομυελίτιδας απομονώθηκε επίσης από 19 υγιείς επαφές. (Επειδή ο ιός της πολιομυελίτιδας παραλύει μόνο έναν στους περίπου 200 από τους ανθρώπους που μολύνει, το ξέσπασμα είναι πολύ μεγαλύτερο από ό,τι υποδηλώνουν μόνο οι αριθμοί κρουσμάτων.) Η σύγκρουση σταμάτησε μια εκστρατεία 3 εβδομάδων για τον εμβολιασμό σχεδόν 140.000 παιδιών, που ξεκίνησε την 1η Φεβρουαρίου. Έχει επίσης πλήξει την επιτήρηση της πολιομυελίτιδας, επομένως ο ιός μπορεί να εξαπλώνεται απαρατήρητα, προειδοποιεί η Παγκόσμια Πρωτοβουλία Εξάλειψης της Πυελίτιδας, που εδρεύει στη Γενεύη.
Η ιλαρά είναι επίσης ένα θέμα. Επειδή είναι τόσο μεταδοτική, «η ιλαρά είναι μία από τις πρώτες ανησυχίες σε κάθε ανθρωπιστική κρίση», λέει ο James Goodson, ειδικός ιλαράς στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC). Η Ουκρανία είχε ένα μεγάλο ξέσπασμα που ξεκίνησε το 2017 και συνεχίστηκε μέχρι το 2020, με περισσότερα από 115.000 κρούσματα. Μέχρι το 2020, η αναφερόμενη εθνική κάλυψη με δύο δόσεις εμβολίου ήταν έως και 82%, σύμφωνα με το CDC, μια μεγάλη βελτίωση αλλά όχι αρκετά υψηλή για την πρόληψη θανατηφόρων εστιών. Πιο ανησυχητικό είναι ότι η κάλυψη εμβολίων ήταν μικρότερη από 50% σε ορισμένες περιφέρειες, όπως το Χάρκοβο, όπου τεράστιος αριθμός ανθρώπων φεύγουν από τη σύγκρουση.
«Καθώς οι άνθρωποι έρχονται, πρέπει πραγματικά να κλιμακώσουμε την επιτήρηση στις γύρω χώρες για την πολιομυελίτιδα, την ιλαρά, καθώς και για τον COVID για να βεβαιωθούμε ότι τα προλαμβάνουμε», δήλωσε η Χέδερ Πάποβιτζ, υπεύθυνη περιστατικών του ΠΟΥ για την Ουκρανία, στην ενημέρωση. «Η εξέταση της παροχής εμβολίων για την ιλαρά, την πολιομυελίτιδα και τον COVID είναι πρωταρχικής σημασίας».
Προβλήματα φυματίωσης
Η Ουκρανία έχει μία από τις υψηλότερες επιβαρύνσεις πολυανθεκτικής φυματίωσης (MDR) στον κόσμο. Εκτιμάται ότι 32.000 άτομα εκεί αναπτύσσουν ενεργό φυματίωση κάθε χρόνο και περίπου το ένα τρίτο όλων των νέων περιπτώσεων φυματίωσης είναι ανθεκτικά στα φάρμακα. Το 22% των ατόμων με φυματίωση είναι μολυσμένα με HIV στην Ουκρανία και η φυματίωση είναι η κύρια αιτία θανάτου μεταξύ αυτών που ζουν με HIV. Μια ασθένεια που επιδεινώνεται από τον συνωστισμό και τη φτώχεια, η φυματίωση προκαλείται από το Mycobacterium tuberculosis. Καταστρέφει αργά τους πνεύμονες και εξαπλώνεται μέσω των αναπνευστικών σταγονιδίων.
Η ανθεκτική στα φάρμακα φυματίωση εμφανίζεται όταν οι άνθρωποι δεν τηρούν το επίπονο πρόγραμμα καθημερινής φαρμακευτικής αγωγής που συνίσταται. «Αν έχει φυματίωση ή HIV, κανείς δεν έχει χρόνο να πάρει τη θεραπεία του και να τρέξει με αυτήν, μετά βίας έχει χρόνο να πάρει τα παιδιά του και να τρέξει», λέει η Πάποβιτζ.
«Οποιαδήποτε διακοπή της θεραπείας θα οδηγήσει σε φυματίωση ανθεκτική στα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένης της φυματίωσης MDR», λέει η Ditiu. «Μετά από 5 χρόνια χωρίς θεραπεία, το 50% των ατόμων με πνευμονική φυματίωση μπορεί να πεθάνει. Εν τω μεταξύ, μολύνεις πολλούς άλλους γύρω σου». Και αν διακοπεί η θεραπεία για MDR TB, λέει, «είναι δυνατό να αναπτυχθεί εξαιρετικά ανθεκτική στα φάρμακα φυματίωση, όπου υπάρχουν λίγα φάρμακα που λειτουργούν». Η διάγνωση και η θεραπεία των περιπτώσεων φυματίωσης είχαν ήδη μειωθεί κατά περίπου 30% κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 το 2020 και το 2021, οδηγώντας σε αυξημένη μετάδοση.
Η πρόσβαση στη θεραπεία για το HIV/AIDS βρίσκεται επίσης σε κίνδυνο στην Ουκρανία, η οποία έχει τη δεύτερη υψηλότερη επιβάρυνση του HIV/AIDS στην Ανατολική Ευρώπη. Περίπου το 1% του πληθυσμού είναι μολυσμένο, αλλά αυτός ο αριθμός είναι πολύ υψηλότερος στις ομάδες κινδύνου: 7,5% στους άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες και σχεδόν 21% σε άτομα που κάνουν ενέσιμα ναρκωτικά. «Δεν πρέπει να διακόψετε τη θεραπεία. Δεδομένης της φύσης του HIV, που φέρνει το AIDS και τον θάνατο, η ιατρική σώζει ζωές», λέει ο Raman Hailevich, διευθυντής της χώρας για το Κοινό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το HIV/AIDS (UNAIDS).
Η αντιρετροϊκή θεραπεία (ART) μπορεί να κρατήσει τον HIV υπό έλεγχο και την ανοσοποιητική άμυνα ισχυρή για προστασία από ευκαιριακές λοιμώξεις, όπως η φυματίωση. Εάν λαμβάνεται με συνέπεια, η ART μπορεί να καταστείλει το ιικό φορτίο σε τόσο χαμηλά επίπεδα που ένα άτομο δεν μπορεί να μεταδώσει τον HIV.
Περιφερειακή κρίση
«Η Ουκρανία αντιμετώπισε πρόκληση πριν από τον πόλεμο όσον αφορά την παροχή αντιρετροϊκής θεραπείας και ο πόλεμος έχει μεγεθύνει αυτές τις προκλήσεις», λέει ο Hailevich, ο οποίος έφυγε από το Κίεβο στις 4 Μαρτίου για τη Μολδαβία. Στην Ουκρανία, περίπου 260.000 άνθρωποι ζούσαν με HIV στο τέλος του 2020. Από αυτούς, μόνο το 69% γνώριζε την κατάστασή τους, το 57% λάμβανε ART και το 53% είχε επιτύχει καταστολή του ιού, σύμφωνα με το UNAIDS. Ο τελευταίος παγκόσμιος στόχος του οργανισμού είναι το 95% για καθεμία από αυτές τις μετρήσεις έως το 2025.
Η χώρα είχε σημειώσει πρόοδο, αλλά «αυτός ο πόλεμος μπορεί να μας φέρει ξανά δέκα χρόνια πίσω», λέει η Valeriia Rachynska, στο Ουκρανικό Δίκτυο Ατόμων που Ζουν με HIV/AIDS. Μέσα στον αδιάκριτο βομβαρδισμό, οι άνθρωποι μπορεί να μην μπορούν να παραλάβουν τα φάρμακά τους. «Και ακόμα κι αν φτάσεις σε μια ιατρική μονάδα, πρέπει αυτή να είναι εφοδιασμένη με φάρμακα», λέει ο Hailevich.
Οι άνθρωποι που καταφεύγουν στην ασφάλεια μπορεί να έχουν προμήθεια φαρμάκων για ένα μήνα, δύο εβδομάδων ή λιγότερο, λέει η Rachynska. Όσοι δεν μπορούν να μετεγκατασταθούν σε ένα ασφαλές μέρος, και όσοι βρίσκονται στα κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη, είναι οι πιο ευάλωτοι, προσθέτει.
Επιδεινώνοντας το πρόβλημα, η Ουκρανία περίμενε μια μεγάλη αποστολή από την Ινδία αντιρετροϊκών φαρμάκων στις αρχές Μαρτίου. Το Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης του Προέδρου των ΗΠΑ για την ανακούφιση από το AIDS κινητοποιείται τώρα για να πετάξει προμήθειες έκτακτης ανάγκης σε μια αποθήκη στην Πολωνία. από εκεί, θα τις μεταφέρει με φορτηγά σε ιατρικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας.
Η θεραπεία υποκατάστασης οπιοειδών (OST), όπως η μεθαδόνη, θα μπορούσε να είναι απρόσιτη για πρώην χρήστες ενέσιμων ναρκωτικών, πολλοί από τους οποίους ζουν με HIV. Αν και η χώρα έχει προμήθειες που θα διαρκέσουν μέχρι τον Οκτώβριο, λέει ο Hailevich, «αν βρίσκεστε στο Χάρκοβο ή τη Μαριούπολη ή σε έδαφος που ελέγχεται από τους Ρώσους, είναι πολύ απίθανο να την αποκτήσετε, καθώς η Ρωσία δεν εγκρίνει την OST».
Το δίκτυο της Rachynska, το οποίο μετέφερε τα γραφεία του από το Κίεβο στη δυτική Ουκρανία, λέει στους πελάτες του να μην φοβούνται να αποκαλύψουν την κατάστασή τους HIV όταν περνούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες — αλλά να πάνε στα νοσοκομεία και να ζητήσουν τα φάρμακά τους. «Ό,τι συμβαίνει στην Ουκρανία επηρεάζει και τις άλλες χώρες [όπου οι άνθρωποι φεύγουν]», είπε η Πάποβιτζ του ΠΟΥ στην ενημέρωση, «άρα είναι μια πραγματική περιφερειακή κρίση».