Ένοπλες Συρράξεις

Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας ενώνει Ινδία, Κίνα & Πακιστάν

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Wang Yi τόνισε σήμερα, ότι η φιλία μεταξύ του Πεκίνου και της Μόσχας είναι ακόμα πολύ ισχυρή, παρά τη διεθνή καταδίκη της συνεχιζόμενης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς είπε, ότι η Κίνα είναι ανοιχτή στο να μεσολαβήσει για την ειρήνη.

Ως γνωστό, οι ΗΠΑ και οι δυτικοί σύμμαχοί τους έχουν επιβάλει τεράστιες κυρώσεις στη Ρωσία, μετά την εισβολή της στην Ουκρανία. Ωστόσο, υπάρχουν χώρες που επέλεξαν να παραμείνουν ουδέτερες. Είναι ενδιαφέρον ότι τρία αντίπαλα ασιατικά έθνη - η Κίνα, η Ινδία και το Πακιστάν - έχουν επίσης, ενταχθεί σε αυτό το αδέσμευτο μπλοκ. 

Στην πραγματικότητα, το Νέο Δελχί και το Πεκίνο βρίσκονται σε διαμάχη από τη συνοριακή σύγκρουση μεταξύ των στρατιωτών τους, τον Ιούνιο του 2020, κατά την οποία σκοτώθηκαν 20 Ινδοί στρατιώτες και τουλάχιστον 38 στρατιώτες του PLA.

Οι εντάσεις μεταξύ των δύο είναι τόσο υψηλές, που η Ινδία ανακοίνωσε διπλωματικό μποϊκοτάζ των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου αφού η Κίνα έκανε λαμπαδηδρόμο των Αγώνων, έναν στρατιώτη που είχε πολεμήσει με τις ινδικές δυνάμεις στην κοιλάδα Galwan.

Το Πεκίνο, από την άλλη πλευρά, εκνευρίζεται από τη συμμετοχή της Ινδίας στην υπό την ηγεσία των ΗΠΑ QUAD, η οποία στοχεύει να αντιμετωπίσει την επιθετική στάση της Κίνας στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού.

Επιπλέον, η Κίνα συνεχίζει να εξοπλίζει τον παραδοσιακό αντίπαλο της Ινδίας, το Πακιστάν, με προηγμένο στρατιωτικό υλικό. Παρά αυτά τα ζητήματα, τα τρία έθνη ήρθαν σε κοινό έδαφος με την αποχή από την ψηφοφορία για κρίσιμα ψηφίσματα του ΟΗΕ, που καταδικάζουν τη στρατιωτική δράση της Μόσχας κατά της Ουκρανίας.

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Imran Khan στις 6 Μαρτίου επέκρινε ανοιχτά τα δυτικά έθνη, τα οποία ζήτησαν από το Ισλαμαμπάντ να συμμετάσχουν μαζί τους για να καταγγείλουν τη Ρωσία.

«Τι νομίζεται για εμάς;  Ότι είμαστε σκλάβοι σας και ότι  πείτε θα το κάνουμε;» είπε ο Χαν, ενώ μιλούσε σε πολιτική συγκέντρωση, σύμφωνα με το Reuters . 

Γιατί η Ρωσία έχει σημασία και για την Ινδία και την Κίνα  

Στις 26 Φεβρουαρίου, η Ινδία και η Κίνα απείχαν από την ψηφοφορία για ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που καταδικάζει την επίθεση της Ρωσίας στην κυριαρχία της Ουκρανίας και απαιτεί την «πλήρη και άνευ όρων» απόσυρση του ρωσικού στρατού. Και οι δύο χώρες έχουν λάβει παρόμοια στάση, επικαλούμενη τον σεβασμό της «εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας» καθώς και του «Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

Ο εκπρόσωπος της Ινδίας στον ΟΗΕ,  Tirumurti, δήλωσε: «Η σύγχρονη παγκόσμια τάξη έχει οικοδομηθεί βάσει του Χάρτη του ΟΗΕ, του διεθνούς δικαίου και του σεβασμού της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών. Όλα τα κράτη μέλη, πρέπει να τηρούν αυτές τις αρχές για να βρουν έναν εποικοδομητικό δρόμο προς τα εμπρός».

Ο μόνιμος εκπρόσωπος της Κίνας στα Ηνωμένα Έθνη, Ζανγκ Τζουν, δήλωσε ότι «η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών θα πρέπει να γίνονται σεβαστές και οι σκοποί και οι αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, πρέπει να τηρούνται… Η ασφάλεια μιας χώρας δεν μπορεί να έχει το κόστος της υπονόμευσης της ασφάλειας της  από άλλα έθνη. Η Ουκρανία πρέπει να γίνει γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης».

Ωστόσο, τίθεται το ερώτημα για το τι είδους σχέση έχουν η Ινδία και η Κίνα με τη Ρωσία, ώστε να είναι διατεθειμένες να ρισκάρουν σε ένα τόσο επίμαχο διεθνές θέμα. Και οι δύο χώρες, έχουν διαφορετικά επίπεδα αλληλεπιδράσεων με τη Μόσχα.

Η Μόσχα έχει εμπορικούς και οικονομικούς δεσμούς με το Πεκίνο και είναι ο τρίτος μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου στη χώρα. Αν και η οικονομία της Ρωσίας είναι πολύ μικρότερη από την Κίνα, τόσο η Μόσχα όσο και το Πεκίνο, αμφισβητούν συνεχώς τη δυτική ηγεμονία και επικρίνουν τις συμμαχίες υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στις ομιλίες και τις πράξεις τους. 

Επιπλέον, η συνεργασία τους βασίζεται σε αμοιβαίες χειρονομίες για την Ουκρανία και την Ταϊβάν. Σε κοινή δήλωση με τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ τον περασμένο μήνα, ο Πρόεδρος Πούτιν κήρυξε ήδη την Ταϊβάν ως αναπαλλοτρίωτο τμήμα της Κίνας και απέρριψε την ανεξαρτησία του νησιού με οποιαδήποτε μορφή.

Η Ινδία και η Ρωσία, από την άλλη πλευρά, μοιράζονται δεσμούς άμυνας και ασφάλειας. Περίπου το 70% του στρατιωτικού υλικού της Ινδίας είναι ρωσικής προέλευσης .

Η Ινδία εκσυγχρονίζει ταχέως τον στρατό της προμηθευόμενη προηγμένα όπλα, τόσο από τη Ρωσία όσο και από τις ΗΠΑ, ενόψει των διπλών απειλών από την Κίνα και το Πακιστάν. Ο ινδικός στρατός απέκτησε το ρωσικής κατασκευής S-400 «Triumf» SAM, που θεωρείται ένα από τα πιο ισχυρά συστήματα αεράμυνας στον κόσμο. Αυτό συμβαίνει παρά την διαφαινόμενη απειλή κυρώσεων των ΗΠΑ, στο πλαίσιο του  CAATSA.

Εκτός από αυτό, το Νέο Δελχί και η Μόσχα υπέγραψαν πρόσφατα μια mega συμφωνία για τη συμπαραγωγή των τυφεκίων εφόδου AK-203 στην Ινδία.

Σε μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη, η κινεζική κρατική Global Times, η οποία συχνά δημοσιεύει καυστικά editorial για την Ινδία, επικρότησε πρόσφατα το Νέο Δελχί για το ότι στάθηκε στο πλευρό της Ρωσίας και επισήμανε τη διπροσωπία των δυτικών χωρών.

Η Κίνα «μαλακώνει» τον τόνο της στη διαμάχη στα σύνορα

Σήμερα 7 Μαρτίου, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Wang Yi είπε ότι το Πεκίνο και το Νέο Δελχί, πρέπει να είναι εταίροι για την αμοιβαία επιτυχία και όχι αντίπαλοι της αμοιβαίας φθοράς.

Παραδεχόμενος ότι οι σχέσεις Κίνας-Ινδίας έχουν υποστεί κάποιες αποτυχίες, ο Wang είπε ότι η κατάσταση δεν εξυπηρετεί τα θεμελιώδη συμφέροντα των δύο χωρών και λαών, ανέφερε η κρατική CGTN .

Τόνισε ότι η διαφωνία στα όρια δεν πρέπει να διαταράξει τη διμερή συνεργασία, ενώ προέτρεψε τις δύο πλευρές να διαχειριστούν τις διαφορές μέσω διαλόγου και διαβουλεύσεων.

«Για την Κίνα και την Ινδία, και οι δύο μεγάλες χώρες με πληθυσμό άνω του ενός δισεκατομμυρίου, μόνο με το να παραμείνουμε ανεξάρτητοι μπορούμε να συλλάβουμε σταθερά τη μοίρα μας και να πραγματοποιήσουμε τους στόχους μας για ανάπτυξη και αναζωογόνηση», είπε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών.

Προέτρεψε την Ινδία να συνεργαστεί με την Κίνα! για να διατηρήσει τις στρατηγικές απογραφές «δεν αποτελεί απειλή αλλά προσφέρει ευκαιρίες ανάπτυξης ο ένας στον άλλον».

Σύγκλιση Συμφερόντων 

Ενώ η συνεργασία της Ρωσίας με την Ινδία και την Κίνα, έχει πολλές πτυχές, έχει επίσης θεωρηθεί ως κρίσιμος μεσολαβητής μεταξύ των δύο ασιατικών υπερδυνάμεων, οι οποίες επί του παρόντος βρίσκονται εγκλωβισμένες σε αδιέξοδο στα σύνορα.

Η Κίνα, η Ινδία και η Ρωσία είναι μέλη μιας σειράς πολυμερών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένης της ομάδας εθνών της G20, της ομάδας BRICS των αναδυόμενων οικονομιών. Ομοίως, και οι τρεις χώρες είναι μέλη του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, μιας ευρασιατικής συμμαχίας πολιτικής και ασφάλειας, που περιλαμβάνει επίσης τέσσερις χώρες της Κεντρικής Ασίας και το Πακιστάν.

Ο Hu Shisheng, κορυφαίος ειδικός στις σχέσεις Κίνας-Ινδίας, προέβλεψε ότι οι δύο ασιατικοί γίγαντες θα έχουν «πιο σταθερά σύνορα» φέτος, παρά το γεγονός ότι οι αντιπαραθέσεις κατά μήκος των αμφισβητούμενων συνόρων τους ήταν πιθανό να συνεχιστούν. 

Η Ρωσία είναι βασικός στρατηγικός εταίρος τόσο για την Ινδία όσο και για την Κίνα. Στο άρθρο, ο Χου δήλωσε ότι η Μόσχα, η οποία αντιμετωπίζει αυξημένη εχθρότητα από τη Δύση, «δεν θα ήθελε να δει την Ινδία και την Κίνα να πολεμούν μεταξύ τους».

Μετά τη συνάντηση του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι στο Δελχί τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, ο Πούτιν είχε μια τηλεφωνική συνάντηση με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, αργότερα τον ίδιο μήνα.

Οι αρχηγοί κρατών συζήτησαν για τη φιλοξενία μιας τριμερούς Ρωσίας-Ινδίας-Κίνας στο «εγγύς μέλλον», σύμφωνα με ανώτερο σύμβουλο του Κρεμλίνου . Ωστόσο, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ινδίας ούτε αναγνώρισε ούτε διέψευσε αυτό το ενδεχόμενο. 

Εν τω μεταξύ, σήμερα 7 Μαρτίου, ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η φιλία μεταξύ του Πεκίνου και της Μόσχας, εξακολουθεί να είναι πολύ ισχυρή, λέγοντας ότι η Κίνα είναι ανοιχτή να βοηθήσει στη μεσολάβηση της ειρήνης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ