Ένοπλες Συρράξεις

Ουκρανικό μέτωπο: Πού είναι τα drones της Ρωσίας;

Μεταξύ των μυστηρίων της βραδύτερης από την αναμενόμενη προέλασης της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι η προφανής απουσία του είδους των μικρών μη επανδρωμένων αεροσκαφών που οι ρωσικές δυνάμεις έχουν χρησιμοποιήσει όλο και καλύτερα σε πρόσφατες εκστρατείες και στρατιωτικές ασκήσεις. Ωστόσο, υπάρχει ακόμα λόγος να πιστεύουμε ότι τα ρωσικά drones χρησιμοποιούνται ευρύτερα στην Ουκρανία από ότι φαίνεται και ότι τα αποτελέσματά τους καλύπτονται από άλλα ελαττώματα στην εκτέλεση της τρέχουσας εκστρατείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την τελευταία δεκαετία, ο ρωσικός στρατός έχει δημιουργήσει ένα οπλοστάσιο αναγνωριστικών drones. Έχουν επίσης αναπτύξει δόγμα και δεξιότητες χρησιμοποιώντας τα drones στη Συρία, στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και στην ανατολική Ουκρανία. 

Σύμφωνα με την τυπική ιδέα των επιχειρήσεων, τα UAV λειτουργούν ως αερομεταφερόμενα «μάτια και αυτιά»: παρατηρώντας την περιοχή, αναμεταδίδοντας δεδομένα μεταξύ διοικητών και αναπτυσσόμενων δυνάμεων και εντοπίζοντας και παρακολουθώντας στόχους που μπορούν στη συνέχεια να καταστραφούν από οτιδήποτε, από μια ομάδα πυροσβεστικής πεζικού μέχρι μια δεξαμενή. μια ταξιαρχία πυροβολικού σε ένα πολεμικό πλοίο.

Αν λοιπόν ο ρωσικός στρατός αρχίζει να βασίζεται όλο και περισσότερο στα UAV, γιατί δεν έχει αναφερθεί η παρουσία τους πάνω από την Ουκρανία; Τις τελευταίες πέντε ημέρες, ρωσικές στρατιωτικές στήλες φάνηκαν να μπαίνουν σε ενέδρες, με μικρές μονάδες και ομάδες οχημάτων να κάνουν ελιγμούς για να αποφύγουν μεγαλύτερες ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις. 

Αυτά τα μικρά αποσπάσματα φαινόταν να είναι χωρίς υποστήριξη - όπως αποδεικνύεται από τόσες πολλές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης - και υπέστησαν απώλειες. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ISR που περιγράφονται παραπάνω υποτίθεται ότι αποτρέπουν αυτές τις απώλειες, παρέχοντας θέα στο πεδίο της μάχης και επιτρέποντας στους στρατιώτες και τους διοικητές να λαμβάνουν μορφωμένες αποφάσεις για τα επόμενα βήματά τους.

Γιατί η αρχική προέλαση του ρωσικού στρατού συνοδεύτηκε από τόσες πολλές καταγεγραμμένες απώλειες; Υπάρχουν πολλοί πιθανοί λόγοι μεταξύ αυτών, προετοιμασία, εκπαίδευση, κίνητρο αλλά η φαινομενική έλλειψη στοιχείων ISR όπως τα ελαφριά drones μπορεί να είναι μια άλλη συμβολή. 

Παρά τους διαφορετικούς τύπους UAV που είναι διαθέσιμοι για πολλές αποστολές, η αρχική ρωσική οδήγηση στην Ουκρανία δεν παρουσίαζε τον τύπο της επίγνωσης της κατάστασης που υποτίθεται ότι παρέχουν τέτοια drones, τουλάχιστον με τον τρόπο που ασκούσε ο ρωσικός στρατός την τελευταία δεκαετία.

Ένας λόγος μπορεί να είναι ότι η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα και τα δίκτυα ηλεκτρονικού πολέμου φαίνεται να εξακολουθούν να λειτουργούν μέχρι στιγμής, γεγονός που θα μπορούσε να παρεμβαίνει στις προσπάθειες της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της. Ένα άλλο είναι ότι παρά την προηγούμενη επιτυχία του ρωσικού στρατού με μικρότερα UAV, η απόκτηση μεγαλύτερων και πιο ικανών drones μόλις πρόσφατα εγκρίθηκε από το υπουργείο Άμυνας. 

Ή ίσως απλώς δεν βλέπουμε τα drones. Ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας Λουκασένκο δήλωσε πρόσφατα ότι αναγνωριστικά UAV επιχείρησαν πάνω από την Ουκρανία τις πρώτες πρωινές ώρες της ρωσικής εισβολής.

Τα περισσότερα ρωσικά στρατιωτικά drones είναι σχετικά μικρά, ελαφριά μοντέλα, και μερικά έχουν σχεδιαστεί ακόμη και για να εκτοξεύονται με το χέρι. Τα drones που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του ρωσικού στόλου ISR - Granat 1, Granat 2, Eleron-3, Zala μοντέλα, Orlan-10, Takhion και Zastava - είναι αρκετά μικρά ώστε βασικά να «εξαφανιστούν» μόλις ανέβουν σε ένα τυπικό υψόμετρο λειτουργίας.

Πρέπει επίσης να υποθέσουμε -μέχρι να προκύψουν αντίθετα στοιχεία- ότι τα UAV που χρησιμοποιούνται όπου ο ρωσικός στρατός έχει μεγαλύτερη επιτυχία: με μονάδες που προελαύνουν βόρεια από την Κριμαία. Ο ίδιος ο ουκρανικός στρατός είπε στις 24 Φεβρουαρίου ότι χρησιμοποιούσε συστήματα αντι-UAV κατά τη διάρκεια των σφοδρών μαχών γύρω από το λιμάνι της Μαριούπολης του Αζόφ, υποδεικνύοντας ότι λάμβανε χώρα κάποιας μορφής δραστηριότητα ρωσικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών. 

Ο ουκρανικός στρατός φαίνεται επίσης να χρησιμοποιεί τα δικά του drones. Οι ακίνητες εικόνες και το βίντεο δείχνουν τουρκικής κατασκευής μαχητικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη TB2 να χτυπούν πολλές ρωσικές συνοδείες. Η απροσδόκητα ισχυρή άμυνα υποδηλώνει επίσης ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ISR χρησιμοποιούνται για τον εντοπισμό και τη στόχευση των προωθούμενων ρωσικών δυνάμεων, αν και δεν έχουν προκύψει αποδεικτικά στοιχεία ανοιχτού κώδικα για αυτό.

Σε αυτό το σημείο, Ρώσοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες και παρατηρητές προειδοποιούν ότι πολλά μπορούν να αλλάξουν ακόμα τις επόμενες ημέρες, με τα ρωσικά στρατεύματα να εμφανίζονται να αναδιοργανώνουν και να σφίγγουν τις γραμμές επιμελητείας και ανεφοδιασμού τους. Οι επόμενες μέρες θα δείξουν εάν η δύναμη εισβολής διορθώνει την απόδοσή της.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...