Καθώς η Ινδία ετοιμάζεται να φιλοξενήσει την Defense Expo 2022, η έμφαση του Νέου Δελχί στην εγχώρια στρατιωτική κατασκευή κερδίζει έλξη μεταξύ των διεθνών εκθετών.
Ο πρωταρχικός σκοπός της μεγάλης αμυντικής έκθεσης της Ινδίας, σύμφωνα με αναφορές, είναι να προωθήσει τη χώρα ως δυνητικό κόμβο παραγωγής και να προσελκύσει επενδυτές.
Στο Defense Expo 2022 που θα πραγματοποιηθεί στο Gandhinagar του Γκουτζαράτ, ο ευρωπαϊκός όμιλος MBDA θα παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη σειρά πυραυλικής τεχνολογίας και πυραυλικών συστημάτων. Επιπλέον, στη φετινή έκθεση, η MBDA πρόκειται να ενισχύσει την υποστήριξή της στις πρωτοβουλίες της Ινδίας προς την Atmanirbhar Bharat (αυτοδύναμη Ινδία), ανέφερε η Financial Express.
Μερικές από τις τεχνολογίες που παρουσιάζονται, περιλαμβάνουν αυτές που παρέχονται στο Ινδικό Ναυτικό για την καταπολέμηση των αναδυόμενων απειλών στην περιοχή του Ινδικού Ωκεανού, καθώς και τεχνολογίες για τον Στρατό και την Αεροπορία (IAF).
Περισσότερες από 900 αμυντικές εταιρείες και 55 χώρες φέρεται να επιβεβαίωσαν τη συμμετοχή τους στο Def Expo 2022, τη μεγαλύτερη αμυντική έκθεση της Ασίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί αργότερα αυτόν τον μήνα. Ο συνολικός αριθμός των συμμετεχόντων αναμένεται να ξεπεράσει τους 1000.
Εκτός από το MBDA, η αμερικανική αεροπορική και αμυντική εταιρεία Lockheed Martin θα παρουσιάσει ένα ποικίλο χαρτοφυλάκιο πυραύλων, αεροναυπηγικής, περιστροφικών συστημάτων αποστολής και πολλά άλλα, όπως C-130J Hercules, MH-60 Choppers και το μαχητικό αεροσκάφος F-21 (το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη- προωθήθηκε στην Ινδία).
Τι θα παρουσιάσει το MBDA
Η ινδική Πολεμική Αεροπορία (IAF) προμηθεύτηκε μαχητικά αεροσκάφη Dassault Rafale, που είναι πλήρως οπλισμένα με οπλισμό που αλλάζει το παιχνίδι της MBDA, συμπεριλαμβανομένου του πυραύλου βαθιάς κρούσης SCALP, του πυραύλου αέρος-αέρος (BVR) πέραν της οπτικής εμβέλειας και το βλήμα αεροπορικής μάχης MICA. Αυτά τα όπλα, που θεωρούνται οι πύραυλοι με τις υψηλότερες επιδόσεις στον κόσμο της κατηγορίας τους, αναμένεται να ενισχύσουν σημαντικά την αεροπορική ισχύ της IAF.
Στο Defexpo 2022, το MBDA στοχεύει να παρουσιάσει έναν πύραυλο Meteor πλήρους κλίμακας, ένα όπλο αέρος-αέρος με κινητήρια δύναμη ramjet και με δυνατότητα δικτύου MBDA πέρα από την οπτική εμβέλεια. Η IAF έχει ήδη λάβει αυτόν τον πύραυλο. Το Meteor πλήρους κλίμακας, θα εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εκπομπής για να το δουν οι επισκέπτες.
«Το κλειδί για την απόδοση του Meteor είναι ο κινητήρας ramjet με δυνατότητα επιτάχυνσης, το ενεργό σύστημα αναζήτησης ραντάρ και η σύνδεση δεδομένων», σύμφωνα με το MBDA. Το Meteor έχει μια πολύ μεγαλύτερη «ζώνη απαγόρευσης διαφυγής» (το τόξο στο οποίο το αεροσκάφος στόχος δεν μπορεί να φύγει από τον πύραυλο) από οποιονδήποτε από τους ανταγωνιστές του, λόγω της ικανότητάς του να πετά γρηγορότερα, για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και με πιο έντονους ελιγμούς από άλλα αεροσκάφη.
Ο δεύτερος πύραυλος, είναι ο πύραυλος αέρος-αέρος MICA που μεταφέρεται επίσης από το Rafales της IAF. Επίσης, ενσωματώνεται στον στόλο των μαχητικών αεροσκαφών Mirage 2000 της IAF, ως μέρος μιας συνεχιζόμενης προσπάθειας αναβάθμισης.
Ο MICA, σύμφωνα με το MBDA, είναι ο πρώτος πύραυλος αέρος-αέρος στον κόσμο με δύο διαλειτουργικούς αναζητητές: ενεργό ραντάρ και υπέρυθρη απεικόνιση. Ως αποτέλεσμα, το MICA μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε κοντινές αερομαχίες μαχητικών με μαχητές όσο και σε ρόλο BVR.
Όταν εκτοξεύεται σε λειτουργία BVR, το MICA πετά μεγάλο μέρος της απόστασης από το αντίπαλο αεροσκάφος σε παθητική λειτουργία δηλαδή, χωρίς να εκπέμπει εκπομπές ραντάρ που μπορεί να προειδοποιήσουν τον αντίπαλο. Μόνο στα τελευταία στάδια της προσέγγισής του ο αναζητητής αρχίζει να ακτινοβολεί, δίνοντας στο εχθρικό αεροσκάφος καμία ευκαιρία να κάνει ελιγμούς αποφυγής ή να εγκαταστήσει αποτελεσματικά αντίμετρα.
Μια τρίτη σημαντική επίδειξη πυραύλων, είναι ο πύραυλος ASRAAM. Ο ενημερωμένος στόλος Jaguar της IAF, καθώς και το προηγμένο εκπαιδευτικό αεριωθούμενου αεροσκάφους Hawk, θα είναι οπλισμένοι με τον προηγμένο πύραυλο αέρος-αέρος μικρής εμβέλειας (ASRAAM), τον οποίο η MBDA λέει ότι «παραδίδεται στην IAF ως πύραυλος στενής μάχης Νέας Γενιάς». Είναι επίσης μέρος του οπλοστασίου του σουηδικού Gripen E.
«Με τον μεγάλο κινητήρα πυραύλων και την καθαρή αεροδυναμική σχεδίασή του, το ASRAAM έχει ασυναγώνιστη ταχύτητα και συνεπαγόμενη αεροδυναμική ικανότητα ελιγμών και εμβέλεια… που προσφέρει ανώτερη απόδοση στο τέλος του παιχνιδιού για εναέρια μάχη εντός οπτικού εύρους (WVR)», αναφέρει η MBDA.
Ο τέταρτος σημαντικός πύραυλος που εκτίθεται είναι ο πύραυλος SCALP. Τα IAF Rafales είναι εξοπλισμένα με τον γαλλικό πύραυλο κρουζ, βαθιάς απεργίας SCALP για να επιτίθενται σε επίγειους στόχους.
Αυτό το κρυφό όπλο «bunker buster», μπορεί να χτυπήσει σκληρυμένους και θωρακισμένους στόχους βαθιά μέσα στο εχθρικό έδαφος από ασφαλή απόσταση, αποφεύγοντας την ανάγκη για το Rafale να εισέλθει στον εχθρικό εναέριο χώρο.
Λόγω της ισχυρής διπλής κεφαλής του και των πολλών τρόπων έκρηξης, το SCALP έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει όλεθρο στο άκρο του στόχου.
Ένας άλλος πύραυλος που θα εμφανιστεί από το MBDA είναι ο πύραυλος Exocet. Θεωρούμενος ως ένας από τους πιο ισχυρούς αντιπλοϊκούς πυραύλους στον κόσμο, το Exocet θα ενσωματωθεί στα υποβρύχια κλάσης SM39 Scorpene του Ινδικού Ναυτικού (Project 75), στα αεροσκάφη θαλάσσιας περιπολίας, μαχητικά κρούσης όπως το Rafale και ελικόπτερα μεσαίου έως βαρέων βαρών μπορούν όλα να εκτοξεύσουν την παραλλαγή AM39.
Θα εκτεθούν τόσο το Exocet SM39 όσο και το AM39, καθώς και το Exocet MM40, το οποίο έχει προσφερθεί στο Ινδικό Ναυτικό ως Αντιπλοϊκός Πύραυλος Μεσαίου Εμβέλειας.