Ένοπλες Συρράξεις

«Γεράκι» των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών για Ρωσία: Ψυχολογικός πόλεμος οι πυρηνικές απειλές-Θα δούμε πολλούς νεκρούς στην Ουκρανία

Το πρώην «κεφάλι» της BND, Αύγουστος Χάνινγκ, ο οποίος ήταν Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών (BND) από το 1988 έως το 2005, προβλέπει έναν ακόμη σκληρότερο πόλεμο από τη Ρωσία στην Ουκρανία, με πολύ υψηλότερους αριθμούς νεκρών από την ουκρανική πλευρά, ενώ χαρακτηρίζει την επίδειξη πυρηνικής ισχύος του Κρεμλίνου «στοιχείο ψυχολογικού πολέμου» και όχι πραγματική απειλή.

«Νομίζω ότι μια ρωσική επίθεση σε έδαφος του ΝΑΤΟ αποκλείεται», λέει χαρακτηριστικά ο πρώην εγκέφαλος πληροφοριών της BND σε συνέντευξή του στη Der Tagesspiegel.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε ερώτηση για τον αν αιφνιδιάστηκε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Χάνινγκ απαντά πως «από τη μία, ανακουφίστηκα από τις διαβεβαιώσεις του Προέδρου Πούτιν προς το Γερμανό Καγκελάριο και το Γάλλο Πρόεδρο ότι η Ρωσία δεν σχεδίαζε καμία μεγάλη στρατιωτική ενέργεια. Από την άλλη, θα μπορούσε κανείς να αναλύσει το δυναμικό της ρωσικής στρατιωτικής δύναμης στα ουκρανικά σύνορα και υπήρξαν επίσημες δηλώσεις από τις ΗΠΑ ότι σχεδιαζόταν ρωσική επίθεση.

Στην υπηρεσία πληροφοριών μαθαίνεις ότι πρέπει να κοιτάς λιγότερο τις εξηγήσεις και περισσότερο τις δυνατότητες. Δυστυχώς, αυτό αποδείχθηκε ότι ισχύει και σε αυτήν την περίπτωση. Με αυτή την απόφαση ο Πούτιν έβλαψε τη Ρωσία. Ο πόλεμος με την Ουκρανία θα ρίξει μια σκοτεινή σκιά στην περαιτέρω θητεία του».

Για το αν το ΝΑΤΟ υποτίμησε τις ανησυχίες του Ρώσου προέδρου για την επέκταση προς ανατολάς και τις απειλές που δημιουργούνται δυνητικά για τη Ρωσία, ο πρώην πρόεδρος της BND εξηγεί πως η επέκταση του ΝΑΤΟ σίγουρα επηρεάζει τα ρωσικά συμφέροντα ασφαλείας, ωστόσο η Συμμαχία αντιλαμβάνεται την ύπαρξή της ως έναν καθαρά αμυντικό θεσμό.

«Η επέκταση του ΝΑΤΟ στα ρωσικά σύνορα σίγουρα θα επηρεάσει και τα ρωσικά συμφέροντα ασφαλείας. Ωστόσο, το ΝΑΤΟ βλέπει τον εαυτό του ως μια καθαρά αμυντική συμμαχία. Οι μεγαλύτεροι από εμάς θυμούνται ακόμη την Κρίση των Πυραύλων της Κούβας τον Οκτώβριο του 1962, κατά την οποία οι ΗΠΑ αντιστάθηκαν στη ρωσική στρατιωτική παρουσία στη γειτονιά τους.

Ίσως θα ήταν απαραίτητες μεγαλύτερες προσπάθειες από την πλευρά της Δύσης για να μιλήσει στη Ρωσία για τις ανησυχίες εκεί - είτε ήταν δικαιολογημένες είτε αδικαιολόγητες. Όμως, όπως κι αν αξιολογήσει κανείς αυτό το ερώτημα, δεν δικαιολογεί έναν πόλεμο κατά της Ουκρανίας».

 

Για την αντίσταση που συναντούν οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία και το γεγονός ότι δεν προέλασαν, όπως αναμενόταν, στις ουκρανικές πόλεις, ο Χάνινγκ απέφυγε να απαντήσει ανοικτά, σχολίασε ωστόσο πως αυτή η επίθεση στην Ουκρανία δεν επιλύει κάποιο πρόβλημα, αλλά αντίθετα, δημιουργεί νέες απειλές.

«Δεν γνωρίζουμε τα ρωσικά σχέδια. Αλλά πραγματικά δεν μπορώ να φανταστώ ότι η μέχρι τώρα πορεία του πολέμου προβλεπόταν στα ρωσικά επιχειρησιακά σχέδια. Όποια προβλήματα και αν υπήρξαν μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, αυτή η στρατιωτική επίθεση στην Ουκρανία δεν θα λύσει αυτά τα προβλήματα, αλλά θα δημιουργήσει νέα προβλήματα», είπε.

Και πρόσθεσε πως «φοβάμαι ότι η Ρωσία θα εντείνει τη στρατιωτική της δράση βραχυπρόθεσμα, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να φοβόμαστε μεγάλο αριθμό θυμάτων από την ουκρανική πλευρά και ότι η Ευρώπη θα πρέπει να δεχτεί μεγάλο αριθμό προσφύγων πολέμου», σε περίπτωση που η αντίσταση που συναντά ο Πούτιν διατηρηθεί ή/και ενταθεί.

Σε ερώτηση για την πιθανή διάρκεια του πολέμου, ο Χάνινγκ απάντησε λακωνικά πως «σοβαρή πρόγνωση δεν είναι δυνατή ενόψει της μέχρι τώρα πορείας του πολέμου», και πρόσθεσε πως ελπίζει να τελειώσει σύντομα.

Για τον υψηλό συναγερμό και την κινητικότητα των πυρηνικών δυνάμεων της Ρωσίας, ο πρώην ηγέτης της BND επισημαίνει πως «αυτή η ανακοίνωση του Πούτιν αποτελεί στοιχείο ψυχολογικού πολέμου».

«Ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας είναι μια περιφερειακή σύγκρουση και το ΝΑΤΟ έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι δεν θα παράσχει στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία. Νομίζω ότι μια ρωσική επίθεση σε έδαφος του ΝΑΤΟ αποκλείεται», πρόσθεσε.

«Οι κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας και η προμήθεια όπλων από τη Δύση ενισχύουν φυσικά την αντίσταση της Ουκρανίας. Ωστόσο, έχω τις αμφιβολίες μου ότι οι παραδόσεις όπλων θα εξακολουθήσουν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην πορεία του πολέμου αυτή τη στιγμή.

Οι κυρώσεις είναι κατά κύριο λόγο βάρος για τη Ρωσία. Έχουν όμως και δυσμενείς επιπτώσεις σε ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα σε εμάς τους Γερμανούς. Μπορούμε μόνο ειλικρινά να ελπίζουμε ότι οι κανονικές σχέσεις θα αποκατασταθούν στο άμεσο μέλλον», τόνισε.

Για την εμπλοκή μιας χώρας διαμεσολαβητή και την πιθανή ανάληψη αυτού του ρόλου από την Κίνα, ο Χάνινγκ ξεκαθάρισε πως «λύση μπορεί να επιτευχθεί μόνο με απευθείας συνομιλίες μεταξύ των αντιμαχόμενων μερών. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται μεσάζων για αυτό. Εάν αυτό είναι απαραίτητο, το κύριο μέλημά μου είναι η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Οι πρώτες συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας έχουν ήδη ξεκινήσει.

Συμμερίζομαι την εκτίμηση ότι οι πιθανότητες επιτυχίας δεν είναι πολύ μεγάλες αυτή τη στιγμή. Αλλά όσο περισσότερο και όσο πιο δαπανηρά διαρκέσει η σύγκρουση, τόσο μεγαλύτερη πίεση θα αυξηθεί και στις δύο πλευρές για να επιτευχθεί τουλάχιστον μια κατάπαυση του πυρός ως προϋπόθεση για πραγματικές ειρηνευτικές συνομιλίες».

Ο Χάνινγκ, υποστηρικτής των «καλών σχέσεων» με τη Ρωσία στην Ευρώπη, για την πορεία αυτών των σχέσεων είπε πως παρακολουθεί «την τρέχουσα εξέλιξη με μεγάλη ανησυχία και βαθιά θλίψη. Γινόμαστε μάρτυρες μιας μεγάλης τραγωδίας στην Ευρώπη για την οποία η Ρωσία φέρει την ευθύνη. Αυτή η εξέλιξη σημαίνει σημείο καμπής για την εξωτερική μας πολιτική και την πολιτική ασφάλειας. Η μεταπολεμική περίοδος τελείωσε, όμως η Ρωσία είναι και θα παραμείνει γείτονάς μας».

Και κατέληξε λέγοντας πως «είναι επίσης σημαντικό να το θυμάστε αυτό στην τρέχουσα θερμή διάθεση. Παρά τον θυμό και τη μεγάλη μας απογοήτευση για τον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, εμείς οι Γερμανοί δεν πρέπει να κλείσουμε την πόρτα στο διάλογο με τη Ρωσία. Είναι απαραίτητο να βρεθεί μια διέξοδος από αυτή τη δύσκολη κατάσταση».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Δεν προλαβαίνει να σωθεί ο Ζελένσκι-Οι Ρώσοι προελαύνουν στην Καλίνοβκα και περικύκλωσαν τους Ουκρανούς στην Κρασνογκορόβκα (Βίντεο)

Μόνο απόγνωση είναι νόμος του Κιέβου για απαλλαγή ποινικών ευθυνών σε Ουκρανούς στρατιώτες σε περίπτωση λιποταξίας...