Ένοπλες Συρράξεις

Το Ιράν δυσκολεύει τους Ισραηλινούς πιλότους με προηγμένα αντιαεροπορικά συστήματα στη Συρία

Από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε την εκστρατεία του μεταξύ των πολέμων (γνωστή ως mabam στα εβραϊκά) το 2013, η IAF έχει πραγματοποιήσει χιλιάδες χτυπήματα για να αποτρέψει την ιρανική περιχαράκωση και το λαθρεμπόριο προηγμένων όπλων στη Χεζμπολάχ στη Συρία και τον Λίβανο. Σύμφωνα με ξένες αναφορές, έχει πραγματοποιήσει επίσης πλήγματα στο Ιράκ και την Υεμένη.

Σύμφωνα με αναφορά του ισραηλινού ειδησεογραφικού πρακτορείου Jerusalem Post , τα ιρανικά συστήματα αεράμυνας, που έχουν αναπτυχθεί στη Συρία, είναι επί του παρόντος ενεργά, απογοητεύοντας τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές και αναγκάζοντας την ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία (IAF) να αλλάζει συνεχώς τις στρατηγικές της.

Το Ιράν,  επίσης έχει χρησιμοποιήσει προηγμένες μπαταρίες αεράμυνας εναντίον ισραηλινών αεροπλάνων που εκτελούν επιχειρήσεις μεσοπολέμου στη Συρία, σε μια προσπάθεια να αμφισβητήσει τους πιλότους της IAF.

Η Τεχεράνη ανέπτυξε για πρώτη φορά τις μπαταρίες στη Συρία πέρυσι, καθώς εντάθηκαν οι ισραηλινές επιδρομές εναντίον ιρανικών όπλων και στρατιωτικών υποδομών.

Ο Συριακός Αραβικός Στρατός είναι εξοπλισμένος με μια σειρά από παλαιότερα συστήματα πυραύλων εδάφους-αέρος ρωσικής κατασκευής, συμπεριλαμβανομένων των SA-2, SA-3, SA-5, SA-6,-SA-8, SA-11, SA -17, SA-19, SA-22 και το Pantsir 1.

Η Ρωσία έχει επίσης αναπτύξει προηγμένες μπαταρίες αεράμυνας S-300 και S-400, αλλά δεν τις έχει δώσει στους Σύρους. Αντίθετα, επανδρώνονται από ρωσικές δυνάμεις. Δεν έχουν ακόμη χρησιμοποιηθεί εναντίον Ισραηλινών πιλότων, εν μέρει λόγω των συνεχιζόμενων μηχανισμών ασφαλείας που ισχύουν μεταξύ Ιερουσαλήμ και Μόσχας.

Ο χρόνος απόκρισης των συριακών SAM έχει μειωθεί και περισσότεροι από 1.000 πύραυλοι έχουν εκτοξευθεί σε αεροσκάφη της IAF τα τελευταία επτά χρόνια, αλλά δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν τις αποστολές τους.

Το Ιράν διαχωρίζει επίσης τα ραντάρ των SAM του από τους εκτοξευτές πυραύλων, οδηγώντας την IAF να αλλάξει τις επιχειρησιακές της διαδικασίες στέλνοντας μεγαλύτερους σχηματισμούς για να χτυπήσουν περισσότερους στόχους ταυτόχρονα, αντί να επιστρέφουν τα τζετ στον ίδιο στόχο και να κινδυνεύουν να καταρριφθούν.

Το 2018, ένα F-16 συνετρίβη στο βόρειο Ισραήλ αφού χτυπήθηκε από πύραυλο SA-5 που εκτοξεύτηκε από τις συριακές δυνάμεις κατά τη διάρκεια επιχείρησης της IAF. Συριακοί πύραυλοι προσγειώθηκαν επίσης στο Ισραήλ τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένου του τρέχοντος έτους, όταν θραύσματα από έναν πύραυλο έπληξαν το βόρειο Τελ Αβίβ και ένας άλλος πύραυλος αναχαιτιστής, που από λάθος προσγειώθηκε κοντά στην πυρηνική τοποθεσία Dimona στην έρημο Negev.

Τον Ιούλιο του 2020, ο Αλί Αμπντουλάχ Αγιούμπ, ο αναπληρωτής διοικητής των ενόπλων δυνάμεων της Συρίας, και ο υποστράτηγος. Ο Mohammad Bagheri, αρχηγός του επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων του Ιράν, υπέγραψαν συμφωνία για τη διεύρυνση της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας και την ανάπτυξη ενός ισχυρού συστήματος αεράμυνας για το καθεστώς του Μπασάρ Άσαντ.

«Από εδώ και στο εξής, το Ιράν θα ενισχύσει τους δεσμούς του με τη Συρία ακόμη περισσότερο σε όλα τα επίπεδα», δήλωσε τότε ο Μπαγκερί.

Από την εισαγωγή τους, η IAF μελετά τις ιρανικές μπαταρίες, οι οποίες έχουν αρχιτεκτονική σε αντίθεση με αυτή των ρωσικών μπαταριών.

Ενώ η IAF συνεχίζει να εκτελεί αποστολές με επιτυχία στη Συρία, οι ιρανικές μπαταρίες εξακολουθούν να αποτελούν μια νέα πρόκληση για τους Ισραηλινούς πιλότους.

Η IAF κατανοεί ότι η αμυντική βιομηχανία της Ισλαμικής Δημοκρατίας, είναι ισχυρή και εργάζεται συνεχώς για τη βελτίωση και την κατασκευή συστημάτων και πλατφορμών, που μπορούν να απειλήσουν το Ισραήλ και άλλες χώρες της περιοχής.

Τον περασμένο Οκτώβριο, το Ιράν πραγματοποίησε μια μεγάλης κλίμακας άσκηση αεράμυνας που ονομάζεται Defenders of Velayat Sky 1400, η ​​οποία παρουσίασε τις δυνατότητες αναβαθμισμένων συστημάτων και όπλων, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων κρουζ, ραντάρ, επιτήρησης, ηλεκτρονικού πολέμου, συστημάτων επικοινωνίας, προηγμένων επανδρωμένων και μη επανδρωμένων stealth. drones και δίκτυα οπτικής επιτήρησης.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης, το Ιράν χρησιμοποίησε τα συστήματα  Khordad, Mersad, Talash, Khordad 15, Majid και Dezful SAM.

Μετά την άσκηση, ο Ανώτατος Ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ είπε: «Μπροστά σε αυτές τις πραγματικότητες, ο εχθρός πρέπει να λάβει υπόψη τη δύναμη και τις αμυντικές δυνατότητες του Ιράν στους υπολογισμούς και τις αποφάσεις του».

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ