Οι δύο άντρες έχουν συναντηθεί συνολικά τρεις φορές αφότου τα ηνία των ΗΠΑ ανέλαβε ο Τζο Μπαίντεν, πέρυσι. Σύμφωνα δε, με δημοσιογραφικές πηγές το συγκεκριμένο ραντεβού ετοιμαζόταν εδώ και αρκετές εβδομάδες στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας των δύο χωρών να κρατήσουν ανοιχτούς τους δίαυλους επικοινωνίας μεταξύ τους ειδικά μετά και την… πυροσβεστική διαδικτυακή σύνοδο Μπάιντεν-Σι, τον περασμένο Νοέμβριο.
Ωστόσο, η συνάντηση και η σημασία της αυριανής συνάντησης αναβαθμίστηκε μετά τις δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία, ειδικά μετά και τη στάση που επέλεξε να κρατήσει η Κίνα που έχει κρατήσει αποστάσεις από τη ρωσική εισβολή, αποφεύγοντας να την καταδικάσει. Αν και έχει ζητήσει τερματισμό του πολέμου και τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση στις εχθροπραξίες.
Το Πεκίνο υποστηρίζει πως θέλει να κρατήσει ουδέτερη στάση στην ουκρανική διαμάχη, όμως η έμμεση στήριξη που συνεχίζει να παρέχει στη Μόσχα δείχνει το αντίθετο, κάτι που έχει προκαλέσει δυσφορία στις δυτικές κυβερνήσεις, πόσο μάλλον στην Ουάσιγκτον.
Μόλις νωρίτερα, εξάλλου, ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών, Αντόν Σιλουάνοφ σε δηλώσεις του είχε εκφράσει την πεποίθηση ότι το Πεκίνο δεν θα ενδώσει στις πιέσεις που δέχεται από τη Δύση να ευθυγραμμιστεί με τις διεθνείς κυρώσεις κατά της Ρωσίας και πως, όχι μόνο θα κρατήσει ζωντανές τις διμερείς εμπορικές συναλλαγές, αλλά και ότι η σχέση τους θα ενισχυθεί.
Βεβαίως, οι Αμερικανοί δεν έχουν προσδοκίες για απτά αποτελέσματα από την συνάντηση, που θα έχει περισσότερο σαν στόχο να σταλούν τα… κατάλληλα μηνύματα προς το Πεκίνο. «Είναι βασικό για τους Κινέζους αξιωματούχους να ακούσουν απευθείας από τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας την εκτίμηση του για το πώς βλέπει την κατάσταση (στην Ουκρανία» σχολίασε χαρακτηριστικά αξιωματούχος, μιλώντας στο Reuters.