Ένοπλες Συρράξεις

Σαν το Αφγανιστάν! Τι είναι τα MANPADS που ευθύνονται για την κατάρριψη των ρωσικών αεροσκαφών πάνω από την Ουκρανία

Καθώς ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας συνεχίζεται, φαίνεται ότι οι πύραυλοι που εκτοξεύονται  από τον ώμο αποδεικνύονται εξαιρετικά αποτελεσματικοί για τις ουκρανικές δυνάμεις, ώστε να εμποδίσουν την ταχεία πρόοδο των ρωσικών στρατευμάτων. 

Τα φορητά από τον άνθρωπο συστήματα αεράμυνας (MANPADS), διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στην αποτροπή των ρωσικών δυνάμεων από το να αποκτήσουν αεροπορική υπεροχή και να εισέλθουν σε μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας. Τα αντιτεθωρακισμένα όπλα πεζικού, κατευθυνόμενα και μη, έχουν επίσης αποδειχθεί εξίσου χρήσιμα για τα ουκρανικά στρατεύματα που πολεμούν έναν βαριά μηχανοποιημένο αντίπαλο στο έδαφος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από την έναρξη του πολέμου πριν από περίπου δύο εβδομάδες, η Ρωσία προφανώς έχει χάσει περισσότερα από 260 άρματα μάχης και περίπου χίλια τεθωρακισμένα οχήματα προσωπικού, σύμφωνα με τον στρατό της Ουκρανίας. Αλλά αυτά τα στοιχεία δεν μπορούν να επαληθευτούν ανεξάρτητα.

Το MANPADS αντιστέκεται στη ρωσική πρόοδο

Το MANPADS αναφέρεται σε έναν τύπο όπλου που σχεδιάστηκε για την υπεράσπιση των επίγειων μονάδων έναντι εναέριας επίθεσης. Υπάρχουν τέσσερα μέρη στο MANPADS. Ένας πύραυλος αποτελείται από έναν κινητήρα πυραύλων που κατευθύνεται προς τον στόχο από ένα ηλεκτρονικό σύστημα καθοδήγησης. Μια κεφαλή στην άκρη του πυραύλου εκρήγνυται, καθώς πλησιάζει τον στόχο, ρίχνοντας το αεροπλάνο.

Ολόκληρος ο πύραυλος περιέχεται σε ένα κάνιστρο, στο οποίο είναι προσαρτημένος ένας μηχανισμός βολής και κατάδειξης. Ένα ολόκληρο MANPADS έχει σχεδιαστεί για μεταφορά και πυροδότηση από ένα άτομο και ζυγίζει όχι περισσότερο από 20 κιλά.

Αυτός θα μπορούσε να είναι ένας πιθανός λόγος, πίσω από τη δημοτικότητα που έχει αποκτήσει αυτό το σύστημα μεταξύ των δυνάμεων της Ουκρανίας, που παραμένουν σε άμυνα και δεν έχουν ακόμη εφοδιαστεί με μαχητικά αεροσκάφη που χρειάζεται για να καταπολεμήσει τη ρωσική υπεροχή στον αέρα καθώς και στο έδαφος.

Τα φορητά από τον άνθρωπο αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα, είναι απαραίτητος αμυντικός εξοπλισμός χαμηλού επιπέδου, σχεδιασμένος να είναι η τελευταία γραμμή άμυνας έναντι εχθρικών αεροσκαφών σε ένα ολοκληρωμένο πολυεπίπεδο συγκρότημα αεράμυνας, μαζί με σωληνωτά όπλα.

Τα MANPADS, ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την κατάρριψη των ρωσικών αεροσκαφών πάνω από την Ουκρανία, όπως ακριβώς ήταν στο Αφγανιστάν πριν από περισσότερα από 40 χρόνια. Ο ιστότοπος Oryx (που από τους περισσότερους παρατηρητές θεωρείται αξιόπιστη πηγή), ανέφερε τον αριθμό των ρωσικών αεροσκαφών που καταρρίφθηκαν ή χάθηκαν μέχρι στιγμής στη σύγκρουση, σε 24 τη δωδέκατη ημέρα μετά την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία.

Επιπλέον, ο ουκρανικός στρατός λαμβάνει αυτήν τη στιγμή σημαντικό αριθμό MANPADS και πεζικού αντιτεθωρακισμένου εξοπλισμού, από περισσότερες από δώδεκα διαφορετικές χώρες. Πολλά αντιαρματικά όπλα που παρέχονται στην Ουκρανία, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ενάντια σε τεθωρακισμένα και  οχήματα προσωπικού, κατασκευές, εκτός από αεροσκάφη.

Θα μπορούσε να παρατηρηθεί, ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ ήταν γενναιόδωρα με τη μεταφορά MANPADS στο Κίεβο, σε αντίθεση με μαχητικά αεροσκάφη ή προηγμένους πυραύλους.

Πύραυλοι ώμου με την Ουκρανία

Μια αξιοσημείωτη παρατήρηση στη βοήθεια που παρέχεται στην Ουκρανία, είναι η έμφαση στα αντιαρματικά όπλα και τα MANPADS από τις χώρες του ΝΑΤΟ, που είναι πρόθυμες να βοηθήσουν. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, η Ουκρανία είχε υποβάλει αίτημα για αντιαρματικούς πυραύλους Javelin, οι οποίοι θα συμπεριληφθούν στην αποστολή.

Πριν από την έναρξη των εχθροπραξιών, οι ΗΠΑ παρέδωσαν αρκετές εκατοντάδες από αυτά τα MANPADS στην Ουκρανία. Εφόσον η Ευρωπαϊκή Ένωση επέλεξε να υποστηρίξει ανοιχτά τη χώρα που δέχτηκε επίθεση, έχει επίσης αποστείλει μερικούς από αυτούς τους πυραύλους από το δικό της οπλοστάσιο.

Το Stinger ζυγίζει 15 κιλά, ταξιδεύει με ταχύτητα 2,2 Mach, έχει μέγιστη εμβέλεια άνω των 5.000 μέτρων. Η πιο πρόσφατη παραλλαγή αυτού του πυραύλου, περιλαμβάνει μια κεφαλή καθοδήγησης υπέρυθρης/υπεριώδους ακτινοβολίας καθώς και μια ασφάλεια εγγύτητας, για να τον κάνει πιο αποτελεσματικό έναντι των drones.

Από την άλλη πλευρά, το Javelin είναι μια από τις πιο προηγμένες συσκευές κατά της πανοπλίας που εκτοξεύονται στον ώμο, που δίνει τη μάχη στον αντίπαλο. Μετά την εκτόξευση, το Javelin καθοδηγείται αυτόματα στον στόχο, αφήνοντας τον πυροβολητή να αναζητήσει κάλυψη και να αποφύγει την αντεπίθεση.

https://twitter.com/AlexKhrebet/status/1499091753764372483?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1499091753764372483%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Feurasiantimes.com%2Fussian-tanks-here-are-major-shoulder-fired-missiles-that-ukraine%2F

Η Γερμανία, η Ιταλία, η Λετονία, η Λιθουανία και η Ολλανδία είναι μεταξύ των χωρών, που έχουν στείλει ή σχεδιάζουν να παρέχουν αποστολές Stingers, ενώ οι ΗΠΑ και η Εσθονία παρέχουν Javelins.

Η Ουκρανία έχει επίσης χρησιμοποιήσει ελαφριά αντιαρματικά όπλα επόμενης γενιάς (NLAW) . Πριν από τη σύγκρουση, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου είχε παραδώσει περίπου 2.000 από αυτά τα όπλα στην Ουκρανία. Το Λουξεμβούργο, μέλος του ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα, ότι θα στείλει άλλα 100 NLAW στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας. Αυτά τα MANPADS, αναπτύσσονται από κοινού από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σουηδία.

Ο  πύραυλος  έχει  βεληνεκές  από  20  έως  600  μέτρα για  σταθερούς  στόχους  και  έως  400  μέτρα για  κινούμενους  στόχους. Η  βελτιωμένη  έκδοση  του  NLAW,  συνοδεύεται  από  λογισμικό  καθοδήγησης  που  επεκτείνει  το  εύρος  ακρίβειας  στα  800  μέτρα.

Η Πολωνία είχε δηλώσει ότι προετοιμάζεται να στείλει είτε τους Grom είτε τους Grom-M MAPANDS, επίσης γνωστούς ως Piorun, στην Ουκρανία πριν ακόμη ξεκινήσει η εισβολή της Ρωσίας. Είναι ενδιαφέρον, ότι η οικογένεια πυραύλων Grom είναι μια βελτιωμένη παραλλαγή του σοβιετικού σχεδιασμού 9K38 Igla, με τις πρώτες εκδόσεις να τίθενται σε λειτουργία τη δεκαετία του 1990.

Ο πύραυλος και ο εκτοξευτής Grom ζυγίζουν 16,5 κιλά. Ο πύραυλος φέρει κεφαλή κατακερματισμού υψηλής εκρηκτικής δύναμης 1,27 κιλών και διαθέτει σύστημα καθοδήγησης υπέρυθρων. Μπορεί να κλειδώσει σε καυτές επιφάνειες στόχου, όπως κινητήρα αεροσκάφους ή εξάτμιση τουρμπίνας και να προβλέψει πώς θα κινηθεί ο στόχος. Ο πύραυλος περιλαμβάνει έναν μηχανισμό έκρηξης αφής, που του επιτρέπει να εκραγεί μόλις φτάσει στο στόχο του.

https://twitter.com/war_noir/status/1500088972059545601?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1500088972059545601%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Feurasiantimes.com%2Fussian-tanks-here-are-major-shoulder-fired-missiles-that-ukraine%2F

Το Piorun που τέθηκε σε λειτουργία μόλις το 2019, διαθέτει νέο κινητήρα πυραύλων και σύστημα αναζήτησης. Αυτό βελτιώνει τις δυνατότητές του, έναντι κινούμενων αεροσκαφών και αεροσκαφών εξοπλισμένων με μια ποικιλία από εξελιγμένα αντίμετρα υπέρυθρης ακτινοβολίας.

Η Γερμανία έχει προμηθεύσει 1.000 αντιαρματικά όπλα και 500 πυραύλους Stinger. Οι εικασίες είναι έντονες, ότι η Γερμανία εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο ανάπτυξης 2.700 MANPADS της σειράς Strela που αναζητούν θερμότητα της Σοβιετικής περιόδου στην Ουκρανία, από τον πλέον ανενεργό στρατό της Ανατολικής Γερμανίας.

Δεν είναι σαφές εάν τα όπλα είναι 9K32 Strela-2 ή 9K34 Strela-3 , τα οποία είναι επίσης γνωστά ως SA-7 και SA-14 στο ΝΑΤΟ. Επιπλέον, ο ουκρανικός στρατός έχει το δικό του απόθεμα Strelas και Iglas, το οποίο έχει αξιοποιήσει άριστα.

Με τη χρήση αυτών των πυραύλων από την Ουκρανία κατά των ρωσικών στρατευμάτων, θα ήταν μια στιγμή deja vu. Η χρήση των MANPADS στην Ουκρανία, γίνεται σημαντική δεδομένης της επιτυχίας τους σε πολύπλοκα πεδία μάχης όπως το Αφγανιστάν, η Λιβύη, το Ιράκ και η Συρία, για να αναφέρουμε μερικά. Το MANPADS φέρεται να είχε χρησιμοποιηθεί επίσης, από ένοπλες δυνάμεις στο Ιράκ και τη Συρία.

Παρόλο που δεν προσφέρουν αποφασιστικό πλεονέκτημα σε μια μάχη, αναμένεται να βοηθήσουν τις ουκρανικές δυνάμεις να αντισταθούν στα άρματα μάχης και στα εξαρτώμενα από τεθωρακισμένα ρωσικά στρατεύματα σε μεγάλο βαθμό.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...