Μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας, θα απαιτούσε σημαντική καταστολή της αντιαεροπορικής άμυνας του εχθρού, ή SEAD, προσπάθεια εξάλειψης της ρωσικής άμυνας όπως το εξαιρετικά ικανό πυραυλικό σύστημα εδάφους-αέρος S-400, πιθανότατα με F-22 Raptors και F- 35 Lightning IIs.
Σε επιβεβαίωση του Πενταπόσταγμα, σχετικά με άρθρο μας που αναφέραμε ότι μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων θα παρουσίαζε πολλαπλές προκλήσεις, μέχρι και ανησυχίες ότι θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια μεγαλύτερη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ.
Ο επικεφαλής του Πενταγώνου Λόιντ Όστιν μας επιβεβαίωσε, καθώς δήλωσε στο NBC ότι πιστεύει ότι η καθιέρωση ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία θα απειλούσε τις Ηνωμένες Πολιτείες με πόλεμο με τη Ρωσία.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι απαραίτητο να αποφευχθεί με κάθε μέσο η πιθανότητα χρήσης πυρηνικών όπλων.
Υπενθυμίζουμε ότι νωρίτερα το Πεντάγωνο απέρριψε κατηγορηματικά τη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία .
Γράψαμε επίσης ότι η Βρετανία δεν μπορεί να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία , καθώς αυτό, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Τζόνσον, θα οδηγήσει σε άμεση σύγκρουση με τη Ρωσική Ομοσπονδία.
Ο πόλεμος που ξεκίνησε η Ρωσία συνεχίζεται στην Ουκρανία. Οι τελευταίες αναφορές από το μέτωπο είναι ανησυχητικές : οι Ρώσοι προσπαθούν να καταλάβουν το Κίεβο, η Μαριούπολη βρίσκεται υπό αποκλεισμό.
Καθώς οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν σε βασικές πόλεις της Ουκρανίας, οι εκκλήσεις για επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων έχουν αυξηθεί. Σε ένα tweet της Τρίτης το πρωί, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky είπε, ότι είχε «τονίσει την ανάγκη να κλείσει ο ουρανός πάνω από την Ουκρανία σε μια τηλεφωνική συνομιλία με τον γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς».
Αυτό δεν συμβαίνει, δήλωσαν τη Δευτέρα οι γραμματείς Τύπου του Λευκού Οίκου και του Πενταγώνου.
Σε μια συνέντευξη Τύπου, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι, είπε ότι «δεν είναι καλή ιδέα», προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, δεν θέλει να διακινδυνεύσει να βάλει τον στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών σε σύγκρουση με τη Ρωσία.
«Αυτό που θα απαιτούσε είναι η εφαρμογή από τον αμερικανικό στρατό», είπε η Ψάκι. «Θα σήμαινε ουσιαστικά ότι ο αμερικανικός στρατός θα καταρρίπτει αεροπλάνα, ρωσικά αεροπλάνα. Αυτό είναι σίγουρα μια ανησυχητική κλιμάκωση πολέμου».
Για να είναι αξιόπιστη μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, οι ΗΠΑ ή το ΝΑΤΟ θα πρέπει να καταρρίψουν οποιοδήποτε ρωσικό αεροσκάφος ή αεράμυνα που την παραβιάζει, ή οι Ρώσοι θα έπρεπε να πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ θα ανοίξουν πυρ, ώστε να απομακρυνθούν από τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας. «Θέλουμε να δοκιμαστεί η αξιοπιστία μας με αυτόν τον τρόπο;» είπε η Rachel Rizzo, ανώτερη συνεργάτιδα στο Κέντρο Ευρώπης του Ατλαντικού Συμβουλίου.
Η Heather Penney, είπε ότι το γεγονός ότι οι ΗΠΑ θα ανοίγουν πυρ εναντίον των ρωσικών δυνάμεων, θα ανατρέψει το ευαίσθητο δίκτυο διεθνούς υποστήριξης προς την Ουκρανία που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση και η Ευρώπη.
Προς το παρόν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, πραγματοποίησαν τουλάχιστον 50 χτυπήματα με τους τελευταίους πυραύλους που παρέλαβαν Alder.
Το γραφείο σχεδιασμού Luch ανέφερε ότι ο ουκρανικός στρατός, χρησιμοποίησε τους τελευταίους πυραύλους R624 Vilkha για χτυπήματα. Σύμφωνα με εκπροσώπους του Luch Design Bureau, τις πρώτες ημέρες από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης στο Donbass, πραγματοποιήθηκαν τουλάχιστον 50 χτυπήματα με αυτούς τους τελευταίους πυραύλους, ενώ τονίζεται ότι τα όπλα αυτά μπόρεσαν να αποδειχθούν με επιτυχία.
Οι εκπρόσωποι του γραφείου σχεδιασμού Luch, δεν έδωσαν καμία εξήγηση για το ποιες ακριβώς περιοχές χρησιμοποιήθηκαν αυτά τα όπλα, ενώ σήμερα δεν υπάρχει ούτε ένα τεκμηριωμένο στοιχείο για τη χρήση αυτών των όπλων. Επιπλέον, πριν από λίγες ημέρες έγινε γνωστό ότι ως αποτέλεσμα των χτυπημάτων καταστράφηκαν αποθήκες με όπλα αυτού του τύπου, γεγονός που δεν αποκλείει το ενδεχόμενο εάν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας χρησιμοποίησαν πραγματικά πυραύλους Alder, τότε ο αριθμός τους σε υπηρεσία με τα ουκρανικά στρατεύματα ήταν ή είναι πολύ περιορισμένα.
Οι πιο πρόσφατοι ουκρανικοί πύραυλοι Alder, χρησιμοποιούνται σε βαριά συστήματα πολλαπλών πυραύλων εκτόξευσης Smerch και, ανάλογα με την τροποποίηση, μπορούν να χτυπήσουν σε αποστάσεις έως 120 χιλιόμετρα. Αυτοί οι πύραυλοι άρχισαν να τίθενται σε υπηρεσία στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας το 2018, ωστόσο, ο ακριβής αριθμός των παραδοθέντων πυραύλων παραμένει άγνωστος.