Ένοπλες Συρράξεις

Το ΝΑΤΟ "απαντάει" με τις Β-61 βόμβες στους ρωσικούς θερμοβαρικούς πυραύλους στην Ουκρανία

Σε πρόσφατο άρθρο μας    με τίτλο "Ρωσικοί θερμοβαρικοί πύραυλοι που «εξαερώνουν ανθρώπινα σώματα» ρίχνονται στην Ουκρανία-Έχει ξεφύγει η κατάσταση" ,είχαμε αναφερθεί  στην χρήση των συγκεκριμένων βομβών από πλευράς Ρωσίας στον πόλεμο στην Ουκρανία και στα ολέθρια αποτελέσματα που επιφέρουν. 

Μάλιστα επισημαίναμε ότι η χρήση αυτών των όπλων θα έπρεπε να είχε απαγορευθεί με ειδική συνθήκη αφού είναι ουσιαστικά "μικρά πυρηνικά όπλα". 

Ωστόσο τα συγκεκριμένα πυρομαχικά-βόμβες ανήκουν στην κατηγορία των συμβατικών και όχι των πυρηνικών. 

Όπως στην φυσική επιστήμη η  δύναμη της δράσης εξισορροπείται με την δύναμη της αντίδρασης , έτσι και στα οπλικά συστήματα η  αύξηση της αποτρεπτικής ισχύος του αμυνομένου , επιδρά αρνητικά στην  περαιτέρω επαύξηση της επιθετικότητας  του εχθρού

Έτσι με γνώμονα τα παραπάνω η Γερμανία αναβαθμίζει κατακόρυφα τόσο την πολεμική της αεροπορία, όσο και την δυνατότητα άφεσης πυρηνικών όπλων.

"Μετά από χρόνια διαβουλεύσεων, η Γερμανία αποφάσισε τελικά να αντικαταστήσει τα γηρασμένα βομβαρδιστικά αεροσκάφη Tornado της με τα  αμερικανικής κατασκευής μαχητικά F-35 stealth, ικανά να φέρουν πυρηνικά όπλα", δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας της χώρας στις 14 Μαρτίου, σύμφωνα με άρθρο του  eurasiantimes.com   το οποίο αναφέρει στη συνέχεια τα εξής:

"Η ανακοίνωση αποκτά σημασία καθώς έρχεται εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας. Πρόσφατα, ο  Πρόεδρος Πούτιν  δήλωσε ότι αναβάθμισε το βαθμό ετοιμότητας  των πυρηνικών δυνάμεων της Ρωσίας, θέτοντας τες σε κατάσταση υψηλού συναγερμού.

«Το F-35 μας δίνει μια μοναδική δυνατότητα να συνεργαστούμε με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ και άλλους εταίρους στην Ευρώπη», δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Κριστίν Λάμπρεχτ.

Σύμφωνα με επίσημη δήλωση, το Βερολίνο σχεδιάζει να αντικαταστήσει τον στόλο του Tornado έως το 2030, τα οποία είναι γηρασμένα αφού υπηρετούν την γερμανική αεροπορία εδώ και 22 χρόνια.  

Τα Tornado μετείχαν στους πολέμους σε Ιράκ και Αφγανιστάν και είναι προϊόν αμιγώς Ευρωπαϊκής συνεργασίας  μεταξύ Λονδίνου-Ρώμης-Βερολίνου. 

«Η απόφαση για τον διάδοχο  του Tornado έχει ληφθεί. Στόχος είναι η αντικατάσταση του Tornado με τα F-35 μέχρι το 2030», πρόσθεσε η Γερμανίδα ΥΠΑΜ.  

https://twitter.com/BMVg_Bundeswehr/status/1503363938427281411?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1503363938427281411%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Feurasiantimes.com%2Fb-61-thermo-nuclear-bomb-natos-germany-f-35-fighters%2F

Η Γερμανία βέβαια εδώ και αρκετά χρόνια  σχεδίαζε την αντικατάσταση των Tornado, εξετάζοντας διάφορα μαχητικά αεροσκάφη προερχόμενα από τις ΗΠΑ κυρίως, χωρίς ωστόσο να έχει καταλήξει κάπου συγκεκριμένα. 

Η Γερμανίδα ΥΠΑΜ δήλωσε επίσης  ότι τα  υπάρχοντα Eurofighter Typhoons της χώρας θα υποστούν αναβάθμιση αναφορικά με τα ηλεκτρονικά τους μέσα, προκειμένου να μπορούν να  μπορούν  να μάχονται σε πεδίο ηλεκτρονικού πολέμου, αποφεύγοντας τα αντίμετρα του εχθρού,  το οποίο μέχρι στιγμής παρέχουν τα  τα μαχητικά Tornado, έτσι ώστε να μην υπάρξει κενό σε αυτό το κρίσιμο σημείο  για την Γερμανική Αεροπορία, με την αντικατάσταση των τελευταίων. 

Επιπλέον υπάρχει σχεδιασμός μετά τα επόμενα 20 χρόνια περίπου τα  Typhoons να αντικατασταθούν από το Future Combat Air System, ή FCAS, ένα  νέο πρόγραμμα  Ευρωπαϊκής συνεργασίας, αυτή τη φορά μεταξύ Γερμανίας, Γαλλίας και Ισπανίας. 

Η απόφαση η Γερμανία να προχωρήσει το προσεχές διάστημα  σε αγορά μεταξύ 30-40 αμερικανικών μαχητικών πέμπτης γενιάς Stealth F-35,  τα οποία επισημαίνεται ότι έχουν την δυνατότητα μεταφοράς και ρίψης πυρηνικών όπλων, έρχεται ως αποτέλεσμα της Ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας αλλά και των προαναφερθεισών απειλών του Προέδρου Πούτιν, γεγονός που οδηγεί την Ευρωπαϊκή Ήπειρο σε περίοδο ενός νέου ψυχρού πολέμου με την Μόσχα. 

Βέβαια η Γερμανία δεν είναι πυρηνική δύναμη, κοινώς δεν διαθέτει  Εθνικά πυρηνικά όπλα, όπως η Γαλλία και η Μ. Βρετανία, ωστόσο στα πλάισια του ΝΑΤΟ ως σύμμαχος των ΗΠΑ , θα δύναται εάν απαιτηθεί, να εξοπλιστεί με πυρηνικά όπλα της Ουάσιγκτον που βρίσκονται σε Ευρωπαϊκό έδαφος από τώρα. 

Η Γερμανία φιλοξενεί περίπου 20  πυρηνικές βόμβες  B-61 στην αεροπορική βάση Büchel. 

Οι πυρηνικές βόμβες B61 
 

Το πυρηνικό απόθεμα περιέχει επί του παρόντος τέσσερις παραλλαγές

Το B61 Mod 12 ή B61-12 είναι η πιο πρόσφατη έκδοση του B61 και θα αντικαταστήσει τις παλαιότερες παραλλαγές. Τον Δεκέμβριο του 2021, η Εθνική Διοίκηση Πυρηνικής Ασφάλειας (NNSA) ανακοίνωσε ότι η πρώτη μονάδα παραγωγής του B61-12 είχε ολοκληρωθεί.

Η παραγωγή πλήρους κλίμακας αναμένεται να ξεκινήσει τον Μάιο του 2022 και η παραγωγή θα ολοκληρωθεί το  2026, σύμφωνα με την NNSA. 

Η Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών έχει δηλώσει προηγουμένως ότι το F-35A θα έχει την δυνατότητα να μεταφέρει αυτές τις βόμβες πριν από το τέλος του έτους.

Οι παραπάνω πυρηνικές βόμβες των ΗΠΑ  μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε τακτικό και στρατηγικό επίπεδο προσβάλλοντας στόχους αντίστοιχα στο πεδίο της μάχης αλλά και μεγάλους σε μέγεθος στρατηγικούς στόχους. 

Το B61-12 είναι το πιο πρόσφατο μέλος της οικογένειας Β61 πυρηνικών βομβών βαρύτητας που εκτοξεύονται από αέρα. Το νέο μοντέλο έχει σχεδιαστεί για να αυξήσει τις πυρηνικές δυνατότητες της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και των συμμάχων της. Η βόμβα μπορεί να εκτοξευθεί με αεροσκάφη όπως τα B-2A, F-15E, F-16C/D, F-16 MLU, PA-200, F-35 και B-21."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Ο  νέος "Ψυχρός πόλεμος" στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο έχει έρθει ήδη. Ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτελεί σταθμό για την Ευρώπη διαμορφώνοντας ένα τελείως νέο περιβάλλον έντασης σε σχέση με την Ρωσία. 

Το ΝΑΤΟ ενδυναμώνεται και συνεπώς και η Γερμανία, αφού ο κίνδυνος περαιτέρω εξάπλωσης στην Ευρώπη του πολέμου της Ουκρανίας μολονότι δεν συμφέρει ούτε τη Ρωσία ούτε την Ατλαντική Συμμαχία δεν μπορεί να αποκλεισθεί τελείως. 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...