Ομολογία της αναπληρώτριας υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νουλάντ, επιβεβαίωσε την ύπαρξη στρατιωτικών βιολογικών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία, όπως είχε ανακοινώσει η Ρωσία, αναφέρει σύσσωμος ο τουρκικός τύπος σήμερα.
Η Νουλάντ είπε ότι το υπουργείο «ανησυχεί για τις ρωσικές δυνάμεις που θα καταλάβουν το περιεχόμενο αυτών των εγκαταστάσεων». «Καθώς η στρατιωτική επιχείρηση που ξεκίνησε η Ρωσία κατά της πολιορκίας του ΝΑΤΟ εισήλθε στη 13η ημέρα της, μια δήλωση-ομολογία έγινε από εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ:
«Η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νουλάντ δήλωσε ότι υπάρχουν εγκαταστάσεις βιολογικής έρευνας στην Ουκρανία, και ότι το Κίεβο και η Ουάσιγκτον συνεργάζονται για να αποτρέψουν το περιεχόμενο αυτών των εγκαταστάσεων να πέσει στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων», γράφει η μεγάλη τουρκική ιστοσελίδα aydinlik.com.tr, η οποία βλέπει ρωσική επιχείρηση και όχι εισβολή της Ρωσίας... κατά της περικύκλωσης του ΝΑΤΟ, κάτι που ισχύει και για την Άγκυρα σύμφωνα με πολλούς Τούρκους αξιωματούχους και συμβούλους.
Μιλώντας στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, η Νουλάντ ρωτήθηκε εάν υπάρχουν χημικά ή βιολογικά όπλα στην Ουκρανία.
«Η Ουκρανία διαθέτει εγκαταστάσεις βιολογικής έρευνας. Ανησυχούμε ότι οι μονάδες του ρωσικού στρατού μπορεί να προσπαθήσουν να τις πάρουν υπό τον έλεγχό τους, επομένως εργαζόμαστε με τους Ουκρανούς για το πώς να αποτρέψουμε οποιοδήποτε από αυτό το ερευνητικό περιεχόμενο να πέσει στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων», ανέφερε η ίδια.
- Το πρώτο ερώτημα εδώ είναι γιατί φοβούνται οι ΗΠΑ για το περιεχόμενο των εργαστηρίων στην Ουκρανία;
- Τι πειράματα διενεργούνταν ακριβώς σε αυτά τα εργαστήρια και για ποιους ιούς;
- Πρόκειται για εργαστήρια βιολογικού πολέμου, ο οποίος είναι το χειρότερο είδος πολέμου, εκτός του πυρηνικού, αφού αποδεκατίζει χιλιάδες κόσμο, χωρίς να πέσει ούτε μία σφαίρα, άρα τι ετοίμαζαν εκεί;
- Η κυρία Νουλάντ που ήταν ο κύριος συντονιστής της εξέγερσης της πλατείας Μαιντάν στην Ουκρανία, τι γνωρίζει για όλα αυτά και φοβάται τόσο πολύ;
Τους ισχυρισμούς περί ύπαρξης στην Ουκρανία -και μάλιστα κοντά στα σύνορα με την Ρωσία- βιολογικών εργαστηρίων επανέλαβε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, σε συνέντευξη Τύπου.
Η Ζαχάροβα αναφέρθηκε στα όσα φέρεται να ανακάλυψαν οι Ρώσοι μετά από ειδική στρατιωτική επιχείρηση και έστρεψε τα βέλη της εναντίον των ΗΠΑ λέγοντας ότι το στρατιωτικό βιολογικό πρόγραμμα του Κιέβου χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών. Η κ. Ζαχάροβα προχώρησε ένα βήμα παραπάνω μετά τις καταγγελίες που διατυπώνονται τις τελευταίες ημέρες λέγοντας ότι χρειάζεται διεθνής έλεγχος για το βιολογικό πρόγραμμα της Ουκρανίας, αλλά οι ΗΠΑ δεν συνεργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση.
Επιπλέον, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών τόνισε πως η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν στοχεύει στην ανατροπή της κυβέρνησης Ζελένσκι ή την καταστροφή των υποδομών της χώρας. Όπως είπε, στόχος της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης είναι να προστατεύσει τις Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ, να αποστρατιωτικοποιήσει και να «από-ναζικοποιήσει» την Ουκρανία και να εξαλείψει τη στρατιωτική απειλή για τη Ρωσία, η οποία -όπως είπε- προκύπτει από την προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
«Δεν στοχεύουμε ούτε στην κατοχή της Ουκρανίας και στην καταστροφή των υποδομών της ούτε στην ανατροπή της σημερινής κυβέρνησης. Δεν στοχεύουμε κατά του πληθυσμού» υπογράμμισε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, η οποία υποστήριξε πως η Ρωσία ευελπιστεί ότι στον επόμενο γύρο των διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία, θα γίνουν πιο ουσιαστικά βήματα. «Οι συμφωνίες συχνά δεν γίνονται σεβαστές. Καλούμε την ουκρανική πλευρά να κάνει ότι είναι δυνατό από την πλευρά της για να διασφαλίσει μια ασφαλή δίοδο των άμαχων πολιτών, και ευελπιστούμε ότι ένα πιο σημαντικό βήμα θα γίνει στους επόμενους γύρους των διαπραγματεύσεων» τόνισε η Ζαχάροβα.
Το Κρεμλίνο ελπίζει ότι η κατάσταση με τα αμερικανικά βιολογικά εργαστήρια στην Ουκρανία θα διευθετηθεί. Όλος ο κόσμος θα ενδιαφέρεται να μάθει τι ακριβώς έκαναν, δήλωσε κι από την πλευρά του ο γραμματέας Τύπου του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ντμίτρι Πεσκόφ.
"Αυτό το θέμα, φυσικά, είναι πολύ σημαντικό. Και είναι σημαντικό, πιθανώς, για ολόκληρο τον κόσμο. Ας ελπίσουμε ότι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα ιδρύματα που λειτουργούσαν στην επικράτεια της Ουκρανίας και τα οποία λειτουργούσαν στην πραγματικότητα από Αμερικανούς ειδικούς", είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου στους δημοσιογράφους την Τετάρτη. Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, «θα είναι σίγουρα ενδιαφέρον για ολόκληρο τον κόσμο να καταλάβει και να μάθει τι έκαναν».
Στρατιωτικός εμπειρογνώμονας αξιολόγησε τον κίνδυνο των αμερικανικών βιο-εργαστηρίων στην Ουκρανία
Ο βιολόγος, στρατιωτικός ειδικός Ιγκόρ Νικουλίν, σε συνέντευξή του στη Pravda.Ru, σχολίασε τη δήλωση της αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νουλάντ σχετικά με την πρόθεσή της να κρύψει την έρευνα των αμερικανικών βιολογικών εργαστηρίων στην Ουκρανία από τον ρωσικό στρατό.
«Τέτοια βιοεργαστήρια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς. Εάν δεν αποτελούσαν κάποιο είδος απειλής, τότε οι Αμερικανοί δεν θα κάλυπταν τα ίχνη τους τόσο πανικόβλητοι. Είναι προφανές ότι μιλάμε για παραβίαση της σύμβασης για τα βιολογικά και τοξικά όπλα, η οποία υπογράφηκε από την Ουάσιγκτον το 1972», είπε ο ειδικός.
Υπενθύμισε ότι οι αρχές των ΗΠΑ προσπαθούν να μην διεξάγουν απαγορευμένα πειράματα στο έδαφός τους. Σύμφωνα με τον βιολόγο, οι Ηνωμένες Πολιτείες μετέφεραν τα πειράματα σε τρίτες χώρες. Ως παραδείγματα, ο ειδικός ανέφερε την Ιαπωνία και τη Γερμανία.
«Όπου οι αρχές είναι διεφθαρμένες και εξαρτώνται από αυτές, δεν θα κάνουν περιττές ερωτήσεις και θα επιτρέψουν τη διεξαγωγή πειραμάτων σε μια συγκεκριμένη γονιδιακή δεξαμενή: σε ανθρώπους, σε ζώα, σε φυτά. Συγκεκριμένα, αυτό συμβαίνει στην Ουκρανία. Μελετούν τα χαρακτηριστικά της γενετικής των Σλάβων και κάνουν εργασίες για την αύξηση της παθογένειας, δηλαδή δημιουργούν την επόμενη γενιά βιολογικών όπλων, τα οποία θα πρέπει να είναι εθνοτικά συγκεκριμένα, ότι, για παράδειγμα, οι Σλάβοι πεθαίνουν από αυτό, αλλά οι Αγγλοσάξονες όχι», εξήγησε ο Νικουλίν.
Όπως προαναφέρθηκε, η Νουλάντ παραδέχτηκε ότι υπάρχουν αμερικανικά βιολογικά εργαστήρια στο έδαφος της Ουκρανίας. Κατά την ομιλία της στους γερουσιαστές, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ανησυχία της για το ενδεχόμενο να αποκτήσει ο ρωσικός στρατός τον έλεγχο των κέντρων.
«Συνεργαζόμαστε με τους Ουκρανούς για να αποτρέψουμε οποιοδήποτε από αυτά τα ερευνητικά υλικά να πέσει στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων εάν πλησιάσουν», είπε η Αμερικανίδα πολιτικός.
Πώς η Ουάσιγκτον επέλεξε βιοεργαστήρια αντί για πυραύλους
Η ανθρωπότητα έχει μάθει από καιρό να χρησιμοποιεί παθογόνα βακτήρια και ιούς ως όπλα σε συγκρούσεις. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα και επιβεβαιώσεις για αυτό στην ιστορία: το 1346, οι Μογγόλοι μάντεψαν να ρίξουν στο γενοβέζικο φρούριο πτώματα πανώλης, το 1763 οι Βρετανοί στο Φορτ Πιτ μοίρασαν κουβέρτες με ευλογιά στους Ινδούς ηγέτες για να προκαλέσουν επιδημία, ενώ το πρώτο κρατικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη βιολογικών όπλων ξεκίνησε από τη Γερμανία το 1914.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν να εφαρμόζουν έργα για τη δημιουργία βιο-όπλων μόλις το 1942. Ήδη 25 χρόνια αργότερα, ο 37ος Πρόεδρος των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον, ανησυχώντας για την καταστροφικότητα και τη εν δυνάμει ανεξέλεγκτη πορεία τέτοιων εργαλείων πολέμου, ανακοίνωσε τον περιορισμό αυτών των εργαστηρίων.
Ένας νέος γύρος ενδιαφέροντος της Ουάσιγκτον για τα βιολογικά όπλα ήρθε το 2001, όταν ορισμένοι Αμερικανοί πολιτικοί και δημοσιογράφοι έλαβαν επιστολές με σκόνη άνθρακα. Χρησιμοποιώντας αυτό το σκοτεινό περιστατικό ως πρόσχημα, μεταξύ 2001 και 2006, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών ξόδεψε 36 δισεκατομμύρια δολάρια για να «επεκτείνει τις δυνατότητες βιοάμυνας». Τα βιοεργαστήρια, από τα οποία υπήρχαν μόνο δύο στη χώρα πριν από το 2001, άρχισαν να αναπτύσσονται σαν μανιτάρια μετά από βροχή. Μέχρι το 2007, μόνο στις ΗΠΑ, ο αριθμός τους αυξήθηκε σε 20 και έως το 2017 - 276.
Καθώς τέτοιοι θεσμοί πολλαπλασιάστηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα πρώτα βιοεργαστήρια άρχισαν να ξεφυτρώνουν γύρω από τη Ρωσική Ομοσπονδία, την οποία η Ουάσιγκτον συνέχισε να θεωρεί πιθανό αντίπαλο μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης. Οι συντάκτες του καναλιού Telegram, American Number, εξηγούν γιατί η εμφάνιση αμερικανικών βιολογικών εργαστηρίων στον μετασοβιετικό χώρο αποτελεί σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της Ρωσίας.
Αυτό το άρθρο ασχολείται με εργαστήρια με το υψηλότερο επίπεδο βιοασφάλειας - δηλαδή ιδρύματα στα οποία διεξάγεται έρευνα για τα πιο επικίνδυνα μικρόβια και ιούς. Τα επίπεδα βιοασφάλειας κυμαίνονται από το χαμηλότερο του πρώτου έως το υψηλότερο του τέταρτου. Η κύρια απειλή είναι τα ιδρύματα στα οποία εκχωρείται το τρίτο (BSL-3) και το τέταρτο (BSL-4) επίπεδα.
Στα εργαστήρια BSL-3, το προσωπικό αντιμετωπίζει δυνητικά θανατηφόρα παθογόνα για τα οποία υπάρχουν εμβόλια ή θεραπείες, όπως ο άνθρακας, η πανώλη ή ο πρόσφατος κορονοϊός COVID-19. Στο BSL-4, η κατάσταση είναι πολύ πιο σοβαρή: εκεί, οι ειδικοί εργάζονται με αερομεταφερόμενα παθογόνα που μπορούν να προκαλέσουν ανίατες ασθένειες.
Ανεξάρτητα από το πόσο αυστηρά είναι τα μέτρα για την πρόληψη της διαρροής ιών εκτός εργαστηρίου, αξίζει να αναγνωρίσουμε ότι η ανθρωπότητα δεν έχει εφεύρει ακόμη κανένα μέσο πρόληψης της ανθρώπινης απροσεξίας.
Αυτός είναι ο λόγος που το 2007 στο Ηνωμένο Βασίλειο σημειώθηκε ξέσπασμα αφθώδους πυρετού - μια οξεία ιογενής νόσος που επηρεάζει το δέρμα, καθώς και τους βλεννογόνους της στοματικής και της ρινικής κοιλότητας. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, κατέστη δυνατό να διαπιστωθεί ότι το παθογόνο εισήλθε στους δρόμους του χωριού Pirbright λόγω ελαττωματικού αγωγού αποχέτευσης σε βιολογικό εργαστήριο που βρίσκεται εντός των ορίων του οικισμού.
Παρόμοια περιστατικά δεν έχουν παρακάμψει τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 2006, ένας επιστήμονας του Πανεπιστημίου A&M του Τέξας αρρώστησε αφού προσβλήθηκε από το βακτήριο Brucella, το οποίο χαρακτηρίστηκε ως χρήσιμο βιοόπλο από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC). Το 2014, εργαζόμενοι που εκκαθάρισαν μια αποθήκη στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας στο Μέριλαντ βρήκαν γυάλινα φιαλίδια του ιού της ευλογιάς. Την ίδια χρονιά, το CDC των ΗΠΑ ανακάλυψε ότι το προσωπικό του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Μέριλαντ είχε μολύνει κατά λάθος 84 εργαζόμενους με άνθρακα ενώ προσπαθούσε να μετακινήσει μη απενεργοποιημένα δείγματα του παθογόνου μεταξύ εργαστηρίων. Το 2015, ένα δημόσιο σκάνδαλο προκλήθηκε από μια έκθεση του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, η οποία ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια δέκα ετών, «ειδικοί» στο Βιολογικό Εργαστήριο Dagway στη Γιούτα κατάφεραν να στείλουν 575 παρτίδες ζωντανών βακτηρίων άνθρακα σε 194 εργαστήρια στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες επτά ξένες χώρες.
Τέτοια περιστατικά προκάλεσαν μεγάλη απήχηση στην αμερικανική κοινωνία, θορυβημένη από την στάση αμέλειας των αρχών απέναντι στα θανατηφόρα παθογόνα. Ακριβώς στον απόηχο της διαφημιστικής εκστρατείας, το 2015, η USA Today δημοσίευσε το άρθρο "Biolabs in your backyard" , στο οποίο έγιναν μάρτυρες εκατοντάδων παραβιάσεων ασφαλείας και ατυχημάτων σε εγκαταστάσεις BSL-3 και BSL-4.
Η αναταραχή στα βιοεργαστήρια των Ηνωμένων Πολιτειών επέτρεψε στην Κίνα το 2020 να κατηγορήσει την Αμερική ότι δημιούργησε έναν νέο κορονοϊό. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Πεκίνου, δημιουργήθηκε στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Στρατού Walter Reed (Βάση Fort Detrick) στην πόλη Φρέντερικ, περίπου 80 χιλιόμετρα βόρεια της Ουάσιγκτον, και στη συνέχεια ξέφυγε από τα όρια του εργαστηρίου ως αποτέλεσμα διαρροής. Υπήρξε πράγματι διαρροή στη βάση του Fort Detrick το 2019 - τότε οι εργασίες του εργαστηρίου ανεστάλησαν.
Εν τω μεταξύ, δεν ακολούθησε σαφής αντίδραση της αμερικανικής κυβέρνησης στις ανησυχίες του αμερικανικού λαού, καθώς και στις κατηγορίες και τις έρευνες. Επιπλέον, την περίοδο από το 2015 έως το 2022, η Ουάσιγκτον συνέχισε να αυξάνει τον αριθμό των επικίνδυνων βιολογικών εργαστηρίων όχι μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και σε άλλες ξένες χώρες.
«Εργαστήρια θανάτου» κοντά στα ρωσικά σύνορα
Οι Ηνωμένες Πολιτείες κυριολεκτικά περικύκλωσαν τη Ρωσική Ομοσπονδία με βιολογικά εργαστήρια. Ιδρύματα που χρηματοδοτούνται από την Ουάσιγκτον έχουν αρχίσει να εμφανίζονται στην Αρμενία, τη Γεωργία, το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν και την Ουκρανία.
Εδώ συνέβησαν και διαρροές επικίνδυνων παθογόνων, όπως φυσικά και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Για παράδειγμα, το 2012, στην περιοχή Gegharkunik της Αρμενίας, όπου βρισκόταν ένα από τα βιολογικά εργαστήρια, σημειώθηκε ξέσπασμα άνθρακα. Να σημειωθεί ότι τα εργαστήρια ελέγχονται από την Αμερικανική Υπηρεσία Μείωσης Αμυντικών Απειλών (DTRA), η οποία, σύμφωνα με τον επίσημο μύθο, ασχολείται με την καταστροφή πυρηνικών, χημικών και άλλων τύπων όπλων μαζικής καταστροφής.
Από το 1991 έως το 2012, οι Ηνωμένες Πολιτείες κατάφεραν να διαθέσουν τουλάχιστον 9 δισεκατομμύρια δολάρια για τις δραστηριότητες των ιδρυμάτων επιπέδου BSL-3 και BSL-4 στην Ουκρανία, το Καζακστάν, τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, που εργάζονται με στελέχη ιών και βακτηρίων θανατηφόρα για τον άνθρωπο, κατάλληλα , συμπεριλαμβανομένου , για χρήση ως βιολογικό όπλο. Και αν στη Ρωσική Ομοσπονδία ήταν δυνατό να σταματήσουν οι καταστροφικές αμερικανικές δραστηριότητες προς αυτή την κατεύθυνση, τότε στην Ουκρανία η κατασκευή βιολογικών εργαστηρίων από το 2005 βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Η συνεργασία σε αυτόν τον τομέα μεταξύ Κιέβου και Ουάσιγκτον ξεκίνησε μετά το πρώτο Maidan Nezalezhnosti το 2005, ανεστάλη κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Βίκτορ Γιανουκόβιτς και στη συνέχεια επαναλήφθηκε μετά τα γεγονότα του 2014.
Από την 1η Σεπτεμβρίου 2021, υπήρχαν τουλάχιστον 15 βιολογικά εργαστήρια στην Ουκρανία: στο Κίεβο, το Λβοφ, την Οδησσό, τη Χερσώνα, το Τερνόπιλ, το Ουζγκορόντ, τη Βινίτσα, το Χάρκοβο και το Ντνεπροπετρόβσκ. Μέχρι τον Οκτώβριο του 2021, δύο ακόμη αμερικανικά βιολογικά εργαστήρια στην Ουκρανία - στο Κίεβο και την Οδησσό - ήταν έτοιμα για λειτουργία. Το ένα οργανώθηκε με βάση το Κρατικό Ερευνητικό Ινστιτούτο του Κιέβου για Εργαστηριακή Διαγνωστική και Κτηνιατρική και Υγειονομική Εμπειρογνωμοσύνη και το άλλο με βάση το υποκατάστημα της Οδησσού της Ουκρανικής Κρατικής Υπηρεσίας για την Ασφάλεια των Τροφίμων και την Προστασία των Καταναλωτών.
Έμεινε μόνο ο εξοπλισμός τους με τον απαραίτητο εξοπλισμό, καθώς και η πρόσληψη προσωπικού. Για το σκοπό αυτό, η Υπηρεσία Μείωσης Απειλών Ασφαλείας των ΗΠΑ δημοσίευσε ένα έγγραφο στον ιστότοπο των κρατικών προμηθειών σχετικά με την καταπολέμηση των «ιδιαίτερα επικίνδυνων παθογόνων παραγόντων στο έδαφος της Ουκρανίας». Το κόστος των εργασιών υπολογίστηκε σε 3,6 εκατομμύρια δολάρια και η ημερομηνία ολοκλήρωσης της εγκατάστασης εκτιμήθηκε τον Φεβρουάριο του 2022.
Έτσι, για δοκιμές, και πιθανώς για τη δημιουργία βιολογικών όπλων κοντά στα ρωσικά σύνορα, σχεδίασαν να φέρουν τα πιο επικίνδυνα παθογόνα στην Ουκρανία, τα οποία αποτελούν άμεση απειλή όχι μόνο για τους Ουκρανούς, αλλά και για τους Ρώσους πολίτες. Οι ανησυχίες της Μόσχας για αυτό το θέμα γελοιοποιήθηκαν από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, δηλώνοντας ότι οι πρωτοβουλίες των Ηνωμένων Πολιτειών στοχεύουν στην «ασφαλή αποθήκευση» παθογόνων παραγόντων: «Προσπάθειες σαν αυτές επικεντρώνονται στην ασφάλεια των τροφίμων, στην προστασία των καταναλωτών και στην ασφαλή αποθήκευση παθογόνων και απειλητικών τοξινών, ώστε να μην πέσουν σε λάθος χέρια, ενώ μπορεί να πραγματοποιηθεί ειρηνική έρευνα και ανάπτυξη εμβολίων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες βοηθούν στην ανάπτυξη της ικανότητας της Ουκρανίας να ανιχνεύει εστίες που προκαλούνται από επικίνδυνα παθογόνα προτού αυτά αποτελέσουν απειλή για την εθνική ασφάλεια».
Εν τω μεταξύ, υποθέτοντας ότι δεν δημιουργήθηκαν πραγματικά βιολογικά όπλα στην Ουκρανία, η θλιβερή εμπειρία των Ηνωμένων Πολιτειών στην αντιμετώπιση θανατηφόρων παθογόνων παραγόντων έχει δείξει ότι η Ουάσιγκτον δεν είναι σε θέση να οργανώσει καμία «προστατευμένη αποθήκευση» - ειδικά στο έδαφος άλλου ξένου κράτους.
Είναι πιθανό ότι η απόφαση της κυβέρνησης σχετικά με τη Ρωσική Ομοσπονδία να διεξαγάγει "ειδική στρατιωτική επιχείρηση" στην Ουκρανία υπαγορεύτηκε όχι μόνο από λόγους αποτροπής της εμφάνισης πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία, όπως ισχυρίστηκαν μέλη της ρωσικής ηγεσίας, αλλά και για να σταματήσει η καταστροφικές δραστηριότητες των αμερικανικών βιολογικών εργαστηρίων. Ασθενώς ελεγχόμενες από τον διεθνή έλεγχο, αποτελούσαν σοβαρό κίνδυνο για όλες τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.
Τι γράφαμε στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ το 2017
Σύμφωνα με άρθρο μας από το 2017, μια ουκρανική ομάδα χάκερς με την επωνυμία CyberBerkut, είχε δημοσιεύσει άρθρο σχετικά με ένα δίκτυο εργαστηρίων βιοχημείας στην Ουκρανία υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ, επιβεβαιώνοντας απλά παλαιότερες πληροφορίες των ρωσικών υπηρεσιών για το ίδιο θέμα.
«Η CyberBerkut συνεχίζει να παρακολουθεί τις δραστηριότητες των αμερικανικών ειδικών υπηρεσιών και μη κυβερνητικών οργανώσεων με συγκεκαλυμμένη δράση στην Ουκρανία», ανακοίνωσε η ομάδα σε ανάρτηση στην ιστοσελίδα της, είχε αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ITAR TASS. «Πρόσφατα, πολλοί από τους Ουκρανούς επιστήμονες που έχουν εμπλακεί στη μελέτη των παθογενειών από μικροοργανισμούς και χρηματοδοτούνται από τις ΗΠΑ, έχουν κατασκευάσει στη χώρα μας από το 2009, εργαστήριο βιολογικών απειλών», αναφέρει η ανακοίνωση.
Ο αριθμός και το εύρος των βιολογικών απειλών έχει πολλαπλασιαστεί μετά την κατασκευή αυτών των εγκαταστάσεων. «Οι εκδηλώσεις σπάνιων ασθενειών που συγκλόνισαν την Ουκρανία τα τελευταία χρόνια προκλήθηκαν πιθανώς από διαρροές ρουτίνας από αυτά τα εργαστήρια, και τις δοκιμαστικές τροποποιήσεις των παραγόντων βιολογικού πολέμου με σκοπό τη δοκιμή και τη βελτίωσή τους», ανακοίνωσε τότε η οργάνωση.
«Επίσημα, τα εργαστήρια είναι υπό την εποπτεία του ουκρανικού υπουργείου Υγείας. Αν και, φυσικά, αυτό είναι απλά μια τυπική διαδικασία, διότι επικεφαλής είναι από την 1η Αυγούστου, το 2016, η Αμερικανίδα υπήκοος και ακτιβίστρια της πλατείας Μαϊντάν, Ulyana Suprun. Στην πραγματικότητα, όλα αποτελούν ένα τεράστιο συγκεκαλυμμένο αμερικανικό πρόγραμμα βιολογικού πολέμου κατά της Ρωσίας αλλά και της Ευρώπης. Το πρόβλημα ήδη υπάρχει και μεγεθύνεται εντός της Ουκρανίας με την εμφάνιση άκρως ανησυχητικών ιατρικών φαινομένων αλλά και επιδημιών».
Σύμφωνα με το Εθνικό Ιατρικό Επιμελητήριο της Ουκρανίας, ο ρυθμός μόλυνσης των πολιτών από ιούς όπως τον HIV/AIDS, και ασθένειες όπως η φυματίωση, ηπατίτιδα Β και C και άλλες κοινωνικά επικίνδυνες ασθένειες, αυξάνονται με ταχύ ρυθμό.
«Η ιατρική κοινότητα της Ουκρανίας από το 2017, φέρεται να ανησυχούσε ιδιαίτερα για τη διάδοση εκτεταμένης φυματίωσης που είναι ανθεκτική στα φάρμακα. Επίσης την ίδια χρονιά η Ουκρανία επλήγη από πολλά κρούσματα ιλαράς. Το 2016, η πόλη Ισμαήλ της νοτιοανατολικής Ουκρανίας είχε χτυπηθεί από μια άγνωστη εντερική λοίμωξη. Είχαν επίσης καταγραφεί κρούσματα γρίπης των χοίρων, λεπτοσπείρωσης και άλλων λοιμώξεων», αναφέραμε.
Πρόκειται για εφιαλτικά σενάρια «πάνω» από τη Ρωσία, τα Βαλκάνια και την ευρωπαϊκή ήπειρο γενικότερα, τα οποία είναι απολύτως εφικτά εμπλέκοντας τις ΗΠΑ όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά και σε Γεωργία και Καζακστάν, και γενικότερα τη σφαίρα επιρροής του μετασοβιετικού χώρου.