Ένοπλες Συρράξεις

Η μακάβρια διαδικτυακή εκστρατεία της Ουκρανίας για να σπείρει διαφωνία κατά του Πούτιν παραβιάζει τις Συμβάσεις της Γενεύης

Η πολιορκημένη Ουκρανία υιοθέτησε μια φρικτή τακτική με την ελπίδα να πυροδοτήσει την αντικυβερνητική οργή στη Ρωσία, δημοσιεύοντας φωτογραφίες και βίντεο με αιχμαλωτισμένους και δολοφονημένους Ρώσους στρατιώτες στο Διαδίκτυο.

Στο Telegram, το Twitter και το YouTube, το Υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας δημοσιεύει από την Κυριακή μια συνεχή ροή εξαιρετικά γραφικών εικόνων που παρουσιάζουν τη φρίκη του πολέμου και καλούν τους Ρώσους να τις εξετάσουν για να προσδιορίσουν εάν στις εικόνες διακρίνουν κάποιο αγαπημένο πρόσωπο που αγνοείται.

Οι ουκρανικές αρχές ξεκίνησαν την αιματηρή πληροφοριακή εκστρατεία κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας, προωθώντας τη διανομή πολεμικών φωτογραφιών και βίντεο, η γνησιότητα των οποίων δεν μπορεί να επαληθευτεί. Αυτό μπορεί να παραβιάζει τη Σύμβαση της Γενεύης, γράφει η Washington Post.

Σύμφωνα με το αμερικανικό δημοσίευμα, η Ουκρανία διεξάγει μια «αιματηρή διαδικτυακή εκστρατεία», ελπίζοντας να υποκινήσει κοινωνικές αντιδράσεις απέναντι στις πολιτικές του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Ίσως αυτό παραβιάζει τη Σύμβαση της Γενεύης», λέει το άρθρο της Washington Post.

Το άρθρο σημειώνει ότι η ουκρανική πλευρά έχει επανειλημμένα δημοσιεύσει τρομερό υλικό, το οποίο φέρεται να απεικονίζει «δολοφονημένους και αιχμαλωτισμένους Ρώσους στρατιώτες».

Οι συντάκτες του υλικού τονίζουν ότι ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες δεν μπορούν ακόμη να επαληθεύσουν την αυθεντικότητα αυτών των φωτογραφιών, αλλά οι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες ήδη αμφιβάλλουν για την αξιοπιστία των δεδομένων που διαδόθηκαν από το Κίεβο.

Η WP γράφει επίσης ότι εκπρόσωποι της Ουκρανίας στα κοινωνικά δίκτυα ζητούν από τους πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας να προσδιορίσουν αν υπάρχουν αγνοούμενοι συγγενείς τους στις εικόνες.

Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, αυτή η τακτική μπορεί να ερμηνευτεί ως παραβίαση των διεθνών κανόνων, διότι σύμφωνα με το νόμο, το Κίεβο πρέπει να προστατεύει τους αιχμαλώτους πολέμου από τη «δημόσια περιέργεια».

Σε άλλες, οι κρατούμενοι ανακρίνονται από τους απαγωγείς για την εισβολή καθώς τρέμουν από συγκίνηση. Μερικοί από τους άνδρες κάθονται τσαλακωμένοι, με τα χέρια δεμένα και τα μάτια καλυμμένα με ταινία.

Οι εικόνες είναι ορατές από οποιονδήποτε διαθέτει πρόγραμμα περιήγησης στο Web ή smartphone και έχουν κοινοποιηθεί ευρέως στο Διαδίκτυο. Το κανάλι Telegram όπου εμφανίζονται έχει περισσότερους από 580.000 συνδρομητές.

Αν και δεν ήταν πρωτοφανές — το Βόρειο Βιετνάμ μοιράστηκε φωτογραφίες και ταινίες των φυλακισμένων μελών του αμερικανικού στρατού, συμπεριλαμβανομένου του αείμνηστου γερουσιαστή Τζον ΜακΚέιν, με την ελπίδα να φουντώσει το αντιπολεμικό αίσθημα στις Ηνωμένες Πολιτείες — η ουκρανική προσπάθεια, χάρη στο Διαδίκτυο, σπάνια παίζει σε κοινό διαθέσιμο στα χρονικά του πολέμου.

Ο καθένας μπορεί να περιηγηθεί σε εκατοντάδες πρόσωπα ανθρώπων που η κυβέρνηση λέει ότι σκοτώθηκαν λίγες ώρες νωρίτερα ή που παραμένουν αιχμάλωτοι, οι πιο σκοτεινές στιγμές τους απαθανατίζονται σε βίντεο για να παρακολουθήσει ο κόσμος. Και επειδή είναι στο Telegram, οι θεατές μπορούν να λάβουν μια ειδοποίηση και να αντιδράσουν, με emoji, κάθε φορά που προστίθεται ένα νέο βίντεο.

Ουκρανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι οι ανατριχιαστικές εικόνες θα προειδοποιήσουν τους Ρώσους για μια καταστροφική πολεμική προσπάθεια που το Κρεμλίνο επιχείρησε να κρύψει. Σε βίντεο που έχουν κοινοποιήσει από τα τηλεφωνήματα που επέτρεψαν σε κρατούμενους να κάνουν στις οικογένειές τους, ακούγονται Ουκρανοί να παροτρύνουν τους στρατιώτες να ζητήσουν από τους γονείς τους να συσπειρωθούν εναντίον του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για να σταματήσει η αιματοχυσία.

Αλλά η τακτική θα μπορούσε επίσης να ερμηνευθεί ως παραβίαση των Συμβάσεων της Γενεύης, οι οποίες λένε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει «ανά πάσα στιγμή» να προστατεύουν τους αιχμαλώτους πολέμου από «προσβολές και δημόσια περιέργεια».

Τέτοιες παραβιάσεις μπορεί να φαίνονται ασήμαντες σε σύγκριση με στοιχεία που υποδηλώνουν ότι οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν σκοτώσει αμάχους και βομβάρδισαν αδιάκριτα κατοικημένες γειτονιές, είπε η Rachel E. VanLandingham, καθηγήτρια στη Νομική Σχολή Southwestern που έχει σπουδάσει εγκλήματα πολέμου. Αλλά θα μπορούσαν να εξαλείψουν την ικανότητα της Ουκρανίας να θεωρεί υπεύθυνη τη Ρωσία για παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Η εκστρατεία δείχνει τον βαθμό στον οποίο η Ουκρανία επιδιώκει να εκμεταλλευτεί όλες τις τεχνολογικές επιλογές για να υπονομεύσει τη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας. Οι αξιωματούχοι δημιούργησαν μια διαδικτυακή φόρμα όπου οι γονείς των Ρώσων στρατιωτών μπορούν να εισάγουν τα προσωπικά στοιχεία των παιδιών τους για να βοηθήσουν στον εντοπισμό ή την επιβεβαίωση της μοίρας των νεαρών ανδρών.

Είπαν επίσης στους γονείς ότι μπορούν να στείλουν το δικό τους DNA για να προσδιορίσουν εάν ο γιος τους σκοτώθηκε στη μάχη. Υπάρχει μια χρέωση για την υπηρεσία, σύμφωνα με ένα βίντεο του YouTube που την περιγράφει.

Η ηλεκτρονική φόρμα περιλαμβάνει μια κυβερνητική εκτίμηση των ρωσικών απωλειών. Μέχρι την Τετάρτη, ισχυρίστηκε ότι 5.840 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 200 κρατήθηκαν αιχμάλωτοι. Οι αριθμοί δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν. Εκπρόσωποι του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας και της πρεσβείας της στην Ουάσιγκτον δεν απάντησαν στα αιτήματα για σχολιασμό.

Η αυθεντικότητα των φωτογραφιών και των βίντεο της καμπάνιας δεν μπορεί να επαληθευτεί ανεξάρτητα. Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι όλοι οι νεκροί και οι συλληφθέντες είναι Ρώσοι στρατιώτες, αλλά αυτό επίσης δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί.

Το Κρεμλίνο έχει απαγορεύσει τη συζήτηση για μια εισβολή που έχουν περιγράψει ψευδώς στην κρατική προπαγάνδα ως περιορισμένη στρατιωτική επιχείρηση. Μερικά μέλη της οικογένειας Ρώσων στρατιωτών με τα οποία επικοινώνησαν οι Ουκρανοί είπαν στον Guardian ότι δεν είχαν καν συνειδητοποιήσει ότι οι άνδρες είχαν πάει στον πόλεμο.

Η μεταχείριση των στρατιωτών ήταν ένα σημείο ανάφλεξης στη Ρωσία από τη στιγμή που η βαρβαρότητα των πολέμων στο Αφγανιστάν και την Τσετσενία βοήθησε να τροφοδοτήσει ένα κίνημα υπό την ηγεσία των γονέων που υποστήριξε για περισσότερη διαφάνεια στις στρατιωτικές συνθήκες.

Η Ένωση των Επιτροπών Μητέρων Στρατιωτών της Ρωσίας, μια ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είπε ότι νεαροί στρατεύσιμοι αναγκάστηκαν να υπογράψουν συμβόλαια και οδηγήθηκαν να πολεμήσουν στην επίθεση στην Ουκρανία.

«Οκτώ στις 10 κλήσεις που λαμβάνουμε αφορούν την ίδια ερώτηση: «Ζει το παιδί μου; Πού είναι;», είπε ο Andrey Kurochkin, ο αναπληρωτής επικεφαλής της οργάνωσης, στην Washington Post σε πρόσφατη συνέντευξη.

Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Ρωσία έχει μπλοκάρει τον ιστότοπο της εκστρατείας, αλλά ορισμένοι άνθρωποι εντός της χώρας θα μπορούσαν ακόμα να έχουν πρόσβαση σε αυτόν την Τετάρτη. Η Ρωσία έχει περιορίσει την πρόσβαση στο Twitter, το Facebook και άλλους ιστότοπους ως μέρος μιας καταστολής σε αυτό που αποκαλεί παραπληροφόρηση.

Η διαδικτυακή καμπάνια των Ουκρανών ονομάζεται, χονδρικά, «Ψάξε τον δικό σου». Το όνομα τομέα του ιστότοπού του, 200rf.com, πιθανότατα αναφέρεται στο Cargo 200, έναν σοβιετικό στρατιωτικό όρο για τον τρόπο με τον οποίο τα σώματα των στρατιωτών απομακρύνονται από τον πόλεμο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Δεν προλαβαίνει να σωθεί ο Ζελένσκι-Οι Ρώσοι προελαύνουν στην Καλίνοβκα και περικύκλωσαν τους Ουκρανούς στην Κρασνογκορόβκα (Βίντεο)

Μόνο απόγνωση είναι νόμος του Κιέβου για απαλλαγή ποινικών ευθυνών σε Ουκρανούς στρατιώτες σε περίπτωση λιποταξίας...