Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Τρεις ενδείξεις πως το καλό χαρτί του Πούτιν λέγεται...Μπάιντεν- Η Ουκρανία σε ρόλο Ιφιγένειας

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν  είναι  ίσως ο πιο σκληρός επικριτής του Ρώσου ομολόγου του Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ  είναι ο πρώτος Πρόεδρος των ΗΠΑ που έχει φτάσει στο ακραίο βαθμό να επιβάλει  τις σκληρότερες δυνατές κυρώσεις στη Ρωσία.

Δεδομένων όμως των τριών σημαντικών ενδείξεων κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, είναι σαφές ότι ο Μπάιντεν, παρά τα παραπάνω, δεν είναι διατεθειμένος να κάνει κάτι που  να  τον οδηγήσει σε άμεση στρατιωτική σύγκρουση με τους Ρώσους.

Οι ενδείξεις αυτές αναλύονται όπως παρακάτω :

Οχι των ΗΠΑ στην επιβολή Non Fly zone στην Ουκρανία

Η συμμαχία του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ κατέστησε κατηγορηματικά σαφές στις 4 Μαρτίου ότι δεν θα επέβαλλε μια «Ζώνη Απαγόρευσης Πτήσεων» πάνω από την Ουκρανία , κάτι που ζητά ο  Ουκρανός Πρόεδρός  Volodymyr Zelenskyy και πολλοί Αμερικανοί γερουσιαστές και υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων στις ΗΠΑ

«Συμφωνήσαμε ότι δεν πρέπει να έχουμε αεροπλάνα του ΝΑΤΟ να επιχειρούν στον ουκρανικό εναέριο χώρο ή στρατεύματα του ΝΑΤΟ στο ουκρανικό έδαφος», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Η επιβολή μιας «Ζώνης Απαγόρευσης Πτήσεων» σημαίνει ότι δεν θα επιτρέπεται στα ρωσικά αεροπλάνα  να πετούν στον ουρανό της Ουκρανίας και συνεπώς θα  εμποδίζονται οι αεροπορικές επιδρομές της.

Αυτό με τη σειρά του, σημαίνει επιβολή από το ΝΑΤΟ μιας ενέργειας, που θα  μπορούσε να θεωρηθεί από τη Ρωσία ως πράξη πολέμου. 

Στην πραγματικότητα, της απόφασης του ΝΑΤΟ είχε προηγηθεί στις 3 Μαρτίου η παρατήρηση της Γραμματείας Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι ότι η απόφαση να μην καθιερωθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία είναι ένας ακόμη τρόπος με τον οποίο οι ΗΠΑ επιχειρούν να αποφύγουν την κλιμάκωση της σύγκρουσης.

«Θα απαιτούσε ουσιαστικά, ο αμερικανικός στρατός να καταρρίψει ρωσικά αεροπλάνα και να προκαλέσει έναν πιθανό άμεσο πόλεμο με τη Ρωσία , πράγμα  που θέλουμε να αποφύγουμε», είπε η Ψάκι στους δημοσιογράφους.

Ο Πούτιν στο απυρόβλητο...

Στις 4 Μαρτίου, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken είπε στο BBC ότι οι ΗΠΑ δεν αναζητούν αλλαγή καθεστώτος στη Μόσχα. «Δεν εξαρτάται απολύτως από εμάς», είπε

 Αυτή η διευκρίνιση είναι σημαντική, δεδομένης της αυξανόμενης συζήτησης στις Ηνωμένες Πολιτείες για την "διευκόλυνση" της αποπομπής του Πούτιν. Μάλιστα, στις 3 Μαρτίου, ο αμερικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ είχε προκαλέσει οργή καλώντας «τη δολοφονία του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν».

Απευθείας γραμμή επικοινωνίας των ΥΠΑΜ ΗΠΑ-Ρωσίας για αποφυγή παρεξηγήσεων...

Το πιο σημαντικό αν και το πιο υποτιμημένο στα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης, συνέβη στις 3 Μαρτίου,  όταν το Πεντάγωνο αποκάλυψε ότι έχει δημιουργήσει μια γραμμή επικοινωνίας με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας «σε μια προσπάθεια να μειώσει τον κίνδυνο επικίνδυνων παρεξηγήσεων καθώς η Ρωσία διεξάγει πόλεμο για την Ουκρανία».

Δύο ημέρες πριν, την 1η Μαρτίου, το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ δημιούργησε με την Ρωσία, «τη γραμμή αποφυγής σύγκρουσης για σκοπούς αποτροπής εσφαλμένων υπολογισμών, στρατιωτικών επεισοδίων και κλιμάκωσης ».

Ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου δήλωσε υπό τον όρο της ανωνυμίας ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν έναν αριθμό καναλιών για να συζητήσουν κρίσιμα ζητήματα ασφάλειας με τους Ρώσους σε περίπτωση έκτακτης ανάγκηςς».

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό το κανάλι από στρατιωτικό σε στρατιωτικό  υφίσταται από την Ευρωπαϊκή Διοίκηση των ΗΠΑ που εδρεύει στη Στουτγάρδη της Γερμανίας. Οι Ρώσοι απάντησαν θετικά σε αυτό. Φυσικά, δεν είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ και η Ρωσία δημιουργούν έναν τέτοιο μηχανισμό.

Είχαν δημιουργήσει ένα παρόμοιο πίσω κανάλι μετά την είσοδο της Ρωσίας στον πολυμερή εμφύλιο πόλεμο της Συρίας το 2015 για να ταχθεί  υπέρ του Πρόεδρου Άσαντ. Εκείνη την εποχή οι ΗΠΑ διενεργούσαν αεροπορικές επιθέσεις για να βομβαρδίσουν προπύργια του ISIS στη Συρία και είχαν αναπτύξει ειδικές δυνάμεις  τους για στοχευμένες αποστολές στο έδαφος.

Μάλιστα, υπήρξε μια δεύτερη  σημαντική προσπάθεια από τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της εβδομάδας να αποφύγουν την κακή επικοινωνία και τις παρεξηγήσεις με τη Ρωσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συγκεκριμένα ο επικεφαλής εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι ανακοίνωσε στις 2 Μαρτίου ότι ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν ανέβαλε μια προγραμματισμένη δοκιμή πυρηνικού πυραύλου που είχε προγραμματιστεί για αυτό το Σαββατοκύριακο «σε μια προσπάθεια να δείξουμε ότι δεν έχουμε καμία πρόθεση να εμπλακούμε σε ενέργειες που μπορεί να παρεξηγηθούν ή να παρερμηνευθούν».

Ο Kirby τόνισε περαιτέρω: «Αναγνωρίζουμε αυτή τη στιγμή της έντασης πόσο κρίσιμο είναι τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η Ρωσία να έχουν κατά νου τον κίνδυνο εσφαλμένου υπολογισμού και να λάβουν μέτρα για να μειώσουν αυτούς τους κινδύνους», προσθέτοντας «Δεν λάβαμε αυτή την απόφαση επιπόλαια, αλλά επιχειρούμε να δείξουμε ότι είμαστε μια υπεύθυνη πυρηνική δύναμη».

Πυρηνική Αποτροπή

Αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι όταν οι Αμερικανοί αυτοαποκαλούνται «υπεύθυνη πυρηνική δύναμη», υπονοούν πως  ο Πούτιν και οι Ρώσοι είναι εξίσου υπεύθυνοι για τα πυρηνικά ζητήματα.

Όχι μόνο η κυβέρνηση Μπάιντεν, αλλά και οι πυρηνικοί εμπειρογνώμονες στις ΗΠΑ και αλλού δεν "αγοράζουν" επίσης τη θεωρία ότι ο Πούτιν έχει απειλήσει να ξεκινήσει πυρηνικό πόλεμο, μια θεωρία που έχει προβληθεί πάρα πολύ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο καθηγητής Gary Samore, ο οποίος υπηρέτησε στην κυβέρνηση των ΗΠΑ για περισσότερα από 20 χρόνια εστιάζοντας στον έλεγχο των πυρηνικών όπλων, συμπεριλαμβανομένων των ημερών υπό τον Πρόεδρο Κλίντον και τον Πρόεδρο Ομπάμα ως ανώτερος αξιωματούχος στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, λέει ότι το πρόσφατο σχόλιο του Πούτιν για τη διατήρηση των πυρηνικών του Οι δυνάμεις σε επιφυλακή δεν θα πρέπει να θεωρηθεί  πέρα μια «προειδοποίηση προς τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ να μην επέμβουν στη σύγκρουση της Ουκρανίας».

Σύμφωνα με τον Pavel Podvig, ανώτερο ερευνητή στο Ινστιτούτο των Ηνωμένων Εθνών για την Έρευνα Αφοπλισμού στη Γενεύη, «ο Πούτιν είπε βασικά: «Εξαιτίας όλων αυτών των εχθρικών ή επιθετικών δηλώσεων και επιθετικών πολιτικών, θα πρέπει να ξεκινήσουμε αυτόν τον ειδικό τρόπο μάχης των αποτρεπτικών μας δυνάμεων Δεν είναι σαφές τι είναι στην πραγματικότητα ένας «ειδικός τρόπος μάχης», αλλά ο Podvig πιστεύει ότι είναι η εντολή που ενεργοποιεί το πυρηνικό σύστημα διοίκησης και ελέγχου της Ρωσίας.

«Κανονικά, σε καιρό ειρήνης, το σύστημα διοίκησης και ελέγχου των πυρηνικών όπλωνείναι διαμορφωμένο με τρόπο που καθιστά τη μετάδοση μιας πραγματικής εντολής πολύ αδύνατη», λέει. «Είναι σαν να μπορείς να πατήσεις το κουμπί, αλλά μετά δεν συμβαίνει τίποτα, γιατί το κουμπί δεν είναι συνδεδεμένο με τίποτα».

Ο Alexander Lanoszka, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Waterloo, φαίνεται να συμφωνεί με τον Podvig. «Λάβετε υπόψη ότι η πρόσφατη ανακοίνωση του Πούτιν σχετίζεται κυρίως με τη στελέχωση σε διάφορα κέντρα πυρηνικής διοίκησης και ελέγχου. Δεν φαίνεται ακόμη ότι οι στρατηγικές και μη στρατηγικές δυνάμεις έχουν αλλάξει τη στάση τους. Ο κίνδυνος χρήσης πυρηνικών όπλων είναι προφανώς αυξημένος σε σχέση με τις κανονικές συνθήκες, αλλά η απειλή παραμένει χαμηλή προς το παρόν», επισημαίνει ο Lanoszka.

Ωστόσο, υπάρχουν άνθρωποι όπως η αναλύτρια πολιτικής Patty Jane Geller, η οποία λέει ότι ενώ οποιαδήποτε ρωσική επίθεση στις ΗΠΑ ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του ΝΑΤΟ είναι απίθανη, θα μπορούσε να υπάρξει μια κατάσταση στην οποία η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα τακτικά πυρηνικά της όπλα στην Ουκρανία

«Αλλά ο Πούτιν θα πρέπει να γνωρίζει ότι η χρήση πυρηνικών όπλων θα έσπασε το ταμπού 75 ετών που έχει καθιερώσει ο κόσμος ενάντια στη χρήση τέτοιων όπλων», υποστηρίζει η Gellar, η οποίοα εργάστηκε στο προσωπικό της σχετικής  Επιτροπής της Γερουσίας.

Μέχρι στιγμής λοιπόν η  Ρωσία λέει επίσημα ότι θα χρησιμοποιούσε πυρηνικά όπλα μόνο εάν κινδύνευε η ίδια η επιβίωση του έθνους της

Ρωσία — Μια πυρηνική υπερδύναμη

Μπορεί να σημειωθεί εδώ ότι η Ρωσία έχει περισσότερα πυρηνικά όπλα από οποιοδήποτε άλλο έθνος στον κόσμο. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει αποθηκευμένες 14.000 πυρηνικές κεφαλές, εκ των οποίων οι 4.500 περίπου βρίσκονται στο στρατιωτικό τους απόθεμα που μπορούν να παραδοθούν με υποβρύχια, βομβαρδιστικά και διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους, σύμφωνα με τον Hans Kristensen, Διευθυντή του προγράμματος πυρηνικών πληροφοριών στην Ομοσπονδία. Αμερικανοί Επιστήμονες.

Αυτός ο αριθμός περιλαμβάνει σχεδόν 2.000 τα λεγόμενα τακτικά πυρηνικά όπλα, τα οποία φυλάσσονται σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης σε ολόκληρη τη Ρωσία με σκοπό τη χρήση  σε μια περιορισμένη περιφερειακή μάχη, ενός είδους πυρηνικού πολέμου σε μια πολύ μικρή περιοχή, λέει η Kristensen.

Αντίθετα, οι ΗΠΑ διαθέτουν 3.750 ενεργές και ανενεργές πυρηνικές κεφαλές με εκτιμώμενες τακτικές 150 σε διάφορες τοποθεσίες στην Ευρώπη. Το Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτει αποτρεπτικό μέσο με βάση τη θάλασσα που έχει επεκταθεί σε περίπου 225 πυρηνικές κεφαλές, περίπου οι μισές από τις οποίες είναι επιχειρησιακά διαθέσιμες σε τέσσερα υποβρύχια. Και η Γαλλία διαθέτει πυρηνικό απόθεμα περίπου 300 πυρηνικών όπλων.

Το θέμα είναι λοιπόν ότι αν ληφθεί υπόψη ο αριθμός τακτικών πυρηνικών όπλων στην Ευρώπη, τότε η Ρωσία είναι πολύ μπροστά από το ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Φυσικά, όσον αφορά τα στρατηγικά πυρηνικά όπλα, η διαφορά αριθμών μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας δεν έχει μεγάλη σημασία, καθώς και οι δύο έχουν αρκετές ικανότητες για να χτυπήσουν κάθε μέρος του άλλου μέσω των αντίστοιχων "πυρηνικών  τριάδων τους".

Η μόνη διαφορά, όπως επισημαίνει ο Geller, έγκειται στο γεγονός ότι ενώ η Ρωσία αναπτύσσει ολοκαίνουργιες «καινοφανείς» ικανότητες που μπορούν να χτυπήσουν τις ΗΠΑ, όπως υπερηχητικούς πυραύλους και πυρηνοκίνητους πύραυλους κρουζ και τορπίλες, ενώ οι ΗΠΑ «εξακολουθούν να βασίζονται σε  πυρηνικές πλατφόρμες που δημιουργήθηκαν  κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Για παράδειγμα, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να τηρούν  ενεργούς τους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους Minuteman III που σχεδιάστηκαν το 1960. Τα προγράμματα για την αντικατάσταση αυτών των απαρχαιωμένων δυνατοτήτων με σύγχρονα συστήματα μόλις ξεκινούν».

Ο Γκίλερ προσθέτει επίσης ότι το αμερικανικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να αμύνεται από περιορισμένες πυρηνικές επιθέσεις από αδίστακτα κράτη όπως η Βόρεια Κορέα, δεν είναι αρκετά καλό για να καλύψει τη χώρα από ρωσικούς πυραύλους.

«Έχουμε 44 συστήματα αναχαίτισης βαλλιστικών πυραύλων στις ΗΠΑ που δεν μπορούσαν να αμυνθούν ενάντια στους εκατοντάδες πυρηνικούς πυραύλους της Ρωσίας», προσθέτει. Ήταν η πολιτική των ΗΠΑ όλα αυτά τα χρόνια ότι η θεωρία της πυρηνικής αποτροπής , δηλαδή η ικανότητά της να χτυπά κάθε μέρος της Ρωσίας, ότι  θα μπορούσε να  αποτρέψει τους Ρώσους από το να απειλήσουν την Αμερική με πυρηνικά όπλα.

Ομοίως, λέγεται ότι στην Ευρώπη, «οι ΗΠΑ αναπτύσσουν ένα σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Aegis Ashore στη Ρουμανία και κατασκευάζουν ένα στην Πολωνία, αλλά αυτά στοχεύουν στην ιρανική πυραυλική απειλή. Το πυραυλικό οπλοστάσιο της Ρωσίας μπορεί να συντρίψει αυτά τα συστήματα», αν και η Μόσχα ωστόσο  ισχυρίζεται ότι οι ΗΠΑ μπορούν να εκτοξεύσουν επιθετικούς πυραύλους από αυτά τα αμυντικά συστήματα στη Ρωσία.

Εν ολίγοις, σε κάθε υποθετικό τακτικό πυρηνικό πόλεμο στην Ευρώπη, η Ρωσία φαίνεται να έχει το πάνω χέρι σε σύγκριση με αυτό του ΝΑΤΟ.

Ακόμη και από άποψη χερσαίων δυνάμεων, η Ρωσία φαντάζει πολυ δυνατή

Όπως υποστηρίζει ο Mark Cancian, ανώτερος σύμβουλος στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών, μια μεγάλη δεξαμενή σκέψης στην Ουάσιγκτον, στην περιοχή του ΝΑΤΟ κοντά στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ έχουν ένα ελαφρύ πεζικό από την 82η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία, αλλά οι αλεξιπτωτιστές εδώ είναι ελαφρά οπλισμένος και όχι  με πολλές δυνατότητες ευκαμψίας

«Τους λείπει η μεταφορά, η επιμελητεία και η βαριά δύναμη πυρός που θα χρειαζόταν για έναν αγώνα εναντίον της Ρωσίας με όλα τα τεθωρακισμένα και το πυροβολικό της. Επιπλέον, οι δυνάμεις των ΗΠΑ δεν διαθέτουν τον μεγάλο βαθμό  υλικοτεχνικής υποστήριξης που απαιτείται για τη διατήρηση μιας σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία. Αν και η Πολωνία, όπου θα βρίσκονται τα περισσότερα στρατεύματα, βρίσκεται δίπλα στην Ουκρανία, τα αμερικανικά στρατεύματα θα απέχουν περίπου 800 μίλια από τις πιθανές περιοχές αντιπαράθεσης στην περιοχή Donbas της ανατολικής Ουκρανίας.

Τέλος, οι δυνάμεις των ΗΠΑ στην Ανατολική Ευρώπη είναι λίγες, μόλις  6.000 άνδρες, όταν τελικά φτάσουν συν περίπου άλλες 5.000 από μια αμερικανική ταξιαρχία ήδη στην Πολωνία. Αυτή είναι πολύ μικρή δύναμη για να αντιμετωπίσει τα 100.000 περίπου ρωσικά χερσαία στρατεύματα», υποστηρίζει ο Cancian.

Επίλογος

Από τα παραπάνω  γίνεται σαφές γιατί ένας πόλεμος μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας είναι εξαιρετικά απίθανος. Στην πραγματικότητα, οι πιθανότητες είναι μηδενικές.

Οι ΗΠΑ δεν θα εμπλακούν άμεσα στον πόλεμο στην Ουκρανία επουδενί, γεγονός που σημαίνει ότι παρά την όποια ενίσχυση σε ελαφρύ στρατιωτικό εξοπλισμό που παρέχει η Δύση στην Ουκρανία και παρά την γενναιότητα των Ενόπλων Δυνάμεων της εν λόγω χώρας  απέναντι στον Ρώσο εισβολέα, το αποτέλεσμα θα είναι η ήττα 

Το πόσο μακριά θα το παέι ο Πούτιν, αναφορικά με την κατάληψη όλης της Ουκρανίας, ή μόνο της Ανατολικά του Δνείπερου μέρους της μαζί με το Κίεβο και όλα τα παράλια της, αυτό θα εξαρτηθεί από την συνεννόηση του με τις ΗΠΑ με τις οποίες βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας...

Αυτό ας το αντιληφθούμε καλά αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά προκειμένου να κρατάμε "πισινή" σε λόγια και υποσχέσεις "φίλων-συμμάχων και εταίρων", αναφορικά με τη στάση τους, προκειμένου να μην παίξουμε το ρόλο της Ιφιγένειας στο βωμό συμφερόντων τους και να εμπλακούμε σε στρατιωτική αντιπαράθεση με την Τουρκία

Άλλωστε το 1922 οι "Σύμμαχοι" δεν ήταν εκείνοι που μας άδειασαν με αποτέλεσμα την Μικρασιατική καταστροφή

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...